Καλορίζικο!!!
Εγώ από την άλλη έχω εγκαταστήσει το cleanmymac3 και το macclean και δεν έχω πάθει κάτι. Τα χρησιμοποιώ για να αδειάζουν τα περιττά αρχεία και όχι για ιούς, κλπ. Και στο κάτω κάτω επιλέγεις εσύ τι θέλεις να σβήσεις. Αν προσέξεις τι να σβήσεις, δεν υπάρχει πρόβλημα. Αλλά φυσικά σε αρχεία συστήματος είμαι πολύ προσεκτικός.
Επίσης μην βάλεις κάποιο πρόγραμμα όπως την είχα πάθει εγώ με ένα που διαχειριζόταν την μνήμη όπως ήθελε αυτό και μου έκανε ζημιά! Δεν το ήξερα και μετά το πάθημα έγινε μάθημα. Έτσι κι αλλιώς το mac έχει πολύ καλή διαχείριση μνήμης, δεν χρειάζεται να απευθυνθείς σε 3rd party προγραμματάκια.
Θα σου πρότεινα να εγκαταστήσεις το appcleaner για να σβήνεις τις εφαρμογές επειδή σβήνει και κάποια κατάλοιπα που αφήνουν και βάλε και το xtrafinder που είναι για μένα είναι πολύ καλύτερο από το κανονικό finder της apple και είναι συμβατό με το el capitan. Με το sierra δεν είναι τόσο συμβατό.
Για ιούς (γιατί όπως και να το κάνουμε κολλάνε και τα mac ιούς και έχει κολλήσει ένας φίλος μου και το έχει μήνες έτσι το μηχάνημα με πρόβλημα) έχω βάλει το δωρεάν avast mac security 2015. Δεν σε ενοχλεί, δουλεύει στο παρασκήνιο και μου έχει αποκλείσει πολλές απειλές από πειρατικά sites που δεν θα ήξερα τι θα γινόταν αν δεν το είχα αυτό !!!! Ούτε είδα ιδιαίτερη καθυστέρηση το μηχάνημα. Άποψη μου.
Και αν έχεις el capitan, βάλε και το karabiner που είναι συμβατό γιατί σου έχει διάφορες παραμετροποιήσεις και τα πράγματα γίνονται όπως γινόντουσαν σε pc / windows. Ακόμη περιμένουμε κανένα update για να είναι συμβατό με sierra... :-(