Μετάβαση στο περιεχόμενο


Φωτογραφία
* * * - - 2 ψήφοι

Οδηγός: Αρχεία .webloc & Finder


  • Παρακαλούμε συνδεθείτε για να απαντήσετε
3 μηνύματα σε αυτό το θέμα

#1   IIIuvatar1981

IIIuvatar1981

    iPH Contributor

  • 1.202 μηνύματα
  • Φύλο: Άντρας
  • Κινητό: Άλλο
  • Tablet:Άλλο

Δημοσίευση 05/10/2016 - 14:11

Καλησπέρα σε όλους.

 

Δυο λόγια για αρχή

 

Στον προηγούμενο οδηγό Οδηγός: Bookmarks στο Dock είδαμε τι είναι τα αρχεία .webloc, πως τα δημιουργούμε, πως τους αλλάζουμε το όνομα και πως τους αλλάζουμε εικονίδιο.

Επίσης είδαμε πως μπορούμε να φτιάξουμε Shortcut στον Finder με έναν φάκελο που περιλαμβάνει μέσα τα αρχεία αυτά.

Να ξαναπούμε εδώ ότι ένα αρχείο με κατάληξη .webloc είναι ουσιαστικά ένα Bookmark, δηλαδή με απλά λόγια ένα αρχείο που το περιεχόμενό του αντιστοιχεί στην διεύθυνση που εμείς έχουμε επιλέξει να έχουμε ως συντόμευση για άμεση και γρήγορη εκτέλεσή της σε έναν Browser.

 

Ένας φάκελος σαν αυτόν που δημιουργήσαμε στον προηγούμενο οδηγό και τον ονομάσαμε Bookmarks, έχει ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά όπως οποιοσδήποτε άλλος φάκελος μέσα στο σύστημά μας. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να τον τοποθετήσουμε σε οποιοδήποτε σημείο μέσα στον δίσκο είτε εσωτερικό είτε εξωτερικό, να τον μετονομάσουμε, να του αλλάξουμε το εικονίδιο κλπ κλπ κλπ.

 

Ας δούμε τώρα πόσοι γνωρίζουν τη χρησιμότητα των αρχείων με κατάληξη .webloc και πόσο μάλιστα να μπουν και στην διαδικασία να τα εκμεταλλευτούν.

Η απάντηση είναι ότι, ελάχιστοι τη γνωρίζουν! Ακόμα και έμπειροι χρήστες των Mac λειτουργικών έχουν πλήρη μεσάνυχτα!

Αυτό που λείπει συνήθως είναι ο πειραματισμός. Χωρίς πειραματισμούς απλά θα περιμένουμε τα έτοιμα. Δηλαδή: Bookmarks καρφιτσωμένα στο Bookmark Bar του Browser και τέλος, εύρεση των Bookmarks μέσα από τον Bookmark Manager και τέλος, εύκολη μεταφορά από τον ένα Browser στον άλλο με τη διαδικασία Export/Imprt και τέλος! Μέχρι εκεί!

Τι γίνεται όμως όταν θέλουμε να πάμε και λίγο παρακάτω; Η απάντηση είναι τα αρχεία με κατάληξη .webloc!

Και πως εξηγείται αυτό; Μα είναι πολύ απλό. Εάν δεν είχαν καμία απολύτως χρησιμότητα αυτά τα αρχεία δεν θα μας άφηνε ο Browser να τα πάρουμε με ένα απλό Drag&Drop και να φτιάξουμε δικές μας συντομεύσεις.

 

Σε αυτόν τον οδηγό λοιπόν, θα σας δείξω, πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα αρχεία για:

1) να δημιουργήσουμε φακέλους οι οποίοι θα περιλαμβάνουν αρχεία συντόμευσης .webloc με σειρές κινουμένων σχεδίων για τους πιτσιρικάδες!

2) να δημιουργήσουμε φακέλους οι οποίοι θα περιλαμβάνουν αρχεία συντόμευσης .webloc με ενημερωτικές σελίδες (ειδήσεις) για ανθρώπους μεγάλης ηλικίας κλπ.

3) να δημιουργήσουμε φακέλους οι οποίοι θα περιλαμβάνουν αρχεία συντόμευσης .webloc με ένα πλάνο εκδρομής π.χ.

 

Μετά μεγάλης μου λύπης και απογοήτευσης διαπίστωσα ότι ο προηγούμενος οδηγός δεν έχει ούτε ένα σχόλιο, ούτε μια ερώτηση! Τίποτα!

Το συμπέρασμα λοιπόν είναι ότι όλοι γνωρίζετε τις απεριόριστες δυνατότητες που μας προσφέρουν αυτά τα αρχεία.

Για όσους λοιπόν δεν γνωρίζουν και θέλουν να μάθουν θα παραθέσω μερικά παραδείγματα με όσο πιο αναλυτικό και κατανοητό τρόπο γίνεται.

 

Πάμε λοιπόν…

 

 

 

Η περίπτωση Νο1

 

Δημιουργία φακέλων οι οποίοι περιλαμβάνουν αρχεία .webloc με σειρές κινουμένων σχεδίων.

 

Κάποιοι από εμάς έχουν μικρά παιδάκια ή θα αποκτήσουν κάποια στιγμή. Μπορεί κάποιοι να έχουν ανίψια όπως ό υποφαινόμενος και κάποιοι άλλοι να είναι οι ίδιοι ακόμα παιδιά. Όλοι εξάλλου όσο και να μεγαλώνουμε, παιδικές σειρές πάντα παρακολουθούμε.

Ως γνωστόν τα παιδιά των μικρών ηλικιών δεν ξέρουν να διαβάζουν. Ξέρουν όμως να αναγνωρίζουν εικόνες και μεμονωμένα κάποια γράμματα!

Τι γίνεται λοιπόν όταν ο μικρός/η μικρή θέλει να παρακολουθήσει κάποια κινούμενα σχέδια στον υπολογιστή; Η απάντηση… Ο κακός χαμός!!!

Ο πιτσιρικάς/η πιτσιρίκα τα έχει πάρει στο κρανίο, εσύ είσαι ζαλισμένος με χίλια δυο πράγματα, αυτός σου ζητάει να του βρεις τη σειρά που του αρέσει, δεν θέλεις να ανακατεύεται με τον υπολογιστή και ειδικά τον Browser για άλλους χίλιους δυο λόγους, τσακώνεστε, σκοτώνεστε και πάει λέγοντας.

 

Λοιπόν… 

 

Δημιουργία νέου φακέλου στην επιφάνεια εργασίας. Ονομασία π.χ. Junior όπως στην φωτό.

Συνημμένο αρχείο  Screen Shot 1.png   8,53KB   2 λήψεις

 

Μέσα στον φάκελο, κάντε δημιουργία νέου φακέλου και δώστε την ονομασία π.χ. Κινούμενα Σχέδια. (Βάλτε το δικό σας εικονίδιο στον φάκελο).

Συνημμένο αρχείο  Screen Shot 2.png   122,97KB   2 λήψεις

 

Ανοίξτε τον φάκελο και δημιουργήστε κι άλλον φάκελο και ονομάστε τον π.χ. Χελωνονιντζακια. (Βάλτε το δικό σας εικονίδιο στον φάκελο).

Συνημμένο αρχείο  Screen Shot 3.png   183,74KB   3 λήψεις

 

Πάμε τώρα στον Browser και βρίσκουμε στο YouTube τη σειρά που γουστάρει να δει ο πιτσιρικάς/η πιτσιρίκα, π.χ. Τα Χελωνονιντζάκια!

Με τη διαδικασία του Drag&Drop περνούμε το αρχείο .webloc από το κάθε επεισόδιο και το πετάμε μέσα στον αντίστοιχο φάκελο.

Αφού μαζέψουμε (όσο περισσότερα τόσο καλύτερα  :) ) τα επεισόδια τα μετονομάζουμε ανάλογα με τον τίτλο του κάθε επεισοδίου.

Στη συνέχεια αλλάζουμε το εικονίδιο της κάθε συντόμευσης, έτσι ώστε το παιδί να αναγνωρίζει κατευθείαν τη σειρά. (Βλέπε Φωτό).

Συνημμένο αρχείο  Screen Shot 4.png   208,97KB   2 λήψεις

 

Μπορείτε να του δείξετε πως να μαρκάρει κάθε φορά το επεισόδιο που έχει δει μέσα στον φάκελο με τη χρήση των Tags. (Βλέπε φωτό).

Συνημμένο αρχείο  Screen Shot 5.png   274,67KB   2 λήψεις

 

Δημιουργήστε όσους φακέλους θέλετε, με όσες σειρές θέλετε και να είστε σίγουροι ότι θα βρείτε την ησυχία σας (εν μέρη).

 

Εκτός λοιπόν από τους διάφορους περιορισμούς που μπορεί να βάζουμε στον υπολογιστή μας για να μην βρεθούμε εξ απροόπτου, μπορούμε να ορίσουμε συγκεκριμένους φακέλους τους οποίους θα χρησιμοποιεί ένα μικρό παιδί για να βλέπει διάφορα πραγματάκια στο Internet.

 

*Επιλέγοντας ένα αρχείο .webloc ενός επεισοδίου π.χ., εάν πατήσουμε το Space στο πληκτρολόγιό μας, θα δούμε σε προεπισκόπηση το περιεχόμενό του. (Βλέπε φωτό).

Συνημμένο αρχείο  Screen Shot 6.png   567,75KB   2 λήψεις

 

Παρατηρήστε εδώ το εξής: Μόλις πατήσετε Quick Look με το Space στις επιλογές προβολής του video στο YouTube θα δείτε και μια επιπλέον. Αυτή του AirPlay!

 

** Εάν δεν θέλετε να βάλετε εικόνες στα αρχεία όπως στην φωτό, βρείτε εικονίδια με αριθμούς! (Βλέπε Φωτό).

Συνημμένο αρχείο  Screen Shot 7.png   194,84KB   2 λήψεις

 

*** Τοποθετήστε τον φάκελο του πιτσιρικά/της πιτσιρίκας  στην επιφάνεια εργασίας. Δείξτε του πως να ανοίγει τους φακέλους και να βρίσκει το περιεχόμενό τους, πως να μαρκάρει και έχετε καθαρίσει.

**** Μην δημιουργήσετε Shortcut με τον φάκελο στο Dock. Η διαχείριση είναι πιο εύκολη μέσα από τον ίδιο τον φάκελο για τα παιδιά.

 

Δημιουργήστε εύκολα και γρήγορα διάφορες λίστες με ταινίες, επεισόδια κλπ έτσι ώστε να μην είσαστε αναγκασμένοι κάθε φορά να τα ψάχνετε. Θα γλιτώσετε και χρόνο και γκρίνια!

Το παραπάνω το έχω δοκιμάσει στον ανιψιό μου που είναι 5 χρονών και λειτουργεί με τεράστια επιτυχία.

Βρίσκουμε μαζί ότι θέλει, του τα προσθέτω στον φάκελο του με συντομεύσεις και τέλος!

 

*Εάν μου πείτε ότι είναι το ίδιο πράγμα να τον βάλετε μπροστά στον υπολογιστή με ανοιχτό το YouTube και να τον παρατήσετε εκεί να βλέπει ότι γουστάρει, σας πληροφορώ ότι δεν θα δει μόνο παιδικά στο τέλος. Γι’ αυτό ΠΡΟΣΟΧΗ! Τα παιδιά κάνουν ότι βλέπουν ή ότι τους δείξουμε τέλος πάντων.

**Το ιστορικό του YouTube δεν βοηθάει πολλές φορές στην εύκολη και γρήγορη εύρεση αυτού που θέλουμε.

***Το τελευταίο που θέλω να επισημάνω για αυτή την περίπτωση του οδηγού είναι ότι, φανταστείτε πόσο εύκολο είναι με έναν αντίστοιχο τρόπο να οργανώσετε δικές σας ταινίες, μουσική και διάφορα άλλα βιντεάκια και το καλύτερο είναι ότι μπορείτε να ετοιμάσετε διάφορα ωραία πραγματάκια και να τα πάρετε μαζί σας σε ένα USB Stick!

 

Πάει η πρώτη περίπτωση. Εάν χρειάζεστε κάποιες διευκρινίσεις κάντε την ερώτησή σας.

 

Μια ακόμα φωτό

Συνημμένο αρχείο  Screen Shot 8.png   196,04KB   3 λήψεις

 

Τέλος.

 

Ακολουθεί η περίπτωση Νο2.


Τελευταία επεξεργασία από: IIIuvatar1981, 05/10/2016 - 14:14


Ad

Ad

Team
iPhoneHellas
3,1416 μηνύματα
Twitter: @android
Φύλο: Όπως το δει κανείς
Κινητό: Android
Tablet: Για τα κουνούπια

Γιατί να γίνετε μέλη;

#2   IIIuvatar1981

IIIuvatar1981

    iPH Contributor

  • 1.202 μηνύματα
  • Φύλο: Άντρας
  • Κινητό: Άλλο
  • Tablet:Άλλο

Δημοσίευση 05/10/2016 - 15:01

Η περίπτωση Νο2.

 

Δημιουργία φακέλων οι οποίοι περιλαμβάνουν αρχεία .webloc με σελίδες ειδήσεων, ενημερωτικές εκπομπές, λεξικά, χάρτες, ποδόσφαιρο, μαγειρική κλπ κλπ κλπ, που ενδιαφέρουν κυρίως τους μεγάλους ανθρώπους.

 

Οι μεγάλοι άνθρωποι ως γνωστό μετά από μια Α ηλικία γίνονται σαν τα μικρά παιδιά! Η μόνη διαφορά είναι ότι αυτοί ξέρουν να διαβάζουν.

Ναι αλλά τι γίνεται στην περίπτωση που δεν βλέπουν και τόσο καλά ή μπερδεύονται με τις διάφορες drop down lists που έχουμε δημιουργήσει στο Bookmark Bar ή ακόμα και μέσα στον Bookmark Manager; Απλά χάνουν την μπάλα, όπως ακόμα και ένας πιο έμπειρος χρήστης.

 

Τι κάνουμε λοιπόν όταν η μάνα μας ή ο πατέρας μας θέλουν να κάτσουν να χαζέψουν κάποια πραγματάκια στον υπολογιστή μας και δεν έχουν και μεγάλη ή έως καθόλου εμπειρία;

Η απάντηση είναι τα αρχεία .webloc. Και τι εννοώ με αυτό;

 

Πάμε να δούμε λοιπόν τι μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτούς τους ανθρώπους.

 

Δημιουργήστε έναν νέο φάκελο στην επιφάνεια εργασίας σας και ονομάστε το όπως εσείς θέλετε. Για το παράδειγμα το έχω ονομάσει Ηλικιωμένοι.

Συνημμένο αρχείο  Screen Shot 1.png   8,59KB   2 λήψεις

 

Πηγαίνετε στον Browser σας και με την διαδικασία Drag&Drop, τοποθετήστε στην επιφάνεια εργασίας τις συντομεύσεις. Τα αρχεία .webloc.

Μετονομάστε τα, αλλάξτε τους όνομα, εικονίδια κλπ και τοποθετήστε τα σε φακέλους ανάλογα με τις κατηγορίες που εσείς θέλετε. (Βλέπε Φωτό).

Συνημμένο αρχείο  Screen Shot 2.png   144,6KB   2 λήψεις

 

Μέσα στους φακέλους τοποθετήστε τα αρχεία .webloc της αρεσκείας σας. (Βλέπε Φωτό)

Συνημμένο αρχείο  Screen Shot 3.png   191,06KB   2 λήψεις

 

Αφού τελειώσετε με αυτό, ανοίξτε τον φάκελο π.χ. Ηλικιωμένοι, στο ίδιο παράθυρο με τον Browser.

Τώρα, πατήστε παρατεταμένα το πράσινο κουμπάκι στην αριστερή επάνω γωνία του Browser (Βέπε Φωτό) για να χωρίσετε την οθόνη με Split Screen. (Βλέπε Φωτό).

Συνημμένο αρχείο  Screen Shot 4.png   27,5KB   2 λήψεις

 

Συνημμένο αρχείο  Screen Shot 5.png   535,4KB   2 λήψεις

 

Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να έχετε στην μια πλευρά τον Browser και την άλλη τον φάκελο με τα περιεχόμενα. Μεγεθύνετε ή μικρύνετε τα εικονίδια ανάλογα με το πως σας βολεύει. Μπορείτε να αλλάξετε σε λίστα, ανά είδος, να μαρκάρετε και ένα σωρό άλλα πραγματάκια.

Εύκολα λοιπόν, γρήγορα και όπως μας αρέσει!

 

*Θα παρατηρήσατε ότι αυτή τη φορά επέλεξα να σας δείξω την προβολή του Browser παράλληλα με τον φάκελο που περιέχει τις λίστες με τα αρχεία .webloc.

**Ισχύουν και σε αυτή την περίπτωση και όλα τα προηγούμενα που σας έχω δείξει μέχρι στιγμής, για τους φακέλους με δημιουργία Shortcut στο Dock κλπ.

 

Αυτά.

Τέλος και με την δεύτερη περίπτωση.

 

Πάμε για την τρίτη και τελευταία.


Τελευταία επεξεργασία από: IIIuvatar1981, 05/10/2016 - 15:02


#3   IIIuvatar1981

IIIuvatar1981

    iPH Contributor

  • 1.202 μηνύματα
  • Φύλο: Άντρας
  • Κινητό: Άλλο
  • Tablet:Άλλο

Δημοσίευση 05/10/2016 - 15:43

Η περίπτωση Νο3

 

Αυτή η περίπτωση ουσιαστικά είναι μια σύνοψη των δύο προηγούμενων και πιο πολύ έχει ως στόχο περισσότερο να σας δείξει πως μπορείτε να κάνετε μια καλή οργάνωση ενός φακέλου πριν ταξιδέψετε.

Θέλουμε να πάμε λοιπόν εκδρομή και κάνα χρόνο πριν (λέμε τώρα, αλλά στις εποχές που ζούμε…) κάνουμε τις προετοιμασίες μας ρε αδερφέ.

Θέλουμε να ταξιδέψουμε στο εξωτερικό λοιπόν και θα χρειαστεί αναγκαστικά να έχουμε μαζέψει κάποιες πληροφορίες.

Λίστες με ξενοδοχεία, χάρτες, μεταφορικά μέσα, εστιατόρια (γιατί ο Έλληνας είναι και καλοφαγάς), μουσεία, αξιοθέατα μέσα στην πόλη και πάρα πολλά άλλα πραγματάκια αναγκαία και μη για τον προορισμό μας. Οι γυναίκες σίγουρα θα κάνουν μόνο λίστες για ψώνια.

Λοιπόν σας πληροφορώ ότι μέσω των Browsers αυτή η οργάνωση που μπορείτε να πετύχετε κάνοντας χρήση των .webloc με τον τρόπο που σας έχω δείξει, απλά δεν υπάρχει. Ειδικά εάν έχετε και  το λάπτοπ σας μαζί….!

Συνοπτικά λοιπόν για να μην επαναλαμβάνομαι και σας κουράζω άλλο (ίσως ήδη να έχετε βαρεθεί διαβάζοντας όλα αυτά, χαχαχα), δείτε την δεύτερη εικόνα και θα καταλάβετε.

 

1) Δημιουργία νέου φακέλου στην επιφάνεια εργασίας μας και αυτή τη φορά ονομάστε τον φάκελο π.χ. Διακοπές, όπως στο παράδειγμα.

Συνημμένο αρχείο  Screen Shot 1.png   10,48KB   3 λήψεις

 

Μέσα στον φάκελο αυτό κάντε μια οργάνωση όπως π.χ. η παρακάτω.

Συνημμένο αρχείο  Screen Shot 2.png   632,32KB   3 λήψεις

 

*Υπάρχουν πολλά πραγματάκια ακόμα που μπορείτε να κάνετε με τα αρχεία .webloc. Δεν τελειώνουν εδώ οι δυνατότητές τους. Εάν έχω χρόνο κάποια στιγμή θα σας τα παρουσιάσω*.

 

Κάπου εδώ φτάσαμε στο τέλος και αυτού του οδηγού.

Εύκολα και γρήγορα πραγματάκια, χωρίς να χρειάζεται να έχετε εμπειρία και γνώσεις κανενός προγραμματιστή για να τα κάνετε.

 

Αυτά! Ελπίζω να σας άρεσε.



#4   rromeodim

rromeodim

    iPH Guru

  • 9.685 μηνύματα
  • Φύλο: Άντρας

Δημοσίευση 05/10/2016 - 17:36

εγω τα διαβαζω προσεχτικα και επειδη κανεις το κοπο να εισαι υπεραναλυτικος δεν εχω αποριες. Να εισαι καλα :)






Χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1

0 μέλη, 1 επισκέπτες, 0 ανώνυμοι χρήστες