Μετάβαση στο περιεχόμενο


Φωτογραφία
* * * * - 2 ψήφοι

[ΠΡΟΣΟΧΗ] Άγνωστα "Καταστήματα" που ζητούν ΜΟΝΟ κατάθεση σε λογαριασμό σαν προκαταβολή.


  • Παρακαλούμε συνδεθείτε για να απαντήσετε
84 μηνύματα σε αυτό το θέμα

#1   nsxbass

nsxbass

    iPH Guru

  • 9.378 μηνύματα
  • Twitter:@n1ckstrat
  • Φύλο: Άντρας
  • Κινητό: iPhone XS Max
  • GameCenter:nsxbass

Δημοσίευση 20/10/2014 - 19:44

*
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ

Τα προϊόντα τεχνολογίας και ειδικότερα τα προϊόντα της Apple είναι περιζήτητα. Υπάρχει μάλιστα και μία έντονη κινητικότητα από τους λεγόμενους early adopters κάθε φορά που βγαίνει κάποιο νέο προϊόν και είναι διατεθειμένοι να δώσουν ακόμα και περισσότερα χρήματα ώστε να τα αποκτήσουν πρώτοι πριν την κάπως καθυστερημένη κυκλοφορία τους στην Ελλάδα.

 

Αυτό πολλές φορές κρύβει παγίδες.

Πάνω στην τρέλα του να αποκτήσει κάτι, ο αγοραστής εύκολα μπορεί να πέσει θύμα απάτης.

Είναι πολλοί οι επιτήδειοι που κάθε χρόνο τέτοια εποχή ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια και υπόσχονται λαγούς με πετραχήλια σε υποψήφιους αγοραστές.

Με αφορμή μία τέτοια υπόθεση που προέκυψε τις τελευταίες μέρες, θα σας παρουσιάσω έναν όσο το δυνατόν αναλυτικότερο οδηγό του γιατί δεν πρέπει να υποκύπτουμε στο συναίσθημα και να σκεφτόμαστε με τη λογική πάνω από όλα.

 

Πριν ξεκινήσουμε καλό είναι να διαβάσετε τις γενικές οδηγίες που έχουμε δώσει σχετικά με όλες τις αγοραπωλησίες. Αυτοί θα πρέπει να είναι και οι χρυσοί σας κανόνες όταν αγοράζετε κάτι.

 

 

Η "ευκαιρία"

Ξεκινάμε με την εμφάνιση μίας "τρελής" ευκαιρίας. Στην περίπτωσή μας ο έμπορος, ονόματι "Central iPhones Larisa" υπόσχεται iPhone 6 Plus με μόλις 630 ευρώ τελική τιμή με ΦΠΑ. Ελάτε να δούμε μαζί το τι είναι αυτό που με υποψίασε στη συγκεκριμένη πρόταση και ασχολήθηκα παραπέρα:

 

  • Στον κόσμο των Apple προϊόντων, όταν κάτι φαίνεται πολύ φθηνό για να είναι αληθινό, τότε κατά πάσα πιθανότητα δεν είναι αληθινό. Απλά αναρωτηθείτε γιατί κάποιος να πουλάει το iPhone 6 630 ευρώ όταν ακόμα και μετά την κυκλοφορία του στην Ελλάδα θα μπορεί άνετα και χωρίς να προσπαθήσει να το δίνει στα 700 ή και παραπάνω. Για την ψυχή της μάνας του δεν το κάνει κανένας έμπορος.
  • Central iPhones Larisa: Ο έμπορος έχει σαν μοναδική ιντερνετική παρουσία μία σελίδα στο facebook, με μοναδικό στοιχείο επικοινωνίας ένα κινητό τηλέφωνο. Ούτε διευθύνσεις ούτε τίποτα.

Από τα μέχρι τώρα θα έπρεπε ήδη να έχουμε απορρίψει το συγκεκριμένο κατάστημα. Είναι λογικό όμως να μπαίνει η αμφιβολία του "κι αν είναι αληθινό?". Τότε προχωράμε στην επόμενη φάση.

 

Η "επικοινωνία"

Ας πούμε ότι αγνοούμε τα παραπάνω και αποφασίζουμε να επικοινωνήσουμε με τον έμπορο. Αρχικά ισχυρίζεται ότι τα τηλέφωνα από αύριο θα είναι ετοιμοπαράδοτα:

 

Central%201.PNG

 

 

Και κάπου εδώ ξεκαθαρίζει το τοπίο. Έχουμε έναν έμπορο ο οποίος πουλάει ένα τηλέφωνο 1000 ευρώ 300 ολόκληρα ευρώ χαμηλότερα πριν καν να κυκλοφορήσει στην Ελλάδα. Τρελή ευκαιρία και ετοιμοπαράδοτο όπως λέει, άρα ας ρωτήσουμε το πως μπορούμε να το αποκτήσουμε:

 

Central%202.PNG

 

Εδώ λοιπόν έσκασε η πρώτη αντίφαση περί του ότι τα τηλέφωνα είναι ετοιμοπαράδοτα. Όπως βλέπουμε ο έμπορος ζητάει κατάθεση σε τράπεζα. Ελάτε λίγο να δούμε κάποια πράγματα.

 

Δεν είναι πάντα κακό το να δίνουμε προκαταβολή για να αγοράσουμε κάτι. Πολλές φορές ειδικά πριν να κυκλοφορήσουν κάποια προϊόντα επίσημα στην Ελλάδα κάποια καταστήματα ζητούν κάποια χρήματα μπροστά ή και όλο το ποσό για να φέρουν κάτι. Ακόμα και μεγάλες αλυσίδες ακολουθούν τέτοιες τακτικές.

 

Ελάτε όμως να δούμε ποιοι οι πιθανοί τρόποι να διασφαλιστούμε και εμείς σαν πελάτες:

 

  • Απόδειξη λήψης προκαταβολής. Δίνουμε την προκαταβολή που ζητάει ο έμπορος και επιτόπου μας δίνει μία απόδειξη λήψης προκαταβολής που έχει πάνω κανονικά τα στοιχεία της επιχείρησης με το ΑΦΜ της και που αναφέρεται ξεκάθαρα το για ποιο πράγμα έχει δοθεί η προκαταβολή. πχ ("Προκαταβολή 700 ευρώ επί συνόλου 700 για παράδοση iPhone 6 Plus εντός 10 ημερών").
  • Paypal: Αν και εφόσον μιλάμε για επιχείρηση δεν υπάρχει ΚΑΝΕΝΑΣ λόγος να μην δεχθεί τον παραπάνω τρόπο, υπάρχει πάντα και το paypal, όπου με ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΤΑΤΗ περιγραφή του γιατί δώσατε τα χρήματα πάλι υπάρχει μία σχετική ασφάλεια.

 

Στην περίπτωση που προτείνει ο έμπορος, με την κατάθεση στην Τράπεζα δεν διασφαλίζεται ΚΑΝΕΝΑΣ. Το καταθετήριο της τράπεζας δεν αποτελεί από μόνο του αποδεικτικό για τίποτα. Όπως θα δείτε παρακάτω ο ίδιος προτείνει να γραφτεί στο καταθετήριο ο λόγος της κατάθεσης. Αυτό όμως γίνεται από τον καταθέτη, δηλαδή εσάς. Δεν έχετε κάπου τη σύμφωνη γνώμη του ότι όντως θα σας παραδώσει κάτι.

 

Στην ουσία το καταθετήριο λεει ότι εσείς, καταθέσατε χρήματα σε ΚΑΠΟΙΟΝ και ότι εσείς μονόπλευρα ισχυρίζεστε ότι αυτός οφείλει να σας παρέχει μία υπηρεσία.

Αν δηλαδή εσείς ισχυριζόζασταν ότι με τα 700 ευρώ πρέπει το Central Phones Larisa να σας δώσει μία Ferrari έπρεπε να σας την παραδώσει?

 

Αυτά όπως θα δείτε του αναφέρω παρακάτω στη συζήτησή μας και δείτε τις αντιδράσεις του:

 

Central%203.PNG

Όπως βλέπετε εδώ σκάει και το παραμύθι ότι τηλέφωνο ετοιμοπαράδοτο δεν υπάρχει ούτε για δείγμα...

 

 

 

Central%204.PNG

Του προτείνω να κοπεί απόδειξη προκαταβολής. Δεν φαίνεται και πολύ πρόθυμος να το δεχτεί...

 

 

Central%205.PNG

Εδώ προσπαθεί να μας πείσει ότι και με το καταθετήριο δεν είμαστε απλά διασφαλισμένοι αλλά είμαστε και "από πάνω"...

 

 

Central%206.PNG

Εδώ μάλλον νύσταξε (?) ο έμπορος και προσπαθεί να αναβάλλει τη συζήτηση για το πρωί (η ορθογραφία του ασχολίαστη)...

 

 

Central%207.PNG

Μου υπόσχεται ότι θα μου εξηγήσει το επόμενο πρωί το πως διασφαλίζομαι με την κατάθεση.

Του έριξα και εγώ ένα τυράκι σχετικά με την αγορά 3 συσκευών για να είμαι σίγουρος...

 

 

Central%208.PNG

Την επόμενη μέρα όπως βλέπετε η περιβόητη "εξήγηση" ήταν το "δεν μπαίνω σε πιο στενές εξηγήσεις"....

Επίσης λέει ότι "για 600 ευρώ δεν μουτζουρώνεται". Το πως θα μουτζουρωθεί δε μας το εξηγεί...

Και κάπου εκεί του σκάω το παραμύθι...

 

 

Central%209.PNG

Μόλις του λέω ότι δεν έχω σκοπό να αγοράσω και ότι θα ανεβάσω τα screenshots, αλλάζει στάση και ζητάει να πάω από εκεί να μιλήσουμε...

 

 

 

Central%2010.PNG

 

End of Conversation...

 

 

 

Όπως βλέπετε δεν θέλει παρά τη στοιχειώδη λογική για να δούμε ότι κάτι βρωμάει.

Οποιοσδήποτε τρόπος και αν του προτάθηκε δεν έγινε δεκτός.

 

Συνοψίζοντας έχουμε έναν έμπορο που:

 

  • Δεν έχει καμία παρουσία στο ίντερνετ παρά μόνο έναν τηλεφωνικό αριθμό στο facebook.
  • Δεν τον ήξερε κανένας μέχρι χθες.
  • Πουλάει συσκευές σε τιμές ΠΟΛΥ κατώτερες της αξίας τους.
  • Δεν δέχεται ΚΑΝΕΝΑΝ τρόπο πληρωμής που να διασφαλίζει τον πελάτη.

Στην προσπάθειά του μάλιστα να φανεί φερέγγυος, έστειλε σε κάποιον και την φωτογραφία της ταυτότητάς του, λες και αυτό θα αποτελούσε αποδεικτικό. Πέρα από μία ψευδαίσθηση ασφάλειας, δεν προσφέρει τίποτα απολύτως.

Άλλωστε από τη στιγμή που έχεις τον αριθμό λογαριασμού του το όνομά του το ξέρεις. Δεν μπορεί να ανοίξει κανείς λογαριασμό με ψεύτικο όνομα.

 

Όλα αυτά μαζί μόνο μία κατάληξη μπορεί να έχουν σας το εγγυώμαι... Να κλαίτε τα χρήματά σας.

 

Για να συνοψίσω, πριν κάνετε οποιαδήποτε κίνηση σκεφτείτε. Διασφαλίστε τον εαυτό σας και μετά πράξτε. Το συναίσθημα είναι κακός σύμβουλος σε τέτοιες περιπτώσεις. Καλύτερα να πάρετε κάτι λίγο αργότερα παρά να κλαίτε τα χρήματά σας.

 

Η προσωπική μου άποψη είναι πως για όλα τα παραπάνω, ο εν λόγω δεν κρίνεται αξιόπιστος (με δική του υπαιτιότητα) και θα συμβούλευα γενικά τα μέλη εδώ να προτιμούν επιχειρήσεις- εμπόρους  οι οποίοι παραθέτουν τα πλήρη στοιχεία τους και μπορούν να τους προσφέρουν μία βελτιωμένη ασφάλεια συναλλαγών..

 

Το παρόν άρθρο δεν αποτελεί μία προσωπική επίθεση προς τον συγκεκριμένο έμπορο που αναφέρεται στις εικόνες. Την ίδια συμπεριφορά με τα ίδια επιχειρήματα θα τα δείτε και από άλλους. Οι επιτήδειοι είναι πολλοί.

 

Γενικά, δεν είναι δύσκολο να προφυλαχτείτε και να νιώσετε ασφαλείς στις συναλλαγές σας. Για παράδειγμα, στην περίπτωσή μας, εφόσον με δική του υπαιτιότητα ο έμπορος δεν παρουσιάζει την επωνυμία της επιχείρισης του, αυτό το γεγονός συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην ενίσχυση της ανασφάλειας του  πιθανού αγοραστή, ενώ παράλληλα ο ισχυρισμός του πως έχει ένα όνομα στην αγορά ουδεμία διαφορά κάνει για τον αγοραστή, ο οποίος στην πράξη δεν τον γνωρίζει! Κρίνετε αυτά που ακούτε και όλα θα πάνε καλά.

 

 

Τέλος, όπως πολύ σωστά μου τόνισε ένας φίλος, πολλές φορές υπαρκτές και γνωστές επιχειρήσεις έχουν σαν προτεινόμενους τρόπους πληρωμής και την τραπεζική κατάθεση. Αλλά μιλάμε για επιχειρήσεις. Όχι για κάποιον με μία σελίδα στο facebook. Και στο 99% των περιπτώσεων, αν τους ζητήσετε εναλλακτική (όπως το να σας δώσουν απόδειξη λήψης της προκαταβολής, θα σας τη δώσουν).

 

Disclaimer: Τα παραπάνω αποτελούν προσωπική άποψη του συντάκτη και το iPhoneHellas ουδεμία ευθύνη φέρει.

 

UPDATE: Από ότι φαίνεται, ο κύριος που διατηρούσε τη συγκεκριμένη σελίδα είναι η πολλοστή φορά που δραστηριοποιείται κατ' αυτόν τον τρόπο και όχι μόνο στο συγκεκριμένο αντικείμενο. Εδώ μπορείτε να δείτε σχόλια ανθρώπων που έχουν εξαπατηθεί από τον ίδιο. Και αν κρίνω από τα σχόλια όπου μιλάνε για συλλήψεις και για εκκρεμείς δίκες, ίσως αυτό να είναι επίσης σχετικό.

 

UPDATE 2 (30/11/2014): Δυστυχώς πριν λίγο έλαβα το παρακάτω μήνυμα από κάποιον στο facebook. Διάβασε το άρθρο, και αν και φοβόταν ότι κάτι δεν πάει καλά, έκανε την κατάθεση. Μη ρε παιδιά. ΠΟΤΕ ΠΟΤΕ ΠΟΤΕ μην προχωράτε αν αμφιβάλλετε. Και όπως βλέπετε ο "κύριος" εκ Λαρίσης (?) ούτε καν ίδρωσε με την όλη υπόθεση...

 

Central%20iPhones%20%CE%B1%CF%80%CE%AC%C


Τελευταία επεξεργασία από: nsxbass, 30/11/2014 - 22:18


Ad

Ad

Team
iPhoneHellas
3,1416 μηνύματα
Twitter: @android
Φύλο: Όπως το δει κανείς
Κινητό: Android
Tablet: Για τα κουνούπια

Γιατί να γίνετε μέλη;

#2   DjVassel

DjVassel

    iPH Master

  • 6.775 μηνύματα
  • Φύλο: Άντρας
  • Κινητό: iPhone 6
  • Tablet:iPad mini
  • GameCenter:djvassel

Δημοσίευση 20/10/2014 - 19:48

Μπραβο Νικο για την υπομονη να γραψεις το θεμα.

 

Δυστυχως και στον δικο μου κλαδο εχει γεμισει το facebook με σελιδες με αξεσουαρ που πουλανε μαυρα. Φυσικα και γινονται απειρες απατες αλλα τα ποσα ειναι μικροτερα και πολλοι απλα δε το κυνηγανε παραπανω.

 

Επισης ειναι φοβερο το ποσα reports χρειαζονται για να κλεισει μια σελιδα στο facebook. Σε προσφατη απατη με ρολογια, εχουν γινει πανω απο 100 reports απο τεχνολογικη ομαδα και η σελιδα δεν εχει κλεισει ακομα.



#3   katsulas

katsulas

    Newbie

  • 975 μηνύματα
  • Twitter:@GeorgeKatsulas
  • Φύλο: Άντρας
  • Κινητό: iPhone 6S Plus
  • GameCenter:iKatsulas

Δημοσίευση 20/10/2014 - 19:54

Φίλε εγώ προσωπικά σου έδωσα τα εύσημα και στο facebook αλλά οφείλω να σου τα δώσω και από εδώ επειδή με αυτή τη κίνηση σου προφύλαξες πολλούς.



#4   jimmakos

jimmakos

    iPH Community Leader

  • 10.183 μηνύματα
  • Φύλο: Άντρας
  • Κινητό: iPhone X
  • Tablet:iPad 2

Δημοσίευση 20/10/2014 - 19:55

Ωραίος Nick!! Χίλια μπράβο!!!


Once You Go Mac You Never Go Back

#5   nsxbass

nsxbass

    iPH Guru

  • 9.378 μηνύματα
  • Twitter:@n1ckstrat
  • Φύλο: Άντρας
  • Κινητό: iPhone XS Max
  • GameCenter:nsxbass

Δημοσίευση 20/10/2014 - 19:56

Μακάρι όντως να προφυλαχθούν πολλοί.

 

Γιατί όταν μας πιάνει η "τρέλα" του να αποκτήσουμε κάτι δεν είναι δύσκολο να μην δούμε λογικά κάποια πράγματα...



#6   katsulas

katsulas

    Newbie

  • 975 μηνύματα
  • Twitter:@GeorgeKatsulas
  • Φύλο: Άντρας
  • Κινητό: iPhone 6S Plus
  • GameCenter:iKatsulas

Δημοσίευση 20/10/2014 - 20:02

Φίλε αυτό που σου έγραψα για τους ιδιότες ισχύει. Πριν 2 εβδομάδες μέσα από το forum μας βρήκα ένα iPhone 6 plus. Το πούλαγε ιδιώτης. Για να μην τα πολυλογώ έφυγα από τη Χαλκίδα το βραδυ στις 21.30 ήμουν Πειραιά στις 22.30 και πήγα στο σπίτι του ανθρώπου. Όπως μου τα είχε πει όλα έτσι ακριβώς ήταν και τα δοκίμασα και όλα. Και εκείνος πήρε τα χρήματα που είχαμε συμφωνίσει και εγώ πήρα τη συσκευή που ήθελα έτσι όπως την ήθελα (σφραγισμένη, αποδείξεις κτλ)

 

Βέβαια σε κάθε κανόνα υπάρχουν και εξαιρέσεις. Παντού θέλει προσοχή!!! 


Τελευταία επεξεργασία από: katsulas, 20/10/2014 - 20:03


#7   Gidimosxari

Gidimosxari

    iPH Member

  • 319 μηνύματα
  • Φύλο: Άντρας
  • Κινητό: iPhone 5S

Δημοσίευση 20/10/2014 - 20:06

Ε κανονισε να βρεθειτε να παμε καμια 10αρια μαζι :) να του κανουμε την....καταθεση!!!

Το τηλ που εχει δεν βγαινει σε καποιο ονομα?


Τελευταία επεξεργασία από: Gidimosxari, 20/10/2014 - 20:06


#8   sakis697

sakis697

    iPH Hero

  • 3.909 μηνύματα
  • Twitter:@sakis3112
  • Φύλο: Άντρας
  • Κινητό: iPhone XS
  • Tablet:iPad Pro 3rd gen + 4G
  • GameCenter:RED-BLUE BLUR 12

Δημοσίευση 20/10/2014 - 20:06

Ωραιος Νικο, γελασα πολυ με την ολη ιστορια, καλο ειναι να το διαβασουν πολλα ατομα και να ενημερωθουν, θα ηθελα και εγω να του πω οτι του ειπες για να γελασουμε ξανα αλλα θα αρκεστω στο report! Εκτος αν του λεμε ολοι τα ιδια και το κλεισει απο μονος του! 


Μια φορά Εύζων, για πάντα Εύζων! 


#9   iThanos

iThanos

    iPH Enthousiast

  • 474 μηνύματα
  • Φύλο: Άντρας
  • Κινητό: iPhone 6
  • Tablet:iPad mini Retina

Δημοσίευση 20/10/2014 - 20:13

Καντε και ενα report ολοι..

#10   KostasKor

KostasKor

    iPH Contributor

  • 1.896 μηνύματα
  • Twitter:@kostasspil
  • Φύλο: Άντρας
  • Κινητό: iPhone 3GS

Δημοσίευση 20/10/2014 - 20:16

Γέλασα πολύ με τα "οκ, ελάτε απο δω " στο τέλος.

 

Ευχαριστούμε για την ενημέρωση



#11   lefteristz

lefteristz

    iPH Elite Poster

  • 2.132 μηνύματα
  • Φύλο: Άντρας
  • Κινητό: iPhone 3GS
  • Tablet:iPad 4

Δημοσίευση 20/10/2014 - 20:22

ενα μεγαλο μπραβο και απο μενα για την υπομονη σου..θα προστατεψεις πολλους!!και παλι μπραβο!!



#12   winnie74

winnie74

    iPH Contributor

  • 1.581 μηνύματα
  • Φύλο: Γυναίκα

Δημοσίευση 20/10/2014 - 21:16

Ωραίος ! !

My brain has two sides. Left and Right. Right has nothing left and Left has nothing right.


#13   panais13

panais13

    iPH Contributor

  • 1.155 μηνύματα
  • Φύλο: Άντρας
  • Κινητό: iPhone 2G
  • Tablet:iPad Pro 1st gen
  • GameCenter:panais13

Δημοσίευση 20/10/2014 - 21:56

Δυστυχώς παιδιά η όλη ιστορία δεν είναι για γέλια
Πολλοί είναι αυτοί που την πατάνε

#14   nsxbass

nsxbass

    iPH Guru

  • 9.378 μηνύματα
  • Twitter:@n1ckstrat
  • Φύλο: Άντρας
  • Κινητό: iPhone XS Max
  • GameCenter:nsxbass

Δημοσίευση 20/10/2014 - 21:59

Πάρα πολλοί δυστυχώς...

 

Υπάρχει δυστυχώς η ψευδαίσθηση ότι με μία φωτογραφία της ταυτότητας και έναν τραπεζικό λογαριασμό είναι εξασφαλισμένοι...



#15   kiriakosa

kiriakosa

    iPH Elite Poster

  • 2.088 μηνύματα
  • Twitter:@Kiriakosa
  • Φύλο: Άντρας
  • Κινητό: iPhone XS Max
  • Tablet:iPad Pro 3rd gen
  • GameCenter:kiriakosa

Δημοσίευση 20/10/2014 - 22:05

Μπράβο ρε συ Νίκο, πολύ ενδελεχής η περιγραφή και λεπτομερή τα screenshot. Και μόνο από περιέργεια (γιατί ήξερα την κατάληξη) ήθελα να δω πως θα το "γύριζε" (που δε γίνεται). Εύγε!

Ad

Ad

Team
iPhoneHellas
3,1416 μηνύματα
Twitter: @android
Φύλο: Όπως το δει κανείς
Κινητό: Android
Tablet: Για τα κουνούπια

Γιατί να γίνετε μέλη;



Χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 0

0 μέλη, 0 επισκέπτες, 0 ανώνυμοι χρήστες