Η νέα εμφάνιση στο iOS 7: το μαύρο, το άσπρο και το επίπεδο


By
Posted on Friday May 24th, 2013 / 21:49

Καθώς η πολυαναμενόμενη ημερομηνία των αποκαλυπτηρίων της επόμενης έκδοσης του λειτουργικού συστήματος της Apple για iPhone, iPad και iPod touch πλησιάζει, ολοένα και περισσότερες λεπτομέρειες έρχονται στο προσκήνιο σχετικά με το τι θα περιλαμβάνει το ανανεωμένο γραφικό περιβάλλον του iOS 7.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως ο Jony Ive έχει δώσει όλη την βαρύτητα στον ολικό επανασχεδιασμό του γραφικού περιβάλλοντος και ελάχιστα σε νέες λειτουργίες. Οι πηγές περιγράφουν το iOS 7 ως “μαύρο, άσπρο και επίπεδο παντού” και αφορούν την κατάργηση όλων των βαρέων γραφικών στοιχείων από τη διεπαφή χρήστη και την προσθήκη πολλών νέων, στα χρώματα του λευκού και του μαύρου.

Τους τελευταίους μήνες η Apple έχει επανασχεδιάσει το iOS 7 πάρα πολλές φορές, και μέχρι την παρουσίαση του νέου λειτουργικού στο WWDC, τα γραφικά στοιχεία ενδεχομένως να διαφοροποιηθούν αρκετά από τις δοκιμαστικές εσωτερικές εκδόσεις. Παρ’ όλα αυτά ας δούμε αναλυτικά όλα όσα γνωρίζουμε για την νέα εμπειρία χρήστη που θα μας παρουσιάσουν σύντομα.

Τα heavy textures:
Στα software design meetings με τους iOS designers και τον Greg Christie (Human Interface vice president), ο Ive ανέφερε επανειλημμένα την αποστροφή του από το skeuomorphic περιβάλλον που επιθυμούσαν οι Steve Jobs και Scott Forstall. Επιπλέον δήλωνε ότι οι σχεδιασμοί λογισμικού γεμάτοι με φυσικές μεταφορές δεν αντέχουν στο χρόνο. Πόσο μάλλον όταν οι υπάρχουσες εφαρμογές διαθέτουν πολλά διαφορετικά designs (όπως π.χ. οι κίτρινες Σημειώσεις, οι ασημί Χάρτες, το γαλανόλευκο Mail και το καζινοειδές Game Center) με αποτέλεσμα την σύγχυση των χρηστών.

Με περισσότερες από μισό δισεκατομμύριο ενεργοποιημένες iOS συσκευές, ο Ive έχει την τεράστια πρόκληση να κάνει το λογισμικό της Apple λιτό και καθαρό, διατηρώντας όμως την ευχρηστία. Οι εσωτερικές πηγές αναφέρουν πως ο Ive θα κάνει αισθητή την παρουσία του σε κάθε γωνιά του λειτουργικού συστήματος, διατηρώντας παράλληλα τα χαρακτηριστικά που το έκαναν τόσο δημοφιλές.

Η οθόνη κλειδώματος:
Όταν ο Steve Jobs παρουσίασε το iPhone στο κοινό τον Ιανουάριου του 2007, μία από τις πιο καινοτόμες λειτουργίες ήταν η χειρονομία ξεκλειδώματος slide-to-unlock. Από τότε, η lock screen έχει παραμείνει σχεδόν ίδια.

Με το iOS 7, η Apple θα αντικαταστήσει τη γυαλιστερή, διάφανη γραμμή πίσω από την ώρα στο επάνω μέρος της οθόνης κλειδώματος με ένα πιο μαύρο γραφικό που δεν θα γυαλίζει. Η εισαγωγή του pin θα γίνεται σε στρογγυλά κουτάκια (αντί για τετράγωνα) με τα πλήκτρα να είναι μαύρα με λευκά γράμματα και λευκά περιθώρια. Επιπλέον, οι γνωστοποιήσεις και η λειτουργία ξεκλειδώματος θα βελτιωθούν με επιπλέον χειρονομίες.

Γενικά, η οθόνη κλειδώματος θα είναι ελαφρώς διαφορετική από αυτήν που έχουμε συνηθίσει, αλλά θα λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο.

Γνωστοποιήσεις:
Ο Jony Ive έχει καθοδηγήσει την ομάδα σχεδιασμού να αντικαταστήσει όλα τα δερμάτινα και λινά textures του iOS με πιό λιτούς ασπρόμαυρους χρωματισμούς. Το Κέντρο Γνωστοποιήσεων (Notification Center) διαθέτει πίσω του ένα σκούρο φόντο λινού υφάσματος. Στο iOS 7, αυτό θα αποκτήσει ένα σκούρο γκρι/μαύρο χρώμα με λευκό κείμενο.

Επίσης, οι τελευταίες δοκιμαστικές εκδόσεις του iOS 7 περιλαμβάνουν νέες περιοχές για γρήγορη πρόσβαση σε πληροφορίες. Εκτός από τον τοπικό καιρό και τις μετοχές, η Apple θα εισάγει επιπλέον widgets στο Notification Center, όπως για παράδειγμα ροή ειδήσεων, ενώ τέλος θα προστεθούν διακόπτες για άμεση ενεργοποίηση/απενεργοποίηση των WiFi, Airplane Mode και Bluetooth.

Home Screen:
Όπως και με την οθόνη κλειδώματος, ο σχεδιασμός της home screen έχει παραμείνει όλα αυτά τα χρόνια ο ίδιος. Με στο iOS 7 τα εικονίδια των εφαρμογών χάνουν τη λάμψη, τις σκιές και τη γυαλάδα τους, διατηρούν όμως τις στρογγυλεμένες άκρες και τις λειτουργίες αγγίγματος.

Όλες οι εφαρμογές της Apple έχουν επανασχεδιασμένα εικονίδια, με μεγαλύτερη αλλαγή αυτά της κάμερας και των φωτογραφιών, ενώ από το λογότυπο του Game Center αφαιρέθηκαν η πράσινη τσόχα και τα κομμάτια από το σκάκι.

Επιπρόσθετα, αισθητή κάνουν την παρουσία τους οι πανοραμικές ταπετσαρίες (εικόνες που επεκτείνονται κατά την εναλλαγή αρχικών οθονών).

Από όλα τα στοιχεία του γραφικού περιβάλλοντος έχουν αφαιρεθεί η σταδιακή εναλλαγή χρωμάτων (gradient textures), ενώ εισάγεται ένα νέο εφέ θόλωσης. Σε μερικές εφαρμογές η γραμμή κατάστασης είναι λιγότερο διάφανη από ό,τι στο iOS 6, ενώ το πληκτρολόγιο, τέλος, παραμένει παρόμοιο σε πιο ανοιχτές αποχρώσεις του γκρι και χωρίς σκιές κάτω από τα πλήκτρα.

Επανασχεδιασμένες εφαρμογές:
Όπως και με τα εικονίδια της αρχικής οθόνης, οι περισσότερες εφαρμογές της Apple έχουν επανασχεδιαστεί για να αποκτήσουν το νέο επίπεδο ασπρόμαυρο θέμα. Το εφέ καταστροφής εισιτηρίων, πάσων, κλπ. από την εφαρμογής Passbook έχει αφαιρεθεί.

Στην εφαρμογή των Σημειώσεων το κίτρινο σημειωματάριο έχει αντικατασταθεί από ένα λευκό πιο λιτό. Λευκό περιβάλλον αποκτούν και οι εφαρμογές Mail, Ημερολόγιο και Χάρτες, με τη βοήθεια ενός τρίτου χρώματος μοναδικού για κάθε εφαρμογή.

Αντιθέτως, οι εφαρμογές App Store, Κιόσκι (Newsstand), Game Center, Safari, Κάμερα και Καιρός αποκτούν πιό μεγάλες αλλαγές. Ο καιρός θα διαθέτει κινούμενα γραφικά, η πράσινα τσόχα αφαιρείται από το Game Center, το Newsstand από ξύλινο αποκτά πλέον το  περιβάλλον του dock όπως στο Mountain Lion και ο Safari αποκτά νέο design, ειδικά στην προβολή καρτέλων.

Οι εφαρμογές των καταστημάτων App/iTunes/iBook store θα αποκτήσουν λευκό γραφικό περιβάλλον, σε αντίθεση με το τρέχον που είναι μαύρο. Και τέλος το iPhone θα αποκτήσει αυτόνομη FaceTime εφαρμογή, όπως έχει το iPad και iPod touch, ενώ μέχρι τώρα η λειτουργία είναι κρυμμένη μέσα στην εφαρμογή τηλεφώνου.

Nέες λειτουργίες:
Ενώ η κυριότερη αλλαγή στο iOS 7 θα αφορά το ανανεωμένο γραφικό περιβάλλον, το λειτουργικό σύστημα θα περιλαμβάνει και πολλές νέες λειτουργίες. Ενδεικτικά αναμένονται ενσωμάτωση περισσοτέρων κοινωνικών δικτύων (Flickr και Vimeo), επιπλέον γλώσσες στο Siri και βελτιώσεις στους Χάρτες και την υποστήριξη στο αυτοκίνητο. Πολλές νέες δυνατότητες, όμως, θα προστεθούν και για τους developers.

Προτεραιότητα:
Σύμφωνα με τις πηγές που γνωρίζουν την ανάπτυξη του iOS 7, οι σχεδιαστές και μηχανικοί της Apple έχουν δώσει περισσότερη βαρύτητα στην αναμόρφωση της έκδοσης για το iPhone παρά για το iPad.

Διάθεση:
Όπως όλα δείχνουν, η Apple θα κυκλοφορήσει το iOS 7 το φθινόπωρο μαζί με το νέο hardware.

[Via 9to5]

Σχολιασμός στο forum

About Epameinondas Moustakas

Mathematician, MSc. Statistics & Operational Research, iOS guru, Certified Fanboy, λάτρης των gadgets και της τεχνολογίας

Tags:
One Response to “Η νέα εμφάνιση στο iOS 7: το μαύρο, το άσπρο και το επίπεδο”

  1. […] ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για ένα ανανεωμένο γραφικό περιβάλλον που θα φέρει την σφραγίδα του Jony Ive, αν και όλοι μας […]