iPhone OS 4.0 Preview


By
Posted on Thursday April 8th, 2010 / 21:17

To event της Apple για το preview της έκδοσης 4.0 του iPhone OS μόλις τελείωσε.

Ας δούμε, συνοπτικά τι παρουσίασε ο Steve Jobs:

iPhoneOS4

- iPad

Αρχικά, ο Steve Jobs μίλησε για το iPad και τα εξαιρετικά review που έλαβε από κριτικούς, όπως ο Mossberg και ότι μέχρι στιγμής έχουν πουληθεί περίπου 450,000 iPad από τα οποία τα 300,000 την πρώτη μέρα κυκλοφορίας. Οι χρήστες έχουν κατεβάσει 600,000 ebooks μέσω του iBookstore και πάνω από 3,5 εκατομμύρια εφαρμογές για το iPad ενώ υπάρχουν πάνω από 3,500 εφαρμογές στο iPad App Store.

iPhone

Mέχρι στιγμή έχουν πουληθεί πάνω από 50 εκατομμύρια iPhone και πάνω από 85 εκατομμύρια εάν προσθέσουμε και το iPod touch.

Σήμερα η Apple προσφέρει στους προγραμματιστές μια πρώιμη έκδοση του iPhone OS 4.0 που θα κυκλοφορήσει αυτό το καλοκαίρι προσφέροντάς του πάνω από 1500 νέα API.

Oι προγραμματιστές θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στο ημερολόγιο, στην photo library, στο quicklook και άλλα.

Όσο για τους χρήστες: δυνατότητα δωρεάς εφαρμογών, δημιουργίας playlists, 5x ψηφιακό zoom, tap-to-focus στο βίντεο, places στις φωτογραφίες, wallpaper όπως το iPad, υποστήριξη bluetooth keyboards και άλλα. Eπίσης:

Multitasking για το χρήστη

apple-iphone-os4_multitasking

O Steve Jobs αναγνωρίζει ότι άργησαν σε αυτό το θέμα αλλά η υλοποίησή τους είναι η καλύτερη, όπως έγινε με το copy – paste. Mπόρεσαν και βρήκαν έναν τρόπο ενεργοποίησης αυτής της δυνατότητας χωρίς να έχει μεγάλη επίπτωση στην μπαταρία.

Ο χρήστης ενώ βρίσκεται σε κάποια εφαρμογή και θέλει να επιστρέψει στην προηγούμενη, τότε πατώντας δύο φορές το Home Button εμφανίζονται στο κάτω μέρος της οθόνης οι εφαρμογές που είναι ανοιχτές (4 εφαρμογές τη φορά). Ο χρήστης επιλέγοντας μια εφαρμογή επιστρέφει σε αυτή στην κατάσταση στην οποία βρισκόταν. Αυτό μπορεί να γίνει και ενώ ο χρήστης βρίσκεται στην Home Screen.

Multitasking για τους προγραμματιστές

Η Apple κατάφερε να προσφέρει το multitasking χωρίς αρνητική επίδραση στη μπαταρία. Ο τρόπος που το κατάφερε αυτό είναι προσφέροντας επτά νέα API στους προγραμματιστές.

Το πρώτο είναι η μουσική στο παρασκήνιο. Για παράδειγμα, εφαρμογές όπως η Pandora θα μπορούν πλέον να παραμένουν ανοιχτές στο παρασκήνιο επιτρέποντας στο χρήστη να ακούει μουσική ακόμα όταν κλείσει η εφαρμογή.

Το δεύτερο είναι το VOIP. Παράδειγμα, το Skype. Ο χρήστης μπορεί να διατηρήσει τη συνομιλία του ανοιχτή ή να δεχτεί νέο τηλεφώνημα εφόσον η εφαρμογή έχει κλείσει. Όταν είναι στο μέσον μιας συνομιλίας και κλείσει η εφαρμογή θα εμφανίζεται μια κόκκινη status bar που θα ενημερώνει το χρήστη ότι βρίσκεται ακόμα σε κλήση.

Το τρίτο είναι το background location. Εδώ υπάρχουν δύο κατηγορίες. Για παράδειγμα, μια εφαρμογή όπως η Tom Tom θα μπορούσε να συνεχίζει να δίνει οδηγίες πλοήγησης ακόμα και μετά το κλείσιμό της. Η δεύτερη κατηγορία είναι εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης όπως το Loopt που απαιτούν την εύρεση της τοποθεσίας σας. Ο χρήστης θα ενημερώνεται με την ένδειξη ενός βέλους στο πάνω μέρος της οθόνης του iPhone ότι η εφαρμογή θα ζητά την έγκριση για τον εντοπισμού τους.

Το τέταρτο είναι τα push notifications. Τα push notifications υπάρχουν ήδη εδώ και 9 μήνες.

Το πέμπτο είναι τα local notifications. Αντίθετα με τα push notifications τα local δεν βασίζονται στους servers της Apple αλλά στο ίδιο το κινητό. Για παράδειγμα θα μπορείτε να ενημερώνεστε για το πότε αρχίζει το αγαπημένο σας σόου στην τηλεόραση.

Το έκτο είναι το task completion. Για παράδειγμα, σε μια εφαρμογή όπως το Flickr θα μπορείτε να συνεχίζετε να ανεβάζετε φωτογραφίες στα άλμπουμ σας ακόμα και όταν κλείνετε την εφαρμογή.

Το τελευταίο API είναι το fast app switching. Αυτό το API θα επιτρέπει στους προγραμματιστές να “αποθηκεύσουν” την κατάσταση της εφαρμογής όταν ο χρήστης την κλείνει και να συνεχίζει ακριβώς από εκείνο το σημείο όταν ο χρήστης επιστρέφει σε αυτή.

Επόμενο χαρακτηριστικό:

Φάκελοι

apple-iphone-os4_folders

Επιτέλους, το iPhone μας θα μπορεί να οργανώνει τις εφαρμογές μας σε φακέλους! Για να δημιουργήσετε έναν φάκελο, σέρνετε μια εφαρμογή πάνω σε μια άλλη δημιουργώντας έναν φάκελο με αυτές τις δύο. Στη συνέχεια προσθέτετε κι άλλες.

Επίσης, το iPhone ονομάζει αυτόματα τον φάκελο ανάλογα με το είδος της εφαρμογής. Το όνομα φυσικά μπορείτε να το αλλάξετε. Οι φάκελοι λειτουργούν όπως οι εφαρμογές. Μπορείτε ακόμα να τους βάλετε και στο dock!

Wallpaper

Όπως και στο iPad, έτσι και στο iPhone θα μπορείτε να θέσετε μια εικόνα ως wallpaper και στην home screen αλλά και στην lock screen.

Bελτιωμένος e-mail client

iPhone-OS4-unified-mailbox

Η εφαρμογή Mail.app θα έχει κάποιες βελτιώσεις με κυριότερη αυτή της προσθήκης ενός καθολικού inbox ενώ η υποστήριξη άνω του ενός exchange e-mail θα είναι εφικτή. Επίσης, θα υποστηρίζεται το άνοιγμα των attachments από εφαρμογές τρίτων, όπως και στο iPad.

iBooks

apple-iphone-os4-iBooks

Η εφαρμογή iBooks θα γίνει διαθέσιμη και στο iPhone. Όσοι έχουν αγοράσει ήδη κάποιο ηλεκτρονικό βιβλίο μέσω του iBook για iPad θα μπορούν να συγχρονίσουν τις αγορές τους σε όλες τις συσκευές τους (iPhone, iPod touch, iPad).

Enterprise

apple-iphone-os4_enterprise

Kαλύτερη προστασία των δεδομένων με κρυπτογράφηση των email και των attachments. Θα είναι, επίσης, διαθέσιμα μερικά API έτσι ώστε οι προγραμματιστές να μπορούν να κρυπτογραφήσουν περιεχόμενο μέσα στην εφαρμογή τους.

Game Center

iphone-os4-social-game-network

Προστίθεται η δυνατότητα για social gaming network, invitations, matchmaking, leader boards και achievements.

iAd

apple-iphone-os4_iAd

Η νέα βελτιωμένη πρόταση της Apple σχετικά με τον τρόπο που παραδίδονται οι διαφημίσεις στο iPhone. Oι διαφημίσεις θα προσφέρουν βελτιωμένη διαδραστικότητα με το χρήστη και οι προγραμματιστές θα κρατούν το 60% των κερδών. Το demo που γίνεται με διαφήμιση για την ταινία Toy Story 3 είναι πράγματι εντυπωσιακό.

Διαθεσιμότητα και κυκλοφορία

Tα παραπάνω 7 χαρακτηριστικά θα είναι τα κυριότερα από τα 100 νέα features του iPhone OS 4.0.

Mια preview έκδοση του iPhone OS 4.0 θα είνα διαθέσιμη για τους προγραμματιστές σήμερα κιόλας.

Το iPhone OS 4.0 θα είναι διαθέσιμο το καλοκαίρι για τους χρήστες iPhone 3GS και iPod touch 3G. To iPhone 3G και iPod touch 2G θα λαμβάνουν και αυτά την αναβάθμιση αλλά χωρίς κάποια στοιχεία, όπως το multitasking. Δεν αναφέρθηκε τίποτα για το iPhone πρώτης γενιάς. Η έκδοση για το iPad θα είναι διαθέσιμη το Φθινόπωρο.

[photos via gdgt, engadget]

Συζήτηση στο forum: Παρουσίαση του iPhone OS 4.0

About Harry Souris

Apple news, reviews and opinion. Guitar geek. Editor of iPhoneHellas.gr, MacUser.gr & TechGear.gr.

Follow me on twitter and facebook

Tags:
3 Responses to “iPhone OS 4.0 Preview”

  1. […] μετά την ολοκλήρωση του event για το preview του iPhone OS 4.0 (βλ. iPhone OS 4.0 preview) το site για τους προγραμματιστές για το iPhone […]

  2. […] βίντεο του χθεσινού event της πρώτης παρουσίασης της έκδοσης 4.0 για το iPhone OS […]

  3. […] από 5 ημέρες η Apple παρουσίασε το iPhone OS 4.0 με τα δεκάδες νέα χαρακτηριστικά για τα οποία […]