Το VLC επιστρέφει στο App store (;)


By
Posted on Saturday November 17th, 2012 / 21:55

Δύο χρόνια πριν, τον Οκτώβριο του 2010, o θρυλικός VLC media player έκανε την εμφάνιση του στο App Store. Δυστυχώς, περίπου ένα χρόνο μετά, τον Ιανουάριο του 2011 η εφαρμογή αποσύρθηκε από το App store λόγω ασυμβατότητας του GNU General Public License που διέπει το VLC και τους όρους χρήσης του App store.

Για το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί σχετικά με το GNU General Public License του VLC και τους όρους χρήσης του App store είχαμε αναφερθεί σε προηγούμενο μας δημοσίευμα:

Το VLC, δημιούργημα της οργάνωσης Videolan, είναι ένα open source πρόγραμμα που διακινείται μέσω του GNU General Public License (GPL) ενώ το VLC για το iOS, το οποίο έχει δημιουργήσει η Applidium, υπόκειται στους όρους χρήσης του iTunes Store και στο DRM, ενός μηχανισμού που απαγορεύει την εγκατάσταση εφαρμογών σε πάνω από πέντε συσκευές (το γνωστό authorization). Το γεγονός είναι ότι παρ’όλο που το VLC για το iOS διατίθεται δωρεάν η Videolan δεν δέχεται τον περιορισμό του DRM.

Τα ευχάριστα νέα είναι πως η οργάνωση VideoLAN πρόσφατα άλλαξε την άδεια χρήσης του VLC σε Lesser General Public License (LGPL)* γεγονός που σημαίνει πως η εφαρμογή δεν αντίκειται πλέον στους όρους χρήσης του iTunes Store και του DRM.

Αναμένουμε λοιπόν να ξαναδούμε το VLC σύντομα στο App store!

[via pcinpact]

Σχολιασμός στο forum

* Το LGPL αναφέρεται στο Main Library libVLC, στο libvlccore και στο μεγάλυτερο μέρος των reading modules (70%).

About Vasilis Ananiadis

Ο ζωντανός θρύλος της Ελληνικής blogόσφαιρας, ο αβυσσαλέος master του SEO, o πρίγκηπας των Social Media, ο τυφώνας των Web Startups, ο οργασμός της ιντερνετικής επιτυχίας. Τώρα και στο twitter: @vananiadis
Comments are closed.