Μετάβαση στο περιεχόμενο


Φωτογραφία
- - - - -

The War in Afghanistan, As Seen From an iPhone


  • Παρακαλούμε συνδεθείτε για να απαντήσετε
10 μηνύματα σε αυτό το θέμα

#1   adenadoume

adenadoume

    iPH Addict

  • 610 μηνύματα
  • Φύλο: Άντρας

Δημοσίευση 27/03/2010 - 17:36

Ο φωτογράφος του Associated Press David Guttenfelder χρησιμοποιεί - εκτός από τον επαγγελματικό φωτογραφικό εξοπλισμό του - και ένα iPhone το οποίο κουβαλάει σε μία αλεξίσφαιρη τσέπη, για να φωτογραφίσει την καθημερινή ζωή των Αμερικανών πεζοναυτών, των Αφγανών στρατιωτών αλλά και των συναδέρφων δημοσιογράφων του, κατά την διάρκεια στρατιωτικής επιχείρησης στο Marjah του Αφγανιστάν.

Στην συνέχεια χρησιμοποίησε μια εφαρμογή για να δώσει το εφφέ ενός φιλμ Polaroid στις εικόνες του ρεπορτάζ του.

Αναρτημένη εικόναΑναρτημένη εικόνα

Αξίζει να δείτε τις εικόνες αυτές που δείχνουν το παρασκήνιο ενός πολέμου σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες (και για τους φωτογράφους και τον εξοπλισμό τους)

Υπάρχουν πράγματι στιγμές που μπορείς να αποθανατίσεις μόνο με μιά "αθέατη" φωτογραφική μηχανή (όπως του iPhone) καθώς ακόμα και σε συνθήκες πολέμου η χρήση επαγγελματικού και ογκώδους φωτογραφικού εξοπλισμού μπορεί είτε να ενοχλήσει είτε να οδηγήσει σε "στημένες" πόζες.

Απλά να σημειώσω πως οι εικόνες δεν έχουν σκοπό να παρουσιάσουν αισθητικά κάποια ομορφιά - έχουν ως σκοπό την καταγραφή ως ντοκυμαντέρ των (δύσκολων) συνθηκών που επικρατούν εν μέσω στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν.

Όλο το φωτογραφικό ρεπορτάζ τραβηγμένο με την κάμερα του iPhone του David Guttenfelder θα το βρείτε εδώ: Captured: Guttenfelder’s iPhone Photos

[via denverpost]

Τελευταία επεξεργασία από: adenadoume, 27/03/2010 - 17:41


Ad

Ad

Team
iPhoneHellas
3,1416 μηνύματα
Twitter: @android
Φύλο: Όπως το δει κανείς
Κινητό: Android
Tablet: Για τα κουνούπια

Γιατί να γίνετε μέλη;

#2   chresto

chresto

    iPH Addict

  • 656 μηνύματα
  • Φύλο: Άντρας
  • Κινητό: iPhone 6S Plus

Δημοσίευση 27/03/2010 - 18:20

άμα θέλετε και εσείς να τραβήξετε τέτοιες φωτογραφίες, ένα είναι το πρόγραμμα : hipstamatic

#3   dnik69

dnik69

    iPH Member

  • 282 μηνύματα
  • Φύλο: Άντρας
  • Κινητό: iPhone 7 Plus
  • Tablet:iPad Air

Δημοσίευση 27/03/2010 - 23:39

καταπληκτικές οι φωτογραφίες παιδιά... Αξίζουν έτσι ώστε να δούμε κάποιες απο τις συνθήκες που επικρατούν σε ένα πόλεμο...
Βέβαια αυτά που μας δείχνει είναι τα πολύ χαλαρά...

#4   thanozr

thanozr

    iPH Contributor

  • 1.429 μηνύματα
  • Φύλο: Άντρας
  • Κινητό: iPhone 6

Δημοσίευση 28/03/2010 - 20:52

Εγώ πάντως πιστεύω ότι υπάρχει έλλειψη σεβασμού από τον τύπο. Ο κόσμος εκεί πεθαίνει και αυτός μας λέει ότι πήγε με κινητό 600€; Επίσης όταν τρως σφαίρες δεν έχεις χρόνο για φώτο. Κατά τη γνώμη μου προπαγάνδα είναι.


Sent from my iPhone using Tapatalk

#5   komitis

komitis

    iPH Addict

  • 628 μηνύματα
  • Φύλο: Άντρας

Δημοσίευση 28/03/2010 - 21:00

βασικα αυτο που λες φιλε thanozr δεν στεκει..σκεψου μονο πως η φωτογραφικη μηχανη στη 2η φωτογραφια (οπως και παρομοιες που εχουν φωτογραφοι στον πολεμο) αξιζουν 2000-3000..το θεμα δεν ειναι ο φωτογραφος παει να το παιξει ποζερας απλα να αποθανατισει οσο καλυτερα μπορει μια σημαντικη-τραγικη σκηνη..προπαγανδα θα ηταν αν ολοι οι στρατιωτες ειχαν ραμμενο στη στολη τους το σημα της apple..φιλικα ;)

#6   thanozr

thanozr

    iPH Contributor

  • 1.429 μηνύματα
  • Φύλο: Άντρας
  • Κινητό: iPhone 6

Δημοσίευση 28/03/2010 - 21:07

Δεν εννοώ προπαγάνδα της Apple. Τραγωδία είναι το μωρό 12 μηνών που πεθαίνει από βόμβα, τραγικό επίσης είναι τα παιδάκια 4-5 ετών να τρέχουν πίσω από τα Hummer και να ζητάνε μια μερίδα φαγητό. Αυτό είναι τραγωδία και όχι η αυτοσχέδια τουαλέτα των "κακόμοιρων" αμερικανών στρατιωτών.. Πάντα προσωπική μου άποψη.

#7   komitis

komitis

    iPH Addict

  • 628 μηνύματα
  • Φύλο: Άντρας

Δημοσίευση 28/03/2010 - 21:17

ναι ειναι τραγικα αυτα που λες απλα να ξερεις πως ηταν και καποιοι Ελληνες εκει κατω εξαιτιας του ΝΑΤΟ και η αυτοσχεδια τουαλετα που λες, χρησιμοποιουταν και απ' αυτους(αρα δεν ειναι προπαγανδα για τους Αμερικανους, απλα ενημερωση για την εκει κατασταση)..επισης δεν εχω δει κανενα φανταρο να τριγυρναει με hummer σε εμπολεμη ζωνη και πιστευω πως και αυτοι αν ειχαν την επιλογη δεν θα ηταν εκει αλλα σε μια καρεκλα γραφοντας σε ενα forum..φιλικα

#8   adenadoume

adenadoume

    iPH Addict

  • 610 μηνύματα
  • Φύλο: Άντρας

Δημοσίευση 29/03/2010 - 00:43

Δεν εννοώ προπαγάνδα της Apple. Τραγωδία είναι το μωρό 12 μηνών που πεθαίνει από βόμβα, τραγικό επίσης είναι τα παιδάκια 4-5 ετών να τρέχουν πίσω από τα Hummer και να ζητάνε μια μερίδα φαγητό. Αυτό είναι τραγωδία και όχι η αυτοσχέδια τουαλέτα των "κακόμοιρων" αμερικανών στρατιωτών.. Πάντα προσωπική μου άποψη.

Το θέμα που θέτεις είναι πάρα πολύ σοβαρό και επειδή ξέρω προσωπικά δύο Έλληνες φωτορεπόρτερ που πηγαίνουν στην πρώτη γραμμή του πολέμου - πίστεψε με - τους απασχολεί πάντα η τραγωδία που συμβαίνει στο "άλλο" στρατόπεδο από αυτό που καλύπτουν.

Όμως οι άνθρωποι αυτοί όταν πάνε σε εμπόλεμες περιοχές - είτε πάνε με Αμερικάνικη αποστολή, είτε ΝΑΤΟ, είτε μέσω πρακτορείου ειδήσεων "προστατευόμενοι" από κάποια κυβέρνηση - βάζουν σε άμεσο κίνδυνο την ζωή τους και ο σκοπός τους φυσικά δεν είναι να μοστράρουν ούτε εξοπλισμό, ούτε να καλύψουν μονόπλευρα ένα πολεμικό θέμα, αλλά να τραβήξουν εικόνες με σκοπό την ενημέρωση.

Αυτοί οι άνθρωποι - που προσωπικά παραδέχομαι - δεν εκπροσωπούν κάποιο κανάλι ή πολιτική άποψη σε αντίθεση με τα συνεργεία (τηλεοπτικά και μη) που πάνε εκ του ασφαλούς σε ειδικές περιοχές για προπαγάνδα.

Οι συνθήκες είναι πάντα άσχημες στην πρώτη γραμμή των πολέμων και έχουν πεθάνει αρκετοί δημοσιογράφοι από πυρά ελεύθερων σκοπευτών, από ενέδρες, βόμβες κτλ.

Παραθέτω και ένα κείμενο των γνωστών μου φωτορεπόρτερ:

Από τη πρώτη γραμμή

Για μας το να βρισκόμαστε στην “πρώτη γραμμή”, δεν αποτελεί πράξη ηρωισμού, δεν είναι επιδειξιομανία και δεν αποβλέπει σε ένα κυνήγι αδρεναλίνης και ιδιοτέλειας, είναι απλά η δουλειά μας.

Η ανάγκη της κάλυψης των γεγονότων μας φέρνει κοντά στα δρώμενα. Έχοντας επίγνωση αυτής την αναγκαιότητας και προσπαθώντας να ρίξουμε φως στα τεκταινόμενα, ενημερώνουμε και κάποιες φορές αφυπνίζουμε συνειδήσεις.

Η έντονη φύση της δουλειάς μας σε συνδυασμό με την αβάσταχτη για πολλούς πίεση, καθορίζει αποφασιστικά τον τρόπο που δουλεύουμε.

Είναι μια συνεχής αναζήτηση της αλήθειας πέρα από την επιφάνεια, με διαρκή εναλλαγή συναισθημάτων, χαράς, λύπης, ενθουσιασμού, πίκρας, ενοχής, αγανάκτησης, φόβου, ελπίδας.

Παρ’όλη την εμπειρία και τη γνώση τίποτα δεν μπορεί να μάς προετοιμάσει για τις τρομακτικές εικόνες απανθρωπιάς που συναντάμε.

Φέρνοντας νέα από την “πρώτη γραμμή”, προσπαθούμε να κρατάμε μια ουδέτερη στάση ανεπηρέαστοι κατά το δυνατόν από τα συναισθήματά μας. Καλύπτοντας τα γεγονότα μιας από τις δύο μαχόμενες πλευρές, γνωρίζουμε ότι τις περισσότερες φορές εικόνες μίσους, καταστροφής και πόνου είναι οι εικόνες που θα αντικρίσουμε και στην “άλλη πλευρά του λόφου”.

Δουλεύοντας για διεθνή πρακτορεία του βεληνεκούς του Reuters και του Associated Press, είναι απαραίτητο να κρατάμε μια ουδέτερη στάση. Με το να γίνουμε έρμαια των συναισθημάτων μας ελλοχεύει ο φόβος να χρησιμοποιηθούμε ως όργανα προπαγάνδας από τη μια ή και από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές.

Δεν τρέφουμε αυταπάτες ότι θα αλλάξουμε τον κόσμο, ή θα σταματήσουμε τους πολέμους. Οι φωτογραφίες μας αποτελούν καταθέσεις ψυχής, μια σειρά από μηνύματα που προσπαθούμε να μεταφέρουμε στo λεγόμενο πρώτο κόσμο.

Αυτό για μας ήταν και παραμένει η αποστολή μας.

Γιάννης Μπεχράκης, Λευτέρης Πιταράκης

Αν δεις φωτογραφική δουλειά και των δύο πραγματικά βλέπεις όλο το σκηνικό μιας πολεμικής τραγωδίας και πραγματικά περνάς θύελλα συναισθημάτων...

Το θέμα πάντως που παρουσίασα δεν έχει να κάνει με την φωτογραφική κάλυψη της "πρώτης γραμμής" του πολέμου, αλλά με τις συνθήκες διαβίωσης των στρατιωτών κατά την διάρκεια πολεμικής επιχείρησης όπως τραβήχτηκαν με χρήση iPhone, οπότε εννοείται πως οι συγκεκριμένες εικόνες παρουσιάζουν μόνο την μία πλευρά.

Μπορώ να σου πω όμως με σιγουριά πως ο ίδιος φωτογράφος στην δουλειά που παρουσιάζει στο πρακτορείο του (άσχετα αν βρίσκεται με Αμερικανικό στρατό) θα διακατέχεται από τις ίδιες αρχές με τους Έλληνες συναδέρφους του.

Τελευταία επεξεργασία από: adenadoume, 29/03/2010 - 00:45


#9   thanozr

thanozr

    iPH Contributor

  • 1.429 μηνύματα
  • Φύλο: Άντρας
  • Κινητό: iPhone 6

Δημοσίευση 29/03/2010 - 08:51

Δεν κατηγορώ τους φωτογράφους. Απλά στις συγκεκριμένες φώτο δε βλέπω πουθενά το δράμα των Αφγανών. Δεν αμφιβάλλω ότι υπάρχουν άνθρωποι που πραγματικά λυπούνται με αυτά που βλέπουν και είναι αντικειμενικοί.

#10   adenadoume

adenadoume

    iPH Addict

  • 610 μηνύματα
  • Φύλο: Άντρας

Δημοσίευση 29/03/2010 - 16:38

Φίλε μου απλά είπα ότι έθιξες σοβαρό θέμα - και χαίρομαι που το έκανες γιατί όντως υπάρχει χοντρή προπαγάνδα στους πολέμους.

Απλά ως φωτογράφος μου δόθηκε η αφορμή να ξεκαθαρίσω δυο-τρία πράγματα που πιθανόν δεν γνωρίζει ο κόσμος.

#11   thanozr

thanozr

    iPH Contributor

  • 1.429 μηνύματα
  • Φύλο: Άντρας
  • Κινητό: iPhone 6

Δημοσίευση 29/03/2010 - 20:35

Οι φωτογράφοι πραγματικά προσπαθούν σε αντίξοες για μας συνθήκες να προβάλουν την αλήθεια. Τώρα, κάποιοι προσπαθούν να καπηλευθούν το έργο τους για να προβάλουν κάποια άλλα πράγματα. Οι φώτο του συγκεκριμένου ανθρώπου απλά εμένα προσωπικά δε με πήθουν.




Χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1

0 μέλη, 1 επισκέπτες, 0 ανώνυμοι χρήστες