Μετάβαση στο περιεχόμενο

Φωτογραφία
- - - - -

imac και προσθήκη SSD

• Παρακαλούμε συνδεθείτε για να απαντήσετε
15 μηνύματα σε αυτό το θέμα

#1   tempo

tempo

iPH User

• 139 μηνύματα
  • Φύλο: Άντρας
  • Κινητό: iPhone 3G
  • Tablet:iPad 2

Δημοσίευση 06/12/2015 - 08:03

γεια σας,

έχω τον imac (late 2009) με οθόνη 21.5", 8GB RAM και 500GB σκληρό δίσκο.

Πρόσφατα αποφάσισα να αντικαταστήσω τον εσωτερικό σκληρό δίσκο με έναν SSD ώστε να κερδίσω σε ταχύτητα. Έβαλα τον Kingston HyperX Savage 240GB άλλα είχα προβλήματα καθώς δεν μπορούσα με κανένα τρόπο να του περάσω το λειτουργικό σύστημα και να γίνει αυτός ο κύριος δίσκος του συστήματος.....έπειτα διάβασα ότι υπάρχουν προβλήματα συμβατότητας του δίσκου με το συγκεκριμένο imac (late 2009).

Εδώ θέλω την βοήθεια σας, έχει βάλει κάποιος SSD σε imac που να λειτουργεί κανονικά; Ποιόν δίσκο έχετε βάλει;

Ευχαριστώ

σημείωση: το OS που δουλεύω είναι το El Capitan

Ad

Ad

Team
iPhoneHellas
3,1416 μηνύματα
Twitter: @android
Φύλο: Όπως το δει κανείς
Κινητό: Android
Tablet: Για τα κουνούπια

Γιατί να γίνετε μέλη;

#2   jimmakos

jimmakos

iPH Community Leader

• 10.219 μηνύματα
  • Κινητό: iPhone X

Δημοσίευση 06/12/2015 - 08:58

γεια σας,

έχω τον imac (late 2009) με οθόνη 21.5", 8GB RAM και 500GB σκληρό δίσκο.

Πρόσφατα αποφάσισα να αντικαταστήσω τον εσωτερικό σκληρό δίσκο με έναν SSD ώστε να κερδίσω σε ταχύτητα. Έβαλα τον Kingston HyperX Savage 240GB άλλα είχα προβλήματα καθώς δεν μπορούσα με κανένα τρόπο να του περάσω το λειτουργικό σύστημα και να γίνει αυτός ο κύριος δίσκος του συστήματος.....έπειτα διάβασα ότι υπάρχουν προβλήματα συμβατότητας του δίσκου με το συγκεκριμένο imac (late 2009).

Εδώ θέλω την βοήθεια σας, έχει βάλει κάποιος SSD σε imac που να λειτουργεί κανονικά; Ποιόν δίσκο έχετε βάλει;

Ευχαριστώ

σημείωση: το OS που δουλεύω είναι το El Capitan

Καλή σου ημέρα. Έχω το ίδιο μηχάνημα και του έχω κάνει πολλές μετατροπές. Πες μου τον δίσκο τον έβαλες στην θέση που είναι ο HDD?

Once You Go Mac You Never Go Back

#3   tempo

tempo

iPH User

• 139 μηνύματα

Δημοσίευση 06/12/2015 - 09:21

καλημέρα και σε εσένα, ναι, έβγαλα τον hdd και στην θέση του έβαλα τον SSD. 

Μια ερώτηση ακόμη: μπορώ να βάλω τον SSD στην θέση που είναι το CD/DVD drive(ώστε να κρατήσω και τον παλιό HDD και να αφαιρέσω το CD/DVD drive που είναι αχρείαστο)? Σε αυτήν την περίπτωση θα μπορώ να κάνω boot από τον SSD;

#4   jimmakos

jimmakos

iPH Community Leader

• 10.219 μηνύματα

Δημοσίευση 06/12/2015 - 09:28

καλημέρα και σε εσένα, ναι, έβγαλα τον hdd και στην θέση του έβαλα τον SSD. 

Μια ερώτηση ακόμη: μπορώ να βάλω τον SSD στην θέση που είναι το CD/DVD drive(ώστε να κρατήσω και τον παλιό HDD και να αφαιρέσω το CD/DVD drive που είναι αχρείαστο)? Σε αυτήν την περίπτωση θα μπορώ να κάνω boot από τον SSD;

Έχω κάνει και τις 2 μετατροπές που λες και τώρα τον έχω με τον δεύτερο τρόπο. Στην πρώτη περίπτωση που έχεις κάνει τώρα, επειδή θα σου έχει περισσέψει το καλώδιο θερμοκρασίας θα σου ανεβάζουν στροφές τα ανεμιστήρια. Θα πρέπει να κάνεις ένα jumperaki στον αισθητήρα ώστε να τον βραχυκυκλώσεις για να μην ανεβάζουν στροφές η με κάποιο software πρόγραμμα. 

Θα χρειαστεί να βγάλεις το dvd στην δεύτερη περίπτωση και να πάρεις μια θήκη για να βάλεις μέσα τον ssd. 

Πάμε τώρα να δούμε όμως γιατί δεν μπορείς να bootareis, τι σου κάνει?

#5   tempo

tempo

iPH User

• 139 μηνύματα

Δημοσίευση 06/12/2015 - 10:18

δεν μπορώ να bootαρω καθώς μου βγάζει το μήλο και απο κάτω την μπάρα προόδου η οποία πηγαίνει απελπιστικά αργά μέχρι που γεμίζει και πλέον το μηχάνημα έχει κολλήσει εντελώς. Όταν ξεκινάω με Alt ώστε να βάλω το λειτουργικό απο usb stick μπαίνω κανονικά στο install βλέπω και διαμορφώνω τον ssd άλλα όταν ξεκινά η εγκατάσταση σε κάποιο σημείο έχω και πάλι κόλλημα και όλα σταματούν. Έχω δοκιμάσει τα πάντα....όπως λέω και παραπάνω διάβασα κάποιες αναφορές σε ξένα forum ότι ο συγκεκριμένος ssd (kingston hyperx savage) έχει προβλήματα με το συγκεκριμένο hardware (κάπου πήρε το μάτι μου ότι το πρόβλημα δημιουργείτε με την nvidia). Έτσι τον έχω αποκλείσει πλέον και ψάχνω για έναν δίσκο που να λειτουργεί χωρίς πρόβλημα.....έχει κάποιον να μου προτείνεις; δοκιμασμένο;

τώρα θα ήθελα να σε ρωτήσω αν είναι καλύτερα να βάλω τον ssd στην θέση του σκληρού ή στην θέση του cd/dvd. Τι είναι καλύτερο; 

Σε σχέση με τους αισθητήρες θερμότητας, στο δικό μου μηχάνημα ισχύει το εξής: στον σκληρό αισθητήρας θερμότητας κολλημένος πάνω στον δίσκο δεν υπάρχει. Αντίθετα υπάρχει και 3ο καλώδιο που φεύγει απο τον δίσκο (εκτός απο τροφοδοσία/data) και αυτό λογικά είναι για την μέτρηση της θερμότητας.

Στο cd/dvd υπάρχει αισθητήρας κολλημένος πάνω στο drive.

Θήκη για να βάλω το hdd στην θέση του cd/dvd θα μπορέσω να βρω ή θέλει πατέντα;

#6   giodis

giodis

iPH Hero

• 4.468 μηνύματα
  • Κινητό: iPhone SE
  • Tablet:Άλλο

Δημοσίευση 06/12/2015 - 10:30

Το USB stick ποιό λειτουργικό έχει ;.

Αν έχει το Yosemite ή και παλιότερο κατά την διαμόρφωση θα πρέπει να επιλέξεις

Partition > 1 Partition ώστε να καθοριστεί το partition map. Αν δεν το κάνει κανείς,

μπορεί να προκύψουν πολλά περίεργα.

vires acquirit eundo

#7   tempo

tempo

iPH User

• 139 μηνύματα

Δημοσίευση 06/12/2015 - 10:37

έχει το el capitan...

#8   giodis

giodis

iPH Hero

• 4.468 μηνύματα

Δημοσίευση 06/12/2015 - 10:44

Για προσπάθησε να μπεις στο Internet Recovery και να επισκευάσεις ή

ενδεχομένως να διαμορφώσεις ξανά τον δίσκο μήπως και κάτι δεν πήγε

καλά με το USB stick.

vires acquirit eundo

#9   jimmakos

jimmakos

iPH Community Leader

• 10.219 μηνύματα

Δημοσίευση 06/12/2015 - 10:59

δεν μπορώ να bootαρω καθώς μου βγάζει το μήλο και απο κάτω την μπάρα προόδου η οποία πηγαίνει απελπιστικά αργά μέχρι που γεμίζει και πλέον το μηχάνημα έχει κολλήσει εντελώς. Όταν ξεκινάω με Alt ώστε να βάλω το λειτουργικό απο usb stick μπαίνω κανονικά στο install βλέπω και διαμορφώνω τον ssd άλλα όταν ξεκινά η εγκατάσταση σε κάποιο σημείο έχω και πάλι κόλλημα και όλα σταματούν. Έχω δοκιμάσει τα πάντα....όπως λέω και παραπάνω διάβασα κάποιες αναφορές σε ξένα forum ότι ο συγκεκριμένος ssd (kingston hyperx savage) έχει προβλήματα με το συγκεκριμένο hardware (κάπου πήρε το μάτι μου ότι το πρόβλημα δημιουργείτε με την nvidia). Έτσι τον έχω αποκλείσει πλέον και ψάχνω για έναν δίσκο που να λειτουργεί χωρίς πρόβλημα.....έχει κάποιον να μου προτείνεις; δοκιμασμένο;

τώρα θα ήθελα να σε ρωτήσω αν είναι καλύτερα να βάλω τον ssd στην θέση του σκληρού ή στην θέση του cd/dvd. Τι είναι καλύτερο; 

Σε σχέση με τους αισθητήρες θερμότητας, στο δικό μου μηχάνημα ισχύει το εξής: στον σκληρό αισθητήρας θερμότητας κολλημένος πάνω στον δίσκο δεν υπάρχει. Αντίθετα υπάρχει και 3ο καλώδιο που φεύγει απο τον δίσκο (εκτός απο τροφοδοσία/data) και αυτό λογικά είναι για την μέτρηση της θερμότητας.

Στο cd/dvd υπάρχει αισθητήρας κολλημένος πάνω στο drive.

Θήκη για να βάλω το hdd στην θέση του cd/dvd θα μπορέσω να βρω ή θέλει πατέντα;

Μια θήκη σαν την παρακάτω θέλεις. Προσωπικά έτσι το έχω χρόνια και δεν έχω πρόβλημα. 

http://www.plaisio.g...addy-12-7mm.htm

Τον αισθητήρα που έχει πάνω το cd drive τον βάζεις μετά πάνω στον ssd. Τον κολλάς δηλαδή. 

#10   tempo

tempo

iPH User

• 139 μηνύματα

Δημοσίευση 06/12/2015 - 11:09

Για προσπάθησε να μπεις στο Internet Recovery και να επισκευάσεις ή

ενδεχομένως να διαμορφώσεις ξανά τον δίσκο μήπως και κάτι δεν πήγε

καλά με το USB stick.

το δοκίμασα φίλε μου, τίποτα...κολλάει όπως και κάθε τι που δοκίμασα.

Μια θήκη σαν την παρακάτω θέλεις. Προσωπικά έτσι το έχω χρόνια και δεν έχω πρόβλημα. 

http://www.plaisio.g...addy-12-7mm.htm

Τον αισθητήρα που έχει πάνω το cd drive τον βάζεις μετά πάνω στον ssd. Τον κολλάς δηλαδή. 

ευχαριστώ, άλλα βλέποντας το θυμήθηκα αυτό https://www.ifixit.c...eplacement/9068

μήπως μπορώ να χρησιμοποιήσω αυτό που έχει ήδη ο imac.....ρωτάω γιατί δεν το ξεβίδωσα το cd/dvd να δω πως είναι

#11   jimmakos

jimmakos

iPH Community Leader

• 10.219 μηνύματα

Δημοσίευση 06/12/2015 - 11:11

ευχαριστώ, άλλα βλέποντας το θυμήθηκα αυτό https://www.ifixit.c...eplacement/9068

μήπως μπορώ να χρησιμοποιήσω αυτό που έχει ήδη ο imac.....ρωτάω γιατί δεν το ξεβίδωσα το cd/dvd να δω πως είναι

Όχι βρε. Θα χρειαστείς νέα θήκη και απλά μετά μπορείς να βρεις στο εμπόριο θήκη για να βάλεις μέσα το superdrive και να το κάνεις εξωτερικό. 

#12   tempo

tempo

iPH User

• 139 μηνύματα

Δημοσίευση 06/12/2015 - 11:21

σύμφωνα με τον οδηγό που σου έδωσα το link δεν χρειάζεται να πάρω νέα θήκη......το superdrive μετά θα πάει αποθήκη....δεν χρειάζεται πλέον.

#13   giodis

giodis

iPH Hero

• 4.468 μηνύματα

Δημοσίευση 06/12/2015 - 11:22

Ατυχία .... :(

vires acquirit eundo

#14   jimmakos

jimmakos

iPH Community Leader

• 10.219 μηνύματα

Δημοσίευση 06/12/2015 - 11:22

σύμφωνα με τον οδηγό που σου έδωσα το link δεν χρειάζεται να πάρω νέα θήκη......το superdrive μετά θα πάει αποθήκη....δεν χρειάζεται πλέον.

Δεν το έχω κάνει, αν έχεις όρεξη άνοιξε το να δεις αν γίνεται. 

#15   giodis

giodis

iPH Hero

• 4.468 μηνύματα

Δημοσίευση 06/12/2015 - 14:11

Για κάνε την τελευταία προσπάθεια να ελέγξεις/ επισκευάσεις τον δίσκο σε Single-User mode,

μιας και μπορεί κάτι να μην πηγαίνει καλά με  το File System του οπότε προκύπτει όλη αυτή η ιστορία.

(Με κάθε επιφύλαξη ότι η διαδικασία θα τρέξει, μιας και ο δίσκος είναι κενός).

• Power-up το μηχάνημα με πατημένα τα πλήκτρα cmd-S, οπότε ενεργοποιείται το mode και αρχίζουν να 
τρέχουν γραμμές με λευκά γράμματα για να καταλήξουν στο command line prompt  bash-3.2#.

• Πληκτρολογείς τη  εντολή /sbin/fsck –fy και Enter. Θα τρέξουν διάφορες επισκευαστικές ρουτίνες και
ίσως να εμφανισθεί η ένδειξη :

** The volume Macintosh HD was repaired successfully

15786524806_aea271ebe0_o.jpg

Οπότε όλα καλά, στο prompt πληκτρολογείς Exit και Enter.

Όμως τα πράγματα δεν εξελίσσονται πάντοτε έτσι, αφού ενδέχεται στο report να λείπει η ένδειξη "successfully"
αλλά σαν τελευταία να εμφανίζεται το "the volume was modified" που υποδεικνύει ότι η εντολή προσπάθησε
ανεπιτυχώς να τροποποιήσει, επισκευάσει, αποκαταστήσει κάτι.

Πληκτρολογείς λοιπόν επανειλημμένα  την εντολή και μέχρις ότου εμφανισθεί  η ένδειξη "successfully". Όμως,
αν μετά από 5-6 ή περισσότερες προσπάθειες δεν εμφανισθεί, τότε η προσπάθεια απέτυχε.

vires acquirit eundo

Ad

Ad

Team
iPhoneHellas
3,1416 μηνύματα
Twitter: @android
Φύλο: Όπως το δει κανείς
Κινητό: Android
Tablet: Για τα κουνούπια

Γιατί να γίνετε μέλη;

Χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1