Μετάβαση στο περιεχόμενο


Φωτογραφία
- - - - -

Οδηγός Αγοράς Μεταχειρισμένων iPhone


  • Παρακαλούμε συνδεθείτε για να απαντήσετε
Θέμα χωρίς απαντήσεις

#1   ktzaf

ktzaf

    iPH Honored Elite member

  • 1.283 μηνύματα
  • Φύλο: Άντρας
  • Tablet:Άλλο

Δημοσίευση 29/10/2009 - 11:50

Τωρα τελευταία τα ποστς στο φόρουμ με θέμα το κλείδωμα iphone μετά από αναβάθμιση πληθαίνουν και πολλά από αυτά τα τηλέφωνα είναι αγορασμένα 2nd hand. Έτσι αποφάσισα να αρχίσω αυτό το thread με κάποιοες συμβουλές για την αγορά μεταχειρισμένων iphone για να μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να κάνους σωστές αγορές με όσο το δυνατόν λιγότερα προβλήματα. Όσοι πιστεύετε πως την έχετε πατήσει ή πως καταφέρατε και κάνατε μία έξυπνη αγορά παρακαλώ ποστάρετε ή στείλετε μου PM για να κάνω update το topic με τυχών παραλείψεις.

Κακά τα ψέματα, το iphone είναι ένα από τα ποιο πολυπώθυτα gadgets στην αγορά, και οι ελλείψεις που παρατηρούνται καθώς και η απροθυμία των Vodafone Cosmote να τα πουλήσουν χωρίς σύνδεση (εν μέρει λογικό καθως δίνουν πρωτεραιότητα στους συνδρομιτές τους) σπρώχνει πολύ κόσμο στην αγορά μεταχειρισμένων ή από εξωτερικό μέσω site όπως ebay, amazon, κλπ. Αυτές οι αγορές κρύβουν όμως παγίδες.

Κατά την προσωπική μου άποψη αν αγοράζουμε από site χωρίς την δυνατότητα να δούμε το τηλέφωνο καλό είναι να γνωρίζουμε τα παρακάτω.
1. Είναι factory unlocked?
2. Aπό ποιά χώρα είναι το iphone? Σε αυτό το link μπορείτε να δείτε που πωλείται το iphone και αν είναι κλειδωμένο ή όχι http://support.apple.com/kb/HT1937
3. Σε ποιο firmware είναι και ποιο baseband έχει? Η baseband 5.11.07 για την ώρα δεν ξεκλειδώνει. Η 5.11.07 υπάρχει από το firmware 3.1 και μετά.

Αν το τηλέφωνο είναι factory unlocked πλέων ασχολούμαστε με την ποιότητά του. Είναι καινούργιο στο κουτί του? Ελαφρώς μεταχειρισμένο? Έχει τίποτα χτυπήματα γρατζουνιές κλπ?

Αν δεν είναι factory unlocked το ‘3’ είναι υψίστης σημασίας. Αν το τηλέφωνο είναι στην 3.1 και μετά το αφήνουμε μέχρι να υπάρξει unlock.

Aν δεν είναι στην 3.1 πρέπει να βεβαιωθούμε πως δεν θα φτάσει ποτέ (βρείτε πληροφορίες στο φόρουμ για pwnage tool και custom ipsw). Αν ο πωλητής του τραβήξει ένα restore και update στο τελευταίο firmware για να σβήσει τα στοιχεία του την πατήσαμε. Πρέπει να βεβαιωθούμε πως το iphone που θα αγοράσουμε θα είναι το πολυ 3.0.1 και σίγουρα με baseband 4, αν έχει πάει στην 5.11.07 απλά θα έχετε ένα πανάκριβο iPod Touch. Όπως καταλαβένετε είναι απαραίτητο να θέσετε όρους στην αγορά σας. Ζητήστε πληροφορίες και ενημερώστε με ένα mail πως αν το τηλ δεν πληρεί τις προϋποθέσεις θα κάνετε dispute την αγορά (κυρίως αν διαφημίζεται με firmware 3.0 και σας έρθει με 3.1 ή 3.1.2 και βέβαια την baseband 5.11.07)

Όσοι αγοράζετε το 3G να θυμάστε πως το firmware γίνεται downgrade, σε αντίθεση με το 3GS. Δηλαδή ένας πωλητής μπορεί να πάει στην 3.1.2 πχ να κάνει upgrade το baseband στο unlockable 5.11.07 και να το γυρήσει στην 3.0. Με απλά λόγια, στα 3G το ότι πωλείτε με firmware 3.0 δεν σας διασγαλίζει πως δεν έχει αναβαθμιστεί το baseband. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε σε ποιο baseband είναι το τηλέφωνο.

Πάμε τώρα στην εγχώρια αγορά και στις hands on δοκιμές.

Έχετε υπ’όψην πως πολλά τηλέφωνα έχουν έρθει στην Ελλάδα από εξωτερικό και σίγουρα κάποια θα βρούν το δρόμο τους στην αγορά μεταχειρισμένων. Τουλάχιστον αν κάνετε αγορά χέρι με χέρι μπορείτε να ελέγξετε ορισμένα πράγματα. Πάμε λοιπόν.

Εξωτερικα:
Μην αφήνετε τίποτα στην τύχη. Πάρετε το τηλέφωνο στα χέρια σας και περιεργαστείτε το. Δείτε αν έχει σημαδια πτώσης γρατζουνιές κλπ. Βεβαιωθείτε πως δουλεύουν τα πάντα, βύσμα για ακουστικά, υποδοχή καλωδίου USB και όλα τα κουμπιά. Το HOME και το Silent switch έχουν παράδωση στις φθορές.

Βεβαιωθείτε πως η οθόνη είναι εντάξη. Τα iPhone επι το πλείστων παρουσιάζουν δυσχρωματισμούς και δεισλειτουργίες στο κάτω 1/3 της οθόνης (πάνω από το Home button)

Εσωτερικά:
Βάλετε τη SIM σας στο τηλέφωνο, ανοίχτε το wifi και το Bluetooth και βεβαιωθείτε πως δουλεύουν (έχουν αναφερθεί προβλήματα στο wifi) δεν γινεται να μην βρείτε ένα hotspot (ας μην συνδεθείτε τουλάχιστον να μπορεί να δεί wifi networks).

Δείτε το settings>general>about. Εκεί σας εμφανίζει τις πληροφορίες για το τηλέφωνο όπως βλέπετε στο screenshot.
Συνημμένο αρχείο  photo.jpg   48,16KB   43 λήψεις
Τι μας ενδιαφέρει?
1. Version. Δείχνει το firmware που είναι περασμένο.
2. Model. Τι μοντλέλο είναι το iphone. Μας ενδιαφέρουν τα 2 τελευταία ψηφία που δείχνουν την χωρα προέλευσης. Αν είναι GR δεν ανυσηχείτε για κλείδωμα είναι factory unlocked. Aν είναι LL είναι από αντικατάσταση (μάλλον factory refurbished)
3. Modem Firmware. Έναι το baseband. Σε Ελληνικά τηλέφωνα είναι αδιάφορο γιατί είναι factory unlocked. Σε ξένα, το 5.11.07 (μέχρι να βγεί το unlock) σημαίνει πως δεν αγοράζουμε. Το 4.χχ.χχ ξεκλειδώνει με το ultrasnow.

Αν το iphone το πουλάνε έτοιμο με jailbreak χμμ. Ίσως να παίζει κάτι. Ρωτάμε «Γιατί?» Έπίσης μας ενδιαφέρει με ποιο πρόγραμμα έγινε. Αν είναι με το pwnage tool το ψάχνουμε και ρωτάμε ευθέως αν το τηλ. είναι από Ελλάδα ή από εξωτερικό. To pwnage tool μας επιτρέπει να κάνουμε upgrades χωρίς να αλλάζουμε baseband. Δεν πειράζει αν γινόμαστε παρανοϊκοί. Θέλουμε να αγοράσουμε iPhone όχι iPod Touch. Στην τελική βάλτε τον πωλητή να κάνει το jailbreak μπροστά σας αν δεν μπορείτε να αποφανθείτε αν το τηλέφωνο είναι Eλληνικό ή γενικότερα factory unlocked.

Για την ώρα δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι παραπάνω. Τα contributions, horror stories, εμπειρίες (καλές ή κακές) χρειάζονται για να εμπλουτιστεί ο «οδηγός» και να βοηθηθεί κάποιος να κάνει σωστή αγορά μεταχειρισμένου.

Καλές αγορές.

Ad

Ad

Team
iPhoneHellas
3,1416 μηνύματα
Twitter: @android
Φύλο: Όπως το δει κανείς
Κινητό: Android
Tablet: Για τα κουνούπια

Γιατί να γίνετε μέλη;



Χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 0

0 μέλη, 0 επισκέπτες, 0 ανώνυμοι χρήστες