iOS 9: Όλα τα νέα χαρακτηριστικά (beta1)


By
Posted on Monday June 22nd, 2015 / 13:46

Επί δύο ολόκληρες εβδομάδες δοκιμάζουμε την επερχόμενη έκδοση iOS 9 και σήμερα σας παρουσιάζουμε συγκεντρωτικά όλα τα μικρά και μεγάλα ευρήματα της πρώτης δοκιμαστικής έκδοσης:

1. Νέα εμφάνιση για την εφαρμογή ¨Σημειώσεις¨ με πολλά καινούρια χαρακτηριστικά, όπως η εισαγωγή σελιδοδεικτών, φωτογραφιών, βίντεο, χαρτών, σχεδίων που δημιουργεί ο χρήστης κ.α. Επιπλέον προστέθηκε η δυνατότητα δημιουργίας φακέλων και προβολής των πρόσφατα διαγραμμένων σημειώσεων καθώς επίσης και η δυνατότητα μετατροπής των σημειώσεων σε pdf και η μεταφορά και ανάγνωσή τους στην εφαρμογή ¨iBooks¨. Τέλος υποστηρίζεται και η εισαγωγή ηχογραφήσεων.

 

2. Η γραμματοσειρά ”Helvetica Neue” αντικαταστάθηκε με αυτήν του Apple Watch ”San Francisco”.

 

3. Νέα εμφάνιση στην εναλλαγή μεταξύ των εφαρμογών και κατάργηση των προσφάτων και αγαπημένων επαφών. Η λειτουργία Swipe Up για τον τερματισμό μιας εφαρμογής παραμένει.

iOS 9 Beta 1 Features_16

 

4. Προσθήκη της αναζήτησης στην εφαρμογή ”Ρυθμίσεις”.

 

5. Η εφαρμογή ”Χάρτες” αναβαθμίστηκε με πληροφορίες για μέσα μαζικής μεταφοράς (για ελάχιστο αρχικά αριθμό πόλεων) και σημεία ενδιαφέροντος (POIs) ανά κατηγορία. Δίπλα από τις πόλεις για τις οποίες διατίθενται πληροφορίες για ΜΜΜ εμφανίζεται ένα τραίνο. Επίσης προστέθηκε η άμεση επισήμανση ενός σημείου ως αγαπημένο.

 

6. Αναλυτικότερες πληροφορίες για την χρήση της μπαταρίας στις ρυθμίσεις. Προστέθηκε η επιλογή ”Λειτουργία χαμηλής ισχύος” για την επέκταση της διάρκειας της μπαταρίας έως και τρείς ώρες όταν το ποσοστό της μπαταρίας είναι χαμηλό. Όταν η λειτουργία είναι ενεργοποιημένη το ποσοστό της μπαταρίας εμφανίζεται σε κίτρινο χρώμα. Ο χρήστης ερωτάται εάν επιθυμεί να ενεργοποιήσει τη λειτουργία όταν το ποσοστό πέφτει κάτω από το 20%. Η λειτουργία απενεργοποιείται αυτόματα όταν η συσκευή φορτίζεται και ξεπεράσει το 80%.

 

7. Αλλαγές και στην εμφάνιση της εφαρμογής ”Podcast”.

 

8. Στην εφαρμογή ”Mail” προστέθηκε η δυνατότητα επισύναψης περισσοτέρων από 5 φωτογραφιών με χρήση της λειτουργίας Mail Drop. Προστέθηκε επίσης η λειτουργία Markup για γρήγορη επισήμανση στοιχείων επάνω σε μία φωτογραφία.

 

9. Το iCloud Drive αποκτάει την δική του εφαρμογή με νέες δυνατότητες όπως τον διαμοιρασμό μέσω iMessage, μεταφορά σε άλλο φάκελο κ.α.

 

10. Προστέθηκε επάνω αριστερά η επιλογή επιστροφής στην προηγούμενη εφαρμογή όταν ο χρήστης μεταβαίνει από μία εφαρμογή σε μία άλλη μέσω εσωτερικών συνδέσμων.

iOS 9 Beta 1 Features_45

 

11. Προσθήκη επιλογής για τα καρέ ανα δευτερόλεπτο στις ρυθμίσεις για την ”Εγγραφή βίντεο” και την ”Εγγραφή σε αργή κίνηση”.

 

12. To Siri έχει ανανεωθεί με νέο animation το οποίο είναι ίδιο με αυτό του Siri στο Apple Watch.

iOS 9 Beta 1 Features_49

 

13. Μικρές αλλαγές στην εμφάνιση της εφαρμογής ”Φωτογραφίες”. Όταν μία φωτογραφία είναι ανοιχτή οι υπόλοιπες εμφανίζονται στο κάτω μέρος της οθόνης σε μικρογραφίες. Όταν παίζει ένα βίντεο η αναπαραγωγή εμφανίζεται στο κάτω μέρος της οθόνης σε αντίθεση με τα προηγούμενα iOS όπου εμφανίζονταν στο πάνω μέρος. Επιπλέον, προστέθηκε η δυνατότητα zoom in κατά την αναπαραγωγή ενός βίντεο. Προστέθηκαν επίσης δύο νέες λειτουργίες, Swipe down για κλείσιμο προβολής πλήρους οθόνης και Swipe για μαζική επιλογή (αντί για μεμονωμένο κλικ).

 

14. Στο Safari, στη λειτουργία ανάγνωσης, υπάρχει πλέον η επιλογή αλλαγής μεγέθους της γραμματοσειράς, αλλαγής της γραμματοσειράς και του φόντου. Στις ρυθμίσεις του Safari προστέθηκε η λειτουργία Ad Block και έχει αλλάξει ο τρόπος εμφάνισης των αποθηκευμένων συνθηματικών. Επιπλέον υπάρχει η δυνατότητα προσθήκης μίας ηλεκτρονικής σελίδας από το Safari κατευθείαν στις σημειώσεις.

 

15. Στα μηνύματα, εμφανίζονται πλέον οι φωτογραφίες των επαφών. Η λειτουργία αυτή ήταν διαθέσιμη μόνο στο 6 Plus. Στις επαφές, δίπλα από το όνομα και τον αριθμό εμφανίζεται πλέον και η φωτογραφία του χρήστη.

 

16. Το Spotlight έχει ανανεωθεί και έχει γίνει εξυπνότερο με την λειτουργία Proactive.

 

17. Σε πολλά σημεία οι γωνίες έχουν γίνει πιο στρογγυλές όπως στις ειδοποιήσεις κ.α.

iOS 9 Beta 1 Features_61

 

18. Η ασύρματη εκτύπωση εμφανίζει πλέον προεπισκόπηση της σελίδας που θέλετε να εκτυπώσετε.

iOS 9 Beta 1 Features_62

 

19. Νέα γραφικά για την υπαγόρευση και την αποστολή βίντεο και ήχου στα μηνύματα.

 

20. Νέα εμφάνιση και για την εφαρμογή ”Μουσική”. Επιπλέον προστέθηκε η δυνατότητα ”Να είναι διαθέσιμο εκτός σύνδεσης”.

 

21. Νέες προσθήκες στην εφαρμογή ”Υγεία”: Αναπαραγωγική υγεία (σεξουαλική δραστηριότητα, έμμηνος ρύση, κλπ), ενέργεια ανάπαυσης, κατάσταση ακινησίας, ηλεκτροδερμική δραστηριότητα, έκθεση UV κ.α.

 

22. Στα Emojis έχουν προστεθεί οι σημαίες αρκετών χωρών μεταξύ αυτών και της Ελλάδας.

iOS 9 Beta 1 Features_73

 

23. Η εφαρμογή ¨Εύρεση φίλων¨ προστέθηκε ως Widget στις γνωστοποιήσεις. Επίσης προστέθηκε και ένα νέο Widget ”Μπαταρίες” για προβολή ποσοστού όλων των συσκευών.

 

24. Προστέθηκε η επιλογή απενεργοποίησης οθόνης σε 30”. Μέχρι τώρα ο μικρότερος χρόνος ήταν ένα λεπτό.

iOS 9 Beta 1 Features_76

 

25. Στο iPad το πληκτρολόγιο είναι ανανεωμένο με επιλογές όπως αποκοπή, αντιγραφή και επικόλληση αλλά και επιλογές μορφοποίησης όπως έντονα, πλάγια και υπογράμμιση. Το νέο αυτό πληκτρολόγιο υποστηρίζει μία ολόκληρη σειρά από συντομεύσεις συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας εναλλαγής μεταξύ των εφαρμογών χρησιμοποιώντας μόνο το πληκτρολόγιο. Στην εφαρμογή ”Mail” υπάρχει και η δυνατότητα επισύναψης αρχείου.

iOS 9 Beta 1 Features_78

iOS 9 Beta 1 Features_77

 

26. Το Slide Over δίνει την δυνατότητα στον χρήστη, χωρίς να βγεί από την εφαρμογή την οποία χρησιμοποιεί, να ανοίξει μία δεύτερη για να απαντήσει σε ένα Tweet για παράδειγμα ή να κρατήσει μία σημείωση στις σημειώσεις. Η λειτουργία ενεργοποιείται σέρνοντας από την δεξιά πλευρά της οθόνης.

iOS 9 Beta 1 Features_79

 

27. Το Picture in Picture δίνει στον χρήστη την δυνατότητα να παρακολουθεί ένα βίντεο ακόμα και αν έχει βγεί από την εφαρμογή με την οποία το άνοιξε και έχει ανοίξει κάποια δεύτερη η βρίσκεται στην οθόνη αφετηρίας.

iOS 9 Beta 1 Features_81

iOS 9 Beta 1 Features_80

 

28. Με το Split View μπορεί ο χρήστης να έχει δύο εφαρμογές ανοιχτές και ενεργές ταυτόχρονα.

iOS 9 Beta 1 Features_82

 

29. Στις ρυθμίσεις ταπετσαρίας προστέθηκαν οι επιλογές ”Ακίνητες” και ”Προοπτική”. Με την επιλογή ”Προοπτική”, η ταπετσαρία κινείται ελαφρώς.

iOS 9 Beta 1 Features_83

 

30. Στις ρυθμίσεις, στις υπηρεσίες συστήματος προστέθηκε η επιλογή ”Τοποθεσία Οικίας”.

iOS 9 Beta 1 Features_84

 

31. Στο AssistiveTouch προστέθηκε η ”Προσαρμογή μενού άνω επιπέδου”.

iOS 9 Beta 1 Features_85

 

32. Στο Safari, οι επιλογές “Εύρεση σε σελίδα” και ”Ιστότοπος για υπολογιστές” είναι πλέον προσβάσιμα από το κουμπί του διαμοιρασμού.

iOS 9 Beta 1 Features_86

 

33. Στην προσβασιμότητα πλέον υπάρχει η δυνατότητα απενεργοποίησης όλων των δονήσεων και της λειτουργίας ”Ανακίνηση για αναίρεση.”

iOS 9 Beta 1 Features_87

 

34. Στις γνωστοποιήσεις προστέθηκε η επιλογή ”Ομαδοποίηση κατά εφαρμογή”.

iOS 9 Beta 1 Features_88

 

35. Στις ρυθμίσεις υπάρχει πλέον δυνατότητα επιλογής χρήσης του πλαΪνού διακόπτη για ”Κλείδωμα περιστροφής” ή ”Σίγαση”. Η επιλογή αυτή υπήρχε μόνο στο iPad.

iOS 9 Beta 1 Features_89

 

36. Στα δεδομένα, η ”Περιαγωγή δεδομένων” έχει μεταφερθεί μαζί με τα ”Δεδομένα” και την ”Ομιλία και δεδομένα”.

iOS 9 Beta 1 Features_90

37. Το Passcode είναι πλέον 6ψήφιο. Εάν όμως είχε οριστεί ήδη από παλαιότερη έκδοση διατηρείται σε 4ψήφιο.

38. Στις ρυθμίσεις προστέθηκε η δυνατότητα απενεργοποίησης των πεζών πλήκτρων στο πληκτρολόγιο.

39. Η μετακίνηση του κέρσορα με τα δυο δάχτυλα υποστηρίζεται και στο iPhone.

40. Πλέον υπάρχει η δυνατότητα επιλογής μίας εκ των φωνών του Siri για το Voiceover.

41. Όταν η συσκευή είναι κλειδωμένη, το διπλό κλικ ανοίγει την εφαρμογή ”Apple Pay” ώστε να γίνεται γρηγορότερα η πληρωμή στα καταστήματα.

42. Νέα επιλογή στις ρυθμίσεις του Siri δίνει την δυνατότητα σίγασης του Siri όταν η συσκευή βρίσκεται σε λειτουργία σίγασης.

 

Υπενθυμίζουμε πως οι δοκιμαστικές αυτές εκδόσεις απευθύνονται μόνο σε προγραμματιστές. Αρκετές εφαρμογές δεν είναι ακόμα συμβατές με το iOS 9, πολλές κρασάρουν και σε καμία περίπτωση δεν συνιστούμε την εγκατάσταση του iOS 9 στον απλό χρήστη.

Σχολιασμός στο forum

Tags:
Comments are closed.