Πέρα από το γεγονός ότι αυτοί οι ισχυρισμοί αποτελούν προσβολή σε πραγματικά ανοιχτά project, όπως το Linux ή το Firefox, η Google έρχεται συνεχώς αντιμέτωπη με το θεμελιώδες πρόβλημα της στρατηγικής της, αυτό του «κατακερματισμού» (fragmentation) σε αντίθεση με το «ολοκληρωμένο» περιβάλλον του iOS.
Σίγουρα, το Android είναι πιο «ανοιχτό» από το iOS αλλά αυτό συνέβαινε μέχρι το Android να κυριαρχήσει και να γίνει δημοφιλές. Τώρα που κάτι τέτοιο είναι πολύ κοντά στο να γίνει πραγματικότητα η Google τραβάει το χαλινάρι χάριν ανταγωνισμού.

Πριν λίγες βδομάδες η Google παρουσίασε το Honeycomb, την τρίτη έκδοση του λειτουργικού της που είναι φτιαγμένη αποκλειστικά για tablets με το Motorola Xoom να κάνει το ντεμπούτο του στην αγορά με απογοητευτικές κριτικές.
Τα πράγματα, λοιπόν, φαίνεται ότι σοβάρεψαν για τη Google αφού ανακοίνωσε ότι θα καθυστερήσει να κάνει δημόσιο τον κώδικα του Honeycomb με τους ισχυρισμούς ότι έπρεπε να «κόψει δρόμο» για να προλάβει την κυκλοφορία του και δεν θέλει να διακινδυνέψει την τροποποίησή του από τρίτους. Φυσικά, εφόσον υποτίθεται ότι το Android είναι «ανοιχτό» δεν θα έπρεπε να υπάρχει καν η ανάγκη για μια τέτοια ανακοίνωση. Παραδόξως, αυτή η απόφαση δεν έχει προκαλέσει πολύ ντόρο, με τους «γνωστούς-αγνώστους» να κλείνουν τα μάτια και να αγνοούν αυτή την... λεπτομέρεια. Βέβαια, καλά κάνει η Google και θέλει να τελειοποιήσει το λειτουργικό της αλλά τα παραμύθια για «ανοιχτό» λογισμικό δεν είναι πια ωραία.
Επίσης, η Google παραδέχτηκε ανοιχτά ότι το Honeycomb δεν μπορεί να τρέξει σε κινητά τηλέφωνα ενώ εδώ και μήνες το iOS είναι ενοποιημένο σε iPhone, iPad και iPod touch. Για να προλάβουν, λοιπόν, την κυκλοφορία του iPad 2 η Google «έκοψε δρόμο» κυκλοφορώντας μια έκδοση αποκλειστικά για tablet συσκευές με πολλές γραφικές και λειτουργικές διαφορές-ασυμβατότητες.
Η Google, όμως, βλέποντας ότι τα πράγματα αρχίζουν και ξεφεύγουν επιβάλλει αυστηρότερους όρους στο ποιός και πώς χρησιμοποιεί το «ανοιχτό» λειτουργικό της. Συγκεκριμένα, οι εταιρείες που επιθυμούν να τροποποιήσουν τον κώδικα του Android θα πρέπει να λάβουν έγκριση για τα σχέδιά τους από τον ίδιο τον Andy Rubin, επικεφαλή του Android. Σε αυτές τις εταιρείες συμπεριλαμβάνονται το Facebook και η Verizon ενώ σύμφωνα με πληροφορίες τα παράπονα έφτασαν μέχρι το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Έγινε, ακόμα, γνωστό ότι υπάρχουν ορισμένοι κατασκευαστές κάθε φορά με αποκλειστική πρόσβαση σε πρώιμες εκδόσεις λειτουργικού, γεγονός που δεν συνάδει με τον «ανοιχτό» χαρακτήρα του Android.
Εν τέλει, το θέμα είναι ότι η Google χρησιμοποιεί τον ισχυρισμό ότι το Android είναι «ανοιχτό» για λόγους marketing ενώ ψεύδεται ξεκάθαρα. Το πραγματικό δίλημμα δεν είναι «ανοιχτό» εναντίον «κλειστό» λειτουργικό αλλά μεταξύ «κατακερματισμένου» και «ολοκληρωμένου»