Το Πρώτο Θέμα στο iPad: Το ‘ξεφυλλίσαμε’. Σας το προτείνουμε.


By
Posted on Thursday June 23rd, 2011 / 17:07

Την περασμένη Κυριακή 19 Ιουνίου το Πρώτο Θέμα της Κυριακής κυκλοφόρησε σε ειδική διαδραστική έκδοση για το iPad. Εμείς κατεβάσαμε την εφαρμογή, αγοράσαμε το 1ο διαθέσιμο Κυριακάτικο φύλλο (1,59€), το “ξεφυλλίσαμε” και σας παραθέτουμε τις εντυπώσεις μας:

Εκκινώντας την εφαρμογή και αφού αγοράσεις το Κυριακάτικο φύλλο της επιλογής σου θα χρειαστεί να περιμένεις ώστε να “κατέβουν” τα 4 έντυπα συνολικού μεγέθους 627MB (308.7MB η εφημερίδα, 210.2 MB το People, 63.8MB το Business Stories και 44.3MB το ΟΛΑ). Με σύνδεση WiFi σε 5-10 λεπτά έχεις τελειώσει και είσαι έτοιμος να διαβάσεις την εφημερίδα σου. Με σύνδεση δικτύου 3G… δεν το δοκιμάσαμε και επίσης δεν το συνιστούμε καθώς οι τιμές δεδομένων των παρόχων μας είναι απαγορευτικές. Σε αυτό το σημείο αξίζει να επισημάνουμε ότι υπάρχει η δυνατότητα παύσης του download ώστε να κατεβάσετε π.χ μόνο το Κυριακάτικο φύλλο χωρίς τα περιοδικά ενώ το περιεχόμενο είναι προσβάσιμο παράλληλα με το download ώστε να μην περιμένετε να κατέβει ολόκληρο το φύλλο για να ξεκινήσετε το διάβασμα του!

Πρώτο Θέμα iPad

Ανοίγοντας το Πρώτο Θέμα στο iPad βρισκόμαστε μπροστά σε μία ευχάριστη έκπληξη καθώς το Κυριακάτικο φύλλο δεν είναι μία απλή μεταφορά του εντύπου σε .pdf αλλά αποτελεί ένα νέο δυναμικό περιβάλλον, κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του iPad. Αυτό είναι ένα σημείο στο οποίο επιβάλεται να αναφερθούμε καθώς πολλοί χρήστες έχουν δυσανασχετήσει με την τιμή διάθεσης θεωρώντας πως το Πρώτο Θέμα στο iPad είναι μία συρραφή .pdf σελίδων.

Η Woodwing έχει φροντίσει για το αντίθετο προσφέροντας ένα σύγχρονο εργαλείο μεταφοράς των κειμένων και των φωτογραφιών από την έντυπη στην ηλεκτρονική μορφή, προσθέτοντας επιπλέον δυνατότητες για interactive media (ήχο, βίντεο). To portfolio της εταιρείας (Time Magazine, People Magazine, Fortune κ.α.) δεν αφήνει πολλά περιθώρια για αμφισβήτηση.

Για την πλοήγηση μεταξύ των άρθρων χρησιμοποιείται το γνωστό swipe αριστερά-δεξιά και το πάνω-κάτω για την πρόσβαση σε επιπλέον θέματα και υλικό των άρθρων ενώ με ένα άγγιγμα στην οθόνη εμφανίζονται τα Μενού πλοήγησης:

  • Επάνω Μενού: Περιεχόμενα έκδοσης, Έλεγχος ήχου και Σελιδοδείκτες για επιλογή άρθρων
  • Κάτω Μενού: Αγορά τευχών, Αρχείο ένθετων, Εξώφυλλο, Περιεχόμενα έκδοσης, Ροή είδησης και Βοήθεια

Κρατώντας το iPad σε οριζόντια θέση (landscape) τα άρθρα παρουσιάζονται “ντυμένα” με φωτογραφικό υλικό ή ακόμα και βίντεο, ενώ στην κάθετη θέση (portrait) το media υλικό εξαφανίζεται αφήνοντας το κείμενο σε πρωταγωνιστική θέση. Τα υπόλοιπα έντυπα (People, BS) ακολουθούν την ίδια λογική με μόνη “παραφωνία” το ΟΛΑ το οποίο και εμφανίζεται ως συρραφή .pdf σελίδων…. τουλάχιστον προς το παρόν.

Ένα σύντομο video περιήγησης στο Πρώτο Θέμα για το iPad:


Πρώτο Θέμα στο iPad by iPhoneHellas

Συνολικά, η πρώτη μας αίσθηση είναι πολύ θετική καθώς διαπιστώσαμε ότι πρόκειται για μία ποιοτική, πρωτοποριακή προσπάθεια στον Ελληνικό χώρο αν και με κάποια περιθώρια βελτίωσης ιδίως όσον αφορά την εμφάνιση της γραμματοσειράς (font) ενώ θεωρούμε σίγουρο ότι τα  όποια γραφιστικά μικρολαθάκια θα διορθωθούν.

Το κόστος απόκτησης του ηλεκτρονικού Κυριακάτικου φύλλου στα 1,59€ κρίνεται απόλυτα λογικό δεδομένου ότι η  αντίστοιχη έντυπη έκδοση (χωρίς τα DVD) κοστίζει 2€.

Σε επικοινωνία που είχαμε με τους developers είχαμε την ευκαιρία να μάθουμε ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την εφαρμογή αλλά και να συζητήσουμε σχετικά με τα προβλήματα που αναφέραμε παραπάνω, λαμβάνοντας την διαβεβαίωση ότι θα υπάρξει βελτίωση σε όλους τους τομείς:

  • Το πρόβλημα με την παρουσίαση των γραμματοσειρών στην οθόνη του iPad είναι κάτι που αναμένεται να λυθεί άμεσα με την 2η έκδοση (26 Ιουνίου) να εμφανίζεται με fonts σχεδιασμένα για το iPad.
  • Όσον αφορά το ΟΛΑ, η μετατροπή του περιεχομένου σε ηλεκτρονική μορφή είναι στα άμεσα σχέδια της ομάδας και αναμένεται να ολοκληρωθεί  αργότερα και αφού προγηθεί το απαραίτητο redesign και στο έντυπο.
  • Μέσα στο καλοκαίρι θα έχουμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε και το συνδρομητικό πακέτο που αναμένεται να μειώσει ακόμα περισσότερο την τιμή απόκτησης του Πρώτου Θέματος στο iPad.
  • Τέλος, από Χειμώνα αναμένονται περισσότερες εκπλήξεις για τις οποίες θα σας ενημερώσουμε όταν έρθει η ώρα…

Η διαφήμιση του Πρώτου Θέματος στο iPad:

Το πρώτο, μεγάλο βήμα έγινε και πλέον οι Έλληνες χρήστες έχουν την δυνατότητα ηλεκτρονικού ξεφυλλίσματος μίας δημοφιλούς εφημερίδας στο iPad τους. Ελπίζουμε “το πείραμα” να πετύχει οικονομικά ώστε να ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι εκδοτικοί οίκοι της χώρας.

Το μεγάλο στοίχημα που θα πρέπει να κερδίσει το Πρώτο Θέμα είναι να μεταπείσει τους μαθημένους πλέον αναγνώστες να γυρίσουν την πλάτη στο Κυριακάτικο φύλλο με τις προσφορές σε DVD και να κάνουν “downgrade” στην απλή και δη ηλεκτρονική έκδοση. Θα τα καταφέρει;

[iTunes link – Τιμή εφαρμογής: Δωρεάν – Τιμή Κυριακάτικου φύλλου: 1,59€]

Σχολιασμός στο forum: Το Πρώτο Θέμα στο iPad

About Vasilis Ananiadis

Ο ζωντανός θρύλος της Ελληνικής blogόσφαιρας, ο αβυσσαλέος master του SEO, o πρίγκηπας των Social Media, ο τυφώνας των Web Startups, ο οργασμός της ιντερνετικής επιτυχίας. Τώρα και στο twitter: @vananiadis
Comments are closed.