Μετάβαση στο περιεχόμενο


Φωτογραφία
- - - - -

Τι είναι το RSS Feed και πως το χρησιμοποιούμε


  • Παρακαλούμε συνδεθείτε για να απαντήσετε
Θέμα χωρίς απαντήσεις

#1   DINFUN

DINFUN

    -

  • 16.182 μηνύματα
  • Φύλο: Άντρας

Δημοσίευση 12/03/2012 - 18:39

Αναρτημένη εικόνα


Τι είναι το RSS Feed και πως το χρησιμοποιούμε

Θα έχετε παρατηρήσει ότι σε πολλούς ιστότοπους ή ιστολόγια υπάρχουν σύνδεσμοι ή εικόνες, που προτρέπουν τους χρήστες να χρησιμοποιήσουν την υπηρεσία RSS Feed που διαθέτουν. Το εικονίδιο του RSS Feed εμφανίζεται συνήθως στη γραμμή διευθύνσεων του browser ή και σε κάποια περιοχή του site, συνοδευόμενο από την προτροπή “Subscribe”.

Τι είναι όμως το RSS Feed;

RSS είναι το αρκτικόλεξο του Really Simple Syndication, το οποίο είναι στην ουσία ένα format που χρησιμοποιείται για τη μεταφορά περιεχομένου στο ίντερνετ. Το περιεχόμενο αυτό μπορεί να είναι άρθρα, ειδήσεις ή άλλες πληροφορίες που δημοσιεύονται σε ιστοσελίδες, blogs, forum threads κ.λπ.
Μέσω του RSS Feed, ο χρήστης μπορεί να λαμβάνει τις πληροφορίες από τους ιστοχώρους που τον ενδιαφέρουν, σχεδόν αμέσως μετά τη δημοσίευσή τους.

Πώς χρησιμοποιούμε το RSS Feed;

Βασική προϋπόθεση για τη λήψη περιεχομένου μέσω RSS, είναι η ύπαρξη ενός RSS Reader. Μπορεί μάλιστα να χρησιμοποιείτε ήδη κάποιο είδος RSS reader χωρίς καν να το γνωρίζετε. Αν χρησιμοποιείτε για παράδειγμα ως αρχική σελίδα του browser σας υπηρεσίες όπως το iGoogle, το My Yahoo, το My MSN κ.α.
Οι υπηρεσίες αυτές έχουν ενσωματωμένη την τεχνολογία RSS για να λαμβάνουν και να σας παραδίδουν περιεχόμενο, όπως είναι οι ειδήσεις, ο καιρός και γενικά οτιδήποτε σας ενδιαφέρει και έχει επιλέξει να παρακολουθείτε.

Μπορείτε να λαμβάνετε RSS Feeds απευθείας στον browser σας. Όλοι οι σύγχρονοι browsers έχουν ενσωματωμένη τη λειτουργία λήψης RSS Feed. Για να συνδεθείτε και να λαμβάνετε τα άρθρα και τις πληροφορίες που δημοσιεύονται στα sites που σας ενδιαφέρουν και διαθέτουν αυτή τη λειτουργία, αρκεί να κάνετε κλικ στο μικρό πορτοκαλί εικονίδιο που υπάρχει στα δεξιά της γραμμής διευθύνσεων (firefox).
Στη συνέχεια, εφόσον υπάρξουν νέες δημοσιεύσεις, θα μπορείτε να τις βρείτε στο μενού Σελιδοδείκτες -> Εργαλειοθήκη σελιδοδεικτών (firefox).
Υπάρχουν επίσης readers που εγκαθιστά ο χρήστης στον υπολογιστή του (desktop based). Μπορείτε να βρείτε τέτοια προγράμματα είτε δωρεάν, είτε επί πληρωμή και υπάρχουν διαθέσιμα για όλα τα λειτουργικά συστήματα. Μερικά παραδείγματα τέτοιων προγραμμάτων είναι, ο Feedreader (Win), NewsFire (Mac), Straw (linux), Newsgator, Feed Demon κλπ. Με αυτούς μπορεί κανείς να λαμβάνει τα rss feed, με τον ίδιο τρόπο που λαμβάνει την ηλεκτρονική του αλληλογραφία με έναν email client.
Τελευταίους άφησα τους web based feed readers. Πρόκειται για δωρεάν υπηρεσίες στις περισσότερες περιπτώσεις, οι οποίες αναλαμβάνουν να σας προσφέρουν το περιεχόμενο που σας ενδιαφέρει, συγκεντρωμένο σε ένα χώρο. Μερικοί από τους πιο δημοφιλείς feed readers είναι ο Google Reader, Bloglines, MyYahoo κα.

Πώς μπορώ να λαμβάνω το RSS Feed ενός site;

Πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να αναζητήσετε το rss feed της ιστοσελίδας, το οποίο παρέχεται συνήθως με τη μορφή αυτού του εικονίδιού . Κάνετε κλικ στο εικονίδιο αυτό είτε από τον browser, είτε από κάποιο σημείο της ιστοσελίδας εφόσον εμφανίζεται και ακολουθείτε τις οδηγίες.
Αν ένα site όπως το MyTwoCents για παράδειγμα, παραδίδει τα feeds του μέσω κάποιας υπηρεσίας όπως το FeedBurner, τότε κάνετε απλώς κλικ στο πορτοκαλί εικονίδιο που σας προτρέπει να κάνετε Subscribe στο rss feed (στο πάνω μέρος της δεξιάς στήλης). Στη συνέχεια ανοίγει μια νέα σελίδα μέσα από την οποία επιλέγετε πού θέλετε να σας παραδίδονται τα feeds σας, κάνοντας κλικ σε κάποιο από τα εικονίδια που αντιπροσωπεύουν μερικούς από τους πιο δημοφιλείς feed readers κ.λπ.

Αυτό ήταν!

Μπορείτε πλέον να λαμβάνετε ενημερώσεις κάθε φορά που θα δημοσιεύεται κάποια νέα πληροφορία στο/α site που σας ενδιαφέρουν στον RSS Reader που χρησιμοποιείτε.
Πλεονεκτήματα και οφέλη από τη χρήση του RSS Feed
Η χρήση των RSS Feeds γίνεται όλο και πιο συχνή τελευταία, διότι παρέχει αρκετά πλεονεκτήματα έναντι των άλλων τρόπων ενημέρωσης νέου περιεχομένου. Μερικά από αυτά τα πλεονεκτήματα είναι:
Δεν χρειάζεται να δώσετε το e-mail σας για να σας στέλνουν ενημερώσεις. Λαμβάνετε το rss feed της ιστοσελίδας που σας ενδιαφέρει στον reader σας και έχετε άμεση ενημέρωση κάθε φορά που δημοσιεύεται μια νέα πληροφορία.

Δεν μπερδεύονται οι ενημερώσεις με τα e-mail σας στο inbox του email client σας. Αντ’ αυτού, αναλαμβάνει ο reader σας να οργανώσει τα feeds που δέχετε για να τα διαβάσετε εσείς αργότερα. Επίσης, μειώνεται το SPAM αφού δε χρειάζεται να “εκθέτετε” το προσωπικό σας e-mail σε κάθε site από το οποίο θέλετε να ενημερωθείτε.
Δεν χρειάζεται να κάνετε unsubscribe για να διακοπεί η αποστολή ενημέρωσης εφόσον το επιθυμείτε. Αφαιρείτε απλώς το feed από τον reader σας.
Μπορείτε να λαμβάνετε τα feed σας από το κινητό τηλέφωνο ή το PDA σας οποιαδήποτε στιγμή θέλετε.
Εσείς χρησιμοποιείται τα rss feed και αν ναι, με ποιον τρόπο τα λαμβάνετε; Έχετε να προτείνετε κάποιον RSS Reader που αξιζει να δοκιμάσει κανείς για τις λειτουργίες που προσφέρει αλλά και για την ευχρηστία του;
Α, και μην ξεχάσετε να κάνετε subscribe στο rss feed του MyTwoCents για να είστε συνεχώς ενημερωμένοι για τη δημοσίευση νέων άρθρων.

[VIA]

Ad

Ad

Team
iPhoneHellas
3,1416 μηνύματα
Twitter: @android
Φύλο: Όπως το δει κανείς
Κινητό: Android
Tablet: Για τα κουνούπια

Γιατί να γίνετε μέλη;



Χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1

0 μέλη, 1 επισκέπτες, 0 ανώνυμοι χρήστες