Dragon Dictation & Dragon Search [Review]


By
Posted on Monday June 4th, 2012 / 12:57

dragon

Όπως σας είχαμε προϊδεάσει και πριν λίγες μέρες η Nuance πρόκειται να κυκλοφορήσει στο App Store δύο πολύ σημαντικές εφαρμογές για το ελληνικό κοινό: Dragon Dictation και Dragon Search. Οι εφαρμογές θα είναι διαθέσιμες στις 6 Ιουνίου δωρεάν για iPhone, iPad και iPod touch και σήμερα μπορείτε να δείτε για πρώτη φορά μια αναλυτική παρουσίαση των δυνατοτήτων των δύο εφαρμογών.

U P D A T E: Οι εφαρμογές είναι πλέον διαθέσιμες για το iPhone και το iPad. Μπορείτε να κατεβάσετε το Dragon Dictation [iTunes link] και το Dragon Search [iTunes link] δωρεάν από το App Store.

Dragon Dictation

Ουσιαστικά, πρόκειται για το κυριότερο μέρος των προτάσεων της Nuance. Η εφαρμογή είναι απλή και κατανοητή προσφέροντας τη δυνατότητα στο χρήστη να μιλήσει στη συσκευή και αυτά που λέει να μετατρέπονται σε κείμενο. Πρόκειται για την πρώτη φορά που η δυνατότητα αυτή προσφέρεται στην Ελλάδα στο iOS.

Ανοίγοντας την εφαρμογή και μετά από τις αρχικές ρυθμίσεις επιλογής περιοχής και γλώσσας μπορούμε να ρυθμίσουμε τη δικτύωση σε Facebook και Twitter, την ενεργοποίηση αναγνώρισης ονομάτων από τον τηλεφωνικό μας κατάλογο και τον αυτόματο εντοπισμό τέλους ομιλίας. Η εφαρμογή έχει την ιδιότητα να προσαρμόζεται στη φωνή μας με την πάροδο του χρόνου και γι’ αυτό υπάρχει και η επιλογή επαναφοράς εγγραφής.

Στο κυρίως πιάτο, λοιπόν. Το Dragon Dictation είναι πολύ έξυπνο. Μην μιλάτε αργά σαν να μιλάτε σε υπολογιστή. Θα σας αντιμετωπίσει ανάλογα και θα κάνετε περισσότερα λάθη. Μιλήστε με τον κανονικό ρυθμό της φωνής σας. Στις δοκιμές μας βρήκαμε ότι το ποσοστό επιτυχίας είναι ιδιαίτερα υψηλό ακόμα και σε περίεργες λέξεις της γλώσσας μας. Ο μέγιστος χρόνος που μπορείτε να μιλήσετε στην εφαρμογή είναι -εύλογα- 60 δευτερόλεπτα τη φορά ενώ ανταποκρίνεται σχετικά καλά σε θορυβώδη περιβάλλοντα χωρίς να γίνεται χρήση του δεύτερου μικροφώνου στο iPhone 4S.

Αφού τελειώσετε την υπαγόρευση η μετατροπή ολοκληρώνεται σχεδόν άμεσα χρησιμοποιώντας έναν απομακρυσμένο server. Γι’ αυτόν τον λόγο απαιτείται προφανώς σύνδεση στο Internet μέσω Wi-Fi ή 3G. Από ’κει και πέρα μπορείτε σε πρώτη φάση να μοιραστείτε αυτό το κείμενο σε Twitter & Facebook, να το στείλετε ως SMS ή e-mail (ανοίγουν οι αντίστοιχες εφαρμογές και με την ολοκλήρωση επιστρέφετε αυτόματα στο Dragon Dictation) και να κάνετε copy το κείμενο για χρήση οπουδήποτε. Όσον αφορά τα σημεία στίξης θα πρέπει να τα προφέρετε κανονικά κατά την υπαγόρευση του μηνύματος. Μερικά ειδικά σύμβολα όπως “$”, “%” εμφανίζονται αυτόματα και σε σχέση και με τα συμφραζόμενα. Μπορείτε επίσης να εκτελέσετε μερικές βασικές εντολές κειμένου, όπως “Νέα Παράγραφος” ή “Νέα Γραμμή” απλώς εκφωνώντας τες.

Συνήθη σημεία στίξης

Αν κάνετε κάπου λάθος μπορείτε να κάνετε tap στην λέξη που θέλετε να διορθώσετε και από κει και πέρα έχετε τρεις επιλογές: να διαγράψετε τη λέξη, να πατήσετε το record και να ηχογραφήσετε κατευθείαν τη διόρθωση ή να ανοίξετε το κλασικό πληκτρολόγιο και να γράψετε χειροκίνητα τη σωστή λέξη. Αν θέλετε να διορθώσετε ολόκληρη φράση μπορείτε να σύρετε το δάχτυλο σας στην οθόνη πάνω από τις λέξεις που θέλετε να αντικαταστήσετε. Σε αυτό το θέμα το μόνο αρνητικό που εντοπίσαμε είναι ότι εάν επιλέξετε μια λέξη και πατήσετε το record δεν αφήνεται κενό με την προηγούμενη λέξη, οπότε εμφανίζονται ενωμένες. Για να υπάρξει το κενό θα πρέπει να πατήσετε πρώτα διαγραφή και μετά να ηχογραφήσετε τη σωστή λέξη.

Το μεγαλύτερο μειονέκτημα της εφαρμογής είναι ότι κάθε φορά μπορεί να υποστηρίξει μία μόνο γλώσσα. Η Nuance έχει κάνει μία πολύ καλή προσπάθεια να εντάξει ένα μεγάλο εύρος αγγλικών λέξεων αλλά αδιαμφισβήτητα θα υπάρξουν φορές που μερικές αγγλικές λέξεις δεν θα αναγνωρίζονται καθόλου και θα πρέπει χειροκίνητα να εισάγετε την αγγλική.

Dragon Search

Το Dragon Search, όπως μαρτυρά το όνομά του, προσφέρει τη δυνατότητα αναζήτησης μόνο με τη φωνή σας. Και εδώ αυτά που λέτε μετατρέπονται σε κείμενο ενώ πραγματοποιείται αναζήτηση σε Google, Wikipedia, Twitter, YouTube και iTunes Music Store. Μπορείτε, ακόμα, να αντικαταστήσετε το Google με το Yahoo! ή Bing. (σημ: στην έκδοση που είχαμε στην διάθεση μας για το review δεν υπήρχε το Bing) αλλά πέρα από αυτό η εφαρμογή είναι ιδιαίτερα απλή και λιτή.

Σκέψεις

Πρόκειται για δύο πολύ σημαντικές εφαρμογές που λανσάρονται στην ελληνική αγορά και θα γίνουν αναπόσπαστο κομμάτι της επικοινωνίας για πολλούς χρήστες.

Σίγουρα, ο τρόπος που λειτουργεί η Apple δεν επιτρέπει την απροβλημάτιστη ενσωμάτωση της υπηρεσίας στο ίδιο το λειτουργικό. Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψιν ότι το Siri χρησιμοποιεί ως υπόβαθρο τη Nuance έχουμε ελπίδες ότι κάποια στιγμή θα υποστηριχτεί και η ελληνική γλώσσα αν και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούμε προτεραιότητα. Αν, μάλιστα, αλλάξει και λίγο νοοτροπία η Apple δεν βλέπουμε το λόγο να μην υποστηριχθούν τα ελληνικά στη λειτουργία Dictation του iPhone 4S και iPad 3 και ας μην υποστηριχθεί στο Siri.

Να πούμε, επίσης, στους developers ότι η Nuance προσφέρει ειδικό API για τη λειτουργία αυτή που μπορείτε να ενσωματώσετε και εσείς στις εφαρμογές σας εγγενώς. Τέλος, για τους χρήστες Mac να αναφέρουμε ότι δεν προβλέπεται η αντίστοιχη αναβάθμιση της εφαρμογής με ελληνικά.

Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι με τις κυκλοφορίες των εφαρμογών αυτών και ελπίζουμε ότι θα τις εκμεταλλευτείτε και εσείς στο έπακρο. Μείνετε συντονισμένοι στις 6 Ιουνίου για την επίσημη διάθεση των εφαρμογών στο App Store.

Σχολιασμός στο forum

About Harry Souris

Apple news, reviews and opinion. Guitar geek. Editor of iPhoneHellas.gr, MacUser.gr & TechGear.gr.

Follow me on twitter and facebook
One Response to “Dragon Dictation & Dragon Search [Review]”

  1. […] Μπορείτε να κατεβάσετε το Dragon Dictation [iTunes link] και το Dragon Search [iTunes link] δωρεάν από το App Store και να διαβάσετε το αποκλειστικό review του iPhoneHellas.gr εδώ. […]