Όχι, η Apple δεν αντέγραψε τη Sony


By
Posted on Wednesday August 1st, 2012 / 13:28

Τις προηγούμενες μέρες προωθήθηκε στον τύπο μια σειρά φωτογραφιών από αυτό που ήταν ένα πρώιμο σχέδιο για το iPhone ένα περίπου χρόνο πριν αυτό κυκλοφορήσει. Οι φωτογραφίες αυτές κατατέθηκαν ως στοιχεία στη δίκη που ξεκίνησε προχτές μεταξύ Apple και Samsung και υποτίθεται ότι θα αποδείκνυαν ότι η Apple είχε αντιγράψει τον σχεδιασμό του iPhone από τη Sony. Βέβαια, τα στοιχεία αυτά δεν έγιναν τελικά δεκτά από την δικαστή της υπόθεσης αλλά ήταν αρκετά για να προκαλέσουν το σύνηθες “trolling”.

Ας δούμε τι αναφέρει η Samsung σχετικά με το θέμα:

Ο «επαναστατικός» σχεδιασμός του iPhone προέκυψε από τα σχέδια ενός άλλου ανταγωνιστή – τη Sony. Τον Φεβρουάριο του 2006, πριν συλληφθεί ο σχεδιασμός του iPhone, ο Tony Fadell κυκλοφόρησε εσωτερικά ένα άρθρο στους Steve Jobs, Jonathan Ive και άλλους. Σε αυτό το άρθρο ένας σχεδιαστής της Sony συζητούσε τα σχέδια της εταιρείας για μια φορητή συσκευή που δεν θα είχε κουμπιά και άλλα περιττά διακοσμητικά στοιχεία, θα χώραγε στο χέρι, θα ήταν ορθογώνιο με μια οθόνη και θα είχε στρογγυλευμένες άκρες. Μετά την ενημέρωση για το άρθρο αυτό ο σχεδιαστής Shin Nishibori ανέλαβε να προετοιμάσει ένα σχέδιο “εμπνευσμένο από τη Sony” για το κινητό της Apple με τα σχετικά CAD σχέδια και τρισδιάστατα μοντέλα. Αυτά τα μοντέλα μάλιστα είχαν και το όνομα Sony χαραγμένο στο σχέδιο της συσκευής.

Μπορείτε να δείτε για τι πράγμα κάνει λόγο η Samsung σε αυτό το δημοσίευμα του iPhoneHellas.gr. Στην πραγματικότητα, όμως, η Sony δεν είχε καμία τέτοια συσκευή στην αγορά. Πρόκειται για ένα σχέδιο εμπνευσμένο από μία γενική περιγραφή ενός προϊόντος, το Walkman που βλέπετε παρακάτω:

Η επιχειρηματολογία της Samsung προέκυψε από μία συνέντευξη/άρθρο στο BusinessWeek το 2006 με τους σχεδιαστές Takashi Ashida και Yujin Morisawa της Sony. Στην πραγματικότητα, όμως, το κομμάτι για το οποίο έγινε όλη η «φασαρία» αναφέρει την απάντηση του Morisawa στην ερώτηση “Πόσο επηρέασε το iPod τον σχεδιασμό σου;”:

Η ιδέα είναι να αφήσουμε τα υπερβολικά διακοσμητικά στοιχεία. Κοίταξα το πρώτο Walkman [του 1979]. Μετά σκέφτηκα, “Πώς μπορώ να δώσω μορφή στη μουσική;” Η μουσική δεν έχει πάντα μορφή, εξελίσσεται. Άκουγα μουσική και κουνούσα τα χέρια μου στον αέρα. Σκέφτηκα ότι δεν θα έπρεπε να υπήρχε ένα τέλος στις γραμμές. Έτσι, ξεκίνησα να σχεδιάζω ένα στρογγυλεμένο σχήμα, και συνέχιζα να μετακινώ τη γραμμή. Η ομάδα μου μου έδειξε την ιδέα της: ήταν ένα ορθογώνιο με μια οθόνη και κουμπιά. Τα περισσότερα άλλα players έχουν οθόνη και κουμπιά. Το πρώτο μου mock-up δεν είχε κουμπιά. Δεν ήθελα κουμπιά.

Αντιλαμβάνεστε ότι οι ισχυρισμοί της Samsung δεν είχαν καμία ουσιαστική βάση και αν μη τι άλλο δείχνουν το πως η Sony επηρεάστηκε από τη φιλοσοφία του iPod. Εξάλλου, λίγες ώρες αργότερα εμφανίστηκαν και οι φωτογραφίες ενός άλλου πρωτότυπου iPhone από το 2005 (πριν το υποτιθέμενο “εμπνευσμένο από τη Sony” iPhone) με την κωδική ονομασία “Purple” που μοιάζει αρκετά με το τωρινό iPhone 4/4S.

Σχολιασμός στο forum

[via DaringFireball]

About Harry Souris

Apple news, reviews and opinion. Guitar geek. Editor of iPhoneHellas.gr, MacUser.gr & TechGear.gr.

Follow me on twitter and facebook
Comments are closed.