Μετάβαση στο περιεχόμενο


Φωτογραφία
* * * * * 2 ψήφοι

Προετοιμασία του Mac πριν τη πώληση [οδηγός]


  • Παρακαλούμε συνδεθείτε για να απαντήσετε
Θέμα χωρίς απαντήσεις

#1   giodis

giodis

    iPH Hero

  • 4.468 μηνύματα
  • Φύλο: Άντρας
  • Κινητό: iPhone 5S
  • Tablet:iPad mini Retina

Δημοσίευση 25/11/2015 - 12:59

Όταν αποφασίσετε να αποχωριστείτε το Mac σας, συνιστάται να μην το παραδώσετε σε καμία περίπτωση “όπως είναι”, απλά διαγράφοντας τα προσωπικά σας αρχεία και αφήνοντας άθικτες ή σαν “προίκα” αν θέλετε τις εφαρμογές. Κι αυτό αφού, με σχετική τεχνογνωσία, τα αρχεία σας μπορούν να ανακτηθούν με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Πέρα από αυτό είναι βέβαιο ότι ο νέος κάτοχος θα αντιμετωπίσει προβλήματα με το Apple ID και με τα iCloud Services.

 
Ο οδηγός περιγράφει τα απαιτούμενα βήματα για σωστή μετάβαση στο νέο σας απόκτημα, αλλά και για παράδοση στον ευτυχή νέο κάτοχο ενός “καθαρού” μηχανήματος, ώστε να στήσει (set up) με άνεση το δικό του σύστημα.
 
1. Reset hardware
 
Αφού λοιπόν θα στήσετε το σύστημα σας στο καινούργιο μηχάνημα εξ υπαρχής, καλό θα ήταν να διαγραφούν στο παλιό μηχάνημα τα user-modifiable hardware settings με ένα reset του SMC και της PRAM, ώστε να μην μεταφερθούν στο καινούριο Mac. Δεν είναι κάτι το απαραίτητο και εναπόκειται στην κρίση σας να το κάνετε ή όχι.
 
2. Back up το σύστημα
 
Μεριμνάτε για ένα backup με το Time Machine, για το μετέπειτα restore του συστήματος στο νέο σας μηχάνημα.
 
3. Απενεργοποιείτε τα services
 
Πολλά online services, (για παράδειγμα το Apple iTunes service και ο Adobe Flash Player), ζητούν από τον συνδρομητή σχετική εξουσιοδότηση. Πηγαίνετε στο σύστημα και από-εξουσιοδοτείστε τα μέσα από το αντίστοιχο πρόγραμμα τους. Αυτό διότι, ακόμη κι αν φορμάρετε τον δίσκο, το κάθε online service θα συνεχίσει να συμπεραίνει ότι συνεχίζει να υφίσταται ένα εξουσιοδοτημένο σύστημα.
 
iTunes:  Store > Deauthorize This Computer.
Adobe Flash Player: System Preferences > Flash Player > Advanced > Deauthorize This Computer.
 
Πέρα από τα προαναφερόμενα services, μπορεί να προκύψουν και άλλα που μπορεί να αναγνωρίζουν το σύστημα σας μέσω hardware. Για παράδειγμα MAC filtering σε routers, όπου επιτρέπεται πρόσβαση στο δίκτυο μόνο στο σύστημα σας. Όταν λοιπόν μεταβείτε στο νέο σας σύστημα, να έχετε υπ’ όψη σας τα hardware-based filtering ή τις πιστοποιήσεις που χρησιμοποιείτε, ώστε να τις απενεργοποιήσετε ή να τις μεταβάλλετε ανάλογα.
 
4. Απενεργοποιείτε τα iCloud services
 
▲ Δεν διαγράφετε χειροκίνητα contacts, calendars, reminders, documentsm, photo streams, οποιοδήποτε iCloud data γενικότερα. Κατ’ αυτό τον τρόπο αυτές τις πληροφορίες δεν θα διαγραφούν μόνο από το Mac, αλλά θα διαγραφούν και από τους iCloud servers και από όλες τις συσκευές σας που είναι συγχρονισμένες στο iCloud.
 
Ακολουθείτε λοιπόν τα παρακάτω βήματα για να αφαιρέσετε το iCloud account σας από το Mac και για να αφήσετε άθικτα τα iCloud data σας στις υπόλοιπες συσκευές σας.
 
• Ξετικάρετε το Find My Mac ώστε να αποσυνδεθεί το Mac από το iCloud.
• Click το μπουτόν Sign Out, οπότε σύστημα θα απομακρύνει αυτόματα τα iCloud data από το Mac σας.
 
▲ Πριν προχωρήσετε παρακάτω μεριμνάτε για ένα OS X El Capitan Install Disk, ώστε μέσω αυτού να διαγράψετε τον δίσκο και για  να τρέξετε στη συνέχεια την εγκατάσταση του OS X.
 
Συνδέετε το flash του Install Disk στο μηχάνημα και  > Restart με πατημένο το πλήκτρο alt, ώστε να ενεργοποιηθεί ο Startup Manager. Click το βέλος κάτω από το εικονίδιο του Install Disk, ώστε να κάνετε boot σε αυτόν (θα πάρει κάποια ώρα).
 
6. Διαγραφή (erase) του δίσκου
 
• Στη menu bar click Utilities, επιλέγετε το Disk Utility, στην πρώτη στήλη του επιλέγετε το δεύτερο εικονίδιο του Macintosh HD, στην μπάρα click το μπουτόν Erase και στο pop-up που θα προκύψει click Erase και ο δίσκος θα διαγραφεί. 
 
• Κλείνετε το Disk Utility, οπότε θα προκύψει το Interface του El Capitan Installer.
 
7. Clean Install του OS X
 
α. Όταν ο νέος κάτοχος έχει ήδη ένα Mac συνεννοείστε για ενδεχόμενο preistall του El Capitan, όπου μόλις καθορίσετε την γλώσσα (Greek) πατάτε τα πλήκτρα cmd-Q και στο pop-up που θα προκύψει click Shut Down. Όταν λοιπόν  ανοίξει το μηχάνημα, θα συνεχίσει με το setup του συστήματος του.
 
β. Αντίθετα όταν πρόκειται για το πρώτο του μηχάνημα, η διαδικασία τροποποιείται αναγκαστικά. Θα πρέπει δηλαδή να ολοκληρώσετε την εγκατάσταση και να κατεβάσετε κατόπιν από το App Store τις εφαρμογές των σουιτών iLife & iWork που είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την Apple ID σας, διαφορετικά θα πρέπει να τις αγοράσει.   
 

vires acquirit eundo


Ad

Ad

Team
iPhoneHellas
3,1416 μηνύματα
Twitter: @android
Φύλο: Όπως το δει κανείς
Κινητό: Android
Tablet: Για τα κουνούπια

Γιατί να γίνετε μέλη;



Χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 0

0 μέλη, 0 επισκέπτες, 0 ανώνυμοι χρήστες