Μετάβαση στο περιεχόμενο


Φωτογραφία
* * * * * 1 ψήφοι

[ΟΔΗΓΟΣ] Start up του Mac σε safe mode


  • Παρακαλούμε συνδεθείτε για να απαντήσετε
2 μηνύματα σε αυτό το θέμα

#1   giodis

giodis

    iPH Hero

  • 4.468 μηνύματα
  • Φύλο: Άντρας
  • Κινητό: iPhone SE
  • Tablet:Άλλο

Δημοσίευση 05/07/2016 - 15:41

Όταν το Mac δεν μπορεί να ολοκληρώσει την διαδικασία startup, η πρώτη επιλογή για αντιμετώπιση της κατάστασης είναι το start up σε safe mode (αποκαλούμενο και safe boot).

 
Επισημαίνεται ότι το safe mode είναι ο μόνος τρόπος για ανάκτηση του ελέγχου σε ένα μη λειτουργικό Mac χωρίς χρήση εξωτερικών media, όπως για παράδειγμα ενός emergency disk (ένα 16GB flash drive, όπου έχετε εγκαταστήσει το OS X). Αλλά και σε θέμα κατά την κανονική  λειτουργία του Mac, το safe mode είναι εξ ίσου χρήσιμο.
 
 ✦ Ρουτίνες του safe mode· 
 
• Επαληθεύει τον δίσκο και προσπαθεί να επισκευάσει θέματα στο directory. 
• Φορτώνει μόνο απαραίτητα kernel extensions.
• Αποτρέπει το αυτόματο άνοιγμα των Login &  Startup items.
• Απενεργοποιεί γραμματοσειρές που τυχόν εγκαταστήσατε.
• Διαγράφει caches γραμματοσειρών, kernel cache και διάφορα system cache files.
 
Οι ρουτίνες λοιπόν μπορεί να αποκαταστήσουν την λειτουργία του υπαίτιου για το θέμα ή να τον απομονώσουν.
 
Start up σε safe mode·
 
• Αποσυνδέετε third party περιφερειακές συσκευές.
• Power up ή restart και μόλις ακούσετε τον ήχο εκκίνησης πατάτε  το πλήκτρο Shift μέχρις ότου εμφανισθεί το Apple logo.
• Στη login screen (με τον χαρακτηρισμό Safe Boot) click το εικονίδιο του User Account σας, πιστοποιηθείτε και Enter.
 
28026985361_90c185dd1a_n.jpg
 
Θα προκύψει μια οθόνη με αναλαμπές (είναι φυσιολογική) και ακολουθεί το login στο σύστημα.
 
Αν το το θέμα εκλείψει, restart ως συνήθως (θα πάρει κάποιο χρόνο). Αν δε στη συνέχεια το θέμα δεν εμφανισθεί ξανά, αυτό υποδεικνύει ότι προκλήθηκε από αλλοίωση κάποιου cache ή directory και αποκαταστάθηκε από τις ρουτίνες του safe mode. Όμως αν παρ’ ελπίδα εμφανιστεί ξανά, ελέγχετε τα login items τους συνήθεις πρόξενους του θέματος.
 
▵ Σε μοναδικό restart του μηχανήματος κατά το safe mode, το OS X φαίνεται να εντόπισε θέμα στον δίσκο και το αντιμετώπισε επιτυχώς με μια ρουτίνα παρόμοια της “First Aid” του Disk Utility. Όμως σε επαναλαμβανόμενα restarts το θέμα φαίνεται να είναι σοβαρό και ίσως πρέπει πλέον να αντικαταστήσετε τον δίσκο.
 
▵ Αν -κατ’ ανάγκη- κάνετε χρήση του Mac σε safe mode ορισμένα χαρακτηριστικά του OS X δεν δουλεύουν, όπως η είσοδος-έξοδος ήχου. Επίσης, δεν δουλεύει το File Sharing που σημαίνει ότι δεν μπορείτε να συνδέσετε δίσκους του Time Capsule ή δίσκους που εξυπηρετούνται από άλλα Macs. Η συμπεριφορά δε κάποιων διατάξεων, όπως η κάρτα του AirPort, εξαρτώνται από το μηχάνημα και την OS X version. 
 
Όπως και να έχει το μηχάνημα είναι λειτουργικό, με την έννοια ότι δουλεύει η πλειονότητα των συνοδευτικών εφαρμογών του OS X. Ενώ φαίνεται να μην έχουν θέμα εφαρμογές τρίτων, όπως το Office for Mac.
 
Tip: Το safe mode είναι μια εξαιρετική επιλογή και για περιοδική συντήρηση του συστήματος. Απλά στο κάτω μέρος της login screen, click το μπουτόν Restart για επάνοδο στο σύστημα. Όλες οι ρουτίνες έχουν ήδη τρέξει.
 

Τελευταία επεξεργασία από: giodis, 05/07/2016 - 15:43

vires acquirit eundo


Ad

Ad

Team
iPhoneHellas
3,1416 μηνύματα
Twitter: @android
Φύλο: Όπως το δει κανείς
Κινητό: Android
Tablet: Για τα κουνούπια

Γιατί να γίνετε μέλη;

#2   Mikachuchios

Mikachuchios

    iPH Enthousiast

  • 395 μηνύματα
  • Twitter:@Mikachuchios
  • Φύλο: Άντρας
  • Κινητό: iPhone XS

Δημοσίευση 13/10/2016 - 18:03

Καταρχην μπραβο για το αναλυτικο σου αρθρο! Θα μπορουσες να με συμβουλεψεις περι του θεματος safe mode γιατι δεν το εχω χρησιμοποιησει ποτε?

Εχω ενα MacbookPro Mid 2014 13.3, ειναι ο βασικος υπολογιστης σπιτιου και τον χρησιμοποιω κατα κυριο λογω για σερφαρισμα, ταινιες και επεξεργασια φωτογραφιων.

Ειναι σε clamshell mode (μονιμα κλειστο καπακι) και συνδεδεμενος με τηλεοραση και 24'' οθονη, που σημαινει οτι οταν δεν τον χρησιμοποιω δεν κανω Shut down αλλα sleep. μια φορα τη βδομαδα κανω και κανενα restart. Δουλευω τα Sierra και δεν εχω συναντησει κανενα προβλημα μεχρι σημερα.

 

1. Αν μπω σε safe mode χανονται καποιες εντολες sudo που εχω δωσει σε terminal?

2. Καθε ποτε συστηνεις να μπαινω σε safe mode? Ουσιαστικα ρωταω για να καθαριζει τα cache ωστε να μη χρησιμοποιω ccleaner και παρομοιες εφαρμογες.

3. Μολις κανω Log in σε safe mode πρεπει να περιμενω καποια ωρα για να καθαρισει τα cache ή μπορω κατευθειαν να κανω restart σε κανονικη λειτουργια?,

4. Απο τη στιγμη που δεν βλεπω καποιο προβλημα στο μηχανημα υπαρχει λογος να μπαινω se safe mode?

 

Προκαταβολικα συγνωμη αν με τις ερωτησεις μου σου πεσουν τα μαλλια, αλλα μαθαινω ακομα :)



#3   giodis

giodis

    iPH Hero

  • 4.468 μηνύματα
  • Φύλο: Άντρας
  • Κινητό: iPhone SE
  • Tablet:Άλλο

Δημοσίευση 13/10/2016 - 18:26

Restart ή shut down συνιστάται να κάνεις σε συνάρτηση με τον όγκο των εργασιών ή την χρήση του μηχανήματος αν θέλεις, ενδεικτικά μια φορά την ημέρα. Έτσι φρεσκάρεται το σύστημα, φορτώνεται μια νέα εκδοχή του.

 

1. Όχι δεν χάνονται, όμως προσοχή με το sudo command είναι εξαιρετικά επικίνδυνο αν δεν γνωρίζει κανείς επακριβώς τι κάνει.

2. Όποτε το θυμηθείς.

3. Όπως αναφέρεται και στον οδηγό, όταν εμφανιστεί η οθόνη με τα κόκκινα γράμματα "Safe Boot", όλες οι ρουτίνες έχουν  ήδη τρέξει. Click "Restart" για επάνοδο στο σύστημα.

4. Όχι βέβαια.


vires acquirit eundo





Χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 2

0 μέλη, 2 επισκέπτες, 0 ανώνυμοι χρήστες