NDrive Greece iPhonehellas.gr Review


By
Posted on Wednesday November 18th, 2009 / 13:54

Πριν από λίγο καιρό μας δόθηκε να δοκιμάσουμε μια νέα turn-by-turn εφαρμογή πλοήγησης της πορτογαλικής εταιρείας NDrive Navigation Systems, το NDrive Greece.

ndrive-iphonehellas-1 ndrive-iphonehellas-2

Ομολογουμένως η πρώτη εκείνη έκδοση που κυκλοφόρησε στο App Store μας είχε απογοητεύσει αρκετά καθώς και δεν υποστήριζε καθόλου την ελληνική γλώσσα (τόσο σε μενού, όσο και στις φωνητικές οδηγίες) αλλά και επιπλέον είχε αρκετά bugs (στο μενού των πληροφοριών μέσα έγραφε ότι προοριζόταν μόνο για developers). Στις 28 Οκτωβρίου όμως, ανήμερα της εθνικής εορτής, κυκλοφόρησε το update για την έκδοση 9.2.30 στο οποίο προστέθηκε πλέον η ελληνική γλώσσα παντού.

ndrive-iphonehellas-3 ndrive-iphonehellas-4

Οι χάρτες που χρησιμοποιεί η εφαρμογή είναι της Navteq, ενώ ο χώρος που θα δεσμευτεί στο τηλέφωνό σας μετά την εγκατάσταση είναι περίπου 160 MB.

Ένα από τα θετικά της εφαρμογής είναι ο πολύ μικρός χρόνος εκκίνησής της, ιδίως στο iPhone 3GS με την τελευταία έκδοση λογισμικού.

Το αρχικό μενού περιλαμβάνει τις βασικές επιλογές: πλοήγησης, εύρεσης, δημιουργίας λογαριασμού στο NDrive, ρυθμίσεων και καταγραφής σήματος GPS.

ndrive-iphonehellas-5 ndrive-iphonehellas-6

Τόσο η λειτουργία της πλοήγησης όσο και αυτή της αναζήτησης περιλαμβάνουν την εισαγωγή προορισμού μέσω διεύθυνσης, ταχυδρομικού κώδικα ή γεωγραφικών συντεταγμένων, αλλά και επιλογής από έναν πραγματικά πολύ μεγάλο αριθμό σημείων ενδιαφέροντος, ή από μία λίστα πρόσφατων προορισμών ή αγαπημένων. Επίσης μπορείτε να επιλέξετε μόνο από τα τα κοντινά σημεία ενδιαφέροντος (POI), καθώς και να αποθηκεύσετε τη διεύθυνση της οικίας σας για άμεση δρομολόγηση.

ndrive-iphonehellas-7 ndrive-iphonehellas-8

Τα είδη δρομολόγησης είναι τέσσερα: Συντομότερη, Κοντινότερη, Πεζός και Περιπέτεια (adventure), όπου η τελευταία επιλογή χρησιμοποιείται για εναέρια ή θαλάσσια μέσα μεταφοράς.

ndrive-iphonehellas-9 ndrive-iphonehellas-10

Η εφαρμογή δοκιμάστηκε στην πόλη της Θεσσαλονίκης με αυτοκίνητο, ποδήλατο αλλά και πεζοπορία. Δυστυχώς, όμως, και στους τρεις τρόπους μετακίνησης δεν μείναμε και τόσο ευχαριστημένοι. Η ποιότητα του σήματος GPS είναι πολύ χαμηλή (σε σχέση πάντα με αντίστοιχες παρόμοιες εφαρμογές) κι επιπλέον η θέση μας, όπως φαίνεται κι από τις παραπάνω εικόνες, εμφανίζεται με πολλή μεγάλη απόκλιση από την πραγματική.

Και σαν να μην έφτανε μόνο αυτό, εάν η ταχύτητα μετακίνησης είναι μικρότερη των 10-15 km/h, ο χάρτης δεν ανανεώνεται καθόλου (εμφανίζεται μόνο το σημείο εκκίνησης). Συν τον περιορισμό ότι η μέγιστη διαδρομή για τους πεζούς δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 20 km.

Επίσης, ο υπολογισμός μακρινών διαδρομών τις περισσότερες είναι αρκετά αργός.

Κατά την διάρκεια της πλοήγησης σας είναι πολύ πιθανό να συναντήσετε κάποια από τα 3D κτίρια. Στην Θεσσαλονίκη συναντήσαμε τον Λευκό Πύργο, την Καμάρα, την Ροτόντα, τον ναό της Αγίας Σοφίας και το Μέγαρο Μουσικής. Μπορείτε να πλοηγηθείτε άμεσα σε αυτά, ή να βρείτε τα τηλέφωνά τους και να τα καλέσετε πατώντας απευθείας στον αριθμό τους.

Κατά την διάρκεια την πλοήγησης, επιπλέον, μπορείτε να ορίσετε δρόμους προς αποφυγή, ή να αναζητήσετε εναλλακτικές διαδρομές (αποφυγή διοδίων, κλπ). Επίσης παρέχεται η δυνατότητα δημιουργίας δωρεάν λογαριασμού, ώστε να έχετε πρόσβαση σε βάσεις δεδομένων διαφόρων κοινοτήτων ή άλλων χρηστών (π.χ. εμείς κατεβάσαμε την βάση δεδομένων με όλους τους αερολιμένες του κόσμου).

Τα Συν:


* Πάρα πολλή γρήγορη εκκίνηση της εφαρμογής και κλείδωμα δορυφόρου.
* Τεράστια βάση δεδομένων με πάρα πολλά σημεία ενδιαφέροντος (POI).
* Δυνατότητα επιλογής Qwerty ή ABC πληκτρολογίου.
* Δυνατότητα απόκρυψης του πληκτρολογίου σε όλες τις οθόνες.
* Δυνατότητα συνέχισης της πλοήγησης από εκεί που έκλεισε η εφαρμογή.
* Χαμηλό κόστος απόκτησης.

Τα μείον:

* Χαμηλή ποιότητα σήματος GPS.
* Μεγάλη απόκλιση της πραγματικής θέσης από την απεικονιζόμενη.
* Πρόχειρη μετάφραση πολλών μενού (κάποια παρέμειναν αγγλικά και τα ελληνικά είναι δυσνόητα).
* Πολύ χαμηλός ρυθμός ανανέωσης (6-10 fps).
* Έλλειψη διαχείρισης της εφαρμογής iPod μέσα από το πρόγραμμα.
* Έλλειψη TTS (Text To Speech).
* Αρκετά bags με κρασαρίσματα ή κολλήματα της εφαρμογής.

Συνοψίζοντας, πρόκειται για μία φτηνή λύση εφαρμογής GPS, όπου καθώς ο ανταγωνισμός είναι σκληρός πρέπει να διορθωθούν τα bugs και να βελτιωθούν πολλά πράγματα. Ομολογουμένως αναμέναμε πολλά περισσότερα!

[iTunes link – Τιμή: 44,99€]

Συζήτηση στο forum: NDrive Greece iPhonehellas.gr Review

About Vasilis Ananiadis

Ο ζωντανός θρύλος της Ελληνικής blogόσφαιρας, ο αβυσσαλέος master του SEO, o πρίγκηπας των Social Media, ο τυφώνας των Web Startups, ο οργασμός της ιντερνετικής επιτυχίας. Τώρα και στο twitter: @vananiadis

Tags: , ,
Comments are closed.