Vodafone Access Gateway (VAG) – iPhoneHellas Review [Αποκλειστικό]


By
Posted on Monday July 19th, 2010 / 20:28

Το iPhoneHellas σας παρουσιάζει το πρώτο αποκλειστικό review του Vodafone Access Gateway, τεχνολογίας 3G Femtocel, στην Ελλάδα!

Η Vodafone εισήγαγε στην Ελληνική αγορά το Vodafone Access Gateway aka VAG, μία συσκευή η οποία υπόσχεται να λύσει το θέμα 3G κάλυψης μιας και παρέχει καλό 3G σήμα για την κάλυψη του μέσου όρου σε τ.μ. για τα σπίτια στην Ελλάδα. Θεμελιώδης προϋπόθεση για να λειτουργήσει η συσκευή και υπηρεσία είναι να υπάρχει ενεργή σύνδεση ADSL internet και φυσικά 3G κινητό με συνδρομή Vodafone.

To VAG κατασκευάζεται από την Huawei και ανήκει στην νέα τεχνολογία Femtocel. Πρόκειται για μία συσκευή η οποία μπορεί να παρέχει 3G κάλυψη στο σπίτι ή το γραφείο καθώς επίσης και σε νεκρά σημεία κάλυψης όπως υπόγεια μιας και δεν απαιτείται να υπάρχει εξωτερικό δίκτυο Vodafone για να λειτουργήσει η συσκευή.Χρησιμοποιώντας την υπάρχουσα σύνδεση ADSL, οποιουδήποτε DSL παρόχου, συνδέεται με το δίκτυο κορμού της Vodafone για να παρέχει ολοκληρωμένες 3G υπηρεσίες φωνής και δεδομένων. Η συσκευή μπορεί να υποστηρίξει μέχρι και 4 ταυτόχρονους χρήστες που μπορούν να πραγματοποιούν παράλληλα κλήσεις φωνής/video ή/και κλήσεις δεδομένων (Mobile internet, mail κτλ.). Η συσκευή υποστηρίζει ταχύτητες HSDPA-7.2/HSUPA-1.4 με απαραίτητη προϋπόθεση φυσικά να υπάρχει και το διαθέσιμο BW στη σύνδεση ADSL.

Το δίκτυο 3G που παρέχει το VAG είναι όντως «private», μιας και μόνο τα Vodafone νούμερα που δηλώνει ο κάτοχος της συσκευής μπορούν να συνδεθούν και να εξυπηρετηθούν από το VAG. Προς το παρόν ο χρήστης επιτρέπεται να δηλώσει έως και 16 τηλέφωνα (MSISDNs), ενώ η συσκευή μπορεί να υποστηρίξει μέχρι 32 αν χρειαστεί στο μέλλον. Η ενεργοποίηση και διαχείριση (προσθαφαίρεση τηλεφώνων στην επιτρεπόμενη λίστα) της συσκευής μπορούν να πραγματοποιούνται online και μέσα από το MyAccount portal της Vodafone.

Το VAG μπορεί να θεωρηθεί ο καλύτερος φίλος του iPhone αφού αναδεικνύει όλες του τις δυνατότητες χωρίς την ανάγκη χρήσης WiFi ενώ τέρμα πλέον οι πεσμένες/χαμένες κλήσεις και τα συνεχόμενα ping-pong μεταξύ 2G-3G δικτύου. Η ισχύς εκπομπής και η ακτινοβολία του VAG είναι πολύ χαμηλότερες από τις αντίστοιχες διαφόρων WiFi APs/Routers. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το Apple Airport Extreme έχει μέγιστη εκπεμπόμενη ισχύ 100mW (20dBm), ενώ το VAG εκπέμπει σε λιγότερο του 25% της συγκεκριμένης ισχύος.

Το VAG δοκιμάστηκε εκτενώς με το iPhone 3GS. Η συσκευή ήταν συνδεδεμένη με το ADSL Modem (24/1Mbit σύνδεση) και το Apple Airport Extreme (Gigabit vesion) μέσω BPL (Broadband over Powerline) συσκευών (Belkin @ 200Mbps). Αποδείχτηκε ότι το πιο σημαντικό για την βέλτιστη παροχή κάλυψης 3G σε όλο το σπίτι (περίπου 85 τ.μ./2ος όροφος) ήταν να βρεθεί η σωστή θέση/ύψος για να τοποθετηθεί το VAG έχοντας πάντοτε περιορισμούς για λόγους καλαισθησίας. Αυτή η διαδικασία δεν ήταν τελικά ιδιαίτερα δύσκολη, ιδίως όταν χρησιμοποιείς και BPL. Συνιστάται η συσκευή να τοποθετηθεί σε ανοιχτό κεντρικκό σημείο που δεν εμποδίζεται από άλλα αντικείμενα καθώς επίσης και σε ύψος > 80εκ./1μ.

H 3G κάλυψη που παρείχε το VAG ακόμα και για τον απαιτητικό δέκτη του iPhone ήταν πολύ καλή σε όλο το σπίτι. Το κινητό μάλιστα μερικές φορές διάλεγε το 3G δίκτυο του VAG από το πάρκιν του ισογείου παρόλο που το εξωτερικό 2G δίκτυο ήταν καλό. Τα ping-pong με το 2G δίκτυο και η ανεπιθύμητη υστέρηση κυρίως στο browsing σχεδόν εξαφανίστηκαν, ενώ η ταχύτητα στο browsing/mailing ήταν άψογη σχεδόν σε όλο το σπίτι.

Το direct download (rapidshare) δοκιμάστηκε μέσω της δυνατότητας tethering του iPhone 3GS και οι ταχύτητες που μετρήθηκαν ήταν στο εύρος 3.5-6.5Mbit, αν και πάντοτε οι ταχύτητες που μετράει η εφαρμογή του Speedtest είναι αρκετά χαμηλότερες μιας και το μέγεθος των πακέτων που μεταφέρει κατά την μέτρηση δεν είναι πάντοτε αρκετό για να αναγκάσουν το VAG να παρέχει τη μέγιστη ταχύτητα στο μικρό χρονικό διάστημα της μέτρησης του Speedtest.

H ποιότητα όλων τον κλήσεων ήταν πολύ καλή σε όλο το σπίτι και σπάνια οι κλήσεις από το VAG μεταφέρονταν στο εξωτερικό 2G δίκτυο. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι οι κλήσεις από το εξωτερικό δίκτυο δεν μεταφέρονται στο VAG, ενώ οι κλήσεις από το VAG μεταφέρονται μόνο στο 2G εξωτερικό δίκτυο, με την προϋπόθεση ότι υπάρχει και μπορεί να μετρηθεί από το VAG.

Σημαντική σημείωση για να παίζει καλά η υπηρεσία είναι το VAG να μην είναι πολύ κοντά σε ενεργή συσκευή WiFi (για τυχόν παρεμβολές), στο δίκτυο που θα συνδεθεί να είναι ενεργός ο DHCP Server του Modem/Router για να μπορέσει να του εκχωρηθεί μια IP, καθώς επίσης να μην υπάρχει κάποιο firewall ενεργοποιημένο για την IP και τις πόρτες που λειτουργεί το VAG. Το VAG είναι ένα απλό 3G σημείο πρόσβασης και δεν μπορεί να προτεροποιήσει προς τον ISP την κίνηση που το διαπερνά σε σχέση με την υπόλοιπη internet κίνηση του τοπικού δικτύου που συνδέεται, επομένως θέλει λίγη προσοχή σε αργές συνδέσεις ADSL ή με υπολογιστές που τρέχουν εφαρμογές torrents και μερικές φορές συνηθίζουν να γεμίζουν το ήδη περιορισμένο UL των ADSL γραμμών με αποτέλεσμα να έχουν αντίκτυπο στην ποιότητα επικοινωνίας μέσα από το VAG. Επίσης θα πρέπει να αναφερθεί ότι το VAG θα πρέπει να λειτουργεί στην διεύθυνση που έχει δηλώσει ο κάτοχος κατά την ενεργοποίηση, οποιαδήποτε μετακίνηση της συσκευής χωρίς να έχει ενημερώσει την Vodafone σημαίνει και αυτόματο κλείδωμα/απενεργοποίηση του VAG.

Σε γενικές γραμμές, το VAG είναι μια πολύ καλή και καλαίσθητη συσκευή που βασίζεται στην προηγμένη και αναπτυσσόμενη (1η γενιά) τεχνολογία Femtocell και θα μπορούσε άνετα να θεωρηθεί ο απαραίτητος σύντροφος του απαιτητικού iPhone τόσο στο σπίτι όσο και στο γραφείο, ιδίως σε περιοχές που η κάλυψη 2G/3G δεν είναι καλή ή ανύπαρκτη.

Το VAG διατίθεται δωρεάν ή με έκπτωση σε πελάτες συμβολαίου ενώ επίσης πωλείται και  ανεξάρτητα στην τιμή των €150. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δυνατότητες της συσκευής μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.vodafone.gr/gateway.

Συζήτηση στο forum: Vodafone Access Gateway (VAG) – iPhoneHellas Review

About Vasilis Ananiadis

Ο ζωντανός θρύλος της Ελληνικής blogόσφαιρας, ο αβυσσαλέος master του SEO, o πρίγκηπας των Social Media, ο τυφώνας των Web Startups, ο οργασμός της ιντερνετικής επιτυχίας. Τώρα και στο twitter: @vananiadis
2 Responses to “Vodafone Access Gateway (VAG) – iPhoneHellas Review [Αποκλειστικό]”

  1. […] να διαβάσετε και το εξαιρετικό αποκλειστικό review του iPhonehellas! Categories: Vodafone Tags: Huawei, Vodafone, Vodafone 3G Femtocell technology, Vodafone Access […]

  2. […] This post was mentioned on Twitter by iPhoneHellas, iPhone Hellas. iPhone Hellas said: Vodafone Access Gateway (VAG) – iPhoneHellas Review [Αποκλειστικό]: Το iPhoneHellas σας παρουσιάζει το πρώτο αποκλ… http://bit.ly/9lN9ST […]