Μετάβαση στο περιεχόμενο


Φωτογραφία
- - - - -

Οδηγιες 3G GPRS και δεδομένα για νέους χρήστες


  • Παρακαλούμε συνδεθείτε για να απαντήσετε
14 μηνύματα σε αυτό το θέμα

#1   DINFUN

DINFUN

    -

  • 16.182 μηνύματα
  • Φύλο: Άντρας

Δημοσίευση 22/03/2010 - 22:38

Θα προσπαθήσουμε με απλά λόγια να κατανοήσουμε το δικτυο δεδομενων 3G, GPRS.

Αναρτημένη εικόνα

Το 3G είναι μια τεχνολογία που χρησιμοποιείται σε δίκτυα κινητής τηλεφωνίας (3d Generation) συνολικά για φωνή και δεδομένα, θεωρείται ότι δίνει καλύτερη ποιότητα φωνητικών κλήσεων και μεγαλύτερες ταχύτητες στη διακίνηση δεδομένων.


το GPRS είναι η τεχνολογία διακίνησης δεδομένων των δικτύων κινητής τηλεφωνίας 2G (2nd Generation).

Όταν στο iPhone "κλείνουμε" το 3G από τη σχετική επιλογή, δεν κλείνουμε την πρόσβαση του κινητού στο διαδίκτυο, απλώς ζητάμε από το τηλέφωνο να "αγνοεί' την ύπαρξη του δικτύου 3G του παρόχου μας και να χρησιμοποιεί μόνο το δίκτυο 2G για φωνή και δεδομένα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την σημαντική βελτίωση της κατανάλωσης ενέργειας αφού η σύνδεση με δίκτυα 2G είναι λιγότερο ενεργοβόρα από τη σύνδεση με δίκτυα 3G. Έτσι αν έχουμε ενεργοποιημένη υπηρεσία δικτύου δεδομένων το τηλέφωνο εξακολουθεί να συνδέεται, απλώς συνδέεται υποχρεωτικά με το GPRS που όπως είπαμε παραπάνω είναι η τεχνολογία δεδομένων των δικτύων 2G.

Πέρα από την ενεργοποίηση της υπηρεσίας δικτύου δεδομένων που έχουμε κάνει με ένα πάροχο πρέπει το τηλέφωνο να γνωρίζει τη διεύθυνση σύνδεσης με αυτό το δίκτυο δεδομένων, το λεγόμενο APN (Access Point Name). Αυτή η ρύθμιση περιλαμβάνεται στα "carrier settings" τις ρυθμίσεις παρόχου που μας κατεβάζει το τηλέφωνο όταν συνδεόμαστε με το iTunes και αναγνωρίζει ότι χρησιμοποιούμε κάρτα SIM απο το συγκεκριμένο δίκτυο (αυτό γίνεται μία φορά την πρώτη φορά που αναγνωρίζεται μια νέα κάρτα SIM και συνδεόμαστε με το iTunes).

Ανάλογα με τον πάροχο (στην Ελλάδα η vodafone το επιτρέπει ενώ η cosmote όχι) μπορούμε να αλλάξουμε και χειροκίνητα τη διεύθυνση APN στη σχετική επιλογή Settings / Network. Αυτό σημαίνει ότι αν δεν θέλουμε να συνδεόμαστε στο διαδίκτυο μέσω δικτύου κινητής και ο πάροχος μας το επιτρέπει (π.χ. vodafone) μπορούμε "σβήνοντας" τη διεύθυνση APN να "εμποδίσουμε" το τηλέφωνο να συνδέεται με το διαδίκτυο μέσω του παρόχου και επομένως να χρησιμοποιείται μόνο το κύκλωμα wi-fi για πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Ακόμη και αν ο πάροχος δεν το επιτρέπει (π.χ. cosmote) ή θέλουμε κάτι πιο "κομψό", εφόσον το τηλέφωνο είναι jailbroken μπορούμε να ενεργοποιούμε και να απενεργοποιούμε την πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσω δικτύου κινητής με τη χρήση της εφαρμογής sbsettings που έχει τη σχετική ρύθμιση για 3G και GPRS (μόνο που λόγω "αμερικανιάς" το GPRS το αναφέρει ως EDGE επειδή αυτή είναι η τεχνολογία 2G που χρησιμοποιείται στις ΗΠΑ από την ΑΤ&Τ και είναι αρκετά ταχύτερη από το GPRS αλλά πάντως όχι τόσο γρήγορη όσο η τεχνολογία 3G). Βέβαια και στην περίπτωση που δεν είναι jailbroken το τηλέφωνο υπάρχει ανάλογη "κομψή" λύση δημιουργώντας και επιλέγοντας διαφορετικά "προφιλ" για το τηλέφωνο, οδηγίες μεταξύ άλλων πολύ χρήσιμων πληροφοριών, εδώ.

Τα σύμβολα στην επάνω πλευρά του τηλεφώνου δίπλα από το όνομα του παρόχου μας δείχνουν σε τι είδος δικτύου δεδομένων είναι εκείνη τη στιγμή συνδεδεμένο το τηλέφωνο: 3G (3G), Ε (EDGE), γεμάτος κύκλος (GPRS), σήμα κεραίας (WiFi), κενό/άδειος κύκλος (καμία σύνδεση δεδομένων)

Συμπέρασμα, αν δεν θέλουμε να συνδεόμαστε στο διαδίκτυο μέσω δικτύου κινητής τηλεφωνίας πρέπει να αλλάζουμε το APN με κάποιον από τους τρόπους που περιγράφονται παραπάνω.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
GPRS: General Packet Radio Service

Το GPRS (General Packet Radio Service) είναι μια υπηρεσία που διατίθεται στους χρήστες κινητών τηλεφώνων GSM. Συχνά περιγράφεται ως 2.5G δηλαδή ως το ενδιάμεσο βήμα ανάμεσα στις τεχνολογίες δικτύων 2G και 3G. Το GPRS σχεδιάστηκε ώστε να παρέχει τη δυνατότητα ταχύτερης μεταφοράς δεδομένων, γεγονός το οποίο επιτυγχάνεται με την χρήση των ανεκμετάλλευτων καναλιών TDMA των δικτύων GSM. Το GPRS ενσωματώθηκε στα βασικά πρότυπα του GSM με την Release97, ενώ τις τεχνικές του προδιαγραφές διαχειρίζεται το 3GPP.

Τι είναι το GPRS;

Το GPRS ή General Packet Radio Service, είναι η «μη φωνητική» υπηρεσία «προστιθέμενης αξίας», που επιτρέπει την αποστολή και λήψη δεδομένων μέσω των δικτύων κινητής τηλεφωνίας GSM. Η συγκεκριμένη υπηρεσία δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το ακρωνύμιο «GPS», το οποίο αναφέρεται στο παγκόσμιο σύστημα προσδιορισμού θέσης. Το GPRS επιτρέπει τη χρήση του κινητού για τη μεταφορά δεδομένων, συνήθως από το Διαδίκτυο, γρήγορα και εύκολα, ενώ παράλληλα παρέχει το πλεονέκτημα της αδιάκοπης σύνδεσης με αυτό.

Πριν από την ένταξη του GPRS στις προδιαγραφές του GSM (1997) η μετάοση των δεδομένων πραγματοποιούνταν με την αποκλειστική χρήση κυκλωμάτων CSD (Circuit Switched Data), ωστόσο η ταχύτητα περιορίζονταν στα 9,6kbits/s. Επιπρόσθετα, το κύκλωμα δεσμεύονταν καθ' όλη τη διάρκεια της χρήσης, ανεξάρτητα από το αν πραγματοποιούνταν μεταφορά δεδομένων, με αποτέλεσμα την άσκοπη σπατάλη των διαθέσιμων πόρων του δικτύου.

Αντίθετα, στο GPRS επιτρέπεται η ταυτόχρονη χρήση των ίδιων κυκλωμάτων από πολλούς χρήστες αφού αυτά αξιοποιούνται μόνο όταν πραγματοποιείται μεταφορά δεδομένων. Θεωρητικά, το GPRS καθιστά εφικτή τη μεταφορά πληροφοριών στην ταχύτητα των 171,2 kilobits ανά δευτερόλεπτο.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του GPRS;

Η «ταχύτητα», η «αδιάκοπη» σύνδεση με το Internet, καθώς και η πρόσβαση σε νέες, εξελιγμένες υπηρεσίες είναι τα πλεονεκτήματα της υπηρεσίας GPRS. Υπό ιδανικές συνθήκες και φυσικά τη πλήρη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων ενός δικτύου κινητής τηλεφωνίας, το GPRS μπορεί να επιτρέψει την ανταλλαγή δεδομένων στη μέγιστη θεωρητική ταχύτητα των 171,2 kilobits ανά δευτερόλεπτο, δηλαδή είναι σχεδόν 3 φορές πιο γρήγορο από ότι ένα κοινό PSTN modem ή περίπου 10 φορές πιο γρήγορο από ότι μια «κοινή» ασύρματη data σύνδεση με χρήση CSD. Στην πράξη όμως οι ταχύτητες που προσφέρει η υπηρεσία GPRS δεν μπορούν να υπερβούν τα 53,6 kilobits ανά δευτερόλεπτο, σχεδόν δηλαδή όσο και αυτές που προσφέρουν τα κοινά ενσύρματα PSTN modems.

Χωρίς να απαιτείται η dial-up σύνδεση με κάποιον παροχέα υπηρεσιών Internet, η υπηρεσία GPRS θα ανταποκριθεί άμεσα στο αίτημα του χρήστη για την αποστολή ή τη λήψη πληροφοριών. Γι αυτόν το λόγο άλλωστε το GPRS αναφέρεται ως «always on», κάτι το οποίο τονίζει τη δυνατότητά του για άμεση και αδιάκοπη σύνδεση με το Διαδίκτύο.

Έφόσον τα διαθέσιμα κυκλώματα του δικτύου χρησιμοποιούνται μόνο κατά τη μεταφορά δεδομένων, τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας δε χρεώνουν το GPRS με χρονοχρέωση (δηλαδή, ανάλογα με τη διάρκεια της σύνδεσης), αλλά με ογκοχρέωση, σύμφωνα δηλαδή με τον «όγκο» των πληροφοριών που μεταφέρονται.

Πως λειτουργεί το GPRS;

Η λειτουργία του GPRS έχει αρκετές ομοιότητες με τον τρόπο λειτουργίας του Internet. Και στις δύο περιπτώσεις η πληροφορία κατακερματίζεται σε «πακέτα δεδομένων», τα οποία μεταδίδονται στον προορισμό τους και στη συνέχεια συνδυάζονται για να δημιουργήσουν ένα ακριβές αντίγραφο της αρχικής πληροφορίας. Με ανάλογο τρόπο λειτουργεί και το IP (Internet Protocol), το πρωτόκολλο στο οποίο έχει «χτιστεί» το Διαδίκτυο. Για να επιτραπεί ο κατακερματισμός των πληροφοριών και η ασύρματη μεταφορά τους το GPRS εκμεταλλεύεται στο έπακρο τους διαθέσιμους πόρους του δικτύου GSM.

Οι συχνότητες λειτουργίας του GSM περιέχουν «κανάλια» πλάτους 200KHz, το καθένα από τα οποία χωρίζεται σε 8 χρονοθυρίδες ή timeslots. Για παράδειγμα για τη πραγματοποίηση μιας φωνητικής κλήσης δεσμεύεται μια από αυτές τις χρονοθυρίδες, η οποία απελευθερώνεται μετά τον τερματισμό της κλήσης. Η κάθε χρονοθυρίδα επιτρέπει και τη μετάδοση πληροφοριών στη ταχύτητα των 9,6kbps. Στα δίκτυα GPRS ωστόσο επιτρέπεται η ταυτόχρονη χρήση πολλών χρονοθυρίδων (multislot), ώστε να επιτυγχάνεται η ταχύτερη μετάδοση των πληροφοριών. Παράλληλα, οι χρονοθυρίδες δεσμεύονται μόνο όταν απαιτείται η αποστολή ή λήψη πακέτων δεδομένων και αποδεσμεύονται μετά το τέλος της μετάδοσης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια πολύ πιο αποδοτική χρήση των διαθέσιμων πόρων.

EDGE

Το EDGE ή Enhanced Data Rates for GSM Evolution είναι η τεχνολογία που επιτρέπει τον «εκσυγχρονισμό» των δικτύων δεύτερης γενιάς ώστε να αυξηθεί η χωρητικότητά τους, αλλά και ο ρυθμός μεταφοράς δεδομένων. Αρχικά, το EDGE επιλέχθηκε το 2003 από ορισμένες εταιρίες παροχής υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας, που εδρεύουν στη Βόρεια Αμερική, για την αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών τους.

Το EDGE κέρδισε το 2004 την υποστήριξη πολλών εταιριών στις ΗΠΑ, ωστόσο στις υπόλοιπες περιοχές του πλανήτη, η συγκεκριμένη τεχνολογία έρχεται αντιμέτωπη με το UMTS. Οι περισσότεροι πάροχοι υπηρεσιών GSM θεωρούν ότι το UMTS αποτελεί την καταλληλότερη επιλογή για την αναβάθμιση των δικτύων τους, και αποφασίζουν είτε να αγνοήσουν το EDGE, είτε να το χρησιμοποιήσουν μόνο σε περιοχές που δεν καλύπτονται επαρκώς από τα δίκτυα τρίτης γενιάς. Μολονότι πολλές από τις συσκευές που διατίθενται στην ευρωπαϊκή, αλλά και στην ελληνική αγορά υποστηρίζουν πλήρως τις υπηρεσιές EDGE, κανένα από τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας που δραστηριοποιείται στη χώρα μας δεν υποστηρίζει τη συγκεκριμένη τεχνολογία. Εφόσον οι Cosmote, TIM και Vodafone έχουν ήδη υιοθετήσει την τεχνολογία WCDMA για την παροχή υπηρεσιών τρίτης γενιάς είναι μάλλον απίθανο να υιοθετηθεί στην Ελλάδα η τεχνολογία EDGE. Ωστόσο, η συγκεκριμένη τεχνολογία αποτελεί μονόδρομο για την Q-Telecom, εφόσον η διοίκηση της εταιρίας αποφασίσει να αναβαθμίσει τις υπηρεσίες της στο εγγύς μέλλον.

Τι είναι το EDGE;

Συνοπτικά, το EDGE ή Enhanced Data rates for GSM Evolution είναι η τεχνολογία, που δίνει στα υπάρχοντα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας την απαιτούμενη χωρητικότητα και «ταχύτητα», ώστε να επιτραπεί η χρήση τους για την παροχή υπηρεσιών «τρίτης γενιάς». Με τη χρήση του EDGE μπορούν να εξυπηρετηθούν τρεις φορές περισσότεροι συνδρομητές ανά περιοχή από ότι με το GPRS, να τριπλασιαστεί η ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων ή απλά να απελευθερωθεί «χώρος» για την βελτίωση της ποιότητας των φωνητικών υπηρεσιών. Με αυτόν τον τρόπο, γίνεται θεωρητικά εφικτή η παροχή υπηρεσιών τηλεσυνδιάσκεψης, αναπαραγωγής video σε πραγματικό χρόνο καθώς και Web Browsing σε ιδιαίτερα υψηλές ταχύτητες.

Πως λειτουργεί το EDGE;


ο EDGE είναι το επόμενο «λογικό» βήμα στην εξέλιξη των δικτύων GSM. Ο αντικειμενικός στόχος της συγκεκριμένης τεχνολογίας είναι η αύξηση του ρυθμού μεταφοράς δεδομένων, η βέλτιστη χρήση του φάσματος συχνοτήτων, αλλά και η χρήση της επιπρόσθετης χωρητικότητας για την προσφορά υπηρεσιών νέας γενιάς. Με τη προσθήκη του EDGE στα δίκτυα GSM Phase 2+, οι υπάρχουσες υπηρεσίες όπως το GPRS και το HSCSD, βελτιώνονται με την προσθήκη ενός ακόμη φυσικού layer. Οι υπηρεσίες δεν αλλάζουν, αφού το EDGE βασίζεται στα ήδη καθορισμένα πρότυπα, χωρίς να δημιουργεί νέα. Έτσι η χρήση και η εγκατάστασή του από τις εταιρίες παροχής υπηρεσιών κρίνεται ως ιδιαίτερα προσιτή αφού δεν θα απαιτεί την χρήση νέου εξοπλισμού, παρά μόνο τη βελτίωση του ήδη υπάρχοντος.

Σύμφωνα με την Ericsson, που άλλωστε συνέβαλε ουσιαστικά για την ανάπτυξή του, το EDGE θα μπορούσε να παρουσιαστεί με δύο διαφορετικούς τρόπους:

* Ως «αναβάθμιση» της τεχνολογίας μεταγωγής πακέτων (packet-switching) του GPRS. Σε αυτήν την περίπτωση ονομάζεται EGPRS (Enhanced GPRS).
* Ως αναβάθμιση της τεχνολογίας μεταγωγής κυκλώματος για την μεταφορά δεδομένων (circuit-switching). Σε αυτήν την περίπτωση το EDGE αποκαλείται ECSD (Enhanced CSD).

Το GPRS επέτρεψε την εισαγωγή της τεχνολογίας μεταγωγής πακέτων (packet-switching) στα δίκτυα GSM. Για να γίνει αυτό, πολλά νέα πρωτόκολλα και τεχνολογίες θα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν. Το EDGE είναι μια μέθοδος για την αύξηση των ρυθμών μεταφοράς δεδομένων στο GSM. Ουσιαστικά, χρησιμοποιεί τον ήδη χρησιμοποιούμενο φορέα του GSM δικτύου στα 200ΚΗz, για την επίτευξη ακόμα υψηλότερων ταχυτήτων, απλά και μόνο με την αλλαγή του τρόπου διαμόρφωσης των δεδομένων που μεταφέρονται. Έτσι παρουσιάζει μια νέα κωδικοποίηση των καναλιών, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αποστολή, τόσο με τεχνολογίες μεταγωγής πακέτων όσο και κυκλωμάτων, δεδομένα και φωνή. Όπως γίνεται αντιληπτό, το EDGE είναι μια «αναβάθμιση» του GPRS και δεν μπορεί να λειτουργήσει «αυτόνομα».

3G: Τρίτη Γενιά

Η κινητή τηλεφωνία έχει διεισδύσει για τα καλά στη ζωή μας, καθιστώντας το κινητό τηλέφωνο απαραίτητο εργαλείο για όλους μας. Νέες υπηρεσίες δημιουργούνται συνεχώς από τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας για να καλύψουν όλο και περισσότερες ανάγκες και να παρέχουν νέες ευκολίες στους χρήστες, ενώ νέες τεχνολογίες ξεπροβάλλουν διαρκώς για να διευκολύνουν τη δημιουργία νέων υπηρεσιών. Μια από αυτές τις τεχνολογίες είναι το 3G για το οποίο σίγουρα όλοι έχουμε ακούσει. Τι είναι όμως... αυτό και τι μπορεί να μας προσφέρει;

Τι είναι το 3G;

Το 3G είναι τα αρχικά των λέξεων 3rd Generation και αποτελεί ένα γενικό όρο ο οποίος αναφέρεται στην τρίτη γενιά τεχνολογίας κινητής τηλεφωνίας. Ως γενιά χαρακτηρίζεται το σύνολο των ασύρματων τεχνολογιών που επιτρέπουν τη μετάδοση φωνής ή και δεδομένων στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας. Μεταξύ των τεχνολογιών αυτών είναι οι WCDMA, CDMA2000, UMTS και EDGE. Το WCDMA ή Wideband Code Multiple Division Access, έχει ήδη επιλεχθεί ως το "σύστημα" τρίτης γενιάς, που θα χρησιμοποιηθεί στην Ευρώπη, Ιαπωνία και στις ΗΠΑ.

Πως λειτουργεί το 3G;

Σε αντίθεση με προηγούμενες τεχνολογίες που βασίζονται σε μετάδοση δεδομένων πάνω από απευθείας σύνδεση των δύο μερών (circuit-switched), οι τεχνολογίες που ανήκουν στην ομάδα τρίτης γενιάς βασίζονται σε υψηλής ταχύτητας μετάδοση δεδομένων μοιρασμένων σε πακέτα (packet-switched). Η τεχνολογία στηρίζεται στα γνωστά δίκτυα GSM με μια παραλλαγή του CDMA με το όνομα WCDMA (Wideband-CDMA) η οποία είναι ικανή να επιτύχει ταχύτητες μετάδοσης έως και 2Mbps! Στα άμεσα επερχόμενα δίκτυα τρίτης γενιάς όμως, ο συνδυασμός του WCDMA με τις υπό διάθεση συσκευές θα είναι ικανός να προσφέρει στον τελικό χρήστη ταχύτητες έως και 384Kbps, οι οποίες όμως είναι αρκετές για να μετατρέψουν το κινητό σε μια ασύρματη συσκευή πολυμέσων.

Τι προσφέρει το 3G;

Τα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας τρίτης γενιάς είναι τόσα πολλά, που θα χρειαστούν πολλές ακόμη σελίδες κειμένου, ώστε να περιγραφούν αναλυτικά. Ωστόσο, πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να απαριθμήσουμε (τουλάχιστον) τα σημαντικότερα οφέλη της τεχνολογίας 3G:

* Οι βίντεο-κλήσεις είναι χωρίς αμφιβολία μια από τις πιο πολυσυζητημένες υπηρεσίες των δικτύων 3G. Πλέον, εκτός από το να ακούτε το συνομιλητή σας θα μπορείτε και να τον... απολαμβάνετε ζωντανά στην οθόνη του κινητού σας. Φυσικά, θα πρέπει να έχετε τόσο εσείς, όσο και ο συνομιλητής σας κάποια συμβατή συσκευή, αλλά και αρκετή όρεξη... ώστε να εμφανιστείτε μπροστά από μια κάμερα.
* Οι υψηλές ταχύτητες ασύρματης μεταφοράς δεδομένων είναι ένα ακόμη από τα πλεονεκτήματα των δικτύων 3G. Η σύνδεση στο Internet εκτός από άμεση και απρόσκοπτη, θα σας δώσει πλέον και ταχύτητες που φθάνουν τα 384kbps - ανάλογες δηλαδή με αυτές της σταθερής τεχνολογίας xDSL.
* Οι υψηλές ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων βοηθούν αρκετά στην πιο γρήγορη και άμεση χρήση διαφόρων multimedia εφαρμογών. Έτσι, αν επιχειρήσετε να στείλετε ένα MMS σε κάποιον άλλο συνδρομητή, τότε δεν θα χρειαστείτε να περιμένετε περισσότερο από 10 δευτερόλεπτα - όταν στα δίκτυα 2G ο χρόνος αυτός μπορούσε να ξεπεράσει και το 1 λεπτό.
* Το video-streaming είναι μια ακόμη από τις υπηρεσίες που παρέχουν τα δίκτυα 3G. Το αυξημένο bandwidth επιτρέπει τη μετάδοση σε πραγματικό χρόνο, κινούμενης εικόνας και ήχου υψηλής ανάλυσης. Έτσι, θα μπορέσετε να παρακολουθήσετε τηλεοπτικά προγράμματα, ζωντανά ή μαγνητοσκοπημένα, ανεξαρτήτως τόπου και χρόνου.
* Υψηλής ποιότητας παιχνίδια, τα οποία θα μπορούν να παίζονται online σε πραγματικό χρόνο και ταυτόχρονα με άλλους παίκτες.
* Υπηρεσίες εύρεσης θέσεως, σε συνδυασμό με την τεχνολογία GPS, οι οποίες θα μπορούν να παρέχουν χάρτες τη περιοχής που βρισκόμαστε, εύρεση βέλτιστης διαδρομής προς τον προορισμό μας, γειτονικά σημεία ενδιαφέροντος κλπ.

πηγη : www.rysavy.com
μεταφραση : Κωνσταντινιαδης Μάνος

Τελευταία επεξεργασία από: DINFUN, 28/05/2010 - 18:33


Ad

Ad

Team
iPhoneHellas
3,1416 μηνύματα
Twitter: @android
Φύλο: Όπως το δει κανείς
Κινητό: Android
Tablet: Για τα κουνούπια

Γιατί να γίνετε μέλη;

#2   PanosPat

PanosPat

    iPH newbie

  • 48 μηνύματα
  • Φύλο: Άντρας

Δημοσίευση 26/05/2010 - 11:40

DINFUN Αψογος πολυ ωραιο...

#3   DINFUN

DINFUN

    -

  • 16.182 μηνύματα
  • Φύλο: Άντρας

Δημοσίευση 26/05/2010 - 12:31

να 'σαι καλα φιλε μου.. χαιρομαι που σε βοηθησε.. :)

#4   xxxxxx

xxxxxx

    iPH Guru

  • 9.340 μηνύματα
  • Φύλο: Άντρας

Δημοσίευση 26/05/2010 - 12:32

βαλε και το edge..τελειο παντως

#5   DT911

DT911

    iPH newbie

  • 62 μηνύματα
  • Φύλο: Άντρας

Δημοσίευση 26/05/2010 - 12:38

Thumbs up !

#6   DINFUN

DINFUN

    -

  • 16.182 μηνύματα
  • Φύλο: Άντρας

Δημοσίευση 28/05/2010 - 18:35

το πρωτο post ανανεωθηκε.. με επιπλεον στοιχεια .. ενημερωθειτε.. :)

#7   teo18480

teo18480

    iPH Contributor

  • 1.142 μηνύματα
  • Φύλο: Άντρας

Δημοσίευση 28/05/2010 - 20:32

thanx dinfun
Tωρα τα καταλαβα ολα :blush:

#8   DINFUN

DINFUN

    -

  • 16.182 μηνύματα
  • Φύλο: Άντρας

Δημοσίευση 28/05/2010 - 20:54

να 'σαι καλα φιλε μου ....για να τακτοποιουμε τις γνωσεις μας και να μην τις εχουμε ανακατεμενες.. :)

Τελευταία επεξεργασία από: DINFUN, 28/05/2010 - 21:02


#9   teo18480

teo18480

    iPH Contributor

  • 1.142 μηνύματα
  • Φύλο: Άντρας

Δημοσίευση 28/05/2010 - 21:33

απλα το μονο που θελω τωρα ειναι να κανω τις ρυθμισεις για mms και 3g!!Kαπου τις πηρε το ματι μου αλλα για cosmote νομιζω οτι δεν μπορεις να κλεισεις το APN οποτε ειναι επικινδυνο να μπαινει με 3g και με ψιλο αγχωνει αυτο :(

#10   DINFUN

DINFUN

    -

  • 16.182 μηνύματα
  • Φύλο: Άντρας

Δημοσίευση 28/05/2010 - 21:56

μπορεις.. να βαλεις μια καρτα της wind.. αλλαζεις τις ρυθμισεις.. με λαθος apn ξαναβαζεις την cosmote.. και εισαι ready.. βεβαια εαν θελεις να μπεις στο internet.. δεν θα μπορεις.. θα πρεπει να κανεις επαναφορα ρυθμισεων δικτυου.. :)

Τελευταία επεξεργασία από: DINFUN, 28/05/2010 - 22:01


#11   angmar

angmar

    iPH Member

  • 296 μηνύματα
  • Φύλο: Άντρας

Δημοσίευση 28/05/2010 - 21:59

Στην cosmote δεν έχει τη δυνατότητα να κάνει edit το apn με το χέρι σε κάτι σαν rarae.fafasf.gr και να έχει το κεφάλι του ήσυχο;

#12   DINFUN

DINFUN

    -

  • 16.182 μηνύματα
  • Φύλο: Άντρας

Δημοσίευση 28/05/2010 - 22:01

εαν απευθυνεσαι σε μενα διαβασε προσεκτικα την απαντηση μου.. :)

Τελευταία επεξεργασία από: DINFUN, 28/05/2010 - 22:01


#13   angmar

angmar

    iPH Member

  • 296 μηνύματα
  • Φύλο: Άντρας

Δημοσίευση 28/05/2010 - 22:09

Ναι την διάβασα, απλά απόρησα γιατί του προτείνεις να βάλει άλλη κάρτα για να γίνει η αλλαγή του apn. Στο δικό μου με βόντα μπορώ να την αλλάξω όποτε θέλω σε ότι θέλω, έτσι ώστε να μη μπορεί να συνδεθεί. Έτσι αναρωτιόμουν αν έχει κάποια μόντα η κοσμοτέ και δε μπορείς να επέμβεις στο apn.

#14   DINFUN

DINFUN

    -

  • 16.182 μηνύματα
  • Φύλο: Άντρας

Δημοσίευση 28/05/2010 - 22:22

οχι η cosmote δεν αφηνει να μπεις στο πεδιο.. γι αυτο τον προτρεπω.. να βαλει αλλη καρτα.. να γραψει παραδειγμα αυτο που προτεινεις και μετα να ξαναβαλει την καρτα της cosmote.. :)

#15   angmar

angmar

    iPH Member

  • 296 μηνύματα
  • Φύλο: Άντρας

Δημοσίευση 28/05/2010 - 22:43

Βρε την κοσμοτέ εξυπναδούλες...

δε το ξερα thanx

Ad

Ad

Team
iPhoneHellas
3,1416 μηνύματα
Twitter: @android
Φύλο: Όπως το δει κανείς
Κινητό: Android
Tablet: Για τα κουνούπια

Γιατί να γίνετε μέλη;



Χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1

0 μέλη, 1 επισκέπτες, 0 ανώνυμοι χρήστες