Μετάβαση στο περιεχόμενο


Φωτογραφία
* * * * * 1 ψήφοι

Foap: Κέρδισε χρήματα από το φωτογραφικό σου χόμπι, μέσω του iPhone


  • Παρακαλούμε συνδεθείτε για να απαντήσετε
124 μηνύματα σε αυτό το θέμα

#121   Tillter

Tillter

    iPH Contributor

  • 1.271 μηνύματα
  • Twitter:@Till773
  • Φύλο: Άντρας
  • Κινητό: iPhone 5
  • Tablet:iPad 2
  • GameCenter:Kajuku

Δημοσίευση 06/12/2012 - 15:17

Ένα καλοκαίρι ήμουν στην Ύδρα με μια κοπέλα, και γυρνώντας το νησί τράβαγα συνέχεια φωτό τοπία και κτίρια με την καινούργια μου τότε ψηφιακή (μια Canon, 4 megapixel αν θυμάμαι καλά). Οι περισσότερες απο τις φωτογραφίες ήταν απο μέτριες ως πολύ μέτριες, μερικές όμως ήταν καλές. 2 μάλιστα ήταν απλά απίστευτες, και απορούσα πως διάολο μου έκατσε να τραβήξω τόσο καλές φωτογραφίες. Αργότερα σκέφτηκα πως, δεδομένου του ότι είχα τραβήξει καμιά πεντακοσαριά στο σύνολο, αναπόφευκτα κάποιες θα ξεχώριζαν απο τον μέσο όρο ποιότητας, και κάποιες ακόμα λιγότερες θα ήταν πραγματικά αξιόλογες φωτογραφίες. Ήταν απλά θέμα πιθανοτήτων.

Που κολλάει το παραπάνω στο Foam; Λοιπόν, όχι απλά κολλάει, αλλά αποτελεί και το ένα εκ των δυο βασικών στοιχείων που στηρίζουν το όλο project.

Το πρώτο είναι ακριβώς αυτό. Χιλιάδες ίσως χρήστες της εφαρμογής (και γενικότερα της πλατφόρμας του Foam), ελπίζοντας να βγάλουν γρήγορα κανα φράγκο, τραβάνε να ανεβάζουν φωτογραφίες. Αναπόφευκτα, ανάμεσα σε τόσο όγκο φωτογραφιών, κάποιες θα είναι πραγματικά αξιόλογες. Και δεδομένου οτι δε μιλάμε για 500 ή 1000 φωτογραφίες αλλά για εκατοντάδες χιλιάδες, οι πραγματικά αξιόλογες θα είναι πολύ, πολύ περισσότερες απο τις 2 δικές μου... Τι σημαίνει αυτό για τον χρήστη που τράβηξε την φωτό; 5 δολάρια. Τι σημαίνει για την υπηρεσία; 5 δολάρια για ΚΑΘΕ ΜΙΑ απο τις φωτό που πουλιέται. Τι σημαίνει αυτό για τον τελικό αγοραστή της φωτογραφίας (που δεν είναι τα "χαζά αμερικανάκια" που γράφουν ορισμένοι παραπάνω); Κόστος 10 δολάρια για μια φωτογραφία για την οποία θα έπρεπε να δώσει 200 δολάρια τουλάχιστον σε επαγγελματία φωτογράφο, ο οποίος επιπλέον θα διατηρούσε ακέραια τα δικαιώματα του στη φωτογραφία, καθώς οι φωτογραφίες που θα πουλούσε θα παραχωρούνταν μόνο για συγκεκριμένη χρήση απο το συγκεκριμένο αγοραστή. Τι σημαίνουν όλα αυτά; Εδώ φτάνουμε στο δεύτερο βασικό στοιχείο του project.

Τα δικαιώματα. Αυτός είναι ο "εφιάλτης" κάθε εκδότη. Αν ήταν στο χέρι του κάθε εκδότη, τότε θα αγόραζε την κάθε φωτογραφία 1 cent, και θα μπορούσε να την χρήσιμοποιήσει όπως θέλει, όποτε θέλει και για όσο θέλει, θα μπορουσε ακόμα και να την πουλήσει σε τρίτους ξανα και ξανά, χωρίς κανένα απολύτως όριο, και χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν (και ΕΙΔΙΚΑ στον φωτογράφο). Κοινώς, μια φωτό που θα κόστιζε στον φωτογράφο ώρες ολόκληρες, χρήμα και εξοπλισμό, θα απέδιδε μόλις 1 cent στον δημιουργό της, και ο αγοραστής θα μπορούσε να βγάζει λεφτά απο αυτήν μέχρι να πεθάνει με όποιον τρόπο ήθελε. Ευτυχώς όμως για τον επαγγελματία φωτογράφο, υπάρχουν νόμοι που προστατεύουν την εργασία του...

Wait, WHAT;

Μα αν υπάρχουν εφαρμογές όπως η Foam, απο όπου ο κάθε εκδότης μπορεί να προμηθευτεί καταπληκτικές raw and authentic φωτογραφίες με κόστος 10 δολάρια μόλις την κάθε μία, και επιπλέον με το δικαίωμα να τις χρησιμοποιήσει για όσο θέλει, όποτε θέλει και όπου θέλει (ακριβώς επειδή ο τυχαίος χ "φωτογράφος" που τρήβηξε την τυχαία x φωτογραφία με το iPhone του παραχωρεί τα δικαιώματα χρήσης τη στιγμή που την πουλάει για 5 δολάρια), τι να τους κάνει τους επαγγελματίες φωτογράφους;

Μάλιστα.

Και ας πούμε πως εγώ τραβάω την σούπερ - ντούπερ φωτογραφία, επειδή είμαι κωλόφαρδος. Την πουλάω 5 δολάρια, και τρίβω τα χέρια μου απο ευτυχία. Στο μεταξύ αγοραστής είναι η NIke, που σε αυτή τη φωτό βρήκε αυτό που έψαχνε για τη νέα της διαφημιστική καμπάνια. Και ένα μήνα μετά, έχει γεμίσει ο τόπος αφίσες της Nike με την φωτογραφία ΜΟΥ. Και τι κέρδισα εγώ απο αυτή την ιστορία; Δόξα; Χρήμα; Αναγνώριση; Όχι. Κέρδισα 5 δολάρια. Και δε το λέω και σε κανέναν, γιατί θα με πούνε και λακαμά. Και θα έχουν δίκιο.

Δε γράφω περισσότερα, αρκετό σεντόνι για σήμερα. Θα κλείσω απλά με την παράγραφο B5 του terms of service του Foam.


Each Seller that uploads Content to Foap Market hereby agrees to grant the following licenses:

To Foap. a worldwide, non-exclusive, royalty-free, transferable license (with right to sub-license) to use, reproduce, distribute and display Content within the scope of the various functionalities of Foap Market from time to time and within the business of Foap, including without limitation promoting Foap Market or redistributing Foap Market in any media formats and through any media channels.

To each user. a worldwide, non-exclusive, royalty-free license to access the Seller’s Content through Foap Market for review only.

Foap may from time to time grant to the operators of public search engines permission to use search engines or search spiders to copy Content for the sole purpose of creating publicly available searchable indices of the Content. Each Seller specifically allows for Foap to grant access to the Content for such search engines or spiders.

Any commercial use of any Content by another User than the Seller requires such User to purchase a Content License to the Content as per the definition below.

The licenses to the Content granted by a Seller according to the above shall automatically terminate when the Seller or Foap, as the case may be, removes or deletes the Content from Foap Market.


Ad

Ad

Team
iPhoneHellas
3,1416 μηνύματα
Twitter: @android
Φύλο: Όπως το δει κανείς
Κινητό: Android
Tablet: Για τα κουνούπια

Γιατί να γίνετε μέλη;

#122   Lotte

Lotte

    iPH User

  • 126 μηνύματα
  • Φύλο: Γυναίκα
  • Κινητό: Άλλο

Δημοσίευση 06/12/2012 - 15:47

Σωστα τα λέει ο Tillter. Μου έχουν κλέψει φωτογραφία από το flickr για να την δημοσιεύσουν σε εφημερίδα και σιχτίριζα την ώρα και τη στιγμή που την ανέβασα εκεί χωρίς περιορισμούς. Με το να πουλάμε τις φωτογραφίες μας αβέρτα για 5 δολάρια, απαξιώνουμε κάποια επαγγέλματα, κάποιες τέχνες και κάποιους ανθρώπους.

#123   mikemoisi

mikemoisi

    iPH Member

  • 249 μηνύματα
  • Φύλο: Άντρας
  • Κινητό: iPhone 5
  • Tablet:iPad 3
  • GameCenter:mikemoisi

Δημοσίευση 07/12/2012 - 12:20

mikemoisi το δικο μου παιδια...
κ κανω κ εγω follow....!!!!

καλη αρχη....
αλλα εχει πουλησει κανεις απο μας φωτο...!!!!!

#124   tgnikit

tgnikit

    iPH Contributor

  • 1.137 μηνύματα
  • Φύλο: Άντρας

Δημοσίευση 07/12/2012 - 12:26

Οι φωτογραφίες που ανεβάζουμε είναι απλές jpg δεν είναι raw. Οπότε η χρήση τους είναι περιορισμένη. Δε νομίζω να βγάλει κανένας χρήματα απο την εφαρμογή, και αν δείτε φωτογραφίες που πωλούνται ... πιο πολύ φαίνονται σα να τις αγοράζουν φίλοι...μεταξύ τους. Στο internet βρισκεις χιλιάδες φωτογραφίες. Τώρα για τα δικαιώματα...σιγά μή κάτσει κάθε εταιρία να ψάχνει το foap

#125   Lotte

Lotte

    iPH User

  • 126 μηνύματα
  • Φύλο: Γυναίκα
  • Κινητό: Άλλο

Δημοσίευση 17/12/2012 - 18:07

Οι φωτογραφίες που ανεβάζουμε είναι απλές jpg δεν είναι raw. Οπότε η χρήση τους είναι περιορισμένη. Δε νομίζω να βγάλει κανένας χρήματα απο την εφαρμογή, και αν δείτε φωτογραφίες που πωλούνται ... πιο πολύ φαίνονται σα να τις αγοράζουν φίλοι...μεταξύ τους. Στο internet βρισκεις χιλιάδες φωτογραφίες. Τώρα για τα δικαιώματα...σιγά μή κάτσει κάθε εταιρία να ψάχνει το foap


Δεν έχει σημασία jpg ή raw. Σε εφημερίδες/περιοδικά/web sites αρκεί πολλές φορές και μία μικροσκοπική φωτογραφιούλα χαμηλότατης ανάλυσης για να κάνουν τη δουλειά τους.




Χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 2

0 μέλη, 2 επισκέπτες, 0 ανώνυμοι χρήστες