Μετάβαση στο περιεχόμενο


Φωτογραφία
* * * * * 2 ψήφοι

Vodafone Access Gateway - iPhoneHellas Review


  • Παρακαλούμε συνδεθείτε για να απαντήσετε
72 μηνύματα σε αυτό το θέμα

#1   iPhoneHellas

iPhoneHellas

    iPH Admin

  • 640.961 μηνύματα
  • Twitter:@iphonehellas
  • Φύλο: Άντρας
  • Κινητό: iPhone 6 Plus
  • Tablet:iPad 3 +4G
  • GameCenter:iPhoneHellas

Δημοσίευση 19/07/2010 - 19:13

Η Vodafone εισήγαγε στην Ελληνική αγορά το Vodafone Access Gateway aka VAG, μία συσκευή η οποία υπόσχεται να λύσει το θέμα 3G κάλυψης μιας και παρέχει καλό 3G σήμα για την κάλυψη του μέσου όρου σε τ.μ. για τα σπίτια στην Ελλάδα. Θεμελιώδης προϋπόθεση για να λειτουργήσει η συσκευή και υπηρεσία είναι να υπάρχει ενεργή σύνδεση ADSL internet και φυσικά 3G κινητό με συνδρομή Vodafone.

To VAG κατασκευάζεται από την Huawei και ανήκει στην νέα τεχνολογία Femtocel. Πρόκειται για μία συσκευή η οποία μπορεί να παρέχει 3G κάλυψη στο σπίτι ή το γραφείο καθώς επίσης και σε νεκρά σημεία κάλυψης όπως υπόγεια μιας και δεν απαιτείται να υπάρχει εξωτερικό δίκτυο Vodafone για να λειτουργήσει η συσκευή.



Αναρτημένη εικόνα


Χρησιμοποιώντας την υπάρχουσα σύνδεση ADSL, οποιουδήποτε DSL παρόχου, συνδέεται με το δίκτυο κορμού της Vodafone για να παρέχει ολοκληρωμένες 3G υπηρεσίες φωνής και δεδομένων. Η συσκευή μπορεί να υποστηρίξει μέχρι και 4 ταυτόχρονους χρήστες που μπορούν να πραγματοποιούν παράλληλα κλήσεις φωνής/video ή/και κλήσεις δεδομένων (Mobile internet, mail κτλ.). Η συσκευή υποστηρίζει ταχύτητες HSDPA-7.2/HSUPA-1.4 με απαραίτητη προϋπόθεση φυσικά να υπάρχει και το διαθέσιμο BW στη σύνδεση ADSL.

Αναρτημένη εικόνα


Το δίκτυο 3G που παρέχει το VAG είναι όντως «private», μιας και μόνο τα Vodafone νούμερα που δηλώνει ο κάτοχος της συσκευής μπορούν να συνδεθούν και να εξυπηρετηθούν από το VAG. Προς το παρόν ο χρήστης επιτρέπεται να δηλώσει έως και 16 τηλέφωνα (MSISDNs), ενώ η συσκευή μπορεί να υποστηρίξει μέχρι 32 αν χρειαστεί στο μέλλον. Η ενεργοποίηση και διαχείριση (προσθαφαίρεση τηλεφώνων στην επιτρεπόμενη λίστα) της συσκευής μπορούν να πραγματοποιούνται online και μέσα από το MyAccount portal της Vodafone.

Το VAG μπορεί να θεωρηθεί ο καλύτερος φίλος του iPhone αφού αναδεικνύει όλες του τις δυνατότητες χωρίς την ανάγκη χρήσης WiFi ενώ τέρμα πλέον οι πεσμένες/χαμένες κλήσεις και τα συνεχόμενα ping-pong μεταξύ 2G-3G δικτύου. Η ισχύς εκπομπής και η ακτινοβολία του VAG είναι πολύ χαμηλότερες από τις αντίστοιχες διαφόρων WiFi APs/Routers. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το Apple Airport Extreme έχει μέγιστη εκπεμπόμενη ισχύ 100mW (20dBm), ενώ το VAG εκπέμπει σε λιγότερο του 25% της συγκεκριμένης ισχύος.

Αναρτημένη εικόνα


Το VAG δοκιμάστηκε εκτενώς με το iPhone 3GS. Η συσκευή ήταν συνδεδεμένη με το ADSL Modem (24/1Mbit σύνδεση) και το Apple Airport Extreme (Gigabit vesion) μέσω BPL (Broadband over Powerline) συσκευών (Belkin @ 200Mbps). Αποδείχτηκε ότι το πιο σημαντικό για την βέλτιστη παροχή κάλυψης 3G σε όλο το σπίτι (περίπου 85 τ.μ./2ος όροφος) ήταν να βρεθεί η σωστή θέση/ύψος για να τοποθετηθεί το VAG έχοντας πάντοτε περιορισμούς για λόγους καλαισθησίας. Αυτή η διαδικασία δεν ήταν τελικά ιδιαίτερα δύσκολη, ιδίως όταν χρησιμοποιείς και BPL. Συνιστάται η συσκευή να τοποθετηθεί σε ανοιχτό κεντρικκό σημείο που δεν εμποδίζεται από άλλα αντικείμενα καθώς επίσης και σε ύψος > 80εκ./1μ.

H 3G κάλυψη που παρείχε το VAG ακόμα και για τον απαιτητικό δέκτη του iPhone ήταν πολύ καλή σε όλο το σπίτι. Το κινητό μάλιστα μερικές φορές διάλεγε το 3G δίκτυο του VAG από το πάρκιν του ισογείου παρόλο που το εξωτερικό 2G δίκτυο ήταν καλό. Τα ping-pong με το 2G δίκτυο και η ανεπιθύμητη υστέρηση κυρίως στο browsing σχεδόν εξαφανίστηκαν, ενώ η ταχύτητα στο browsing/mailing ήταν άψογη σχεδόν σε όλο το σπίτι.

Το direct download (rapidshare) δοκιμάστηκε μέσω της δυνατότητας tethering του 3GS και οι ταχύτητες που μετρήθηκαν ήταν στο εύρος 3.5-6.5Mbit, αν και πάντοτε οι ταχύτητες που μετράει η εφαρμογή του Speedtest είναι αρκετά χαμηλότερες μιας και το μέγεθος των πακέτων που μεταφέρει κατά την μέτρηση δεν είναι πάντοτε αρκετό για να αναγκάσουν το VAG να παρέχει τη μέγιστη ταχύτητα στο μικρό χρονικό διάστημα της μέτρησης του Speedtest.

Αναρτημένη εικόνα


H ποιότητα όλων τον κλήσεων ήταν πολύ καλή σε όλο το σπίτι και σπάνια οι κλήσεις από το VAG μεταφέρονταν στο εξωτερικό 2G δίκτυο. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι οι κλήσεις από το εξωτερικό δίκτυο δεν μεταφέρονται στο VAG, ενώ οι κλήσεις από το VAG μεταφέρονται μόνο στο 2G εξωτερικό δίκτυο, με την προϋπόθεση ότι υπάρχει και μπορεί να μετρηθεί από το VAG.

Σημαντική σημείωση για να παίζει καλά η υπηρεσία είναι το VAG να μην είναι πολύ κοντά σε ενεργή συσκευή WiFi (για τυχόν παρεμβολές), στο δίκτυο που θα συνδεθεί να είναι ενεργός ο DHCP Server του Modem/Router για να μπορέσει να του εκχωρηθεί μια IP, καθώς επίσης να μην υπάρχει κάποιο firewall ενεργοποιημένο για την IP και τις πόρτες που λειτουργεί το VAG. Το VAG είναι ένα απλό 3G σημείο πρόσβασης και δεν μπορεί να προτεροποιήσει προς τον ISP την κίνηση που το διαπερνά σε σχέση με την υπόλοιπη internet κίνηση του τοπικού δικτύου που συνδέεται, επομένως θέλει λίγη προσοχή σε αργές συνδέσεις ADSL ή με υπολογιστές που τρέχουν εφαρμογές torrents και μερικές φορές συνηθίζουν να γεμίζουν το ήδη περιορισμένο UL των ADSL γραμμών με αποτέλεσμα να έχουν αντίκτυπο στην ποιότητα επικοινωνίας μέσα από το VAG. Επίσης θα πρέπει να αναφερθεί ότι το VAG θα πρέπει να λειτουργεί στην διεύθυνση που έχει δηλώσει ο κάτοχος κατά την ενεργοποίηση, οποιαδήποτε μετακίνηση της συσκευής χωρίς να έχει ενημερώσει την Vodafone σημαίνει και αυτόματο κλείδωμα/απενεργοποίηση του VAG.

Σε γενικές γραμμές, το VAG είναι μια πολύ καλή και καλαίσθητη συσκευή που βασίζεται στην προηγμένη και αναπτυσσόμενη (1η γενιά) τεχνολογία Femtocell και θα μπορούσε άνετα να θεωρηθεί ο απαραίτητος σύντροφος του απαιτητικού iPhone τόσο στο σπίτι όσο και στο γραφείο, ιδίως σε περιοχές που η κάλυψη 2G/3G δεν είναι καλή ή ανύπαρκτη.

Το VAG διατίθεται δωρεάν ή με έκπτωση σε πελάτες συμβολαίου ενώ επίσης πωλείται και ανεξάρτητα στην τιμή των €150. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δυνατότητες της συσκευής μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.vodafone.gr/gateway.
Behind the Scenes...

Ad

Ad

Team
iPhoneHellas
3,1416 μηνύματα
Twitter: @android
Φύλο: Όπως το δει κανείς
Κινητό: Android
Tablet: Για τα κουνούπια

Γιατί να γίνετε μέλη;

#2   WoodyAllen

WoodyAllen

    iPH Contributor

  • 1.116 μηνύματα
  • Φύλο: Άντρας

Δημοσίευση 19/07/2010 - 19:39

Ερώτηση για επιβεβαίωση. Δηλαδή αν δεν έχεις καλό vodafone σήμα σπίτι ή στην εργασία σου με ένα τέτοιο αποκτάς σήμα καμπάνα;

Αν φυσικά έχεις broadband σύνδεση. Η ποιότητα ομιλίας είναι άριστη (σαν να είσαι φάτσα με κεραία κινητής)?

#3   iPhoneHellas

iPhoneHellas

    iPH Admin

  • 640.961 μηνύματα
  • Twitter:@iphonehellas
  • Φύλο: Άντρας
  • Κινητό: iPhone 6 Plus
  • Tablet:iPad 3 +4G
  • GameCenter:iPhoneHellas

Δημοσίευση 19/07/2010 - 19:51

Και καθόλου σήμα να μην έχεις αποκτάς σήμα καμπάνα ;)

Όσοι μένουν/δουλεύουν σε περιοχές όπου δεν έχουν καθόλου σήμα θα τους λύσει τα χέρια
Behind the Scenes...

#4   jakeduth

jakeduth

    iPH Enthousiast

  • 440 μηνύματα
  • Φύλο: Άντρας
  • GameCenter:Rambokouklo

Δημοσίευση 19/07/2010 - 20:03

hm, δεν ξέρω τι ζήτηση μπορεί να έχει κάτι τέτοιο στην αγορά... Και καλά για τα σπίτια που δεν έχεις καλό σήμα στο κινητό σου; Προσωπικά δεν θα το αγόραζα (καλύτερα για να μην με βρίσκουν). Άλλαξε σπίτι!!! lolol

#5   leonbis2000

leonbis2000

    iPH newbie

  • 54 μηνύματα
  • Φύλο: Δ/Α

Δημοσίευση 19/07/2010 - 20:05

Διάβασα όλο το review αλλά δεν είδα να αναφέρεται πουθενά το αυτονόητο. Τι εμβέλεια έχει αυτή η συσκευή??

#6   VMan

VMan

    iPH newbie

  • 24 μηνύματα
  • Φύλο: Άντρας

Δημοσίευση 19/07/2010 - 21:06

Διάβασα όλο το review αλλά δεν είδα να αναφέρεται πουθενά το αυτονόητο. Τι εμβέλεια έχει αυτή η συσκευή??


Δεν μπορείς να δώσεις ακριβώς ακτίνα κάλυψης αν μιλάμε για εσωτερικό χώρο, αφού εξαρτάται από άπειρες παραμέτρους (πχ. θέση εγκατάστασης, διαρρύθμιση χώρου, ορόφους κτλ). Αν μιλάμε τώρα για ανοιχτό τελείως χώρο τα 150μ πρέπει να τα έχει, αν μιλάμε για σπίτι τότε γύρω στα 80-100τμ πρέπει να το καλύπτει ανάλογα με την θέση της συσκευής

#7   leonbis2000

leonbis2000

    iPH newbie

  • 54 μηνύματα
  • Φύλο: Δ/Α

Δημοσίευση 19/07/2010 - 21:33

Οκ. Άρα δηλαδή, πρόκειται βασικά μόνο για την ποιοτική κάλυψη της τηλεφωνικής συνομιλίας μέσω του iPhone, μιας και όπου υπάρχει ADSL θα υπάρχει πιθανότατα και Wifi router (όπου δεν υπάρχει οκ βολεύει) και δεν θα είχε νόημα να χρησιμοποιείς το 3G για ίντερνετ ενώ έχεις Wifi. Άρα λοιπόν απευθύνεται σε πολύ εξειδικευμένο και μικρό σε ποσοστό αγοραστικό κοινό, ειδικά αν λάβεις υπόψιν ότι στις περισσότερες περιοχές που η κάλυψη της κινητής τηλεφωνίας δεν επαρκεί για μία αξιοπρεπή κλήση, συνήθως δεν υπάρχει και η υποδομή για ADSL (με εξαίρεση φυσικά υπόγεια κτλ).

#8   WoodyAllen

WoodyAllen

    iPH Contributor

  • 1.116 μηνύματα
  • Φύλο: Άντρας

Δημοσίευση 19/07/2010 - 21:42

Παιδιά συγγνώμη αλλά έχει και παραέχει αξία για να κάνει το σήμα καμπάνα.

Για παράδειγμα δεν ξέρω πόσα ιστορικά κτήρια στο κέντρο της Αθήνας έχουν χάλια σήμα, ή πόσα ισόγεια διαμερίσματα δεν έχουν καθόλου σήμα ή πόσες αποθήκες και συνεργεία είναι και αυτά χωρίς. Όλοι αυτοί μια ADSL την έχουν. Εγώ προσωπικά ξέρω τρεις τέτοιες περιπτώσεις στους οποίους ήδη έχει πάει email με το review του iPhoneHellas.

#9   RobinHood

RobinHood

    iPH newbie

  • 16 μηνύματα
  • Φύλο: Άντρας

Δημοσίευση 19/07/2010 - 22:08

Οκ. Άρα δηλαδή, πρόκειται βασικά μόνο για την ποιοτική κάλυψη της τηλεφωνικής συνομιλίας μέσω του iPhone, μιας και όπου υπάρχει ADSL θα υπάρχει πιθανότατα και Wifi router (όπου δεν υπάρχει οκ βολεύει) και δεν θα είχε νόημα να χρησιμοποιείς το 3G για ίντερνετ ενώ έχεις Wifi. Άρα λοιπόν απευθύνεται σε πολύ εξειδικευμένο και μικρό σε ποσοστό αγοραστικό κοινό, ειδικά αν λάβεις υπόψιν ότι στις περισσότερες περιοχές που η κάλυψη της κινητής τηλεφωνίας δεν επαρκεί για μία αξιοπρεπή κλήση, συνήθως δεν υπάρχει και η υποδομή για ADSL (με εξαίρεση φυσικά υπόγεια κτλ).


Βασικά ισχύουν τα εξής:

1) Το Vodafone Access Gateway δίνει σήμα χωρίς να προαπαιτείται να υπάρχει οποιοδήποτε σήμα.
2) Προφανώς και δεν χρειάζεται να στέλνουμε το packet traffic από το VAG, μπορούμε να έχουμε ανοικτό WiFi και να μην χρεώνουμε το data plan μας.
3) Είναι μεγάλης χρησιμότητας όταν έχουμε πρόβλημα κάλυψης για να καλούμε και να μας καλούν στο κινητό μας.
4) Το δίκτυο είναι ιδιωτικό, εμείς δηλώνουμε ποιοί θα έχουν πρόσβαση.

Εν συντομία, μέσω του VAG μπορούμε να ξεπεράσουμε τα όποια προβλήματα κάλυψης είχαμε σπίτια μας.


Ερώτηση για επιβεβαίωση. Δηλαδή αν δεν έχεις καλό vodafone σήμα σπίτι ή στην εργασία σου με ένα τέτοιο αποκτάς σήμα καμπάνα;

Αν φυσικά έχεις broadband σύνδεση. Η ποιότητα ομιλίας είναι άριστη (σαν να είσαι φάτσα με κεραία κινητής)?


Ακριβώς. Και (εκτός και αν σερφάρεις με το 3G "κάργα"), η ADSL σύνδεσή σου ουσιαστικά δεν επιβαρύνεται αφού μια συνομιλία 3G είναι περίπου 50Kbps.

Τελευταία επεξεργασία από: RobinHood, 19/07/2010 - 22:15


#10   VMan

VMan

    iPH newbie

  • 24 μηνύματα
  • Φύλο: Άντρας

Δημοσίευση 19/07/2010 - 22:27

Ακριβώς. Και (εκτός και αν σερφάρεις με το 3G "κάργα"), η ADSL σύνδεσή σου ουσιαστικά δεν επιβαρύνεται αφού μια συνομιλία 3G είναι περίπου 50Kbps.
[/quote]

Πολύ καλά τα λεεί ο φίλος RobinHood και το παραπάνω νούμερο του είναι αρκετά ακριβές συμπεριλαμβάνοντας κιόλας και το DSL payload (~18/20%)

#11   RobinHood

RobinHood

    iPH newbie

  • 16 μηνύματα
  • Φύλο: Άντρας

Δημοσίευση 19/07/2010 - 22:55

Και καθόλου σήμα να μην έχεις αποκτάς σήμα καμπάνα ;)

Όσοι μένουν/δουλεύουν σε περιοχές όπου δεν έχουν καθόλου σήμα θα τους λύσει τα χέρια


Βασικά αποκτάς σήμα οπουδήποτε, σε υπόγεια, σε καταφύγια και συναφές κατασκευές προστασίας από πυρηνικό όλεθρο.

Οι μοναδικές απαιτήσεις είναι
- ενεργή σύνδεση ADSL
- συμβόλαιο Vodafone
- κινητό 3G

όλα τα άλλα (GPS, δίκτυο Vodafone εξωτερικό....) δεν χρειάζονται.

Έχει κι άλλα κρυφά καλούδια.. Φανταστείτε παραμονή πρωτοχρονιάς ή κανένα άλλο συμβάν (βλ. σεισμός, μακρυά από μας), όλοι θα παίρνουν "τρίτονο" κι εμείς θα μιλάμε γιατί το 3G του femtocell είναι προσωπικά δικό μας :):)

Τελευταία επεξεργασία από: RobinHood, 19/07/2010 - 22:58


#12   manosfp

manosfp

    iPH newbie

  • 97 μηνύματα
  • Φύλο: Άντρας

Δημοσίευση 19/07/2010 - 22:56

Συγγνώμη ρε παιδιά,θέλω να κάνω ένα συλλογισμό.
Στο 99% των περιπτώσεων:

adsl=wifi=ασύρματο internet στο τηλέφωνο.
Οπότε ποιος ο λόγος να κάνουμε μετρήσεις της εν λόγω συσκευής όσον αφορά την ταχύτητα του internet???

To μόνο που μας προσφέρει η συσκευή είναι κάλυψη gsm για την οποία το 99% των χρηστών
έχει προβλέψει να επιλέξει την εταιρία κινητής που πιάνει στο σπίτι του.

Οπότε που χρειάζεται η συσκευή αυτή;

Σε σημεία που δεν πιάνει καμιά κεραία κινητής αλλά υπάρχει adsl(0,000001% στο πανελλήνιο).
Σε υπόγεια.
Σε σημεία που πρέπει απαραίτητα να πιάνει μια συγκεκριμένη εταιρία (π.χ. vodafone store)

Συμπέρασμα: Δεν νομίζω να τύχει ιδιαίτερης υποδοχής.....

#13   RobinHood

RobinHood

    iPH newbie

  • 16 μηνύματα
  • Φύλο: Άντρας

Δημοσίευση 19/07/2010 - 23:20

To μόνο που μας προσφέρει η συσκευή είναι κάλυψη gsm για την οποία το 99% των χρηστών
έχει προβλέψει να επιλέξει την εταιρία κινητής που πιάνει στο σπίτι του.


Το femtocell δεν παρέχει κάλυψη GSM αλλά κάλυψη 3G. Και όχι, δεν έχει όλος ο κόσμος την κάλυψη που θα ήθελε στο σπίτι του.

Οπότε που χρειάζεται η συσκευή αυτή;

Σε σημεία που δεν πιάνει καμιά κεραία κινητής αλλά υπάρχει adsl(0,000001% στο πανελλήνιο).


Μάλλον δεν έχεις καλή εικόνα του ... "πανελλήνιου".

Ήδη μέσα στην Αττική μπορώ να σου κάνω λίστα με περιοχές που υπάρχει ασθενέστατο εώς ανύπαρκτο 2G, και από τις τρεις εταιρείες, ενώ το ADSL προσφέρεται αβέρτα με 24Mbps.

Στο σπίτι μου έχω μόνο στο μπαλκόνι μερικές μπάρες, και αν κλείσω τα μπατζούρια, εισερχόμενες κλήσεις καταλαβαίνω μόνο από τα μηνύματα για τις χαμένες κλήσεις...

Πίστεψέ με, υπάρχει πολύς κόσμος που δεν έχει την κάλυψη που θα ήθελε στο σπίτι του, και με το femtocell θα την αποκτήσει, μια για πάντα.

#14   WoodyAllen

WoodyAllen

    iPH Contributor

  • 1.116 μηνύματα
  • Φύλο: Άντρας

Δημοσίευση 19/07/2010 - 23:37

Ξέρετε αν υπάρχουν σχέδια για cosmote μεριά;

#15   VMan

VMan

    iPH newbie

  • 24 μηνύματα
  • Φύλο: Άντρας

Δημοσίευση 19/07/2010 - 23:46

Ξέρετε αν υπάρχουν σχέδια για cosmote μεριά;


Σίγουρα όχι άμεσα, μελλοντικά κάνεις δεν ξέρει αν θα βγάλει κάτι για να χτυπήσει και τον ανταγωνισμό

Ad

Ad

Team
iPhoneHellas
3,1416 μηνύματα
Twitter: @android
Φύλο: Όπως το δει κανείς
Κινητό: Android
Tablet: Για τα κουνούπια

Γιατί να γίνετε μέλη;



Χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 2

0 μέλη, 2 επισκέπτες, 0 ανώνυμοι χρήστες