Μετάβαση στο περιεχόμενο


Φωτογραφία
* * * * * 1 ψήφοι

Η πρώτη επέμβαση ήπατος με τη βοήθεια του iPad πραγματοποιήθηκε στην Γερμανία


  • Παρακαλούμε συνδεθείτε για να απαντήσετε
3 μηνύματα σε αυτό το θέμα

#1   sepsis

sepsis

    iPH Hero

  • 8.236 μηνύματα
  • Twitter:@hsouris
  • Φύλο: Άντρας
  • Κινητό: iPhone 5
  • Tablet:iPad 3 +4G

Δημοσίευση 23/08/2013 - 11:11

ipad_liver_surgery.jpg


Χειρουργοί στo Asklepios Hospital στο Αμβούργο της Γερμανίας κατάφεραν να χρησιμοποιήσουν μια εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας (augmented reality) για την ολοκλήρωση επέμβασης στο ήπαρ ασθενούς σηματοδοτώντας την πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο σε παγκόσμια κλίμακα! Χρησιμοποιώντας την κάμερα της συσκευής οι γιατροί δημιούργησαν ένα ψηφιακό 3D πλάνο με την αρχική λήψη μιας φωτογραφίας του ήπατος και τη μετέπειτα δημιουργία μιας επιφάνειας επαυξημένης πραγματικότητας από ειδική εφαρμογή με βάση εικόνες του πραγματικού οργάνου που υποδείκνυε στους γιατρούς την τοποθεσία σημαντικών σημείων, όπως τα αιμοφόρα αγγεία, οι όγκοι κτλπ.

Με αυτόν τον τρόπο έχοντας την πραγματική επιφάνεια του οργάνου ορατή πριν την έναρξη της διαδικασίας επιτρέπει στους χειρούργους την αποφυγή πιθανών επιπλοκών και την αύξηση της αποδοτικότητας. Ειδικότερα στον χώρο της υγείας όπου το iPad και γενικότερα συσκευές της Apple είναι αρκετά δημοφιλείς και χρησιμοποιούνται ευρέως από γιατρούς η ενσωμάτωσή τους σε καθημερινές πρακτικές είναι σύνηθες φαινόμενο που αναμένεται να υιοθετηθεί σταδιακά σε ολοένα και μεγαλύτερο βαθμό.

Το αρχικό δημοσίευμα περιέχει ορισμένες εικόνες έντονου γραφικού περιεχομένου και για αυτό έχουν αφαιρεθεί από το συγκεκριμένο άρθρο. Μπορείτε να τις δείτε, ωστόσο, εδώ.

Follow me on twitter


Ad

Ad

Team
iPhoneHellas
3,1416 μηνύματα
Twitter: @android
Φύλο: Όπως το δει κανείς
Κινητό: Android
Tablet: Για τα κουνούπια

Γιατί να γίνετε μέλη;

#2   dominator

dominator

    iPH Hero

  • 3.533 μηνύματα
  • Φύλο: Άντρας
  • Κινητό: Άλλο
  • Tablet:iPad 4

Δημοσίευση 24/08/2013 - 15:18

τυχαίο που είναι με apple σύσκεψη ....δεν νομίζω
φανταστείτε την ώρα που τον έχουν κάνει τον άλλο κομμάτια το κόλλαγε καμια android σύσκεψη και να μένανε με τον ..... στο χέρι xaxaxaxaxa

φανταστικό πραγματικά και μπράβο τους.... :D



#3   nik198x

nik198x

    iPH Enthousiast

  • 461 μηνύματα
  • Φύλο: Άντρας
  • Κινητό: iPhone XR
  • Tablet:iPad Pro 3rd gen

Δημοσίευση 24/08/2013 - 17:51

Θα ήθελα κι εγώ σαν "του σιναφιού" να πω δυο σχόλια ως συνεισφορά. Πρόκειται για πολύ έξυπνη ιδέα και υλοποίηση. Μέχρι τώρα ο χειρουργός έπρεπε να απομνημονεύει από βιβλία τα διάφορα ανατομικά τμήματα του ήπατος ώστε να αποφεύγει την από λάθος τρώση σημαντικών δομών κατά τις επεμβάσεις. Επειδή όμως στο πραγματικό πεδίο η νοερή εικόνα εφαρμόζεται πάντα προσεγγιστικά και επειδή υπάρχουν πολλές ανατομικές παραλλαγές από άνθρωπο σε άνθρωπο, αυτή η μέθοδος δε λειτουργεί ικανοποιητικά και έτσι οι επεμβάσεις ήπατος (εξαιτίας και άλλων βέβαια παραγόντων) έχουν τη ρετσινιά ότι είναι ιδιαίτερα αιματηρές και με υψηλή θνητότητα, όταν γίνονται από άπειρο χέρι.

 

Με τον τρόπο που παρουσίασαν οι Γερμανοί, μπορείς να επιπροβάλλεις τα δεδομένα από μια αναίμακτη 3D CT ή MRI του ασθενούς (κυρίως τη θέση αρτηριών, φλεβών, χολαγγείων και βλαβών) στερεοσκοπικά πάνω στην εικόνα του ίδιου του οργάνου, με real time ανίχνευση της κίνησης και αναπροσαρμογή της εικόνας, πράγμα που κάνει τα περαιτέρω -σχεδόν- παιχνιδάκι.

 

Και είναι άλλο ένα παράδειγμα της ανεκμετάλλευτης ισχύος των φορητών αυτών συσκευών σε βαριές εργασίες. Με την έννοια ότι κανένας υπολογιστής μέχρι τώρα δε μπορούσε να φανεί χρήσιμος σε χειρουργείο συνδυάζοντας εύκολη αποστείρωση, μικρό -handheld- μέγεθος, κάμερα, επιταχυνσιόμετρο/γυροσκόπιο, οθόνη υψηλής ανάλυσης, ασύρματη συνδεσιμότητα και κυρίως ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ.



#4   mustang

mustang

    iPH User

  • 118 μηνύματα
  • Φύλο: Άντρας

Δημοσίευση 24/08/2013 - 21:25

Συμφώνω σε όλα τα σημεία με τον nik198x καθώς και εγώ δουλεύω σε ακριβώς αυτά τα συστήματα (ειδικότερα ρομποτική χειρουργική). Η ανάπτυξη εφαρμογών augmented reality με την βοήθεια φορητών συσκευών έχει ξεκινήσει να γίνεται πολύ διαδεδομένη στην ερευνητική κοινότητα καθώς παλαιότερα τα συστήματα ήταν είτε πολύ μεγάλα (κυρίως μεγάλες οθόνες και τζάμια μπροστά στον χειρούργο) είτε μη βολικά (π.χ. μεγάλα "καπέλα" στο κεφάλι του χειρούργου). Θα ήθελα όμως να καταδείξω και τα προβλήματα που είναι ακόμα ανοιχτά και δεν αναφέρουν οι developers. Το κάνω αυτό έτσι ώστε να ενημερωσω το community μας και ίσως εμπνεύσω κάποιον να ασχοληθεί επίσης με αυτό το πεδίο.

 

Πιο συγκεκριμένα σε αυτήν την περιοχή αναπτύσσονται augmented reality εφαρμογές που εφαρμόζονται στο σύστημα daVinci ή σε συσκευές όπως το ipad. Οι πρώτες θεωρούνται καλύτερες καθώς είναι πιο ακριβείς, συνδυάζονται άψογα με την 3D απεικόνηση του DaVinci και δεν επιφέρουν κανένα εργονομικό εμπόδιο για τον χειρούργο. Οι δεύτερες εφαρμογές (ipad, iphone ή άλλες φορητές συσκευές) μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε όλες σχεδόν τις χειρουργικές επεμβάσεις (είτε ανοιχτές είτε λαπαροσκοπικές είτε ρομποτικής) αλλά ακόμα έχουν προβλήματα ακρίβειας. Συγκεκριμένα, η ευθυγράμμιση με την πραγματική εικόνα (που λέγεται registration) γίνεται χειροκίνητα (το ipad βολεύει σε αυτό καθώς η οθόνη αφής είναι πολύ εύκολη στην μετακίνηση του 3D μοντέλου). Οι developers λένε ότι η εικόνα γίνεται tracked και automatically superimposed αλλα δεν αναφέρουν τίποτα για περιθώριο σφάλματος ή αν οι χειρούργοι αρχικά μετακινούν το 3D μοντελο και μετά γίνεται track του ήπατος έτσι ώστε να μετακινεί αυτόματα το μοντέλο. Και στην συνέχεια υπάρχουν θέματα στο πόσο γρήγορα μπορεί να μετακινηθεί το μοντέλο αν κουνιέται το ipad. Δυστυχώς οι αλγόριθμοι που κανουν την "real-time" ανίχνευση και αναπροσαρμογή της εικόνας είναι πολύ απαιτητικοί σε υπολογιστική ισχύ (κυρίως κάρτα γραφικών) και για αυτό πολλά group χρησιμοποιούν remote servers και όχι την υπολογιστική ισχύ των φορητών συσκευών στις οποίες απλώς αναμεταδίδουν το αποτέλεσμα σαν video. Τέλος είμαι αρκετά περίεργος αν κάλυψαν με την αποστειρωμένη θήκη την κάμερα ή την άφησαν ανοιχτή έτσι ώστε να έχουν καλύτερη εικόνα (γενικότερα δεν πρέπει να μένει κανένα μέρος μη καλυμμένο).

 

Όλα αυτά τα λέω για να δειξω το πόσο δύσκολη ειναι η ανάπτυξη τέτοιων εφαρμογών και την τεχνολογια που υπάρχει από πίσω. Υπάρχουν πολλά ανοιχτά θέματα και όποιος ενδιαφέρεται για κάτι τέτοιο σίγουρα θα βρει απίστευτες δυνατότητες και ελεύθερο πεδίο. 

 

Αυτά από εμένα και συγγνώμη για το μακροσκελές μήνυμα. Όποιος έχει διαφορετική γνώμη, είμαι ανοιχτός σε συζητηση. Ευχαριστώ! 

 

Πέτρος

 

Επεξεργασία: Θεωρώ ότι το ipad το χρησιμοποίησαν λόγω ότι ειναι πιο διαδεδομένο και "πουλάει" και όχι επειδή δεν κρασάρει. Όπως είπα η εφαρμογή μπορεί να ειναι απλώς ένα remote client και τίποτα άλλο. 


Τελευταία επεξεργασία από: mustang, 24/08/2013 - 21:29





Χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 0

0 μέλη, 0 επισκέπτες, 0 ανώνυμοι χρήστες