Μετάβαση στο περιεχόμενο


Φωτογραφία
- - - - -

Πρώτη επαφή και tips and tricks με το iTunes (Μέρος Α) και (Μέρος Β)


  • Παρακαλούμε συνδεθείτε για να απαντήσετε
8 μηνύματα σε αυτό το θέμα

#1   PoluxGreece

PoluxGreece

    iPH Elite Poster

  • 3.100 μηνύματα
  • Φύλο: Άντρας
  • Κινητό: iPhone 7 Plus
  • Tablet:Άλλο

Δημοσίευση 27/01/2010 - 19:20

Μέρος Α



Λοιπόν αυτό το κειμενάκι είναι επίσης εκπαιδευτικού χαρακτήρα, και έχει να κάνει με την χρήση του iTunes του γνωστού media player - manager της Apple το οποίο είναι διαθέσιμο φυσικά για MacOSX και για Windows. Πρέπει να ομολογήσω ότι το iTunes σίγουρα δεν είναι η απόλυτη λύση στο πρόβλημα του media manager - player, απο την άλλη τόσα χρόνια ως χρήστης Windows και περιστασιακά linux ποτέ δεν μπόρεσα να βρω το εργαλείο που θα έκανε όλα όσα ήθελα εγώ, για να διαχειριστώ την μουσική μου βιβλιοθήκη. Η έλευση των 2 ipod στην καθημερινή μου ζωή ήταν ένας ακόμα λόγος να ξεκινήσω να χρησιμοποιώ συστηματικά πια το itunes! Μπορεί να μην είναι το τέλειο πρόγραμμα και να έχει και αυτό τις παραξενιές του αλλά σίγουρα το integration (δέσιμο) με τα χαρακτηριστικά του ipod είναι μοναδικά (δεν θα περίμενες και κάτι διαφορετικό , τα φτιάχνει η ίδια εταιρία). Ένας λόγος που γράφω αυτό το κείμενο είναι ότι υπάρχουν αρκετοί νέοι χρήστες ipod οι οποίοι στην αρχή ξενερώνουν με ολη την σημασία της λέξεως επειδή δεν έχουν χρησιμοποιήσει το itunes, ή μάλλον δεν τους έδειξε ποτέ κανείς πως να το χρησιμοποιούν σωστά για να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες του ipod τους. Αν το σκεφτείς είναι απόλυτα λογικό αν είσαι Windows user δεν θα έχεις σκεφτεί κάν να το χρησιμοποιήσεις οπότε όταν έχεις το υπέροχο ipod στα χέρια σου και δεν μπορείς να του βρεις software ταίρι αρχίζεις και γκρινιάζει, ενώ δεν θα έπρεπε...για να δούμε λοιπόν!


1. Από που να το κατεβάσω ;
Έβαλα και ένα link πάνω στην λέξη Windows, όπως και να έχει θα το βρείς εδώ .

2. Ωραία το κατέβασα, το εγκατέστησα τώρα τι κάνω;
Το iTunes εκτός από media player είναι και media library δηλαδή σου προσφέρει δυνατότητες για να διαχειριστής, να ψάξεις και να κατηγοριοποιήσεις την μουσική σου ανάλογα με τα γούστα σου αλλά και την πληροφορία που είναι διαθέσιμη! Όταν ξεκινά λοιπόν σε ρωτάει αν θες να ψάξει αυτόματα τον υπολογιστή σου για τυχόν αρχεία ήχου και να τα συμπεριλάβει στην λίστα του. Μπορείς να πατήσεις Ναι αν και εγώ προσωπικά επιλέγω να κάνω πρώτα κάποιες ρυθμίσεις προτού το ενημερώσω για το που είναι τα μουσικά μου αρχεία. Για να δούμε λοιπόν!

Η λογική του iTunes.
Είπαμε τίποτα δεν είναι τέλειο έτσι και το iTunes δεν είναι τέλειο έχει και αυτό τα παράξενα του. Καταρχήν είναι πρόγραμμα το οποίο θέλει να του πεις που βρίσκονται τα αρχεία σου (mp3 σου) και επίσης θέλει να του λες αν εσυ με το χέρι σου τα μεταφέρεις από την μία μεριά στην άλλη μιας και αυτό δεν μπορεί να τα παρακολουθεί αυτόματα. Το iTunes λοιπόν προσφέρει 2 mode. είτε το αφήνεις να οργανώσει με τον δικό του τρόπο τα mp3 σου και να τα κοπιάρει σε ένα δικό του φάκελο είτε να του λες εσύ που είναι τα mp3 σου και να μην κοπιάρει τίποτα , απλά κάθε αλλαγή στον φάκελο που έχεις τα mp3 σου θα πρέπει να συνοδεύεται και απο μια κίνηση δική σου η οποία θα λέει - ξέρεις μέσα στον φάκελο mp3 διέγραψα τον υποφάκελο Madona οπότε παρακαλώ σβήσε τις καταχωρήσεις στο media library γιατί ποια δεν αντιστοιχούν σε πραγματικά αρχεία έχουν φύγει.Το ίδιο οταν βάζεις κάτι. Πχ.... μόλις έβαλες έναν υποφάκελο AC/DC στον φάκελο Μp3 πρέπει να του πείς..σε παρακαλώ πρόσθεσε τις απαραίτητες καταχωρήσεις για τα κομμάτια των ΑC/DC στο media library.

3. Λοιπόν άντε πως ξεκινάμε ...πως το γεμίζω με mp3;

Πρώτα κάνε το εξής
Αν είσαι WIndows πήγαινε File -> Preferences
Αν εισαι MacOSX (απο το menu πάνω) iTunes -> Preferences
Επέλεξε την κατηγορία Advanced πάνω στο παράθυρο που εμφανίζεται και φρόντησε να ΜΗΝ επιλεγμένη (τσεκαρισμενη) η επιλογή
Copy files to iTunes Music Folder when Adding to libary.

Αναρτημένη εικόνα


Λοιπόν γιατί είναι σημαντικό αυτό κατα την γνώμη μου . Πολλοί νέεοι χρήστες , ή και γενικότερα διάφοροι χρήστες έχουν ηδη συγκεκριμένα folder (φακέλους) για να έχουν την μουσική τους. Ας πουμε λοιπόν ότι μέσα στον φάκελο D:/Mp3/U2 έχουμε κομμάτια των u2 και θέλουμε να τα προσθέσουμε στην λίστα του iTunes, αν η επιλογή αυτή είναι τσεκαρισμένη τότε το itunes θα πάει και θα διπλό - αντιγράψει τα mp3 , στο εσωτερικό δικό του φάκελο. Στο τέλος θα έχουμε καταλήξει να εχουμε 2 αντίγραφα από τα ιδια κομμάτια! Είτε λοιπόν του λέμε 'κοίτα μην αντιγράφεις τίποτα απλά θα σου λέω που είναι τα mp3 μου' είτε ΑΝ θες..ναι αντέγραψε τα στο δικό σου φάκελο αλλά μετά θα φροντίσουμε να τα διαγράψουμε από το δικό μας. Ανάλογα πως θέλει ο καθένας. Εγώ προτιμώ να κρατώ και λίγο από τον ελέγχο στην όλη διαδικασία!

Λοιπόν αφού βεβαιωθήκαμε γι' αυτή την μικρή λεπτομέρεια τώρα είμαστε έτοιμοι να προσθέσουμε κομμάτια στο iTunes!

4. Πως προσθέτουμε κομμάτια;
Αν υποθέσουμε λοιπόν ότι έχω μερικα mp3 στο
D:\Mp3
C\MyMp3
C:\OtherMp3
Κάθε ένας από αυτούς τους φακέλους μπορεί να έχουν από ένα ως πολλούς υποφακέλους που εσύ θα τους έχεις οργανώσει ανάλογα με το είδος της μουσικής η τον καλλιτέχνη! Εμάς μας ενδιαφέρει το πάνω πάνω φάκελος αυτός που έχει τα πάντα μέσα του γιατί ουσιαστικά το iTunes θα λειτουργήσει ως βιβλιοθήκη για όλες τις καταχωρήσεις και θα αγνοήσει αν εμείς έχουμε μια δομή από φακέλους και υπο φακέλους.

Πάμε λοιπόν....

Επιλέγουμε απο το menu πάνω
File -> Add to library και του λέμε απλά πιο φάκελο να προσθέσει!

Κάνω διαδοχικά την διαδικασία αυτή 3 φορές , κάθε μία για τους διαφορετικούς φακέλους που έχω τα mp3 μου! Το iTunes θα ξεκινήσει να δουλεύει και θα προσθέτει καταχωρήσεις στο Media library του. Οι καταχωρήσεις αυτές ΠΡΟΣΟΧΗ δεν είναι τα πραγματικά αρχεία, με την έννοια ότι αν πας πάνω σε μία από αυτές και τους πεις 'διέγραψε' το απο την λίστα, δεν θα σβήσει και το πραγματικό αρχείο (εκτός αν του πεις συγκεκριμένα να το κάνει) απλά θα διαγράψει την καταχώρηση απο την λίστα του. Με άλλα λόγια το mp3 θα υπάρχει στον δίσκο σου αλλά επειδή θα του έχεις πει να μην το έχει στην λίστα του to iTunes δεν θα γνωρίζει κάτι γι' αυτό!

Με το καιρό μπορεί να έχεις και άλλα mp3, το κακό λοιπόν είναι ότι μόλις έχει κάτι καινούργιο..πχ έκανες rip το CD που σου έκανε δώρο ο φίλος / φίλη σου τότε θα πρέπει να πάς στο itunes και να του πείς...'Μεγάλε πρόσθεσε στην λίστα σου σε παρακαλώ και αυτό το φακελάκι'.

Ουσιαστικά λοιπόν το iTunes δεν ενδιαφέρεται για το που ειναι τα mp3 σου σε πόσους φακέλους ή δίσκους αρκεί να του πεις που είναι ή να του πεις που ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΙΑ για να έχει μια ενημερωμένη λίστα ουσιαστικά με Δείκτες προς τα πραγματικά σου αρχεία! Αν ένα βράδυ σου την βαρέσει και μέσα από τον φάκελο C:\Mp3 σβήσεις τον υποφάκελο \Gonidis γιατί δεν είσαι σκυλας anymore τότε θα πρέπει αναγκαστικά να πεις και του itunes ' κοιτα μεγάλε θέλω να διαγράψω τις καταχωρήσεις σου για τον φάκελο 'C:\Mp3\Gonidis' γιατί απλά δεν υπάρχουν πια! Αν δεν το κάνεις τότε οι καταχωρήσεις αυτές θα μένουν στην λίστα του και κάθε φορά που θα ψάχνεις Gonidis θα εμφανίζονται αλλά με ένα θαυμαστικό δίπλα - Θα σε ενημερώνει ότι..'Ψιτ...έχω κάποιες καταχωρήσεις για τον τραγουδιάρη που ψάχνεις αλλά πρέπει να έχεις κάνει καμία μ@λακια και τα αρχεία δεν είναι εκεί'.

Αυτό ουσιαστικά είναι και ένα από τα μικρά σπαστικά του iTunes αλλά είπαμε κανείς δεν είναι τέλειος.

Υπόθεση Playlists
Λοιπόν ένα από τα βασικά χρηστικά κομμάτια στο iTunes είναι φυσικά τα playlists! Τα οποια δεν είναι τιποτα άλλο απο δικές μας συλλογές απο τα κομμάτια της συνολικής βιβλιοθήκης mp3 που διαχειρίζεται το iTunes.

Αναρτημένη εικόνα


Εδώ λοιπόν πατώντας κάτω αριστερά το + δημιούργησα μια καινούργια playlist την οποία ονόμασα 'Σκυλάδικα' και εδώ θα σύρω απο τα σκυλάδικα mp3 μου που βρίσκοντε διάσπαρτα μέσα στο Library-> Music (το πρώτο πάνω στην εικόνα). Απλά τα επιλέγω απο το Librau και τα σέρνω στην λίστα Σκυλάδικα..η ακόμα πιο εύκολα..μπορώ να επιλέξω ή πιο πολλά mp3 του Library , δεξί κλικ και να επιλέξω
Add to Playlist -> Σκυλάδικα!

Tip
Επειδή και εγώ όπως και πολλοί έχουν ηδη οργανώσει τα mp3 τους, αρχειοθετήσει με την μορφή δομών υποφακέλων πχ C:\Mp3\Pop\Madonna πολλές φορές κάνω το εξής! Φτιάχνω μια άδεια playlist και όπως είμαι απο τον Windows Explorer ή τον Finder σέρνω μέσα στην playlist τα Mp3. Άρα αν φτιάξω μια playlist με όνομα pop και βάλω μέσα της ΟΛΑ τα mp3 που βρίσκοντε κάτω από τον φάκελο Pop τότε έχω ουσιαστικά ..ένα προς ένα αντιστοίχηση των υποφακέλων - κατηγοριών με μια itunes playlist. Κάθε φορά που προσθέτω σε μια συγκεκριμένη λίστα καρφωτά mp3 και δεν κάνω την διαδικασία που λέμε παραπάνω με το Add to iTunes θα αναλάβει να ενημερώσει της Γενικές λίστες του ..και να τα προσθέσεις στον γενικό κουβά με στοιχεία που διαχειρίζεται! 'Αρα μπορείς εξαρχής να μην κάνεις κανένα γενικό Add και απλά πρώτα να δημιουργήσεις τα playlist που θες τα οποία θα αντιπροσωπεύουν είτε καλλιτέχνες είτε είδος μουσικής και εκεί να προσθέτει κατά βούληση! Αυτό το είδος συμμαζέματος είναι αρκετά χρήσιμο όταν πολλά από τα mp3 σου δεν είναι σωστά tag-αρισμενα (τι σημαίνει αυτό... κάθε mp3 έχει κάποια στοιχεία τα οποία μιλάνε για το ιδιο το αρχείο..τα λεγόμενα id3 tags, αυτά τα στοιχεία έχουν συγκεκριμένο maximum μέγεθος μέσα στην δομή του αρχείου και είναι αρκετά μεγάλος χώρος για να φυλάξουμε εκεί ..πληροφορίες όπως το είδος μουσικής τον καλλιτέχνη μέχρι και τους στοίχους. Πολλά mp3 player με το που φορτώνουν ένα mp3 για αναπαραγωγή το πρώτο πράγμα που κάνουν είναι να ψάξουν μέσα στο αρχείο γι' αυτά τα στοιχεία και με βάση αυτά να κατηγοριοποιήσουν το κομμάτι ,να δείξουν πληροφορίες στον χρήση κτλ κτλ.).

Υπόθεση podcast: Το iTunes έχει δυνατότητες διαχείρισης podcast. Μάλιστα προσφέρει πολύ καλά επίπεδα αυτοματισμού όσο αναφορά τον έλεγχο για νέα επεισόδια του αγαπημένου podcast σας , το πότε και πως θα τα κατεβάσετε , και το τι θέλετε να κάνει με τα παλιά επεισόδια! Για να προσθέσεις 1 podcast στην λίστα podcasts του iTunes έχεις 2 επιλογές!
Είτε στην σελίδα του podcast θα υπάρχει ένα ειδικό κουμπάκι (βλέπε weekendgeeks όπου θα έχει το σηματάκι του itunes και με το που το πατήσεις το iTunes θα ξεκινήσει και θα σου προσφέρει αμέσως την επιλογή να προσθέσεις το feed του podcast στην λίστα του.
Ειτε θα πρέπει να προσθέσεις εσυ μόνος σου το feed του podcast στο iTunes. Πολλά podcast δεν είναι στις λίστες της Apple, για διάφορους λόγους οπότε δεν έχουν και τέτοιο ειδικό κουμπάκι, άρα μόνοι σας πρέπει τους προσθέσετε. Συνήθως όλοι σε αρκετά εμφανές σημείο σου λένε..' Μεγάλε...ΑΥΤΟ ειναι το feed μου' είναι ένα URL πχ http://feedburner.com/weekendgeeks/ . Αυτό πρέπει να το πάρεις και να το προσθέσεις στο iTunes .Πως; Όπως δείχνει η εικόνα! Advanced -> Subscribe to Podcast

Αναρτημένη εικόνα


Και θα καταλήξεις με μία λίστα από τα αγαπημένα σου podcast όπως η παρακάτω!

Αναρτημένη εικόνα


Τα μπλε σηματάκια σημαίνουν ότι υπάρχουν επεισόδια που τα έχει κατεβάσει το iTunes και εσύ δεν τα έχεις ακούσει!

Ωραία τα προσθέσαμε στην λίστα μας πως μπορούμε να ελέγχουμε τους αυτοματισμούς, πχ το πότε θα τα κατεβάζουμε, τι θα κάνουμε με αυτά που έχουν ηδη κατέβει και τα ακούσαμε ή έχει περάσει αρκετός καιρός και είναι ήδη παλιά;

Αν είσαι WIndows πήγαινε File -> Preferences
Αν εισαι MacOSX (απο το menu πάνω) iTunes -> Preferences
Εκεί διάλεξε την κατηγορία Podcasts

Αναρτημένη εικόνα


Το αρκετά απλό αυτό παράθυρο υπόσχεται να μας κάνει την ζωή μας, ευκολότερ η και πράγματι την κάνει.
Check for new episodes : ΟΤΑΝ ειναι ανοιχτό το iTunes κάθε πότε θες αυτόματα να πηγαίνει και να ελέγχει τα podcast feed για αλλαγές; Ουσιαστικά να κοιτάει αν υπάρχει κάποιο νέο επεισόδιο! ΠΡΟΣΟΧΗ μονο όταν ειναι το iTunes ανοιχτό, αν το έχεις κλειστό μην περιμένεις πχ κάθε ώρα να ανανεώνεται αυτόματα.
When new episodes are available : Αν βρει νέα επεισόδια τι θες να κάνει; Θες να τα κατεβάζει αυτόματα; Θες απλά να σου λέει στην λίστα - status ότι για το συγκεκριμένο podcast υπάρχουν 2 νέα επεισόδια και εσυ ΑΝ θες να πατάς το κουμπακι να τα κατεβάσει, κατα βούληση κτλ κτλ.
Keep: Κράτα, Μέχρι πόσα επεισόδια θέλεις να κρατάει στην λίστα του to iTunes.Πχ ένα podcast μπορεί να έχει 10 διαθέσιμα επεισόδια διαθέσιμα να τα έχεις κατεβάσει (η και οχι) και τα 10. Θες να κρατάς και τα 10 αρχεία στην δίσκο σου ή θες να διαγράψει τα 7 παλιά που έχεις ακούσει και να κρατάει πάντα ετοιμοπόλεμα τα 3 τελευταια.
Μπορείς να παίξεις με τις παραπάνω επιλογές και να δημιουργήσεις το δικό σου profile οσο αναφορά την διαχείρηση των podcast απο το itunes .

Πηγή:javapapo.blogspot.com

Τελευταία επεξεργασία από: PoluxGreece, 08/02/2010 - 22:03


Ad

Ad

Team
iPhoneHellas
3,1416 μηνύματα
Twitter: @android
Φύλο: Όπως το δει κανείς
Κινητό: Android
Tablet: Για τα κουνούπια

Γιατί να γίνετε μέλη;

#2   PoluxGreece

PoluxGreece

    iPH Elite Poster

  • 3.100 μηνύματα
  • Φύλο: Άντρας
  • Κινητό: iPhone 7 Plus
  • Tablet:Άλλο

Δημοσίευση 27/01/2010 - 19:25

στην συνέχεια θα μπούνε και άλλοι οδηγοι ώστε να μάθετε καλύτερα το itunes

#3   trisk

trisk

    iPH Elite Poster

  • 2.395 μηνύματα
  • Φύλο: Άντρας
  • GameCenter:online Μονο fifa στο PS3

Δημοσίευση 27/01/2010 - 19:43

μπραβο ρε Polux χαρας το κουραγιο σου :P

#4   PoluxGreece

PoluxGreece

    iPH Elite Poster

  • 3.100 μηνύματα
  • Φύλο: Άντρας
  • Κινητό: iPhone 7 Plus
  • Tablet:Άλλο

Δημοσίευση 27/01/2010 - 19:51

χαχα σιγά δν έκανα και τπτ το τραγικό :P

#5   liakos3

liakos3

    iPH newbie

  • 12 μηνύματα
  • Φύλο: Άντρας

Δημοσίευση 28/01/2010 - 18:37

Ένα μεγάλο Μπράβο και από εμένα... Πολύ κατατοπιστικός ο οδηγός, Thanks

#6   fteo

fteo

    iPH Enthousiast

  • 558 μηνύματα
  • Φύλο: Άντρας
  • GameCenter:fteo

Δημοσίευση 28/01/2010 - 19:19

Εγώ δεν συμφωνώ όσον αφορά το κουμπί add to library και τη διαγραφή. Πρώτα απ' όλα αν του πεις η τοποθεσία του iTunes library να είναι στην ίδια θέση με το φάκελο που περιέχει τα mp3 σου, τότε ότι καινούριο θες να περάσεις στο library το κάνεις απλά drag n drop στο iTunes. Βέβαια βασική προϋπόθεση είναι να έχεις τακτοποιημένη τη μουσική σου στη μορφή "/artist/album/00-trackname" και έτσι δε θα παρουσιάζονται διπλά. Για τη διαγραφή τώρα π´ι μπορείς να το κάνεις μέσα από το iTunes. Όταν διαγράφω αρχεία από τη βιβλιοθήκη μου, απλά φροντίζω να πατάω την επιλογή "send to recycle bin". Έτσι διαγράφονται και απ´ο το σκληρό και από τη βιβλιοθήκη.

Τέλος να πω ότι αν κάποιος σέβεται και θέλει να έχει τακτοποιημένη τη μουσική του, οφείλει να έχει σωστά και τα tags στα κομμάτια του. Η διόρθωση τους από το iTunes είναι παιχνιδάκι, αλλά αν θέλετε να κάνετε πολλές διορθώσεις μαζί και αυτόματα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποια εφαρμογή όπως το Picard. Για μένα αυτό είναι το βασικό μειονέκτημα του iTunes (ότι δεν έχει δηλαδή auto-tagger). Θεωρώ απίστευτη σπατάλη χρόνου και κόπου να ψάχνεις τα τραγούδια σου σε φακέλους και υποφακέλους, ενώ μπορείς να κάνεις μια απλή αναζήτηση σε μια τακτοποιημένη βιβλιοθήκη. Αυτά τα κάναμε στα xp όταν ακόμα το winamp δεν υποστήριζε media library.

Τέλος το πιο εκνευριστικό πράγμα για μένα στο itunes είναι η έλλειψη μιας active playlist. Ναι καλό το itunesDJ αλλά αν θες για παράδειγμα να ακούσεις ένα άλμπουμ και στο τέλος να ακούσεις και ένα άλλο κομμάτι είναι λίγο μπέρδεμα με την αυτόματη προσθήκη τραγουδιών που έχει. Άσε που αν πατήσεις Play δε σταματά να παίζει μουσική ποτέ! Πρέπει να το σταματήσεις εσύ! :D

Τελευταία επεξεργασία από: fteo, 28/01/2010 - 19:29


#7   djmanosv

djmanosv

    iPH Addict

  • 615 μηνύματα
  • Twitter:@m_vogiatzis
  • Φύλο: Άντρας
  • Κινητό: iPhone 6 Plus
  • Tablet:iPad mini +4G
  • GameCenter:djmanosv

Δημοσίευση 08/02/2010 - 21:42

Πολύ καλός οδηγός... !
Αν μπορεις κάνε και μια περιγράγή και την πολύ χρήσιμη λειτουργία genius , καθώς και τη δυνατότητα ευρεσης του artwork του cd ή τραγουδιού...

Εμένα οι λίστες genius που δημιουργεί μου είναι πολύ χρήσιμες καθώς δε κουβαλάω στο iphone όλα τα τραγούδια ,ούτε κάθομαι να φτιάχνω λίστες για το κινητό. Ενημερώνω με τις genius , καθώς και με τα top rated τραγουδια που έχουν παίξει.. Η δυνατότητα rating είναι χρήσιμη, για κάποιον που κάθεται πολλές ώρες στο pc και θέλει να βαθμολογεί τα τραγούδια που παίζουν ανάλογα με τις προτιμήσεις του. Συγκεκριμένα σε mac έχω βάλει ενα προγραμματάκι το οποίο σου επιτρέπει με ενα shortcut απο το πληκτρολόγιο, ή με ένα απλό πάτημα στο άνω dock την ώρα που παίζει το κομμάτι, να το βαθμολογείς στα γρήγορα .. Ετσι φτιάχνεις μια πολύ καλή λίστα με τραγουδια που σου αρέσουν να τα ακους συνέχεια

#8   PoluxGreece

PoluxGreece

    iPH Elite Poster

  • 3.100 μηνύματα
  • Φύλο: Άντρας
  • Κινητό: iPhone 7 Plus
  • Tablet:Άλλο

Δημοσίευση 08/02/2010 - 22:05

Μέρος Β



Φτάσαμε στο ζουμί, σε έναν απο τους πιο σημαντικούς λόγους που χρησιμοποιούν οι πιο πολλοί το iTunes, την συνεργασία του με το iPod.


Ας πούμε βέβαια πρώτα μερικά γενικά πράγματα. Κατα την ταπεινή μου γνώμη το iPod είναι το ανώτερο σε όλα τα επίπεδα mp3 player της αγοράς, μπορεί πια να έχει γίνει μόδα και να θεωρείτε trendy παρόλα αυτά δεν είναι άδικα το νούμερο ένα σε πωλήσεις. Η ποιότητα ήχου, το στυλ του, το μέγεθως του καθώς και η ποιότητα κατασκευής είναι πραγματικά πολύ καλές και δύσκολα θα βρείς αντίπαλη συσκευή που να συνδιάζει όλα τα παραπάνω!

Για πολλούς το ipod (όπως εγώ) δεν ήταν η πρώτη mp3 player συσκευή! Συνήθως απο τα χέρια μας έχει περάσει κάτι πιο φτηνό μικρότερο σε ικανότητες αλλά ιδιαίτερα χρήσιμο για την εποχή του. Πολλοί απο εμάς λοιπόν είχαμε βρεθεί με συσκευές οι οποίες ουσιαστικά ήταν usb stick με δυνατότητα να αναπαράγουν mp3 τα οποία έβαζες μέσα τους. Που θέλω να καταλήξω! Όλες αυτές οι συσκευές είχαν ένα προνόμιο την απλότητα οσο αναφορά την διαδικασία με την οποία θα βάλεις μέσα τα mp3 σου, συνδέεις σε USB θύρα ένα απλό copy paste και τέλος. Αποσύνδεση (ασφαλής ;) ) και play! Τα πιο εξελίγμένα mp3 player και ιδιαίτερα το ipod , είναι αυτό που λέμε ..another kind of beast. Το iPod μπορείς να μεταμορφωθεί ως ενα απλό usb stick του οποίου απλά θα κάνεις copu paste αρχεία, θα μεταφέρεσαι απο υπολογιστή σε υπολογιστή και θα τα κοπιάρεις..αλλά...δύσκολα θα καταφέρεις να αναπαράγεις ως μουσική τα αρχεία αυτά! Με άλλα λόγια αν προσπαθήσεις απλα να ρίξεις στην μνήμη του iPod σου αρχεία το σύνηθες ειναι οτι θα καταλήξεις με μια γεμάτη μνήμη αλλά μέσα απο το menu του player δεν θα μπορείς να ακουσεις ή να δεις τίποτα!

Γιατί αυτή η παραξενιά;
Το iPod λοιπόν, όπως και σε κάποιο βαθμό το iTunes αρέσκεται να δέχεται τα mp3 που του προσθέτεις με συγκεκριμένο τρόπο, δηλαδή με συνοδεία λογισμικού, και μόλις γίνει η μεταφορά, αυτό αυτόματα αναλαμβάνει να τακτοποιήσει τα mp3 σου με τον δικό του τρόπο. Δεν διατηρεί την ονοματολογία των mp3 σου μέσα στην μνήμη του, τα μετονομάζει με κωδικούς δικους του. Αυτό βεβαια δεν έχει να κάνει με σένα που απο τα menu της συσκευής θα μπορέσεις να ακούσεις ότι του έριξες, αλλά το iPod σου λέει το εξης
' Άκου να δεις εγώ γουστάρω να mp3 να τα ρίχνεις με συγκεκριμένο τρόπο σε μένα, γιατί μετα τα διαχερίζομαι μόνος μου, ΜΗΝ τολμήσεις και βάλεις χέρι στην μνήμη μου καρφωτά γιατί τότε θα τα πάρω στο κρανίο και θα σου δείχνω τρελλά πράγματα στο μενου μου'. Αυτα τα λόγια του iPod είναι ο πρώτος και καλύτερος κανόνας για τον κάθε ένα που αποκτάει iPod. Το iPod ειναι ιδιαίτερο οσο αναφορά την διαχείρηση των αρχειών και απαιτεί λίγο προσοχή απο τον χρήστη του.

Πολλοί είναι εκείνοι (συμπεριλαμβανομένου και εμένα) που όταν συνειδητοποίησαν αυτή την παραξενιά του iPod, τα πείραν στο κρανίο. Αφού πειραματίστηκαν με πολλές αλχημείες παραβαίνοντας τον κανόνα να πειράζουν καρφωτά την μνήμη του iPod τελικά είπαν..'Εντάξει τα έχω δοκιμάσει ολα (εκτός απο Ultrex) ας δοκιμάσω αν ο προτινόμενος τρόπος της χρήσης του ιΤunes ως μέσο να διαχερίζομαι το iPod είναι τελικά καλός'. Μπορεί να νομίζετε ότι είμαι αρκετά φανατικός με τα προιόντα της Apple (καλά νομίζετε χο χο χο ) παρόλα αυτά αρκούμαι να σας πω ότι και εγω ήμουν αρκετά φοβισμένος οτι η χρήση του iTunes δεν θα μου άρεσαι και θα δυσανασχετούσα. Η εμπείρια μου τελικά, απέδειξε το αντίθετο και παρακάτω θα σας γράψω απλές συνταγες για να παίξετε όμορφα και εύκολα με το ipod σας.Trust me it works!

Εγκατάσταση iTunes + iPod
Υποθετω ότι έχεις δει το πρώτο μέρος, ή έχει ηδη εγκαταστήσει το iTunes στον υπολογιστή σου. Συνδέεις λοπόντο iPod σου κα όταν το κάνεις για πρώτη φορά το iTunes θα σου ζητήσει να του δώσεις ένα όνομα (be creative here) και θα σου πει αν θελεις το ipod σου και το iTunes στον συγκεκριμένο υπολογιστή να γίνουν 'φιλαράκια' - association .Ναι θα πείς εσυ, εξάλλου φιλία είναι αρκετά σημαντικό πράγμα στην εποχή μας. Οπότε μετά τις πρώτες ερωτήσεις και φιλοφρονήσεις καταλήγουμε στην κατάσταση της εικόνας παρακάτω. Το nano μου ακούει στο όνομα javanezepod ..δηλαδή αν περπατάς στον δρόμο και φωνάξεις javanezepod τότε θα πεταχτεί απο την τσέπη μου και θα σου πε..''Ελα ψηλέέεεε εδώ είμαι' :P

Αναρτημένη εικόνα

Αριστερά έχει δημιουργηθεί καταχώρηση για το ipod (την βλέπεις μαρκαρισμένη) και δεξιά δεσπόζει το κεντρικό πάνελ διαχείρισης.Μπορείς να διακρίνεις κάτω την μπάρα οποία μας δίχνει ποσό διαθέσιμο χώρο έχουμε στο ipod μας. Ας τα δούμε όμως λίγο καλύτερα.

Αναρτημένη εικόνα

5 βασικές κατηγορίες

Summary : Η πρώτη κατηγορία που βλέπεις είναι ήδη επιλεγμένη, εδω έχεις πληροφορίες για την κατάσταση του ipod σου, την έκδοση του firmware, μπορείς πιο κάτω με το κουμπακι restore , να του ρίξεις ένα restore (ουσιαστικά σβήνονται τα πάντα και έρχεται σε κατάσταση αρχική όπως όταν βγήκε απο το εργοστάσιο), τέλος μπορείς να τσεκάρεις (το κάνει το iTunes για σενα) αν υπάρχει διαθέσιμη νέα έκδοση firmware για την συσκευή σου.
Music : Θα μας απασχολήσει αυτη η κατηγορία και αργότερα στο κείμενο έχει να κάνει με τη εισαγωγή mp3 στην συσκευή μας.
Podcasts : Όλες οι απαραίτητες ρυθμίσεις για να μεταφέροντε αυτόματα τα podcast που έχουμε ήδη κατεβάσει με το iTunes στο iPod μας
Photos : Όλα τα ipod εκτός των shuffle έχουν οθόνη και μπορουν να φορτώσουν φωτογραφίες απο τον υπολογιστής σς (τις κάνει resize αυτοματα)έτσι ώστε να μπορείτε να δέιχνετε σε φίλους και φίλες. Η συγκεκριμένη δυνατότητα έχει χρηστική αξία με τα ipod (τα μεγάλα - video κτλ κτλ ) και όχι τα nano mini μιας και το μέγεθως της οθόνης δεν είναι και τόσο μεγάλο για να απολαυσεις φωτογραφίες.
Contacts : Ιδιαίτερα αν εχεις mac έχει αρκετή χρηστική αξία, μπορεί να φορτώσει ολα τα contact cards και έτσι να έχεις μια ατζέντα ετοιμοπόλεμη με ολα τα 'κονέ' σου στο τσεπάκι σου!

Ωραία αρκετά μιλήσαμε..show me money ΘΕΛΩ ΝΑ ΒΑΛΩ ΜΟΥΣΙΚΗ!

Μάλιστα είσαι ανυπόμονος αναγνώστης και καλά κάνεις, έχεις στα χέρια σου το καλύτρο mp3 player της αγοράς και θές να βάλεις mp3 για να ακουσεις! Πάμε λοιπόν!
Λοιπόν πρέπει να θυμηθέις τα εξής
Στο iTunes αρέσουν τα playlists ( το ιδιο και στο ipod)
Του ipod δεν του αρέσει να πειράζεις μόνος σου το filesystem του θέλει το iTunes να το κάνει η άλλο συμβατό πρόγραμμα!
Το iPod αρέσκεται σε μια λέξη..και αυτή είναι το sync (συγχρόνισμός)
Η λογική είναι απλή. Για να φορτώσουμε mp3 απο το iTunes στο ipod δημιουργούμε μια playlist στο itunes (όπως δημιουργήσαμε και στο πρώτο μέρος) και ουσιαστικά λέμε στο iPod να συγχρονίζει τα δεδομένα του με αυτά που θα έχει η συγκεκριμένη λιστα (ή πολλές λίστες). Όταν κάτι λείπει απο την λίστα τότε θα πρέπει να λέιπει και απο το ιpod (αυτός ειναι και ο τρόπος που αφαιρούμε κομμάτια). Ας το δούμε στην πράξη.

Ας δημιουργήσω μία νέα λίστα στο itunes την οποία θα την ονομάσω 'another ipod list' και θα προσθέσω απο τον κουβά του mp3 library 1 κομμάτι (mp3). Ορίστε.

Αναρτημένη εικόνα

Όπως βλέπεις δεν έχω μόνο αυτη την λίστα διαθέσιμη , έχω και άλλες όπως την φοβερή 'Σκυλάδικα' που δημιούργησα στο A μέρος και άλλες. Εξαιρετικά. Θέλω λοιπόν ότι ρίχνω σε αυτη την λίστα, καθώς και ότι ρίχω στην λίστα Σκυλάδικα να μπαίνει μέσα στο ipod μου! Θέλω επίσης όταν κάτι αφαιρώ απο τις playlist αυτες να φεύγει απο το ipod μου και να μου αδειάζει την γωνιά.. πως το κάνω;

Πολύ απλό, πατάω πάλι αριστερά πάνω στο εικονίδιο με το ipod μου για να βγάλει στην κεντρική σελίδα με τις κατηγορίες που αναλύσαμε παραπάνω και επιλέγω την κατηγορία Music.

Αναρτημένη εικόνα

Ορίστε τι πιο απλό! Η κατηγορία αυτή απλά μας έχει το σύνολο απο τα διαθέσιμα playlist στο iTunes και μας ζητάει να επιλέξουμε ποια απο αυτά θέλουμε να συγχρονίζονται με το ipod. Νομίζω έχεις καταλάβει τον συγχρονισμό! Ότι υπάρχει στην playlist και δεν υπάρχει στο ipod το αντιγράφει, ότι δεν υπάρχει στην playlist (γιατι το αφαιρέσαμε εμεις) και υπάρχει στο ipod ..διαγράφεται! Λοιπόν εγώ επιλέγω να συγχρονίζω το ipod nano μου με τις εξης 3 λιστες, ipod, another ipod list και Σκυλάδικα (για τις δύσκολες ώρες). Φροντίζω φυσικά όπως και στην φωτογραφία να είναι επιλεγμένη η επιλογή sync music αλλά και selected playlists.

Και είμαστε έτοιμοι;Όχι αφου πατήσει Apply κάτω δεξία πάει να πει ότι έχεις σετάρει τις ρυθμίσεις, αλλά για ξεκινήσει η διαδικασία του συγχρονισμού θα πρέπει να πάς πανω στο εικονίδιο του ipod σου δεξί κλικ-> Sync

Αναρτημένη εικόνα

Να θυμάσαι πάντα οτι ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος για να αφαιρέσεις κάτι απο το iPod ειναι να τι διαγράψεις απο το playlist και στην συνέχεια να συγχρονιστείς (Sync) έτσι δεν θα χάσεις ποτέ την μπάλα ουτε θα εκνευρίζεσαι! Πίστεψε!

Ωραία και με τα podcast τι κάνω μεγάλε;

Πολύ πολύ απλά πήγαινε απο το κεντρικό menu στην κατηγορία podcasts και επέλεξε απο αυτά που έχεις στην λίστα του iTunes να πάνε αυτόματα και στο ιPod καθως αυτό θα συγχρονίζεται! Κάθε φορά που εσυ συνδέεις το iPod με το iTunes αυτό κάνει ένα αυτόματο Sync για δική σου ευκολία! Άρα αν υπάρχει νέο επεισόδιο και δεν υπάρχει και στο ipod σου θα το αντιγράψει αυτόματα! Αρκετά απλό έτσι;Ορίστε οι επιλογές μου.

Αναρτημένη εικόνα

Αυτά ελπίζω να ήταν κατανοητά ολα τα παραπάνω. Υπάρχει και ο πιο brutal τρόπος να προσθέτεις mp3 στο ipod σου ...καρφωτά απο το Music library μέσα στο library του iPod παρόλα αυτά μετα απο λίγο καιρό θα σε κουράσει το βάζε βγάζε και ψάξε πιο να βγάλεις. Η προσέγγιση με τα playlist και το sync-ing είναι αρκετά πιο βατή και clean!

Τελευταία επεξεργασία από: PoluxGreece, 08/02/2010 - 22:09


#9   fteo

fteo

    iPH Enthousiast

  • 558 μηνύματα
  • Φύλο: Άντρας
  • GameCenter:fteo

Δημοσίευση 08/02/2010 - 23:45

Υπάρχει και ο πιο brutal τρόπος να προσθέτεις mp3 στο ipod σου ...καρφωτά απο το Music library μέσα στο library του iPod παρόλα αυτά μετα απο λίγο καιρό θα σε κουράσει το βάζε βγάζε και ψάξε πιο να βγάλεις. Η προσέγγιση με τα playlist και το sync-ing είναι αρκετά πιο βατή και clean!

Πιστεύω πως αν κάποιος έχει μεγάλο iPod (>=32GB) πιστεύω ότι με το να check-άρουμε τα τραγούδια που θέλουμε να περάσουμε στο ipod είναι πιο γρήγορο και βολικό. Ειδικά αν κάποιος είναι album-άκιας (όπως εγώ :lol: ) επιβάλλεται πιστεύω. Γιατί μου τυχαίνει πολλές φορές εκεί που ακούω κάτι να λέω "Ωπ αυτο το album το θέλω στο Ipod μου".




Χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 0

0 μέλη, 0 επισκέπτες, 0 ανώνυμοι χρήστες