Μετάβαση στο περιεχόμενο


Φωτογραφία
* * * * * 11 ψήφοι

[Οδηγός] iCleaner Pro: Ανάλυση και τι αποφεύγουμε


  • Παρακαλούμε συνδεθείτε για να απαντήσετε
265 μηνύματα σε αυτό το θέμα

#1   nikosgnr

nikosgnr

    iPH Legendarious

  • 113.560 μηνύματα
  • Twitter:@nikosgnr
  • Φύλο: Άντρας
  • Κινητό: iPhone 2G
  • GameCenter:nikosgnr

Δημοσίευση 18/02/2013 - 16:10

*
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ

icleanerpro.png



Πρόκειται για ένα Tweak που πρέπει να υπάρχει σε κάθε συσκευή. Αυτό που ουσιαστικά προσφέρει, η αφαίρεση υπολειμμάτων και περιττών στοιχείων τόσο απο τις διάφορες εφαρμογές, όσο και απο τα Tweaks τα οποία εγκαθιστούμε. Παρακάτω θα δούμε ξεχωριστά τι προσφέρει η κάθε επιλογή και τι μπορούμε να αποφύγουμε.

 

 

Οι δύο μπάρες στην αρχική του iCleaner, στο πάνω μέρος της οθόνης δηλώνουν τον δεσμευμένο χώρο στη συσκευή μας. Η πρώτη το χώρο του συστήματος (system partition) όπου και αποθηκεύονται αρχεία συστήματος αλλά και ρυθμίσεις και δεδομένα των διαφόρων Tweaks που περνάμε απο Cydia. Η δεύτερη μπάρα είναι το Partition των δεδομένων. Εδώ, ο χώρος που αποθηκεύονται δεδομένα των εφαρμογών, μουσικής φωτογραφίες, μηνύματα.

 

IMG_1591_zpserdb4osl.png

 

 

Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά κάθε ένα ξεχωριστά.

 

Safari

Διαγράφει το ιστορικό, τα Cookies, αρχεία Cache διατηρώντας ωστόσο την ιδιωτικότητα.


Applications

Αφαιρεί Cache αρχεία του AppStore, Cookies και προσωρινά αρχεία. Άμμεσο εντοπισμός δημοφιλών εφαρμογών για "βαθύτερο καθάρισμα". Τέτοιες είναι οι tomic, Badoo, Dolphin, Downloads, Facebook, Facebook Messenger, Flipboard, Google, Google+, Google Maps, iCabMobile, iFile, Instagram, Mercury, Skyfire, Snapseed, SoundCloud, Soundhound, Sparrow, Tweetbot, Twitter, Wikipedia.


Log Files

Διαγράφει τα Log Files αλλά και τα Crash Reports απο οποιαδήποτε διαδρομή.


Cache Files

Σκανάρισμα και διαγραφή αρχείων Cache όπως επίσης και βάσεις δεδομένων τα οποία δημιουργούνται ξανά απο την αρχή κατα τη διάρκεια του Respring. To συγκεκριμένο βοηθά στην απομάκρυνση των απαρχαιωμένων δεδομένων Cache.


Temporary Files

Διαγραφή προσωρινών αρχείων. Τα περισσότερα αρχεία τέτοιου είδους απομακρύνονται αυτόματα, κάποιες φορές όμως όχι. Εδώ έρχεται το iCleaner οπου και τα αφαιρεί.


Cydia

Αφαίρεση προσωρινών αρχείων όπως και αρχεία Cache. Mαζί και άχρηστα αρχεία τα οποία έχουν προστεθει απο κάποιο Repo ή απο την ανανέωση των πακέτων.


Cydia Sources (disabled by default)

Διαγράφει αρχεία των Repo. Αυτό έχει αποτέλεσμα τη μη εμφάνιση των πακέτων με τη λίστα να πρέπει να ανανεωθεί. Η παραπάνω επιλογή την ενεργοποιούμε μόνο όταν αντιμετωπίζουμε πρόβλημα με το Update των Repo που έχουμε περάσει.


Unused dependencies (disabled by default)

Αναλαμβάνει την εκτέλεση της εντολής "apt-get autoremove", που σκοπό έχει την αφαίρεση επιπρόσθετων πακέτων που δε χρειάζονται πια. Επιπλέον, αφαιρεί τα αρχεία απο πακέτα τα οποία έχουν αφαιρεθεί απο τη συσκευή απο τη διαδρομή "/var/lib/dpkg/status". Η συγκεκριμένη επιλογή καλό είναι να χρησιμοποιείται απο χρήστες που θέλουν πιο εξειδικευμένη ανάλυση. Γι αυτό και είναι απενεργοποιημένο απο την αρχή.


Filetype cleanup

Μεγάλη προσοχή εδώ. H συγκεκριμένη επιλογή βασίζεται στις επεκτάσεις των αρχείων. Στο συγκεκριμένο κομμάτι, το iCleaner θα σκανάρει για Log αρχεία αλλά και προσωρινά σε ολόκληρο το Filesystem της συσκευής.



Έναρξη Διεργασίας (Launch Daemons) / Πρόσθετα MobileSubstrate

Τα Daemons εκκινούν με την ενεργοποίηση της συσκευής. "Τρέχουν" στο προσκήνιο και η απενεργοποίηση τους επιταχύνει τη τη συσκευή καθώς ουσιαστικά απελευθερώνουν μνήμη. Με την απενεργοποίηση τους απενεργοποιούμε λειτουγίες όπως, OTA updates, Game Center, Internet Tethering και VPN.
 

   IMG_1592_zps5qffhj4p.png  IMG_1593_zpssx6s5vvq.png


Ποια όμως μπορούν να κλείσουν με ασφάλεια..;


Ασφαλείς διεργασίες

Aν δεν είστε Developer, το απενεργοποιείται άφοβα.


Log, dump and crash report daemon

To συγκεκριμένο έχει να κάνει με το Log In σε εφαρμογές και κρασαρίσματα εφαρμογών. Και αυτό απενεργοποιείται χωρίς κανένα πρόβλημα.


OTA ενημέρωση διεργασιών

Μπορεί να απενεργοποιηθεί και αυτό χωρίς κανένα πρόβλημα.

 

 

iCloud

 

Log Files του iCloud. Με απενεργοποίηση του, που δε προτείνεται, πιθανόν και περιορισμό στη λειτουργικότητα του iCloud.


AssistiveTouch

Σε περίπτωση που δε χρησιμοποιείτε το AssistiveTouch, μπορείτε να το απενεργοποιήσετε.


AirPrint

Όσοι δε χρησιμοποιείτε AirPrint, το απενεργοποιείτε και αυτό.


Προσαρμοσμένη διεργασία δόνησης

Αν δεν έχετε δημιουργήσει κάποιο, μπορεί να απενεργοποιηθεί χωρίς κανένα πρόβλημα.

 

 

Διεργασία επαναφοράς

 

Απενεργοποίηση του σημαίνει και κατάργση των αντιγράφων/Backup που έχετε. Αφήστε το εν/ποιημένο.

 

Game Center

Για όσους δεν έχουν ασχοληθεί ποτε με το Game Center και ούτε πρόκειται να το κάνουν στο μέλλον. Το απενεργοποιείτε και αυτό.


PassBook

To συγκεκριμένο έχει να κάνει με το PassBook App της συσκευής. Μπορεί να απενεργοποιηθεί χωρίς πρόβλημα απο τη στιγμή που δε χργσιμοποιείτε την εφαρμογή.


Καθαρισμός κατάτμησης

 

Το αφήνετε και αυτό ενεργοποιημένο. Διαφορετικά μπορεί να γίνει η ενεργοποίηση εφόσον δε σας απασχολεί η επαναφορά απο ρυθμίσεις.

 

Πρόσθετα Cydia Substrate

 

Το γνωστό Mobile Substrate. Εδώ έχουμε τη γνωστή διαδικασία απενεργοποίησης των Tweaks απο τη βάση του, η οποία γίνεται και μέσω του SBSettings αλλά και Springtomize. Προσοχή σε αυτό που απενεργοποιήσαμε, αν χρειαστεί να το αφαιρέσουμε απο το Cydia, θα πρέπει να ενεργοποιηθεί ξανά.

 

Με το τελευταίο Update δε χρειάζεται η εν/ποίηση του διακόπτη για κάθε Tweak ώστε να μπορέσει γίνει η αφαιρεση του απο το Cydia όπως γινόταν μέχρι τώρα. Ο πορτοκαλί διακόπτης πλέον δείχνει πως το συγκεκριμένο Tweak απαιτείται απο κάποιο άλλο ώστε να λειτουργεί σωστά. Απο την άλλη, Tweak μαρκαρισμένα με κόκκινο διακόπτη όπως το ίδιο το Substrate δεν πρέπει να απεν/ποιούνται ποτέ.
 

IMG_1594_zpsgzmmmxym.png

 

Για τέλος, πατώντας σε κάποιο απο τα Tweak που έχουμε εγκατεστημένα, θα έχουμε αναλυτικά τα Tweak που εξαρτώνται απο αυτό αλλά και αυτά που εξαρτάται το συγκεκριμένο.

 

Γλώσσες προς αφαίρεση

Μεγάλη προσοχή και εδώ. Aπο εδώ αφαιρούμε τις γλώσσες τις οποίες δε θέλουμε στη συσκευή. Το μόνο που έχετε να κάνετε, επιλογη της γλώσσας και στη συνέχεια "Remove languages". Να σημειώσουμε πως.. Τα Αγγλικά δε μπορούν να αφαιρεθούν. Είναι η γλώσσα συστήματος. Το iCleaner δε θα επιτρέψει την αφαίρεση της γλώσσας που χρησιμοποιούμε στη συσκευή. Σε περίπτωση που γίνει αυτό θα καταλήξετε σε Restore. Mε Update κάποιου Tweak, οι γλώσσες που αφαιρέθηκαν, ξαναπροστίθενται. Οπότε για τη συγκεκριμένη επιλογή να το ελέγχετε συχνά.

 

IMG_1595_zpsmuwqcpnf.png

 

Το "Keyboards", αναφέρεται στα διαθέσιμα πληκτρολόγια που υπάρχουν απο Ρυθμίσεις - Γενικά - Πληκτρολόγια.


Εικόνες non-retina / iPad / 4" / iTunesArtwork images removal

Η συγκεκριμένη επιλογή καλό είναι να αποφεύγεται καθώς ο χώρος που θα απελευθερωθεί δεν είναι και τόσο μεγάλος. Με αυτό, αφαιρούνται συγκεκριμένες εικόνες οι οποίες ουσιατικά είναι άχρηστες. Π.χ. όπως συμβαίνει με αυτές του iPad οι οποίες δε χρειάζονται στα iPhone/iPod. Αυτο που προτείνεται, πρώτα η επιλογή για Test Mode όπως βγαίνει και στο παράθυρο πριν την χρησιμοποίηση του.

Τα αρχεία iTunesArtwork δεν εξυπηρετούν κανένα σκοπό στη συσκευή. Κάθε εφαρμογή έχει και απο ένα, και αυτό μπορεί να αφαιρεθεί με ασφάλεια. Ως αποτέλεσμα, ωστόσο, το iTunes δε θα εμφανίζει τα Artworks των εφαρμογών στη βιβλιοθήκη του PC μας. Πριν εκτελέσουμε λοιπόν το παραπάνω, συνδεουμε τη συσκευή και επιλέγουμε Transfer Purchases με δξί κλικ στη συσκευή. Το iCleaner, θα σκανάρει στις διαδρομές, "/Applications/" και "/var/mobile/Applications/ και όχι σε όλο το Filesystem της συσκευής. Σε περίπτωση που θέλουμε να γίνει έλεγχος σε περισσότερους φακέλους, θα πρέπει να κάνουμε Edit το αρχείο imgdirs.txt που θα βρούμε εδώ "/var/mobile/Library/iCleaner/" προσθέτοντας στο τέλος του μια νέα γραμμή αλλά και σε κάθε φάκελο /. Αυτό αφορά πιο εξειδικευμένους χρήστες οπότε μεγάλη προσοχή και εδώ.
 

IMG_1596_zpsvcsjvbs1.png


Να σημειώσουμε εδώ οτι, αφαιρόντας τόσο τις εικόνες όσο και τις γλώσσες, επηρεάζει άμμεσα και τις εφαρμογές που μεταφέρονται μετά στο iTunes. Ειδικά αν έχετε στη κατοχή σας iPhone και iPad στα οποία χρησιμοποιείται τις ίδιες εφαρμογές, αφαιρόντας απο το iPhone τις εικόνες για iPad, θα επηρρεάσει και αυτές στο iPad. Όπως είπαμε, αυτό αποφεύγεται με Transfer Purchases στο iTunes.


Move Fonts folder

To παραπάνω απλά θα μεταφέρει το φάκελο των γραμματοσειρών. Δε κερδίζουμε επιπλέον χώρο με αυτό.



 

Εκτέλεση και χρησιμοποίηση του iCleaner

 


Αφού ανοίξουμε το Tweak και επιλέξουμε αυτά που εμείς θέλουμε, πατάμε Ανάλυση.
 

IMG_1607_zpsb2dbycnt.png



Το Tweak θα τρέξει τη διαδικασία ανάλυσης.

 

IMG_1597_zpswexibhwx.png



Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία μπορούμε να δούμε το Log File που δημιουργήθηκε.

 

IMG_1598_zpstibg4wtk.png



Στη συνέχεια επιλέγουμε το "Καθαρισμός" και η διαδικασία ξεκινάει.

 

IMG_1608_zpsut2oddmm.png     IMG_1599_zpslotvvoig.png



Στο τέλος της διαδικασίας μας ενημερωνεί για το ακριβές μέγεθος που απελευθερώθηκε και η συσκευή θα κάνει Respring.

 

IMG_1600_zps2z1xtonk.png



Ένα απο τα πιο σημαντικά Tweaks, αρκεί να χρησιμοποιηθεί με προσοχή..

 

 

 

 

 

Update 7.0.2

 

Μετά απο αρκετό καιρό, μεγάλη αναβάθμιση στο iCleaner Pro. Υποστηρίξη του Activator, FlipSwitch και WinterBoard. Πιο αναλυτικά..

 

IMG_1601_zpsnokswe3b.png

 

 

Activator

 

Πρώτη και σημαντική προσθήκη η υποστήριξη (επιτέλους) του Activator. Πλέον μετά τον ορισμό της κίνησης που θέλουμε απο ρυθμίσεις ένα Pop-Up μήνυμα θα μας ενημερώνει αν όντως θέλουμε να συνεχίσουμε. Για όσους δε θέλουν το παραπάνω μήνυμα να εμφανίζεται, υπάρχει και επιλογή για άμμεση εκκαθάριση κάνοντας τη κίνηση απο Activator. Στα πολύ θετικά εδώ η δημιουργία εκκαθαρίσεων για συγκεκριμένες μέρες αλλά και ώρες της μέρας. Αρκεί λοιπόν να πάμε απο Activator - Anywhere - Αλλαγές και κάτω χαμηλά θα δούμε το Scheduled.

 

IMG_1603_zpsnihdc1au.png    IMG_1602_zps4zfpkk0j.png

 

 

FlipSwitch

 

Δεύτερη πολύ σημαντική προσθήκη, η υποστήριξη μέσω του FlipSwitch. Πλέον μπορούμε να έχουμε στο CC της συσκευής το αντίστοιχο Toggle για γρήγορη εκκαθάριση. Και εδώ το Pop-Up που είδαμε πιο πάνω θα κάνει την εμφάνιση του προς ενημέρωση μας.

 

 IMG_1604_zpsmouavv7h.png

 

 

 

WinterBoard

 

To iCleaner μπορεί εύκολα πλέον να παραμετροποιηθεί στο κομμάτι της εμφάνισης αλλάζοντας τα εικονίδια, μιας και υποστηρίζει το WinterBoard. Τα εικονίδια προς αλλαγή θα τα βρείτε στη διαδρομή /Applications/iCleaner.app. Αυτόματες αλλαγές εφόσον χρησιμοποιείται κάποιο θέμα.

 

IMG_15911_zpsl8u7ncky.png

 

 

 

Γλώσσες - Εικόνες προς αφαίρεση

 

Οι επιλογές εδώ άλλαξαν. Το Tweak δίνει τη δυνατότητα επιλογής των εφαρμογών που θέλουμε να εξαιρέσουμε απο την εκκαθάριση. Τόσο στις γλώσσες, όσο και στις εικόνες.

 

IMG_1606_zps9jknt6ro.png  IMG_1605_zpshupebmlv.png

 

 

Command - Terminal Support

 

Σημαντική και εδώ η προσθήκη για εκκαθάριση βάσει των εντολών. Έτσι, το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να δώσουμε για αρχή την εντολή icleaner.  Θα τρέξει αυτομάτως ως root συνεπώς δε χρειάζεται το su. Οι διαθέσιμες εντολές.

 

 

  • -clean : performs a cleanup using the settings you specified within the app or via interactive CLI.
  • -clean -autorespring : performs a cleanup and automatically resprings upon completion.
  • -respring : rebuilds the UI cache and resprings.
  • -cli : (default) launches the interactive command line interface.
     

 

Το iCleaner αλλά και τη Pro έκδοση τα βρίσκουμε στο Repo.

ib-soft.net/cydia/

Τελευταία επεξεργασία από: nikosgnr, 15/03/2016 - 18:04
• Update

| JailBreak Means System Customization |

LG8ISzO.gif

Ad

Ad

Team
iPhoneHellas
3,1416 μηνύματα
Twitter: @android
Φύλο: Όπως το δει κανείς
Κινητό: Android
Tablet: Για τα κουνούπια

Γιατί να γίνετε μέλη;

#2   COOKIE

COOKIE

    iPH Member

  • 308 μηνύματα
  • Φύλο: Άντρας

Δημοσίευση 18/02/2013 - 16:21

Ποιο αναλυτικα δεν γινεται , Μεγαλο μπραβο !!!

#3   geORGIOSb

geORGIOSb

    iPH Master

  • 7.215 μηνύματα
  • Twitter:@georgiosbr
  • Φύλο: Άντρας
  • Κινητό: iPhone 4S
  • Tablet:iPad+3G

Δημοσίευση 18/02/2013 - 16:43

Συγχαρητηρια νικο αν μαλιστα για τους νεοτατους χρηστες που διαβασαν στο daemons οτι παει ποο γρηγορα εδινες και ποια να μπορουσαν να κλεισουν εκ του ασφαλους θα γλιτωναν πολλα μηλοφωνακια. Και παλι συγχαρητηρια για τον οδηγο

#4   nikosgnr

nikosgnr

    iPH Legendarious

  • 113.560 μηνύματα
  • Twitter:@nikosgnr
  • Φύλο: Άντρας
  • Κινητό: iPhone 2G
  • GameCenter:nikosgnr

Δημοσίευση 18/02/2013 - 17:09

Συγχαρητηρια νικο αν μαλιστα για τους νεοτατους χρηστες που διαβασαν στο daemons οτι παει ποο γρηγορα εδινες και ποια να μπορουσαν να κλεισουν εκ του ασφαλους θα γλιτωναν πολλα μηλοφωνακια. Και παλι συγχαρητηρια για τον οδηγο


Τhanks για την επισήμανση.

Προστέθηκαν οι επιλογές..
| JailBreak Means System Customization |

LG8ISzO.gif

#5   stelios7

stelios7

    iPH Addict

  • 789 μηνύματα
  • Twitter:@steliosp7
  • Φύλο: Άντρας
  • Κινητό: iPhone 4S
  • Tablet:iPad mini

Δημοσίευση 18/02/2013 - 17:34

Συγχαρητηρια φιλε!

τι εννοει με το remove ipad images? που βρισκονται αυτες οι εικονες?

#6   StathisCh9

StathisCh9

    iPH Enthousiast

  • 515 μηνύματα
  • Φύλο: Άντρας
  • Κινητό: iPhone 5
  • Tablet:Άλλο
  • GameCenter:StathisCh9

Δημοσίευση 18/02/2013 - 19:03

Απλά ΚΟΡΥΦΗ! συγχαρητήρια Νίκο :)

#7   zarko11

zarko11

    iPH Enthousiast

  • 480 μηνύματα
  • Φύλο: Δ/Α

Δημοσίευση 18/02/2013 - 19:38

Να σε καλα Νικο,
να ρωτησω κατι?αυτο το chinese WLNA networks που εχει μπορουμε να το κλεισουμε??

#8   GARFITO

GARFITO

    iPH Guru

  • 7.595 μηνύματα
  • Twitter:@vaggelisg77
  • Φύλο: Άντρας
  • Κινητό: iPhone 7
  • Tablet:Άλλο
  • GameCenter:garfito2

Δημοσίευση 18/02/2013 - 19:40

μπραβο νικολη+

3gs, 4, 4s, 5, s4, 5s, 6,6+,6s+,6s, se, 7+,7,8+,Χ, XS max, xs  - MacBookAir-Pro iPad 1,2,3,air. mini ipod4,ipod5,iPod nano,apple watch 1,2,3,4,5 ,  AirPods 1,2


#9   nikosgnr

nikosgnr

    iPH Legendarious

  • 113.560 μηνύματα
  • Twitter:@nikosgnr
  • Φύλο: Άντρας
  • Κινητό: iPhone 2G
  • GameCenter:nikosgnr

Δημοσίευση 18/02/2013 - 19:46

Να σε καλα Νικο,
να ρωτησω κατι?αυτο το chinese WLNA networks που εχει μπορουμε να το κλεισουμε??


Μπορείς να το απενεργοποιήσεις και αυτό.
| JailBreak Means System Customization |

LG8ISzO.gif

#10   turbomakis

turbomakis

    iPH Contributor

  • 900 μηνύματα
  • Φύλο: Δ/Α

Δημοσίευση 18/02/2013 - 19:47

Πολυ καλό!
Το χρησιμοποιώ πάνω από 2 μήνες και βγάζει σαβουρα μπόλικη!

Προσωπικά το τρέχω μια φορά την εβδομάδα.

#11   zarko11

zarko11

    iPH Enthousiast

  • 480 μηνύματα
  • Φύλο: Δ/Α

Δημοσίευση 18/02/2013 - 19:57

σευχαριστω πολυ.

#12   W3rtY88

W3rtY88

    iPH Elite Poster

  • 2.979 μηνύματα
  • Φύλο: Άντρας
  • Κινητό: iPhone 4

Δημοσίευση 18/02/2013 - 19:58

1.000 + από εμένα Νίκο ... το έχω και εγώ και είναι ένα μεγάλο + ο οδηγός σου ))) Μπράβο και πάλι )))

ο γούγλης είναι φίλος μας και τα ξέρει όλα ... Οπότε, ρώτα πρώτα αυτόν και μετά όλους τους άλλους :P


#13   vdkour

vdkour

    iPH Master

  • 5.828 μηνύματα
  • Φύλο: Άντρας
  • Κινητό: iPhone 7
  • Tablet:iPad 3 +4G

Δημοσίευση 18/02/2013 - 20:02

Μπραβο ρε νικο αρχοντα!πολυ καλος οδηγος για εμας τους νεους!!

#14   thanozr

thanozr

    iPH Contributor

  • 1.429 μηνύματα
  • Φύλο: Άντρας
  • Κινητό: iPhone 6

Δημοσίευση 18/02/2013 - 20:28

Το safe daemons Που μέσα από το icleaner λέει ότι μπορεί να διεγραφεί χωρίς πρόβλημα είναι οκ να το κλείσουμε;

#15   thanasis

thanasis

    iPH Guru

  • 9.488 μηνύματα
  • Φύλο: Άντρας
  • Κινητό: Άλλο

Δημοσίευση 18/02/2013 - 20:32

Συγχαρητήρια Νίκο για τον οδηγό :) Αν και επί του συνόλου το όφελος παραμένει μικρό για τα 4s - 5 ..Ο οδηγός πιστεύω στοχεύει περισσότερο σε 3GS & 4αρια.

ezgif_com_crop_2.gif


Ad

Ad

Team
iPhoneHellas
3,1416 μηνύματα
Twitter: @android
Φύλο: Όπως το δει κανείς
Κινητό: Android
Tablet: Για τα κουνούπια

Γιατί να γίνετε μέλη;



Χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 2

0 μέλη, 2 επισκέπτες, 0 ανώνυμοι χρήστες