Μετάβαση στο περιεχόμενο


Φωτογραφία
* - - - - 2 ψήφοι

Hackers "χτυπούν" τα Iphone στην Ελλάδα


  • Παρακαλούμε συνδεθείτε για να απαντήσετε
2 μηνύματα σε αυτό το θέμα

#1   karasarinis

karasarinis

    iPH Contributor

  • 1.026 μηνύματα
  • Φύλο: Άντρας
  • Κινητό: Άλλο
  • Tablet:iPad Air 2 +4G

Δημοσίευση 09/04/2015 - 17:15

Αναδημοσιεύω αυτο που διάβασα στο Zougla.gr

Μια πρωτοφανής επίθεση από χάκερς οι οποίοι αποστέλλουν κακόβουλο λογισμικό σε χρήστες κινητών τηλεφώνων iphone στην Ελλάδα καλείται να αντιμετωπίσει η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος τις τελευταίες ώρες.

Μάλιστα εξεδόθη και συγκεκριμένη ανακοίνωση στο twitter η οποία αναφέρει:

«Σε εξέλιξη:Υποκλοπή στοιχείων χρηστών iphone (icloud) με το πρόσχημα εντοπισμού κλεμμένων /χαμένων συσκευών, μέσω παραπλανητικών SMS».

Πώς λειτουργεί το λογισμικό

Το συγκεκριμένο λογισμικό το οποίο στέλνεται μέσω μηνύματος στο κινητό τηλέφωνο, έχει τη δυνατότητα να υποκλέπτει άμεσα τους κωδικούς του χρήστη στο icloud. Mε αυτόν τον τρόπο ο χάκερ μπορεί να πάρει όλες τις φωτογραφίες αλλά και τον τηλεφωνικό κατάλογο του χρήστη.

Κίνδυνος διαρροής προσωπικών δεδομένων στο Διαδίκτυο- Εκατοντάδες καταγγελίες

Το τηλεφωνικό κέντρο της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, τις τελευταίες ώρες έχει πάρει φωτιά από Έλληνες χρήστες των συγκεκριμένων κινητών τηλεφώνων οι οποίοι δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στο icloud τους. Άλλοι έχουν χάσει τον τηλεφωνικό τους κατάλογο, τις επαφές τους κι άλλοι όλες τις φωτογραφίες τους. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί για το ηλεκτρονικό έγκλημα, οι φωτογραφίες των θυμάτων είναι πολύ πιθανό -ιδιαίτερα αν είναι πολύ προσωπικές- να διαρρεύσουν στο Διαδίκτυο ανά πάσα στιγμή. « Υπάρχει περίπτωση να επικοινωνήσουν με το θύμα, να του δείξουν τις προσωπικές του φωτογραφίες και να του ζητήσουν χρήματα για να μην τις δημοσιεύσουν», προσθέτει έμπειρος αξιωματικός που συμμετέχει στην επιχείρηση εντοπισμού.

Zητούν πληρωμή σε bitcoin για να δώσουν πίσω τους κωδικούς

Όταν ο χρήστης του κινητού πέσει θύμα υποκλοπής και προσπαθήσει να μπει στο icloud, τότε του εμφανίζεται ένα μήνυμα ότι για να εισέλθει και να του δοθούν πίσω οι κωδικοί θα πρέπει να πληρώσει. Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι τα χρήματα που ζητούν είναι ψηφιακά νομίσματα, δηλαδή Bitcoin.Σε κάθε χρήστη- θύμα ζητούν 10 bitcoin, δηλαδή περίπου 5.000- 6.000 ευρώ. Μπορεί όμως να σταλθεί και email στο οποίο οι επιτήδειοι θα ζητούν χρήματα. Επίσης με τα ψηφιακά νομίσματα είναι δύσκολο οι Αρχές να εντοπίσουν τους δράστες επειδή όπως τονίζουν «ξεπλένεται εύκολα» στο Διαδίκτυο.

Σε συναγερμό το FBI και η Europol για να εντοπιστούν τα ίχνη των χάκερ

FBI και Europol προσπαθούν να εντοπίσουν τα ίχνη των δραστών Σύμφωνα με ανώτατο αξιωματικό της ΕΛΑΣ, που συμμετέχει στην επιχείρηση εντοπισμού των χάκερ, αρχικά οι πρώτες ενδείξεις οδηγούν σε χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

«Η εμπειρία έχει δείξει πως τέτοιοι απατεώνες δρουν από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης», αναφέρει στο zougla.gr. «Στη συγκεκριμένη περίπτωση τα ίχνη φέρεται να μας οδηγούν προς εκείνη την κατεύθυνση», προσθέτει.

Πώς μπορεί να προστατευθεί ο χρήστης

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προς το παρόν συνιστά την προσοχή των χρηστών iphone μέχρι να ολοκληρωθεί η επιχείρηση. Συγκεκριμένα συμβουλεύει να μην ανοιχτεί κανένα μήνυμα από άγνωστο αποστολέα. Παράλληλα χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στα διαφημιστικά μηνύματα τα οποία παραπέμπουν σε ιστοσελίδες.



«Στέλνονται μηνύματα τα οποία σε καλούν να πατήσεις πάνω σε Link συγκεκριμένης διαφημιστικής ιστοσελίδας. Από τη στιγμή που ο χρήστης του κινητού μπει σε αυτόν τον ιστότοπο, έχασε τους κωδικούς του στο icloud, ενώ το κινητό του πέρασε στα χέρια του χάκερ».

Συγκεκριμένα:

-οι πολίτες που λαμβάνουν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή SMS στο κινητό τους από άγνωστους αποστολείς ή άγνωστη προέλευση, καλούνται να μην ανοίγουν τους συνδέσμους (links) και να μην κατεβάζουν τα συνημμένα αρχεία, που περιέχονται σε αυτά, για τα οποία δεν γνωρίζουν με βεβαιότητα τον αποστολέα και το περιεχόμενο του συνημμένου αρχείου.

-να πληκτρολογούνται οι διευθύνσεις των ιστοσελίδων (URL) στον περιηγητή (browser), αντί να χρησιμοποιούνται υπερσυνδέσμοι (links),

-να χρησιμοποιούνται γνήσια λογισμικά προγράμματα και να ενημερώνονται τακτικά (updates), ενώ θα πρέπει να υπάρχει πάντα ενημερωμένο πρόγραμμα προστασίας (αντιίκο)

-να ελέγχουν και να έχουν πάντοτε ενημερωμένη την έκδοση του λειτουργικού τους συστήματος και
να δημιουργούν καθημερινά αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων της συσκευής τους (backup), σε εξωτερικό μέσο αποθήκευσης, έτσι ώστε σε περίπτωση «προσβολής» από το κακόβουλο λογισμικό, να είναι δυνατή η αποκατάσταση των αρχείων τους.

Ad

Ad

Team
iPhoneHellas
3,1416 μηνύματα
Twitter: @android
Φύλο: Όπως το δει κανείς
Κινητό: Android
Tablet: Για τα κουνούπια

Γιατί να γίνετε μέλη;

#2   alej

alej

    iPH Elite Poster

  • 3.327 μηνύματα
  • Φύλο: Άντρας
  • Κινητό: iPhone 8
  • Tablet:iPad Air +4G
  • GameCenter:ALEJSALONICA

Δημοσίευση 09/04/2015 - 23:21

Άκυρο εντελώς...

#3   kostas4

kostas4

    iPH Addict

  • 622 μηνύματα
  • Φύλο: Άντρας
  • Κινητό: Άλλο

Δημοσίευση 10/04/2015 - 00:27

καλα ενταξει δε μας λεει και τπτ καινουργιο.αμα ανοιγεις οποιο λινκ βρισκεις μπροστα σου εισαι αξιος της μοιρας σου...- "Zητούν πληρωμή σε bitcoin για να δώσουν πίσω τους κωδικούς". ενταξει ρε παιδια σιγα μη ζητουν και λυτρα σε συγκεκριμενη τοποθεσια.






Χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 2

0 μέλη, 2 επισκέπτες, 0 ανώνυμοι χρήστες