Να πούμε καταρχάς ότι οι συσκευές που δόθηκαν για preview είναι εντελώς prototype και δεν πρόκειται να κυκλοφορήσουν οι ίδιες στην αγορά, οπότε τα previews επικεντρώθηκαν κυρίως στο λειτουργικό. Επίσης, έχετε υπόψιν ότι πρόκειται για early beta release και ότι το τελικό προϊόν ενδέχεται να διαφέρει σημαντικά.
To Engadget εντυπωσίαστηκε από το πόσο πολύ smooth και γρήγορο είναι το λειτουργικό φτάνοντας σε απόδοση το iOS. Έμειναν ικανοποιημένοι από τον βαθμό που αντιμετώπισε η Microsoft το θέμα αυτό χωρίς να αντιμετωπίσουν κάποιο σημαντικό lag.

To OS αποτελείται από τρία μέρη: τα tiles, τις εφαρμογές και τα hubs. Τα tiles είναι "κουτιά" τα οποία περιέχουν πληροφορίες, όπως αγαπημένες εφαρμογές, status updates, επαφές κτλπ.Tα WP7 έχουν ως σημαντικό χαρακτηριστικό το παρατεταμένο πάτημα. Ο χρήστης πρέπει πραγματικά να δοκιμάσει όλες τις επιλογές για να δει ποιές από αυτές ανταποκρίνονται στο παρατεταμένο πάτημα κάτι που δυσχεραίνει σε μικρό βαθμό το γενικότερα εύχρηστο μενού.
Οι προεγκατεστημένες εφαρμογές είναι γενικότερα καλά σχεδιασμένες πάντα με το σκεπτικό της λιτότητας. Το πληκτρολόγιο, επίσης, είναι αρκετά καλό, αρκετά καλύτερο από το stock Android keyboard και σχεδόν όσο καλό όσο του iPhone.

Ας πάμε τώρα στα αρνητικά.
Το πάνω μέρος της οθόνης όπου παρουσιάζονται πληροφορίες δικτύου, συνδεσιμότητας, η μπαταρία και η ώρα δεν είναι πάντα ορατή και πρέπει να πατήσεις σε μια περιοχή για να εμφανιστεί. Μάλιστα, σε πολλές εφαρμογές δεν μπορείς καθόλου να εμφανίσεις το μενού αυτό κάτι που είναι εκνευριστικό και δεν υπάρχει λόγος να γίνεται.
Οι δύο μεγαλύτερες ελλείψεις, όμως, των WP7 είναι το copy-paste και το multitasking, χαρακτηριστικά για τα οποία η Apple έχει δεχτεί σκληρή κριτική αλλά έχουν υιοθετηθεί πλέον στο iOS. Μάλιστα, η Microsoft έχει επιβάλλει αυστηρά κριτήρια για τις συσκευές, οι οποίες θα φοράνε τα WP7. Συγκεκριμένα, μερικά χαρακτηριστικά που θα πρέπει να πληρούν αυτές οι συσκευές είναι capacitive touchscreen 4-point multitouch, τουλάχιστον 1GHz ARMv7 επεξεργαστής με DirectX9 GPU, 256MB RAM και τουλάχιστον 8GB ενσωματωμένης μνήμης, τυουλάχιστον 5-megapixel κάμερα με φλας, FM radio, accelerometer, compass, light & proximity sensors, A-GPS και πέντε hardware κουμπιά: "power", "Start", "search", "camera" και "back".
Tα WP7 βασίζονται ιδιαίτερα στα social networks, κυρίως στο Facebook (όχι twitter, γιατί


Ευτυχώς, ο ΙΕ στα WP7 είναι αρκετά καλός με δυνατότητες pinch-t0-zoom και γρήγορο scrolling. Φυσικά, δεν υποστηρίζεται flash ή silverlight αλλά το σημαντικότερο είναι ότι δεν υπάρχει υποστήριξη ούτε για HTML5. Ο browser είναι καλός γενικότερα αλλά αυτές οι ελλείψεις είναι απελπιστικά τραγικές. Μάλιστα, δεν υπάρχει τρόπος προβολής YouTube βίντεο μιας και δεν υπάρχει ούτε ξεχωριστή εφαρμογή. Ένα άλλο μειονέκτημα είναι ότι τα περισσότερα site δεν αναγνωρίζουν τα WP7 (λογικό βέβαια ακόμα) και μερικά εμφανίζουν κάτι άθλιες WAP εκδόσεις, όπως το Gmail.
Ένα θετικό χαρακτηριστικό είναι η σουίτα Office. Υπάρχει πλήρης υποστήριξη Word, PowerPoint και Excel. Βέβαια, τα αρνητικά δεν λείπουν και από δω μιας και οι δυνατότητες editing δεν είναι καθόλου καλές. Συν το ότι δεν υπάρχει copy/paste, όπως αναφέραμε παραπάνω.

Τα WP7 αναμένονται τον Οκτώβρη. Μέχρι στιγμής φαίνεται ότι η Microsoft έχει πάρα πολύ δουλειά μπροστά της. Οι ιδέες της είναι γενικότερα καλές αλλά πολλά πράγματα πρέπει να βελτιωθούν επειγόντως. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο τελικός καταναλωτής θα βγει κερδισμένος σε ένα τοπίο αρκετά ανταγωνιστικό (iOS, Android, WebOS, WP7)