Μετάβαση στο περιεχόμενο


Φωτογραφία
- - - - -

Top 10 issues facing Apple according to Gruber


  • Παρακαλούμε συνδεθείτε για να απαντήσετε
2 μηνύματα σε αυτό το θέμα

#1   sepsis

sepsis

    iPH Hero

  • 8.236 μηνύματα
  • Twitter:@hsouris
  • Φύλο: Άντρας
  • Κινητό: iPhone 5
  • Tablet:iPad 3 +4G

Δημοσίευση 13/02/2010 - 21:14

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του στη σκηνή του Macworld, ο γνωστός John Gruber αρίθμησε τα δέκα σημαντικότερα ζητήματα τα οποία αντιμετωπίζει η Apple.

Aς τα δούμε:

* Steve Jobs

Mπορεί να πει κανείς ότι το σημαντικότερο πράγμα, το οποίο ο Steve Jobs επένδυσε όλη του την ενέργεια για να φτιάξει από τότε που επέστρεψε στην Apple δεν είναι ούτε το Mac, το iPod, το iPhone ή το iPad αλλά η ίδια η Apple ως εταιρεία. Αυτό που αντιλαμβάνεται ο κόσμος για την Apple είναι ότι πρόκειται για μια καλο-οργανωμένη εταιρεία που βασίζεται, όμως, σε έναν αναντικατάστατο άνθρωπο. Το θετικό, από την άλλη, είναι ότι η Apple δομήθηκε όπως η Pixar, η άλλη εταιρεία του Steve Jobs, που κάνει την μια επιτυχία μετά την άλλη ακόμα και χωρίς την παρουσία του.

* AT&T

Η Apple είναι μια εταιρεία, η οποία πιστεύει στο γνωμικό ότι εάν θες να γίνει κάτι σωστά πρέπει να το κάνεις μόνος σου. Γι'αυτό φαίνεται ειρωνικό που η Apple αναγκάζεται να βασίζεται σε μια εταιρεία της οποίας η κάλυψη είναι στις περισσότερες περιοχές τραγική. Ωστόσο, ο Gruber πιστεύει ότι δεν έχει φτάσει ακόμα το σημείο που η Apple θα πει το 'ως εδώ!' και αυτό επειδή η AT&T χρειάζεται απεγνωσμένα το iPhone και η Apple το εκμεταλλεύεται αυτό κλείνοντας καλύτερες συμφωνίες απ'ότι θα έκανε με την Verizon. H Αpple φαίνεται διαθέσιμη να κάνει υπομονή για να διορθώσει τα όποια προβλήματα έχει η AT&T αλλά αυτή προχωρά με αργά βήματα.

* Yπολογιστές

O Gruber πιστεύει ότι το μέλλον των υπολογιστών είναι το iPad. "Eίναι πάρα μα πάρα πολύ καλό", είπε. Eάν είστε στον καναπέ και χρειάζεστε έναν υπολογιστή οι πιο πολλοί άνθρωποι θα επιλέξουν έναν iPad και όχι ένα MacBook Pro. Και αυτό φέρνει την Apple σε μια αχαρτογράφητη περιοχή. Για πρώτη φορά από τότε που το αρχικό Mac αντικατέστησε το Apple II, η Apple έχει δύο προϊόντα που αλληλοκαλύπτονται. Αν και το Apple II δεν εξαφανίστηκε παρά μόνο μερικά χρόνια αφού το Mac παρουσιάστηκε, ουσιαστικά είχε πεθάνει την ίδια μέρα.


* App Store

Υπάρχουν δύο ειδών κριτικές σχετικά με το App Store. Μερικοί λένε ότι βαδίζει σε λάθος μονοπάτια και θα έπρεπε να κάνει αυτό που κάνει η Google με το Android Marketplace που επιτρέπει στους χρήστες να κατεβάσουν εφαρμογές που δεν έχουν εγκριθεί κατάλληλα. Oι άλλοι υποστηρίζουν ότι το App Store είναι στη σωστή κατεύθυνση αλλά εκτρέπει ελαφρώς της πορείας του. Ο Gruber φοβάται ότι η πρώτη κατηγορία ασκεί κριτική τόσο έντονα που η Apple, ίσως, αγνοεί και την δεύτερη κατηγορία. Υπάρχουν κονσόλες παιχνιδιών, όπως της Nintendo, που τα παιχνίδια ελέγχονται τόσο αυστηρά όπως της Apple. Και υπάρχουν και υπολογιστικά συστήματα με εφαρμογές που σχεδόν φτάνουν στον αριθμό αυτό των iPhone. Αλλά δεν ξανά έχει υπάρξει ένα τόσο αυστηρά ελεγχόμενο σύστημα με 150,000 εφαρμογές. Αν αυτό το σύστημα αποδειχθεί μη ανεκτό τί θα κάνουν;

* Ασφάλεια

Η Microsoft κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια στη δημιουργία ενός ισχυρού συστήματος προστασίας για τα Windows 7 γιατί το λειτουργικό της σύστημα βρίσκεται συνεχώς υπό επίθεση. Οι χρήστες του Mac OS X δεν έχουν τέτοιες ανησυχίες γιατί δεν υπάρχουν τέτοιες επιθέσεις. Ο Gruber δεν ενδιαφέρεται ποιό λειτουργικό είναι εγγενώς πιο ασφαλές αλλά ανησυχεί ολοένα και περισσότερο για την αδέξια ανταπόκριση της Apple σε κάποια περιστατικά ασφαλείας που προκύπτουν. Για παράδειγμα, πήρε στην Apple 75 μέρες για να ανταποκριθεί σε μια τρύπα στο Open SSL -το σύστημα ασφαλείας που προστατεύει τος αριθμούς πιστωτικών καρτών από το να πέσουν στα λάθος χέρια στο διαδίκτυο. Και αυτό συμβαίνει συνέχεια. Από αυτούς που χρησιμοποιούν το Open SSL -και η Microsoft δεν το χρησιμοποιεί- η Apple είναι η μεγαλύτερη εταιρεία.

* Mobile Me

Είναι υπέροχο για τον συγχρονισμό του iPhone με το Mac αλλά ποιό είναι το νόημα των Mobile Me Web Apps; Εάν είσαι στον υπολογιστή σου χρησιμοποιείς το Mail και το Calendar. Αν είσαι εκτός σπιτιού υποτίθεται ότι χρησιμοποιείς το iPhone. O Gruber φοβάται ότι η Apple έκανε τα web apps απλά και μόνο επειδή ήταν της μόδας.

* Back Ups

Το χάσιμο των δεδομένων είναι πραγματικά τραγικό και αντίθετα με την Google το σύστημα της Apple είναι τρωτό καθώς το πρωταρχικό σημείο αποθήκευσης είναι τοπικό. Το Time Capsule είναι μια σωστή ιδέα αλλά δεν είναι και πολύ καλή λύση για όλους αυτούς τους ανθρώπους που δεν ξέρουν ότι πρέπει να συγχρονίσουν το iPhone με το Mac. Eν τέλει, η απόλυτη λύση είναι το cloud αλλά αυτή η λύση φέρνει την Apple σε μειονεκτική θέση σε σχέση με τη Google. Λαμβάνοντας ως δεδομένο την χαμηλή ικανότητα της Apple να αντιμετωπίσει το Mobile Me, ο Gruber είναι σκεπτικός όσον αφορά την ικανότητα της Apple να χειριστεί τα cloud back-ups.

* Apple TV

Στον Gruber αρέσει το Apple TV αλλά έχει ένα ουσιώδες πρόβλημα. Ο κύριος σκοπός του είναι να βλέπεις ταινίες και TV shows μέσω του iTunes Store αλλά με το αποτέλεσμα οι επιλογές σου να είναι ιδιαίτερα περιορισμένες από οποιοδήποτε video club. Το Hulu είναι μια θαυμάσια λύση αλλά όταν το Boxee κατάφερε να το προσαρμόσει για την τηλεόραση, οι υπεύθυνοι του Hulu φρίκαραν. Οι άνθρωποι του Hulu χάνουν το δάσος. Αντί να ανησυχούν που κάποιοι φτιάχνουν bootlegs από το περιεχόμενό τους χωρίς τις διαφημίσεις, ανησυχούν που το περιεχόμενό τους θα μπει στην τηλεόραση. Ο Gruber αδυνατεί να δει πώς η Apple θα φύγει από κει που είναι τώρα και να πάει εκεί που θα'πρεπε να είναι όταν έχει να διαπραγματευτεί με ανθρώπους που είναι βλάκες.

* Ανταγωνιστικότητα

Μια εταιρεία χρειάζεται να έχει αντιπάλους ώστε να παραμείνει σε επαγρύπνηση αλλά όταν μια εταιρεία μεγαλώνει πολύ συνήθως δεν έχει αντιπάλους: Microsoft. Η Microsoft τις παλιές μέρες ήταν αμείλικτη και ατρόμητη. Δεν είναι σύμπτωση που αφού νικήσαν το Netscape έχουν μόνο ένα προϊόν που έχει αντάξιους αντιπάλους, το Xbox. Ο πιο κοντικός αντίπαλος της Apple στα smartphone δεν είναι η Google αλλά η Palm, της οποίας το WebOS θαυμάζει ο Gruber. Είναι πεπεισμένος ότι θα έκανε καλό στην Apple να τα πάει καλά η Palm, αλλά όχι πολύ καλά.

* Σχετικά με τα credits

Αν κοιτάξεις στο "Αbout This..." στο Apple μενού για οποιοδήποτε πρόγραμμα της Apple θα δεις το κλασικό γκρι κουτάκι με το όνομα και την έκδοση του προγράμματος αλλά σχεδόν τίποτα άλλο. Πιο σημαντικό είναι η έλλειψη των ανθρώπων που το έφτιαξαν. Αυτό είναι αποτέλεσμα μιας παλαιότερης τακτικής που κάποιοι "έκλεβαν" τους υπαλλήλους της Apple βασιζόμενοι στα ονόματα αυτών που δημιουργούσαν τις εφαρμογές από το μενού "About This...". Στις ταινίες και τα TV Shows αναγράφονται πάντα αυτοί που συμμετέχουν και τα δημιούργησαν και αν η Apple θεωρεί το software ως μια μορφή τέχνης, που το θεωρεί, τότε πρέπει να αναγράφει τα ονόματα των συντελεστών.




[via BrainstormTech]

Follow me on twitter


Ad

Ad

Team
iPhoneHellas
3,1416 μηνύματα
Twitter: @android
Φύλο: Όπως το δει κανείς
Κινητό: Android
Tablet: Για τα κουνούπια

Γιατί να γίνετε μέλη;

#2   giorgos_rou

giorgos_rou

    iPH Contributor

  • 1.402 μηνύματα
  • Φύλο: Άντρας
  • Κινητό: iPhone 6

Δημοσίευση 13/02/2010 - 22:36

Έχω μια μεγάλη απορία.
Όταν ο Steve Jobs φύγει από την Apple (x, y λόγο) τι θα απογίνει η εταιρεία;

#3   kitkat1

kitkat1

    iPH Contributor

  • 901 μηνύματα
  • Φύλο: Άντρας

Δημοσίευση 14/02/2010 - 00:57

Adobe Flash Player ; :P




Χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1

0 μέλη, 1 επισκέπτες, 0 ανώνυμοι χρήστες