Μετάβαση στο περιεχόμενο


Φωτογραφία
- - - - -

MacBook Pro 15-inch με Retina οθόνη 2012 [Review]


  • Παρακαλούμε συνδεθείτε για να απαντήσετε
Θέμα χωρίς απαντήσεις

#1   Yannis

Yannis

    Rebuilding

  • 2.681 μηνύματα
  • Twitter:@iphonehellas
  • Φύλο: Άντρας
  • Κινητό: iPhone 7 Plus
  • Tablet:iPad 3 +4G
  • GameCenter:GC

Δημοσίευση 03/07/2012 - 17:05

Αναρτημένη εικόνα


To 2010 η Apple έθεσε ψηλά τον πήχη στην κινητή τηλεφωνία με την κυκλοφορία του iPhone 4 με Retina οθόνη που ακόμα και σήμερα κανείς άλλος δεν έχει μπορέσει να ανταγωνιστεί. Πριν λίγους μήνες η Retina οθόνη ήρθε στο νέο iPad θέτοντας για μια ακόμη φορά νέα στάνταρ στο χώρο των tablets. To νέο MacBook Pro με Retina οθόνη αποτελεί αναμφίβολα το τελευταίο επίτευγμα της Apple από άποψη σχεδιασμού, μηχανικής και χαρακτηριστικών και μια πρώτη γεύση για το μέλλον και της υπόλοιπης σειράς των Mac υπολογιστών.

Αναρτημένη εικόνα


Design

Το πρώτο πράγμα που παρατηρεί κανείς αφού ανοίξει το κουτί είναι φυσικά ο σχεδιασμός του MacBook Pro. Είναι απίστευτο το πόσο λεπτό είναι σε σχέση με το απλό μοντέλο (αντίο SuperDrive) -αν και δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο και για το βάρος του- που αυτόματα το καθιστά κομψότερο και πιο φορητό.

Αναρτημένη εικόνα


Η έκπληξή μας ήταν τόσο μεγάλη που περάσαμε δύο-τρία λεπτά κοιτάζοντας το σασί της συσκευής προτού το ανοίξουμε για να εκπλαγούμε για δεύτερη συνεχόμενη φορά από την καταπληκτική του οθόνη.

Αναρτημένη εικόνα


Αναρτημένη εικόνα


Τρεις παρατηρήσεις:
  • Το περίγραμμα του MacBook Pro έχει πλέον πιο στρογγυλευμένες άκρες σε σχέση με το απλό μοντέλο και ειδικότερα αυτό φαίνεται στο μπροστινό μέρος όπου ακουμπάμε τα χέρια μας. Σίγουρα, μια καλοδεχούμενη προσθήκη σε όσους ξοδεύουν μεγάλο χρόνο γράφοντας μεγάλα κείμενα στον υπολογιστή τους.
  • Το πληκτρολόγιο δεν είναι τόσο «βαθύ» πλέον και τα πλήκτρα φαίνεται να έχουν καλύτερη απόκριση. Επίσης, ως εκ τούτου και ο οπίσθιος φωτισμός του πληκτρολογίου δεν είναι τόσο έντονος το βράδυ αλλά πιο διακριτικός, χωρίς αυτό να έχει επίδραση στον κύριο σκοπό ύπαρξής του.
  • Εντύπωση προκαλούν και τα ηχεία του υπολογιστή που ενώ δεν διεκδικούν δάφνες ποιότητας είναι σίγουρα πολύ καλύτερα από το απλό μοντέλο.

Retina οθόνη

Όσοι είχατε ζήσει τη μετάβαση από το iPhone 3GS στο iPhone 4 (ή πρόσφατα από το iPad 2 στο iPad 3) θα μπορέσετε αμέσως να συνειδητοποιήσετε τη διαφορά στην ποιότητα και ευκρίνεια με την υπόλοιπη σειρά υπολογιστών της Apple. Μάλιστα, η διαφορά αυτή είναι ακόμα πιο έντονη στο MacBook Pro όσον αφορά το κείμενο γιατί το OS X υποστηρίζει το sub-pixel antialiasing κάνοντας το κείμενο στην οθόνη του 15-inch MacBook Pro να φαίνεται πολύ καλύτερο απ’ ότι στο iPad για παράδειγμα.

κλικ για μεγέθυνση

Αναρτημένη εικόνα



Αναρτημένη εικόνα


Έτσι, από την ανάλυση 1440×900 του απλού MacBook Pro 15-inch η Retina έκδοση διαθέτει ανάλυση 2880×1800 (5.1 εκατομμύρια pixels), δηλαδή τη διπλάσια σε σχέση με το προηγούμενο, και επειδή οι διαστάσεις της οθόνης παραμένουν ίδιες το αποτέλεσμα είναι το κείμενο, οι εικόνες και όλα τα γραφικά στοιχεία να φαίνονται ευκρινέστερα σαν να κοιτάμε τυπωμένο χαρτί.


κλικ για μεγέθυνση

Αναρτημένη εικόνα


Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για μια εκπληκτική οθόνη, η οποία δεν υπάρχει πουθενά αλλού και είναι δύσκολο να αποτυπωθεί με εικόνες το πόσο ευκρινής και «καθαρή» είναι. Όπως και με το iPhone 4 και το νέο iPad θα πρέπει να το δείτε από κοντά για να καταλάβετε τη διαφορά.

Αξίζει να αναφερθούμε και στις διαφορετικές αναλύσεις που προσφέρει η Apple με το OS X Lion. Από το System Preferences->Displays μπορούμε να επιλέξουμε μέσα από πέντε διαφορετικές επιλογές σχετικές με την ανάλυση της οθόνη. Η Apple προειδοποιεί ότι επιλέγοντας οποιαδήποτε ανάλυση πέραν της προεπιλεγμένης μπορεί να υπάρξουν προβλήματα στην απόδοση του υπολογιστή.

Αναρτημένη εικόνα


Η προεπιλεγμένη, ωστόσο, ανάλυση των 2880×1800 θα φανεί σε αρκετούς υπερβολικά μεγάλη με το κείμενο και τα παράθυρα των εφαρμογών να πιάνουν όλο τον χώρο στην οθόνη.

Παρακάτω, για λόγους σύγκρισης μπορείτε να δείτε τις πέντε διαφορετικές αναλύσεις και το πως επηρεάζουν την εμφάνιση στην οθόνη (αριστερά προς δεξιά η αντιστοιχία με το panel των ρυθμίσεων):

Αναρτημένη εικόνα


Αναρτημένη εικόνα


Αναρτημένη εικόνα


Αναρτημένη εικόνα


Αναρτημένη εικόνα


Παρατήρηση:
  • εάν χρησιμοποιείτε το Pages θα παρατηρήσετε ότι εμφανίζεται χάλια και γι’ αυτό επειδή εν μέρει δεν έχει αναβαθμιστεί με Retina γραφικά. Ωστόσο, μπορείτε να βελτιώσετε την απεικόνιση των γραμματοσειρών στο Pages κάνοντας δεξί κλικ->Get Info στο εικονίδιο της εφαρμογής μέσα από τον φάκελο Applications και απο-επιλέγοντας το “Open in Low Resolution”.

Επιδόσεις και τεχνικά χαρακτηριστικά

Το μοντέλο που έχουμε στην κατοχή μας είναι το βασικό στα 2.3GHz quad-core Intel i7 με 256GB SSD, μνήμη RAM 8GB, κάρτα γραφικών NVIDIA GeForce GT 650M με 1GB GDDR5, δύο θύρες USB 3.0, δύο θύρες Thunderbolt και μία θύρα HDMI.

Αναρτημένη εικόνα



Η Retina οθόνη φαίνεται ότι φτάνει τις δυνατότητες του υπολογιστή στα άκρα αφού σε μερικές περιπτώσεις παρατηρούμε μικρά κολληματάκια στο scrolling ή στο Mission Control κτλπ.

Σύμφωνα με το Anandtech, βέβαια, τα προβλήματα αυτά είναι σαφώς μειωμένα στο Mountain Lion, δηλαδή ευθύνεται το software σε πολύ μεγάλο βαθμό, οπότε θα έχουμε μια καλύτερη εικόνα όταν το Mountain Lion γίνει και επίσημα διαθέσιμο. Σε παιχνίδια, εφαρμογές κτλπ δεν είχαμε ιδιαίτερα προβλήματα όσον αφορά κολλήματα, κρασαρίσματα ή τα σχετικά κάτι που ήταν αναμενόμενο δεδομένων των τεχνικών χαρακτηριστικών της συσκευής. Συγκεκριμένα, στο Diablo III στην ανάλυση 2880×1800 και με πλήρεις ρυθμίσεις το παιχνίδι ήταν σχετικά άνετο αν και όσο περνούσε η ώρα πρέπει να ομολογήσουμε ότι μειωνόταν η απόκριση και το FPS (frames per second).

Αναρτημένη εικόνα


Με μειωμένες τις ρυθμίσεις, όμως, και στην ίδια ανάλυση δεν αντιμετωπίσαμε κάποιο πρόβλημα. Και στις δύο περιπτώσεις πάντως το Diablo III έπαιζε καλύτερα στο Retina MacBook Pro απ’ ότι στο MacBook Pro 15-inch του 2011. Ας μην ξεχνάμε, βέβαια, ότι αναμένουμε και hotfix από την Blizzard ειδικά για το Retina MacBook Pro που θα βελτιώσει σημαντικά την απόδοση του παιχνιδιού.


κλικ για μεγέθυνση

Αναρτημένη εικόνα


Ένα άλλο σημείο που διαφημίζει η Apple και εξετάσαμε είναι οι ανεμιστήρες που χρησιμοποιούν ασύμμετρες λεπίδες για την καλύτερη απομάκρυνση του αέρα και την επίτευξη διαφορετικής καμπύλης θορύβου. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι ο θόρυβος από τους ανεμιστήρες είναι λιγότερο οξύς αλλά όχι απαραίτητα μικρότερος σε ένταση.

Για του λόγου το αληθές επισυνάπτουμε δύο συγκριτικά αρχεία. Προφανώς, η ποιότητα τους έχει αλλοιωθεί λόγω upload και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί επιστημονικό πείραμα αλλά μπορείτε να πάρετε μια γενικότερη εικόνα (η ηχογράφηση έγινε με ένα iPhone 4S τοποθετημένο πάνω στο κέντρο του πληκτρολογίου του MacBook Pro).


Macbook Pro 2011 fan sound (δείτε το πλήρες άρθρο)

Macbook Pro Retina fan sound (δείτε το πλήρες άρθρο)


Αξίζει ή όχι;

Ομολογουμένως έχοντας μόλις για σύντομο χρονικό διάστημα το MacBook Pro με Retina οθόνη είναι πολύ δύσκολο να επιστρέψουμε στους «απλούς» υπολογιστές. Το Retina MacBook Pro είναι μια διαφορετική κατηγορία από μόνο του και σίγουρα το πρώτο βήμα προς το μέλλον με υπολογιστές με οθόνες υψηλής ανάλυσης.

Δυστυχώς, αν κρίνουμε από το χώρο των κινητών τηλεφώνων και tablets οι ανταγωνιστές της Apple δεν έχουν καλό ιστορικό να συμβαδίζουν με τις εξελίξεις, οπότε θα περάσουν αρκετά χρόνια προτού οι Retina οθόνες γίνουν το στάνταρ στη βιομηχανία. Ευτυχώς, όμως, για όσους δεν θέλουν να συμβιβάζονται (και ακόμα περισσότερο για επαγγελματίες που ασχολούνται με φωτογραφία και βίντεο) υπάρχει σήμερα το Retina MacBook Pro.

Χωρίς αμφιβολία, η επόμενη γενιά θα είναι ακόμα καλύτερη (εξαιτίας των επεξεργαστών Haswell της Intel), θα υπάρχει ακόμα καλύτερη υποστήριξη εφαρμογών (βρισκόμαστε ακόμα στο στάδιο που οι developers αναβαθμίζουν τις εφαρμογές τους με Retina γραφικά) και οι τιμές θα πέσουν.

Αν μπορείτε να περιμένετε κάντε το. Αν είστε στην αγορά για 15άρι MacBook Pro και δεν σας νοιάζει η έλλειψη σκληρού δίσκου μεγάλης χωρητικότητας και του SuperDrive, τότε το Retina MacBook Pro συμφέρει πολύ περισσότερο. To MacBook Pro με Retina οθόνη αναμένεται σύντομα και στην Ελλάδα με τις τιμές να διαμορφώνονται ως εξής:
  • MacBook Pro 15″ Retina quad-core i7 2.3GHz/8GB/256GB flash/HD Graphics 4000/GeForce GT 650M 1GB – €2449
  • MacBook Pro 15″ Retina quad-core i7 2.6GHz/8GB/512GB flash/HD Graphics 4000/GeForce GT 650M 1GB – €3099
Ο χώρος των σχολίων παρακάτω προσφέρεται για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση έχετε και μπορούμε να απαντήσουμε σχετικά με το MacBook Pro με Retina οθόνη.

Πηγή: Macuser.gr

Ad

Ad

Team
iPhoneHellas
3,1416 μηνύματα
Twitter: @android
Φύλο: Όπως το δει κανείς
Κινητό: Android
Tablet: Για τα κουνούπια

Γιατί να γίνετε μέλη;



Χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 0

0 μέλη, 0 επισκέπτες, 0 ανώνυμοι χρήστες