Μετάβαση στο περιεχόμενο


Φωτογραφία
* * * * * 2 ψήφοι

Apple: Οικονομικά αποτελέσματα Q1 2018 με νέα ρεκόρ κερδών


  • Παρακαλούμε συνδεθείτε για να απαντήσετε
48 μηνύματα σε αυτό το θέμα

#46   efib

efib

    iPH Elite Poster

  • 2.944 μηνύματα
  • Φύλο: Δ/Α
  • Κινητό: iPhone 4S

Δημοσίευση 04/02/2018 - 13:00

Κοίταξε επειδή μιλάς σε άτομο του χώρου, business administration έχω σπουδάσει, θα πρέπει να ξεχωρίσεις κάποια βασικά πράγματα

Να κανω εγω μια ακυρη ερωτηση; Εχω παρατηρησει πως και αλλοι το λενε στα αγγλικα, εχεις σπουδασει στο εξωτερικο και το λες ετσι; Συγγνωμη για το θαρρος που παιρνω και ρ ρωταω, αλλα παντα αναρωτιομουν γιατι δεν το λενε απλα διοικηση επιχ. :)



Ad

Ad

Team
iPhoneHellas
3,1416 μηνύματα
Twitter: @android
Φύλο: Όπως το δει κανείς
Κινητό: Android
Tablet: Για τα κουνούπια

Γιατί να γίνετε μέλη;

#47   ChrisDs

ChrisDs

    iPH Contributor

  • 941 μηνύματα
  • Φύλο: Άντρας
  • Κινητό: iPhone X

Δημοσίευση 04/02/2018 - 15:01


Να κανω εγω μια ακυρη ερωτηση; Εχω παρατηρησει πως και αλλοι το λενε στα αγγλικα, εχεις σπουδασει στο εξωτερικο και το λες ετσι; Συγγνωμη για το θαρρος που παιρνω και ρ ρωταω, αλλα παντα αναρωτιομουν γιατι δεν το λενε απλα διοικηση επιχ.  :)

Μην ζητάς συγνώμη λογική απορία είναι.  :)  Δεν είναι θέμα αν έχεις σπουδάσει εσωτερικό ή εξωτερικό. Προσωπικά έχω τελειώσει από ΠαΠει. Η Διοίκηση Επιχειρήσεων έχει παγκόσμιο χαρακτήρα οπότε είναι σύνηθες να χρησιμοποιούμε τους αγγλικούς όρους.

 

 

Και για να επανέλθουμε στο θέμα μας. Ξεκολλήστε από την καινοτομία. Η Apple δεν βασίζεται στην καινοτομία όσο περίεργο κι αν σας φανεί αυτό που γράφω. Σπάνια η Apple βγάζει κάτι πρώτη. Αυτό που κάνει είναι να μπαίνει σε μια κατηγορία που υπάρχει και να την βελτιώνει πάρα πολύ. Το ίδιο έκανε και τα iPod και με τα iPhone και πάει λέγοντας. Και "smartphones" και τηλέφωνα με touch υπήρχαν πριν το iPhone και mp3 players πριν το iPod. Αυτό που έκανε η Apple είναι να τα εξελίξει και να λύσει αυτά που άλλοι δεν έλυναν. Ναι έχουν υπάρξει και περιπτώσεις που ήταν η πρώτη που έκανε κάτι, αλλά στην πλειοψηφία των περιπτώσεων ακολουθεί την τακτική που περίεγραψα.

 

 

Και πάμε τώρα στον Cook. Το πρόβλημα του Cook δεν είναι η καινοτομία. Όταν γράφω ότι έχει "αράξει" εννοώ ότι δεν ασχολείται. Ο Jobs δεν ήταν τέλειος, ειχε κάνει και αυτός ένα κάρο λάθη. Τα μεγαλυτέρα πλεονέκτηματα του Jobs, και αυτό που λείπει πλέον από την Apple, δεν ήταν το innovation ή το reality field. Τα μεγαλύτερα πλεονέκτηματα του ήταν ότι πρόσεχε τις λεπτομέρειες, η συνέπεια-συνέχεια και βέβαια είχε eye for talent.

 

O Cook διοικεί με έναν "ωχαδερφισμό" που σπάει κόκκαλα. Έλα μωρέ ας βγάλουμε το λειτουργικό και το φτιάχνουμε μετά, ας χάσουμε το deadline που οι ίδιοι θέσαμε δεν βαριέσαι και πάει λέγοντας. Αυτά επι Jobs δεν γινόντουσαν γιατί καταλάβαινε πόσο σημαντικό είναι το κομμάτι της αξιοπιστίας. Γι'αυτό και βγήκαν διαμάντια όπως το Snow Leopard. Και θα δώσω ένα απλό παράδειγμα.

Όσοι ασχολούνται με την Apple κάποια χρόνια παραπάνω μπορεί να το θυμούνται αυτό που θα αναφέρω. Όταν ο Jobs είχε ένα keynote, με το που παρουσίαζε ένα προιόν αυτό εμφανιζόταν ακριβώς εκείνη την στιγμή στο site της εταιρείας, το update γινόταν μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου. Τώρα θα μου πείτε οκ σιγά, δεν έγινε και τίποτα αν στο site τα product updates γίνουν λίγο αργότερα. Καμία διαφωνία. Αυτό όμως είναι ένα πολύ μικρό αλλά χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πόσο tight ship διοικούσε ο Jobs.

Και βέβαια ο Jobs δεν τα έκανε όλα αυτά μόνος του. Είχε ένστικτο και κρίση και προσλάμβανε τα κατάλληλα άτομα για τις κατάλληλες θέσεις. Η εταιρεία ήταν οργανωμένη και οι αρμοδιότητες σωστά κατανεμημένες. Ο Cook τα έχει κάνει ένα μπάχαλο. Για αρχή εδιωξε τον Forstall, τα Apple Maps ήταν απλά αφορμή. O Forstall ήταν διάδοχος του με ότι αυτό συνεπάγεται. Με το που τον διώχνει μοιράζει τις αρμοδιότητες του σε 3 άτομα και αρχίζει το μπάχαλο με το software. Χάνει key members του management team για διάφορους λόγους και τα αντικαθιστά με ακατάλληλα άτομα. Η χειρότερη πρόσληψη του ήταν και παραμένει η Angela Ahrendts. Η συγκεκριμένη είχε κακή φήμη απο την εποχή που ήταν στην Burberry. Αν κάνετε ένα search, πέρα από τα γνωστά "πληρωμένα" άρθρα που την εκθειάζουν, θα βρείτε πολλά ενδιαφέροντα tidbits για την διοίκηση της εκεί. Χαρακτηριστικό των ημερών της στην Burberry ήταν ότι πήρε ένα Αγγλικό brand με τεράστια ιστορία, το "μπαστάρδεψε", μετέφερε στα κρυφά μεγάλο μέρος της παραγωγής στην Κίνα, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα, κρατώντας ακριβές τις τιμές και ενώ η εταιρεία είχε θέμα βάραγε αυξήσεις στους μισθούς και τα bonus της. Και από ότι ακούγεται έντονα ούτε στις Apple "πλατείες" την έχουν σε εκτίμηση.

 

Όλα αυτά είναι παθογένειες που ο Cook έφερε και που από ότι φαίνεται θα φύγουν μόνο αν φύγει, αφού δεν είναι ικανός ο ίδιος να τις διακρίνει. Όση καινοτομία και να έχει λοιπόν μια εταιρεία αν δεν δουλεύει με βάση τις αξίες που την έφεραν στο προσκήνιο δεν πρόκειται να την εκμεταλευτεί πλήρως. Ένα προιόν μπορεί να σε φτάσει μέχρι ενός σημείου. Παραδείγματα πολλά από προιόντα και συσκευές που ήταν μπροστά από την εποχή τους αλλά οι εταιρείες που τα έβγαλαν δεν κατάφεραν να τα αξιοποιήσουν λόγω των εσωτερικών αδυναμιών τους.


Τελευταία επεξεργασία από: ChrisDs, 04/02/2018 - 15:08


#48   efib

efib

    iPH Elite Poster

  • 2.944 μηνύματα
  • Φύλο: Δ/Α
  • Κινητό: iPhone 4S

Δημοσίευση 04/02/2018 - 15:30

 

Μην ζητάς συγνώμη λογική απορία είναι.  :)  Δεν είναι θέμα αν έχεις σπουδάσει εσωτερικό ή εξωτερικό. Προσωπικά έχω τελειώσει από ΠαΠει. Η Διοίκηση Επιχειρήσεων έχει παγκόσμιο χαρακτήρα οπότε είναι σύνηθες να χρησιμοποιούμε τους αγγλικούς όρους.

 

 

 

Σε ευχαριστω :)



#49   atari4

atari4

    iPH Hero

  • 5.327 μηνύματα
  • Φύλο: Άντρας
  • Κινητό: iPhone XS Max
  • Tablet:Άλλο
  • GameCenter:YNWA

Δημοσίευση 04/02/2018 - 15:57

Οποτε καλα κανω και λεω στους φιλους οτι ειμαι administrator στην πολυκατοικια. :P


Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

You'll Never Walk Alone





Χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 0

0 μέλη, 0 επισκέπτες, 0 ανώνυμοι χρήστες