"Την ανησυχία του εκφράζει με επιστολή προς την υπηρεσία Federal Trade Commission (FTC) ένας βουλευτής στις ΗΠΑ, για τις αγορές που πραγματοποιούνται μέσα από τις εφαρμογές (in-app purchases)."
Ο βουλευτής
Edward J. Markey σε σχετική επιστολή που έστειλε στην επιτροπή
FTC των ΗΠΑ, ζητάει περισσότερες πληροφορίες για την προστασία των καταναλωτών, σχετικά με τις αγορές που μπορεί να πραγματοποιηθούν μέσα από τις εφαρμογές οι οποίες διατίθενται τόσο από το App Store, όσο και από το Android Market.

Ο Markey ορμώμενος από σχετικό άρθρο της εφημερίδας Washington Post, η οποία περιγράφει την ιστορία ενός οκτάχρονου που κατάφερε να χρεώσει την πιστωτική κάρτα των γονιών του με $1400 δολάρια εν αγνοία του, παίζοντας το παιχνίδι Smurfs' Village και πραγματοποιώντας in-app αγορές, διατυπώνει ορισμένες σκέψεις στην επιτροπή:
"Αισθάνομαι ενοχλημένος από την είδηση πως οι αγορές μέσα από τις εφαρμογές, μπορεί να εκμεταλλευτούν την άγνοια των μικρών παιδιών όσον αφορά τα χρήματα, προκειμένου να αγοράσουν εικονικά στοιχεία ενός παιχνιδιού από το διαδίκτυο. Οι εταιρίες δεν θα έπρεπε να έχουν την δυνατότητα να χρησιμοποιούν 'στρουμφάκια' και 'ζωολογικούς κήπους' ως online μηχανήματα ανάληψης μετρητών (ATMs), τραβώντας χρήματα από τους ανυποψίαστους γονείς. Η χρήση των εφαρμογών θα συνεχίσει να αυξάνεται, γι' αυτό είναι πολύ σημαντικό να εξετασθούν άμεσα αυτές οι πρακτικές."Ο βουλευτής αναφέρεται σε 'στρουμφάκια' και 'ζωολογικούς κήπους', παραπέμποντας σαφώς στις εφαρμογές
Smurfs' Village και
Tap Zoo, οι οποίες διατίθενται δωρεάν μεν από το App Store, αλλά μέσα στο παιχνίδι επιτρέπουν τις αγορές επιπλέον χαρακτηριστικών προκειμένου να εξελιχθεί το gameplay, με τα χρηματικά ποσά που απαιτούνται για τέτοιου είδους "ευκολίες" να είναι αρκετά μεγάλα, ειδικά σε σχέση μ΄αυτό που προσφέρουν. Για παράδειγμα στην εφαρμογή Smurfs' Village, χρεώνεται ένα βαγόνι με "στρουμφοβατόμουρα" πρός 79,99 ευρώ, με την εφαρμογή μάλιστα να απευθύνεται σε ηλικίες άνω των τεσσάρων χρονών.
Πρόσφατο παράδειγμα έχουμε και από 'Ελληνα χρήστη, όπου κατεβάζοντας δωρεάν την εφαρμογή Tap Zoo στο iPhone από το App Store, και δίνοντας την συσκευή στο μικρό παιδί του για να παίξει, χρεώθηκε χωρίς να καταλάβει πως, τουλάχιστον 120 ευρώ και χωρίς μάλιστα να του ζητηθεί να εισάγει εκ νέου το συνθηματικό του για τις αγορές. Η συγκεκριμένη εφαρμογή
επισημαίνει στην σελίδα υποστήριξης που διατηρεί, πως υφίσταται το ενδεχόμενο αγοράς εντός της εφαρμογής, χωρίς να ζητηθεί εκ νέου το συνθηματικό του χρήστη, αν για παράδειγμα ο χρήστης έχει εισάγει το συνθηματικό του μία φορά κατά την αγορά της εφαρμογής από το App Store στην συσκευή. Διαχωρίζοντας την θέση της όμως παραπέμπει στην δυνατότητα της συνολικής απενεργοποίησης των in-app αγορών από την συσκευή, προκειμένου να αποφευχθούν τέτοια φαινόμενα.
Σε κάθε περίπτωση είναι προφανές ότι εδώ υπάρχει ένα σημαντικό θέμα που πρέπει να εξεταστεί με μεγαλύτερη προσοχή από την Apple και τις υπόλοιπες εταιρίες. Η δική μας άποψη είναι πως ο χρήστης θα πρέπει να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή πότε πληρώνει και γιατί, ενώ οι γονείς θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεχτικοί με τις εφαρμογές που κατεβάζουν για τα παιδιά τους από το App Store, και να διαβάζουν ενδελεχώς την περιγραφή της εφαρμογής, προκειμένου να προστατευθούν από ανεπιθύμητες και υψηλές χρεώσεις στις πιστωτικές τους κάρτες.
[Via]