Το CarPlay θα υπάρχει σε 24 εκατομμύρια οχήματα μέχρι το 2019


By
Posted on Monday July 14th, 2014 / 14:17

Μία ενδιαφέρουσα μελέτη δημοσίευσε η εταιρεία ερευνών αγοράς ABI Research για τη νέα λειτουργία CarPlay της Apple.

CarPlay

Μπορεί τα πρώτα οχήματα που υποστηρίζουν τη συγκεκριμένη τεχνολογία να ξεκίνησαν μόλις τώρα να βγαίνουν από τις γραμμές παραγωγής, όμως σύμφωνα με την έρευνα, μέσα στην επόμενη πενταετία το CarPlay θα είναι η πιο δημοφιλής πλατφόρμα παγκοσμίως, με περισσότερα από 24 εκατομμύρια αυτοκίνητα να την υποστηρίζουν.

Συνεχώς, όλο και περισσότεροι κατασκευαστές αυτοκινήτων δηλώνουν τη συνεργασία τους με την Apple (ήδη είναι 29), και οι πρώτοι υπολογισμοί θέλουν το CarPlay μέχρι το 2019 να ξεπερνάει ακόμη και το MirrorLink, τη νούμερο 1 πλατφόρμα ανοιχτού λογισμικού που συνδέει δημοφιλείς εφαρμογές των έξυπνων τηλεφώνων με τα διαφορετικά συστήματα στα ταμπλό των αυτοκινήτων.

Υπενθυμίζουμε ότι στα οχήματα που είναι εξοπλισμένα με την λειτουργία CarPlay, θα μπορούμε να συνδέουμε το iPhone και να αλληλεπιδρούμε με αυτό και να το ελέγχουμε χρησιμοποιώντας είτε την ενσωματωμένη οθόνη του αυτοκινήτου είτε φωνητικές εντολές (λειτουργία Siri Eyes Free). Με αυτό τον τρόπο θα μπορούμε εύκολα και με ασφάλεια να πραγματοποιούμε τηλεφωνικές κλήσεις, να έχουμε πρόσβαση στη μουσική μας, να στέλνουμε και να λαμβάνουμε μηνύματα και να παρέχονται οδηγίες πλοήγησης, επικεντρώνοντας την προσοχή μας στο δρόμο και όχι στη συσκευή.

Ήδη η Ferrari, η Mercedes-Benz και άλλες μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες μας έχουν παρουσιάσει τη λειτουργία CarPlay στα οχήματά τους, και φυσικά δεν έλειψε τον προηγούμενο μήνα και η απάντηση της  Google με τη δική της πρόταση, το Android Auto. Η ABI, σύμφωνα με την εκπρόσωπό της Filomena Berardi, εκτιμά ότι θα υπάρξει κατακερματισμός και στα συστήματα των ταμπλό των αυτοκινήτων και πως το μόνο σίγουρο είναι ότι οι εταιρείες θα πρέπει να συνεργαστούν με πολλαπλούς συνεργάτες.

Η Google ισχυρίζεται ότι για το Android Auto έχει υπογράψει περισσότερες από 40 συνεργασίες, όμως μέχρι τώρα έχουμε δει ελάχιστα demo. Η Apple, από την άλλη, συνεργάζεται και με εταιρείες όπως η Pioneer και η Alpine, οι οποίες κατασκευάζουν κονσόλες που υποστηρίζουν τη νέα λειτουργία και θα εξοπλίσουν τα οχήματά μας, χωρίς να χρειαστεί να προβούμε σε αγορά νέου αυτοκινήτου. Τελικός νικητής ο καταναλωτής.

Σχολιασμός στο forum

About Epameinondas Moustakas

Mathematician, MSc. Statistics & Operational Research, iOS guru, Certified Fanboy, λάτρης των gadgets και της τεχνολογίας

Tags: ,
Comments are closed.