Μετάβαση στο περιεχόμενο


Φωτογραφία
* * * * * 1 ψήφοι

[ΑΡΘΡΟ] Η άμεση σχέση των ρουτίνων Garbage Collection & TRIM σε δίσκους SSD


  • Παρακαλούμε συνδεθείτε για να απαντήσετε
Θέμα χωρίς απαντήσεις

#1   giodis

giodis

    iPH Hero

  • 4.468 μηνύματα
  • Φύλο: Άντρας
  • Κινητό: iPhone SE
  • Tablet:Άλλο

Δημοσίευση 17/01/2018 - 20:38

Με αφορμή την αυξητική τάση για upgrade παλιότερων μηχανημάτων με δίσκους SSD, κρίνεται σκόπιμο -πέρα από το άρθρο TRIM support -ανακεφαλαίωση 2016 - να δοθούν κάποιες επιπλέον πληροφορίες για την σχέση ή την συνεργασία αν προτιμάτε των ρουτίνων Garbage Collection (Συλλογή Απορριμμάτων) & TRIM.

 
Με δεδομένο ότι η Garbage Collection είναι μέρος του firmware του  SSD, λειτουργεί ανεξάρτητα από το macOS και τα συστήματα αρχειοθέτησης του.
 
Η ρουτίνα είναι εγγενώς αργόσυρτη και ενεργοποιείται στον κάθε ένα δίσκο για καθαρισμό και συντήρηση των blocks του, όμως σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά την ρουτίνα TRIM. Το TRIM δηλαδή αναβαθμίζει την Garbage Collection, την κάνει πιο αποτελεσματική, βελτιώνει την ταχύτητα εγγραφής προς όφελος των επιδόσεων και της μακροζωίας του δίσκου.
 
Πάντως, κατασκευαστές SSDs αναφέρουν ότι η ρουτίνα τους είναι τόσο προηγμένη, ώστε από μόνη της αρκεί για να διατηρεί τον δίσκο στη βέλτιστη κατάσταση. 
 
Όμως για να τρέξει αποτελεσματικά η ρουτίνα στο background, o δίσκος δεν πρέπει να μπαίνει σε sleep mode με ανάλογη ρύθμιση στα System Preferences > Energy Saver.
 
Χωρίς κριτική στις θέσεις των κατασκευαστών, επισημαίνεται ότι σε έντονη δραστηριότητα ή σε ανάδευση μεγάλου όγκου αρχείων με επακόλουθο κλείσιμο του μηχανήματος, πιθανόν να μην δίνεται στην Garbage Collection ο απαιτούμενος χρόνος ώστε να κάνει σωστά τη δουλειά της.
 
Όπως και να έχει συνιστάται η ενεργοποίηση της εγγενούς ρουτίνας TRIM του macOS, που είναι εφικτή μόνο με τρέξιμο της εντολής·
 
sudo trimforce enable
 
Είναι αναμενόμενο να θορυβηθεί κανείς από το επακόλουθο IMPORTANT NOTICE. Όμως δεν υπάρχει λόγος για ανησυχία, αφού προφανώς αφορά σε κάλυψη της Apple για τυχόν ασυμβατότητες (μέχρι στιγμής δεν έχει ακουστεί κάτι). 
 
post-71210-0-84892900-1479121776_thumb.j
 
Πάντως, στο πλαίσιο του πρωτόκολλου ασφάλειας όταν γίνονται παρεμβάσεις στο σύστημα, μεριμνάτε πρωτύτερα για ένα Time Machine backup.  
 

vires acquirit eundo


Ad

Ad

Team
iPhoneHellas
3,1416 μηνύματα
Twitter: @android
Φύλο: Όπως το δει κανείς
Κινητό: Android
Tablet: Για τα κουνούπια

Γιατί να γίνετε μέλη;



Χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1

0 μέλη, 1 επισκέπτες, 0 ανώνυμοι χρήστες