Μετάβαση στο περιεχόμενο

Φωτογραφία
- - - - -

[Οδηγός] Τα πάντα για το AirPrint (πληροφορίες, ενεργοποίηση, χρήση)

• Παρακαλούμε συνδεθείτε για να απαντήσετε
38 μηνύματα σε αυτό το θέμα

#1   thanasis

thanasis

iPH Guru

• 9.488 μηνύματα
  • Φύλο: Άντρας
  • Κινητό: Άλλο

Δημοσίευση 21/12/2010 - 11:10

Αναρτημένη εικόνα

To AirPrint είναι ένα νέο χαρακτηριστικό που προστέθηκε στο iOS με την έκδοση 4.2.1. Για όσους δε γνωρίζουν να πω ότι πρόκειται για δυνατότητα εκτύπωσης από το iPhone, το iPad και το iPod Touch. Υπάρχει όμως ένα θέμα με το AirPrint. Για να μπορέσει κανείς να εκτυπώσει χρησιμοποιώντας το AirPrint πρέπει να έχει συμβατό εκτυπωτή. Ή για να είμαι πιο ακριβής, ο εκτυπωτής τους πρέπει να διαθέτει το κατάλληλο Firmware. Οι συμβατοί εκτυπωτές μέχρι σήμερα είναι οι εξής:

• HP Envy e-All-in-One series (D410a)
  • HP Photosmart Plus e-AiO (B210a)
  • HP Photosmart Premium e-AiO (C310a)
  • HP Photosmart Premium Fax e-AiO (C410a)
  • HP Photosmart e-AiO (D110)
  • HP Photosmart eStation (C510)
  • HP LaserJet Pro M1536dnf Multifunction Printer
  • HP LaserJet Pro CM1415fn Color Multifunction Printer
  • HP LaserJet Pro CM1415fnw Color Multifunction Printer
  • HP LaserJet Pro CP1525n Color Printer
  • HP LaserJet Pro CP1525nw Color Printer Officejet 6500A e-AiO5
  • HP Officejet 6500A Plus e-AiO5
  • HP Officejet 7500A Wide Format e-AiO5
  • HP Officejet Pro 8500A e-AiO5
  • HP Officejet Pro 8500A Plus e-AiO5
  • HP Officejet Pro 8500A Premium e-AiO5

Ναι είναι όλοι της Hewlett Packard… Επίσης να προσθέσω κάτι για να καταλάβετε πώς δουλεύει το όλο σύστημα. Οι 6 τελευταίοι στην παραπάνω λίστα, δηλαδή όλα τα μοντέλα Officejet που έχω προσθέσει, άρχισαν να υποστηρίζουν το AirPrint μετά από αναβάθμισή του Firmware τους που έλαβαν από την HP.

Ο Jobs μετά από διάφορα παράπονα που δέχτηκε μέσω email για την περιορισμένη υποστήριξη του AirPrint απάντησε ότι όλο και περισσότεροι εκτυπωτές θα υποστηρίζουν το AirPrint. Καλά κρασιά είναι η απάντηση η δική μου, γιατί δεν περιμένω καμία εταιρεία να βγάλει Firmware update για εκτυπωτές που είναι ήδη στο εμπόριο. Θα το κάνουν κάποιες, για λίγα μοντέλα. Δε διαφωνώ ότι οι καινούριοι εκτυπωτές θα μπαίνουν σιγά σιγά στο παιχνίδι αλλά αυτό που μας απασχολεί είναι τι γίνεται με αυτούς που έχουμε ήδη στα σπίτια μας, ειδικά αν τους αγοράσαμε πριν ένα μήνα (όπως στη δική μου περίπτωση – όχι ότι θα άλλαζα εκτυπωτή μόνο και μόνο για το AirPrint αλλά όπως και να το κάνουμε είναι κάπως ενοχλητικό γιατί άλλα περιμέναμε από το AirPrint και άλλα προέκυψαν).

Δυστυχώς στον στενό μου κύκλο δε βρήκα κανέναν που να διαθέτει κάποιον από τους παραπάνω εκτυπωτές για να ρωτήσω κάτι που με απασχολούσε. Ξέρω ότι για να εκτυπώσει κανείς πρέπει ο εκτυπωτής να γίνεται share από κάποιον υπολογιστή στο δίκτυο. Αυτό σημαίνει ότι για να πραγματοποιηθεί η εκτύπωση πρέπει ο υπολογιστής αυτός να είναι ανοιχτός ώστε η iOS συσκευή να “δει” τον εκτυπωτή. Κάποιοι όμως από τους παραπάνω εκτυπωτές είναι δικτυακοί (ethernet ή και wireless) πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να συνδεθoύν ενσύρματα ή ασύρματα απευθείας πάνω σε ένα router και οι υπολογιστές του δικτύου να βλέπουν τους εκτυπωτές αυτούς χωρίς να γίνονται share από άλλον υπολογιστή. Έτσι για παράδειγμα έχω στήσει τον δικό μου Canon Pixma MX870 στο δίκτυο. Είναι ασύρματος, έχει συνδεθεί ασύρματα στο router και οι υπολογιστές στο σπίτι τον βλέπουν ασύρματα χωρίς να γίνεται share από κάποιον από αυτούς. Αυτό που με απασχολεί λοιπόν είναι αν κάποιος από τους ήδη AirPrint enabled εκτυπωτές μπορεί να βρίσκεται αυτόνομα στο δίκτυο και να τον δει έτσι μια iOS συσκευή χωρίς να παρεμβάλλεται κάποιος υπολογιστής.

Άρα μέχρι στιγμής τα κρατούμενα είναι τα εξής:

Το AirPrint:

• Είναι η δυνατότητα εκτύπωσης από iOS συσκευή απευθείας στον εκτυπωτή
  • Δουλεύει σε όσες συσκευές έχουν iOS 4.2.1 και πάνω
  • Απαιτεί τη χρήση ενός AirPrint enabled εκτυπωτή από την παραπάνω λίστα
  • Θα δουλεύει όσο περνάει ο καιρός με όλο και περισσότερους εκτυπωτές εφόσον αυτοί δέχονται Firmware updates που θα προσθέτουν το AirPrint

Ή μήπως κάποια πράγματα δεν είναι έτσι;

Πριν την κυκλοφορία του iOS 4.2.1 και ενώ βρισκόταν ακόμα σε beta στάδιο, παράλληλα βρισκόταν σε beta μορφή και διαθέσιμο στους developers και το Mac OS 10.6.5. Στις πρώτες beta αυτής της έκδοσης του λειτουργικού το AirPrint λειτουργούσε με όλους τους εκτυπωτές που γινόντουσαν share μέσω ενός υπολογιστή Mac που έφερε τη beta του 10.6.5. Σε επόμενες beta αλλά και στην έκδοση που διέθεσε η Apple σε όλους τους Mac χρήστες αυτή η δυνατότητα αφαιρέθηκε.

Η ερώτηση λοιπόν που προέκυπτε ήταν απλή. Τι άλλαξε και αφαιρέθηκε αυτή η δυνατότητα; Αφού στο Mac OS υπήρχε η δυνατότητα υποστήριξης όλων των εκτυπωτών γιατί η Apple τελικά την απέσυρε; Κάποιοι θα σπεύσουν να πουν ότι η Apple τελικά θα δώσει αυτή τη δυνατότητα σε μελλοντικό update δια μέσω τυμπανοκρουσιών. Δεν ξέρω όμως αν θα γίνει κάτι τέτοιο. Η απάντηση του Jobs άφηνε πολλά στον αέρα αλλά το γεγονός ότι ανέφερε συγκεκριμένα ότι “περισσότεροι εκτυπωτές θα υποστηρίζονται στο μέλλον” και ότι “αυτό συμβαίνει όταν κάνεις κάποια μεγάλα άλματα” εμένα με αφήνει με την εντύπωση ότι πέταξε το μπαλάκι στους κατασκευαστές εκτυπωτών ώστε να αναβαθμίσουν αυτοί τα firmwares των μηχανημάτων τους.

Ένα άλλο δικό μου και ίσως αυθαίρετο συμπέρασμα είναι ότι από τη στιγμή που μπλέκεται το λειτουργικό στην όλη ιστορία, η Apple ίσως να επέλεξε να μην προωθήσει τη λειτουργία ως χαρακτηριστικό του Mac OS μόνο. Για να δουλέψει το AirPrint στα Windows όπως δούλευε στις πρώτες beta του Mac OS 10.6.5 θα έπρεπε η Microsoft να αναβαθμίσει το λειτουργικό της και να προσθέσει τη δυνατότητα αυτή η ίδια και δεν ξέρω κατά πόσο θα ήταν κάτι τέτοιο εφικτό ή αναμενόμενο. Από την άλλη δε γνωρίζω κατά πόσο η Apple θα μπορούσε να επέμβει στα Windows με το ίδιο το iTunes προσθέτοντας κάποιο extra service το οποίο θα έτρεχε και θα ενεργοποιούσε τη δυνατότητα αυτή και στα Windows. Αλλά αυτά αποτελούν θέμα για ξεχωριστό geek talk…

Ωραία η θεωρία αλλά στην πράξη τι μπορούμε να κάνουμε;

Αυτό λοιπόν που έρχεται να μας απασχολήσει τώρα είναι το τι μπορούμε να κάνουμε εμείς που δεν έχουμε κάποιον από τους προαναφερθέντες εκτυπωτές και αν τελικά το AirPrint είναι για μας άχρηστο. Ευτυχώς η απάντηση είναι ότι υπάρχουν λύσεις. Το γεγονός ότι το AirPrint δούλευε με όλους τους εκτυπωτές στις πρώτες beta του Mac OS 10.6.5 έβαλες τους developers να ψάχνουν τι άλλαξε και αν μπορούν να το επαναφέρουν. Λοιπόν, το βρήκαν και πλέον το AirPrint μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε όλοι μας ακόμα και αν δεν έχουμε συμβατό εκτυπωτή. Πάμε να δούμε πώς…

Χρήστες Windows

Πρώτα απ’ όλα να υπογραμμίσω ότι για τα παρακάτω δε χρειάζεται η συσκευή να είναι Jailbroken καθώς επίσης και ότι δεν απαιτείται καμία παρέμβαση στη συσκευή. Ό,τι κάνουμε θα το κάνουμε στον υπολογιστή.

1ος Τρόπος – Ο πρώτος Activator που κυκλοφόρησε

Ο πρώτος τρόπος που έκανε την εμφάνιση του αφορά μια μικρή εφαρμογή που χρειάζεται να τρέξετε μια φορά στα Windows για να ενεργοποιήσετε το AirPrint επιλέγοντας αν διαθέτετε 32 ή 64bit Windows OS. Κάποιοι ανέφεραν ότι με αυτόν τον τρόπο κατάφεραν να ενεργοποιήσουν το AirPrint στα Windows. Εγώ σε 32bit Windows 7 δεν τα κατάφερα.

Δε μου δούλεψε δηλαδή παρά το ότι πάτησα την ενεργοποίηση:

Αναρτημένη εικόνα

Tην εφαρμογή αυτή μπορείτε να την κατεβάσετε και να τη δοκιμάσετε κάνοντας click εδώ.

Δε γνωρίζω γιατί δε μου δούλεψε, δε γνωρίζω τι αλλάζει στα αρχεία του συστήματος και δε γνωρίζω πώς μπορείτε να αντιστρέψετε την επιλογή.

2ος Τρόπος – Η χειροκίνητη διαδικασία

Ο δεύτερος τρόπος που δοκίμασα και μου δούλεψε στα Windows 7 (32bit) ήταν μια manual διαδικασία που απαιτεί τη χρήση κώδικα μέσα από το Command Prompt. Η διαδικασία δουλεύει σύμφωνα με το συγγραφέα της και σε άλλες εκδόσεις Windows (XP και Vista) και στα 32 και στα 64bits.

Τα βήματα μπορείτε να τα βρείτε στο MacRumors κάνοντας κλικ εδώ ή αν τα θέλετε με περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να τα δείτε με εικόνες και πιο αναλυτικά εδώ.

Επαναλαμβάνω ότι αυτός ο τρόπος ήταν αυτός που χρησιμοποίησα εγώ και λειτούργησε. Και σε αυτή την περίπτωση δε γνωρίζω πώς μπορεί να αντιστραφεί η διαδικασία. Επίσης, για να λειτουργήσει πρέπει ο εκτυπωτής να γίνεται share (μέσα από το Control Panel) από τον υπολογιστή στον οποίο θα ακολουθήσετε τα βήματα.

3ος Τρόπος – Χρησιμοποιώντας τον installer

Ένας νέος τρόπος που κυκλοφόρησε αφού είχα ήδη χρησιμοποιήσει τον προηγούμενο είναι με έναν installer που αναλαμβάνει να κάνει αυτά που περιγράφονται παραπάνω ώστε να μη χρειαστεί να περάσετε χειροκίνητα τον κώδικα.

Τον installer που πρέπει να κατεβάσετε αλλά και όλα τα βήματα της διαδικασίας θα τα βρείτε κάνοντας κλικ εδώ.

Υποθέτω ότι από τη στιγμή που δούλεψε ο παραπάνω τρόπος, θα δουλεύει και αυτός.

Χρήστες Mac

1ος Τρόπος – Χρησιμοποιώντας τον Activator

O πρώτος τρόπος είναι με τη χρήση ενός Activator με τον οποίο μπορείτε να ενεργοποιήσετε αλλά και να απενεργοποιήσετε το AirPrint κατά βούληση. Για να κατεβάσετε τον Activator, να δείτε πώς λειτουργεί αλλά και πώς να κάνετε share τον εκτυπωτή σας μέσα από το Mac OS X κάντε κλικ εδώ.

Αναρτημένη εικόνα

2ος Τρόπος – FingerPrint ή Printopia

O δεύτερος τρόπος έχει να κάνει με τη χρήση κάποιας επι πληρωμής εφαρμογής. Αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν δύο. Το FingerPrint και το Printopia. Ο λόγος που είναι επί πληρωμή είναι γιατί προσφέρουν κάποιες επιπλέον δυνατότητες πέραν της απλής εκτύπωσης όπως τη δυνατότητα αποθήκευσης του αρχείου στο DropBox, στο Desktop αλλά και την αποστολή του στο iPhoto.

Και οι δύο εφαρμογές έχουν trial εκδόσεις για να τις δοκιμάσετε πριν τις αγοράσετε.

• Printopia – 9,95 δολάρια
  • FingerPrint – 7,99 δολάρια

Αναρτημένη εικόνα

Άποψή μου είναι ότι αν αποφασίσετε να αγοράσετε κάποια από τις δύο να επιλέξετε το FingerPrint εξαιτίας της τιμής του αλλά και της δυνατότητας αποστολής αρχείου στο iPhoto.

Και οι δύο εφαρμογές έχουν δοκιμαστεί και δουλεύουν απροβλημάτιστα

Για όλους τους χρήστες – Πώς λειτουργεί το AirPrint

To AirPrint υπάρχει διαθέσιμο εξαρχής για όσους έχουν το iOS 4.2.1 στο Mail και το Safari ενώ σιγά σιγά όλο και περισσότερες εφαρμογές αναβαθμίζονται για να το υποστηρίξουν.

Για να εκτυπώσετε πατάτε το γνωστό σύμβολο share και από κει επιλέγετε Print:

Αναρτημένη εικόνα

Από εκεί επιλέγετε και τον αριθμό αντιγράφων που θέλετε να δημιουργηθούν αλλά και τον εκτυπωτή σε περίπτωση που υπάρχουν πάνω από ένας στο δίκτυο.

Αφού δώσετε την εκτύπωση, με διπλό πάτημα στο Home Button εμφανίζεται το Print Center όπου μπορείτε να δείτε τα αρχεία που βρίσκονται σε σειρά για εκτύπωση και πατώντας πάνω σε κάποιο από αυτά θα προκύψουν περισσότερες πληροφορίες καθώς και δυνατότητα ακύρωσης της εκτύπωσης:

Αναρτημένη εικόναΑναρτημένη εικόνα

Αυτά λοιπόν… Ελπίζω τώρα τα πράγματα να είναι πιο ξεκάθαρα. Καλές εκτυπώσεις!

[Via -Carpenoctum.gr{Τhanks to Nikos}]

Τελευταία επεξεργασία από: thanasis, 22/12/2010 - 19:40

ezgif_com_crop_2.gif

Ad

Ad

Team
iPhoneHellas
3,1416 μηνύματα
Twitter: @android
Φύλο: Όπως το δει κανείς
Κινητό: Android
Tablet: Για τα κουνούπια

Γιατί να γίνετε μέλη;

#2   hercules

hercules

iPH Master

• 6.248 μηνύματα
  • Κινητό: iPhone 4S
  • Tablet:iPad 4 +4G

Δημοσίευση 21/12/2010 - 11:16

μπραβο σου +1

#3   mikexs

mikexs

iPH Master

• 5.698 μηνύματα
  • Twitter:@mikexst
  • Κινητό: iPhone 6
  • Tablet:iPad 3

Δημοσίευση 21/12/2010 - 11:19

Θανάση, υπάρχουν όλα αυτά ήδη εδώ:

http://www.iphonehel...post__p__333350

http://www.iphonehel...int-on-windows/

http://www.iphonehel...mac-osx-δωρεάν/

http://www.iphonehel...ήποτε-εκτυπωτή/

#4   thanasis

thanasis

iPH Guru

• 9.488 μηνύματα

Δημοσίευση 21/12/2010 - 11:32

Ναι απλά είναι ποιο συγκεντρωμένα :)

ezgif_com_crop_2.gif

#5   mikexs

mikexs

iPH Master

• 5.698 μηνύματα
  • Twitter:@mikexst
  • Κινητό: iPhone 6
  • Tablet:iPad 3

Δημοσίευση 21/12/2010 - 11:40

Οκ...

#6   apostolo

apostolo

iPH Addict

• 747 μηνύματα
  • Φύλο: Δ/Α

Δημοσίευση 21/12/2010 - 11:43

πολυ καλος κ συγκεντρωτικος οδηγος!
+1 και απο μενα.

#7   nmout

nmout

Advanced Member

• 1.205 μηνύματα

Δημοσίευση 22/12/2010 - 19:33

δεν υπαρχουν λινκ στις θεσεις "εδω" στις μεθοδους 2 + 3

#8   thanasis

thanasis

iPH Guru

• 9.488 μηνύματα

Δημοσίευση 22/12/2010 - 19:41

fixed.

Τελευταία επεξεργασία από: thanasis, 22/12/2010 - 19:41

ezgif_com_crop_2.gif

#9   userX

userX

iPH Member

• 245 μηνύματα
  • GameCenter:teopless

Δημοσίευση 22/12/2010 - 20:59

Φανταστικό!Ευχαριστούμε πολύ για το χρόνο που αφιέρωσες στη συγκέντρωση όλων των πληροφοριών σε ένα topic!

#10   nmout

nmout

Advanced Member

• 1.205 μηνύματα

Δημοσίευση 23/12/2010 - 00:18

τομπολα ο installer

Συνημμένα αρχεία

Τελευταία επεξεργασία από: nmout, 23/12/2010 - 00:18

#11   nmout

nmout

Advanced Member

• 1.205 μηνύματα

Δημοσίευση 24/12/2010 - 00:28

η φωτογραφια ηταν απο το activeprint απο λαθος
ο εγκαταστατης βγαζει αυτο το λαθος
μετα το ios βρισκει τους εκτυπωτες αλλα δεν τυπωνει

σε εσενα η manual μεθοδος τυπωσε;

Συνημμένα αρχεία

#12   thanasis

thanasis

iPH Guru

• 9.488 μηνύματα

Δημοσίευση 24/12/2010 - 00:29

Ναι κανονικά..Δεν αντιμετώπισα κανένα πρόβλημα..

ezgif_com_crop_2.gif

#13   nmout

nmout

Advanced Member

• 1.205 μηνύματα

Δημοσίευση 24/12/2010 - 00:37

το airprint.exe βγαζει αυτο το λαθος

Συνημμένα αρχεία

#14   nmout

nmout

Advanced Member