Μετάβαση στο περιεχόμενο


Φωτογραφία
- - - - -

Πώς να ελέγξετε τη μνήμη RAM του iPhone (όχι το storage ή root partition)


  • Παρακαλούμε συνδεθείτε για να απαντήσετε
31 μηνύματα σε αυτό το θέμα

#1   paris18m

paris18m

    iPH newbie

  • 91 μηνύματα
  • Twitter:@unitedworx
  • Φύλο: Άντρας
  • GameCenter:Paris.P.

Δημοσίευση 15/11/2008 - 22:33

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την εντολή “top” μεσω SSH ή terminal

Πρέπει να έχετε εγκατεστημένο το "Open SSH" ή  “terminal” και το "top" απο Cydia

Συνδεθείτε στο iPhone με την εντολή
ssh 192.168.1.101 -l root
(αλλαξε το 192.168.1.101 με το δικο σου ip)

password : alpine ( εάν δεν το έχετε αλλάξει)

Τρέξτε την εντολή
top

Τώρα θα δείτε όλα τα processes και daemons που τρέχουν καθώς και ποία "τρώνε" τη RAM.
Η μνήμη είναι η στήλη RSIZE για καθε process.
Για τη συνολικη RAM που ειναι free δείτε τη γραμμή:
PhysMem: 26M wired, 18M active, 8196K inactive, 52M used, 3416K free.

Τα processes με d στο τέλος ειναι daemons που πιθανόν να εγκαταστήθηκαν και να "ρουφάνε" τη μνήμη.

Αν έχετε πρόβλημα με τον Safari, ή άλλα προγράμματα να κρασαάρουν, τότε ελέξτε τι έχει που δεν χρειάζεται και φροντίστε να το κάνετε uninstall

Προγράμματα που ίσως να "τρώνε" μνώμη ή cpu:

Categories, backrounder, mxtube2, winterboard, winterboard video themes, winterboard themes with chnaging backrounds, video wallpapers, kate, intelliscreen, iLog

Στο δικό μου βρήκα το iLog και  MXtube να έχουν daemons εγκατεστημένα οπότε τα έκανα uninstall  και ελευθέρωσα λίγη περισσότερη μνήμη.

Για περισσότερες πληροφορίες διαβαάστε το άρθρο του big boss στο παρακάτω link.  ;)

[BigBoss]

Ad

Ad

Team
iPhoneHellas
3,1416 μηνύματα
Twitter: @android
Φύλο: Όπως το δει κανείς
Κινητό: Android
Tablet: Για τα κουνούπια

Γιατί να γίνετε μέλη;

#2   paris18m

paris18m

    iPH newbie

  • 91 μηνύματα
  • Twitter:@unitedworx
  • Φύλο: Άντρας
  • GameCenter:Paris.P.

Δημοσίευση 16/11/2008 - 10:51

Έβγαλα και το "mobile substrate" σήμερα από το Cydia, που με τη σειρά του έκανε uninstall  το Winterboard και το Extended Preferences και κάτι άλλες χαζομάρες που δεν ήταν χρήσιμες.

Ναί, και το Winterboard ! Τί να το κάνω άμα μου τρώνε ένα σωρό μνήμη και μέχρι και ο Safari κρασάρει? Το Springboard τώρα "τρώει" 9MB RAM ενώ πριν έτρωγε 18MB RAM.

Κάτι άλλο που βρήκα: Κάθε φορά που έτρεχα το terminal για να ελέγξω διάφορα πράγματα, άφηνε ένα bash process να τρέχει! και πάει και άλλη RAM, τρελλάθηκα με το πόση μνήμη τρώνε τα διάφορα περίεργα που δεν χρησιμοποιοώ έτσι και αλλιώς!!

Το SSH 1.5 MB τρώει για να τρέχει - έτσι το άφησα, είναι αναγκαίο εέτσι και αλλιώς.



#3   sepsis

sepsis

    iPH Hero

  • 8.236 μηνύματα
  • Twitter:@hsouris
  • Φύλο: Άντρας
  • Κινητό: iPhone 5
  • Tablet:iPad 3 +4G

Δημοσίευση 16/11/2008 - 12:18

To έκανα και γω αυτό αλλά δυστυχώς δεν με βοήθησε και πολύ γιατί όσα προγράμματα τρέχουν ήδη είναι τα απαραιτήτως αναγκαία. Και ο safari όποτε κρασάρει μου'ρχεται να το χτυπήσω στο τοίχο.

Μπορείς να πεις και λίγο πιο αναλυτικά αυτά που εμφανίζονται στην οθόνη?

#4   paris18m

paris18m

    iPH newbie

  • 91 μηνύματα
  • Twitter:@unitedworx
  • Φύλο: Άντρας
  • GameCenter:Paris.P.

Δημοσίευση 16/11/2008 - 18:05

Εγώ πάντως είδα τρομερή διαφορά και στο χρόνο που ανοίγουν οι διάφορες εφαρμογές και στο πόσο σταθερή είναι η συσκευή μου. Ίσως να το είχα γεμίσει με χαζομάρες διότι έχω μία τάση να ελέγχω οτιδήποτε καινούγριο κυκλοφορήσει :)
Το top με βοήθησε να βρώ οτιδήποτε έτρεχε και ρουφούσε τη RAM μου που δεν ήταν αναγκαίο.

Δες το παρακάτω λινκ για λεπτομέρειες, Εξηγεί το τι ακριβώς είναι το κάθε τι που σου δείχνει η εντολή top:

[DeveloperApple.com]

Ίσως να είναι περισσότερο κατανοητή η εντολή στου φίλους που τρέχουν Linux και Mac.

#5   dpap

dpap

    iPH User

  • 156 μηνύματα
  • Φύλο: Άντρας

Δημοσίευση 16/11/2008 - 20:47

Quote

Κάτι άλλο που βρήκα: Κάθε φορά που έτρεχα το terminal για να ελέγξω διάφορα πράγματα, άφηνε ένα bash process να τρέχει! και πάει και άλλη RAM, τρελλάθηκα με το πόση μνήμη τρώνε τα διάφορα περίεργα που δεν χρησιμοποιοώ έτσι και αλλιώς!!


Οντως το mobile terminal αφηνει πισω του (4 σε μενα) shells να τρεχουν γιατι by default ανοιγει 4 terminals. Με την εντολη exit ομως τερματιζουν οκ:

[tt]localhost:~ mobile$ exit
logout
[Process completed] [/tt]

Η ρυθμιση για το αν θα ανοιγει multiple terminals ειναι στα preferences της εφαρμογής [Αριστερό ή δεξι slide στο status bar (τερμα επανω)]

Οσον αφορα τα υπολοιπα περι μνημης.... Οπως και στο PC/mac μας δεν βαζουμε οτι βρουμε μπροστα μας, ετσι και εδω αν κατι δεν ξερουμε τι κανει ή δεν το χρειαζομαστε απλα δεν το βαζουμε  ;D



#6   paris18m

paris18m

    iPH newbie

  • 91 μηνύματα
  • Twitter:@unitedworx
  • Φύλο: Άντρας
  • GameCenter:Paris.P.

Δημοσίευση 17/11/2008 - 07:07

Tο top εγω το βρηκα πολυ χτησιμο, που να ήξερα εγω οτι το ilog kai mxtube2 πχ κανουν εγκατασταση daemons! τουλαχιστο τωρα χερω τι πεζει ακριβος με την RAM!

Tο τερμιναλ ναι μπορεις στα settings να το βαλεις να τρεχει μονο 1 instance.

Πολες φορες ειναι και χρησημο να πατας 6 δευτερολεπτα το home button για να βγεισ απο μια εφαρμογη ξερωντασ οτι εγινε εντελως kill και ελεφθερωσε ολη τη μνημη που επερνε. με τα προγραμματα απο app store δεν υπαρχει τετοιο προβλημα ομως διοτι το λειτουργεικο δεν τους επειτρεπει καν να τρεχουν αφου τα κλεισεις ενω απο cydia και installer ειναι οπιον παρει ο χαρος απο οτι καταλαβα η κατασταση!




#7   ioanniskar

ioanniskar

    iPH Member

  • 332 μηνύματα
  • Φύλο: Άντρας
  • GameCenter:ioanniskar

Δημοσίευση 17/11/2008 - 15:00

Μπράβω πολύ χρήσιμο αλλά απ'ότι βλέπω τρώει λίγη μνήμη και το top που εγκαταστήσαμε από το Cydia. Δηλαδή για να ελέγχουμε την RAM πρέπει να θυσιάσουμε λίγη RAM (είναι κάπως ειρωνικό!).

Πάντως αρχικά δεν μπορούσα να συνδεθώ από το terminal του Mac στο  iPhone βγάζοντας μου ένα error σαν αυτό:

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
@ WARNING: REMOTE HOST IDENTIFICATION HAS CHANGED! @
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
IT IS POSSIBLE THAT SOMEONE IS DOING SOMETHING NASTY!
Someone could be eavesdropping on you right now (man-in-the-middle attack)!
It is also possible that the RSA host key has just been changed.
The fingerprint for the RSA key sent by the remote host is
xx:xx:xx:xx:xx:xx:xx:xx:xx:xx:xx:xx:xx.
Please contact your system administrator.
Add correct host key in /Users/admin/.ssh/known_hosts to get rid of this message.
Offending key in /Users/admin/.ssh/known_hosts:x
RSA host key for xxx.local has changed and you have requested strict checking.
Host key verification failed.


τελικά η λύση ήταν να δώσω στο terminal την εντολή: rm ~/.ssh/known_hosts

Τη λύση τη βρήκα εδώ

btw 28Μ free είναι καλά ή πρέπει να σβήσω κάτι;



#8   paris18m

paris18m

    iPH newbie

  • 91 μηνύματα
  • Twitter:@unitedworx
  • Φύλο: Άντρας
  • GameCenter:Paris.P.

Δημοσίευση 17/11/2008 - 20:41

φιλε ioanniskar η εντολη top δεν τρωει μνημη απλα την βλεπεις διοτι τρεχει τη δεδομενη στιγμη, μολις κλεισεις τη συνδεση σου με ssh ή τερμιναλ τοτε το τοπ δεν ειναι πλεον φωρτομενο στη μνημη.

δες πιο κατω τα αποτελεσματα της εντολη τοπ στη δικη μου συσκευη.



Processes:  21 total, 1 running, 20 sleeping... 76 threads                20:39:09
Load Avg:  0.26,  0.34,  0.17    CPU usage:  3.70% user,  6.48% sys, 89.81% idle
SharedLibs: num =    0, resident =    0 code,    0 data,    0 linkedit.
MemRegions: num =  2305, resident =  22M +    0 private,  18M shared.
PhysMem:  23M wired,  33M active,  624K inactive,  57M used,  36M free.
VM: 498M + 0  1431(0) pageins, 0(0) pageouts

  PID COMMAND      %CPU  TIME  #TH #PRTS #MREGS RPRVT  RSHRD  RSIZE  VSIZE
  60 mDNSRespon  0.0%  0:00.08  2    38    75  496K  1580K  1228K    14M
  57 top          7.4%  0:06.47  1    18    52  396K  856K  1172K    12M
  54 bash        0.0%  0:00.17  1    13    55  420K  860K  1592K    13M
  53 sshd        0.0%  0:00.99  1    14    37  376K  260K  1464K    13M
  49 MobileMail  0.0%  0:01.64  4  102    199 2104K  5288K  4564K    61M
  48 MobilePhon  0.0%  0:00.93  2    79    189 1912K  5276K  4176K    60M
  37 SCHelper    0.0%  0:00.51  3    42    76  552K  1572K  1276K    14M
  29 dataaccess  0.0%  0:02.38  3  105    152 1952K  4136K  3916K    26M
  28 fairplayd    0.0%  0:00.44  1    31    65  524K  1572K  1880K    15M
  27 iapd        0.0%  0:00.91  7  102    162 1288K  4692K  3460K    29M
  26 mediaserve  0.0%  0:01.27  7  147    141 1168K  1940K  2620K    19M
  25 lockdownd    0.0%  0:05.41  3    64    100  972K  3016K  2588K    26M
  24 update      0.0%  0:00.06  1    13    42  220K  624K  672K    11M
  18 BTServer    0.0%  0:00.73  4    96    99 1064K  3016K  2948K    28M
  17 CommCenter  0.9%  0:01.79  8  104    106 1256K  1740K  2752K    19M
  16 SpringBoar  0.9%  0:12.62  12  251    469 5456K  5328K  9836K    72M
  15 configd      0.0%  0:06.06  5  168    125 1036K  1788K  2432K    16M
  14 syslogd      0.0%  0:01.11  4    37    35  220K  248K  464K    13M
  13 notifyd      0.0%  0:00.50  2  269    27  228K  248K  432K    12M
  12 mDNSRespon  0.0%  0:03.20  2    46    65  580K  1560K  1580K    14M
    1 launchd      0.9%  0:01.21  3    73    34  272K  248K  572K    12M



εμενα λεει  35M free, αλλα μην δε ξεγελαει διοτι μολις το εχω κανει boot, αμα τρεξω διαφορες εφαρμογες ι free RAM  θα ειναι πιο λιγη διοτι αρκετα απογραμματα οπως contacts,calendar,mail  θα κανουν cache αρκετα δεδομενα στην RAM για να φορτωνουν πιο γρηγορα.

ισως να ηταν καλο να κανουμε post ολοι μας τα αποτελεσματα της top για να δοθμε τι τρεχει στον καθενα μας, ισως εντοπισοθμε κατι που να μην ειναι αναγκεο. αλλα μετα απο boot για να ειναι πιο καθαρα τα δεδομενα.


#9   ioanniskar

ioanniskar

    iPH Member

  • 332 μηνύματα
  • Φύλο: Άντρας
  • GameCenter:ioanniskar

Δημοσίευση 17/11/2008 - 21:05

Τα δικά μου αποτελέσματα μετά από reboot και αφού έδωσα την εντολή killall MobilePhone, η οποία(MobilePhone) τρέχει και μετά από reboot. Βέβαια τηλέφωνο είναι...δεν γίνεται να υπάρχει στιγμή που δεν θα χρησιμοποιούμε αυτή την εφαρμογή

Τελικά τι μνήμη RAM έχει; Ξέρουμε;

#10   paris18m

paris18m

    iPH newbie

  • 91 μηνύματα
  • Twitter:@unitedworx
  • Φύλο: Άντρας
  • GameCenter:Paris.P.

Δημοσίευση 17/11/2008 - 21:07

128 RAM εχει το iPhone

λιγα περισσοτερα για το τι ακριβως πεζει με τη μνημη στο iphone/osx

το OSX ποσπαθει να χρησιμοποιησει οση περισσοτερη μνημη γινεται διοτι free RAM is unused == wasted RAM!!
το OSX χρησιμοποιει τη RAM για caching διαφορων files πχ συν τα διαφορα προγραμματα και τα δεδομενα του για να φορονουν πιο γρηγοα! αυτη ειναι η inactive νομιζω :)
με λιγα λογια η διαθεσιμη RAM ειναι η free + inactive.
οταν καπιο προγραμμα χρειαζεται περισσοτερη απο τη free τοτε κανει swap στο root partition, γιαυτο ειναι καλο και αυτο να εχει χωρο ελευθερο.

#11   geeksada

geeksada

    Member

  • 59 μηνύματα
  • Φύλο: Άντρας

Δημοσίευση 17/11/2008 - 22:39

Εμενα για καποιο περιεργο λογο η top δεν υπαρχει καν στο /usr/bin...  ???

#12   paris18m

paris18m

    iPH newbie

  • 91 μηνύματα
  • Twitter:@unitedworx
  • Φύλο: Άντρας
  • GameCenter:Paris.P.

Δημοσίευση 17/11/2008 - 23:29

Πρεπει να την κανεις install απο cydia

#13   dpap

dpap

    iPH User

  • 156 μηνύματα
  • Φύλο: Άντρας

Δημοσίευση 18/11/2008 - 12:43

Σωστα τα λεει ο paris. O BSD και ο linux kernel κανουν allocate οσο ποιο πολυ physical memory μπορουν για να κανουν cache δεδομενα. Αυτο δεν σημαινει οτι την 'τρωνε' τζαμπα... μολις καποιο προγραμμα ζητησει ram του την δίνουν.

Και επισης σωστο και το περι swapping... Νομιζα οτι το iphone δεν κανει swaping μεχρι που ειδα το VM: xxxx ΜΒ (VM=virtual memory = η μνημη RAM + swapfile). Προφανως εχει καποιο τροπο να κανει swap στον ελευθερο χωρο του δισκου χωρις να χρησιμοποιει καποιο 'ορατό' στο filesystem αρχειο.

Google για οποιον ενδιαφέρεται για περισσοτερες τεχνικες λεπτομερειες για το kernel memory managment του linux 2.6 (η θεωρία ισχυει για ολα τα συγχρονα λειτουργικα... bsd, osx).

ps1) Απο την top κανουμε exit πατώντας το 'q'. H top ειναι τρελό CPU-φαγο process και μην την αφήνετε να τρέχει χωρις λογο :)

ps2) H ram στο iphone ειναι ενσωματωμενη μεσα στο chip του επεξεργαστή και ειναι 128MiB (*million bytes* = 128.000.000 / 1024 / 1024 = 122,07 MB). Τα specs του S5L800x επεξεργαστή που εχει το iphone ειναι εδω: http://www.pdadb.net...?m=cpu&id=a8900



#14   dpap

dpap

    iPH User

  • 156 μηνύματα
  • Φύλο: Άντρας

Δημοσίευση 18/11/2008 - 12:51

Quote

Τα δικά μου αποτελέσματα μετά από reboot και αφού έδωσα την εντολή killall MobilePhone, η οποία(MobilePhone) τρέχει και μετά από reboot. Βέβαια τηλέφωνο είναι...δεν γίνεται να υπάρχει στιγμή που δεν θα χρησιμοποιούμε αυτή την εφαρμογή


Βρε παιδια μην κανετε kill οτι βρειτε  :D ... Το MobilePhone ειναι το .... τηλεφωνο ! Απο δοκιμες που εκανα, οσες φορες και να την κανω kill ξανατρεχει (ευτυχως) αμεσως οστοσο για να ειμαι ησυχος εκανα και ενα reboot γιατι δεν εχω καμια ορεξη να μου λενε αυριο γιατι δεν επαιρνα κλήσεις στην design-ατη μπαχατέλα μου :)

Quote

Τελικά τι μνήμη RAM έχει; Ξέρουμε;


See previous posts.


#15   ioanniskar

ioanniskar

    iPH Member

  • 332 μηνύματα
  • Φύλο: Άντρας
  • GameCenter:ioanniskar

Δημοσίευση 18/11/2008 - 15:02

Quote

Βρε παιδια μην κανετε kill οτι βρειτε  :D ... Το MobilePhone ειναι το .... τηλεφωνο ! Απο δοκιμες που εκανα, οσες φορες και να την κανω kill ξανατρεχει (ευτυχως) αμεσως οστοσο για να ειμαι ησυχος εκανα και ενα reboot γιατι δεν εχω καμια ορεξη να μου λενε αυριο γιατι δεν επαιρνα κλήσεις στην design-ατη μπαχατέλα μου :)


Το ξέρω ότι είναι το τηλέφωνο. Απλά παρατήρησα πως αν την κάνω killall θα ξανατρέξει αλλά θα τρώει λιγότερη RAM. Κι αυτό λογικά συμβαίνει σε μένα γιατί έχω βάλει ένα θέμα για αυτή την εφαρμογή. Όταν την ξανανοίξω θα μου δείξει για ένα δευτερόλεπτο το "DefaultDialer.png" του θέματος και μετά θα φορτώσει το υπόλοιπο για να μπορώ να κάνω κλήσεις. Οπότε προφανώς το θέμα της εφαρμογής είναι που τρώει λίγο περισσότερη RAM.

Ad

Ad

Team
iPhoneHellas
3,1416 μηνύματα
Twitter: @android
Φύλο: Όπως το δει κανείς
Κινητό: Android
Tablet: Για τα κουνούπια

Γιατί να γίνετε μέλη;



Χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 3

0 μέλη, 3 επισκέπτες, 0 ανώνυμοι χρήστες