Μεγιστοποίηση διάρκειας λειτουργίας και διάρκειας ζωής μπαταρίας στο iPhone / iPad / iPod touch


By
Posted on Friday November 6th, 2015 / 14:47

Η “διάρκεια λειτουργίας της μπαταρίας” είναι ο χρόνος που λειτουργεί η συσκευή σου μέχρι να χρειαστεί ξανά φόρτιση. Η “διάρκεια ζωής της μπαταρίας” είναι ο χρόνος που λειτουργεί η μπαταρία σου μέχρι να χρειαστεί αντικατάσταση. Όταν μεγιστοποιείς και τα δύο, αξιοποιείς στο έπακρο τις συσκευές σου.

Μην χρησιμοποιείς την μπαταρία σε ακραίες θερμοκρασίες.

Η συσκευή σου έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί σε μεγάλο εύρος θερμοκρασιών. Το ιδανικό εύρος λειτουργίας της είναι μεταξύ 16° και 22° C. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μην εκθέτεις τη συσκευή σου σε θερμοκρασίες υψηλότερες από τους 35° C, για να μην προκαλέσεις μόνιμη βλάβη στη χωρητικότητα της μπαταρίας. Αυτό σημαίνει ότι η μπαταρία θα παρέχει ενέργεια στη συσκευή σου για λιγότερο χρόνο ανά φόρτιση. Η φόρτιση της συσκευής σε υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να προκαλέσει πρόσθετες βλάβες. Ακόμα και η αποθήκευση της μπαταρίας σε ζεστό περιβάλλον μπορεί να της προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά. Όταν χρησιμοποιείς τη συσκευή σου σε υπερβολικά κρύο περιβάλλον, ίσως παρατηρήσεις μια μείωση στη διάρκεια λειτουργίας της μπαταρίας, αλλά αυτό είναι προσωρινό. Όταν η θερμοκρασία της μπαταρίας επιστρέψει στο φυσιολογικό εύρος λειτουργίας της, η απόδοσή της θα επανέλθει σε κανονικά επίπεδα.

Εύρος λειτουργίας iPhone, iPad και iPod.
performance-iphone-temp-bar
Τα iPhone, iPad και iPod λειτουργούν καλύτερα μεταξύ 0° και 35° C.
Θερμοκρασία αποθήκευσης: -20° έως 45° C.

Αφαίρεσε κάποιες θήκες κατά τη φόρτιση.

Όταν χρησιμοποιείς ορισμένους τύπους θηκών με τη συσκευή σου και την φορτίζεις, μπορεί να αυξηθεί η θερμοκρασία της και να επηρεαστεί η χωρητικότητα της μπαταρίας. Αν παρατηρήσεις ότι αυξάνεται η θερμοκρασία της συσκευής σου όταν τη φορτίζεις, αφαίρεσέ την από τη θήκη πριν τη φόρτιση.

Φύλαξέ την με μισή φόρτιση όταν την αποθηκεύεις για μεγάλο διάστημα.

Αν θέλεις να αποθηκεύσεις τη συσκευή σου για μεγάλο διάστημα, υπάρχουν δύο κύριοι παράγοντες που επηρεάζουν τη συνολική υγεία της μπαταρίας σου: η θερμοκρασία περιβάλλοντος και το ποσοστό φόρτισης της μπαταρίας όταν απενεργοποιήσεις τη συσκευή σου για αποθήκευση.

 • Μην φορτίζεις ή αποφορτίζεις πλήρως τη μπαταρία σου — φόρτισέ την περίπου στο 50%. Αν αποθηκεύσεις μια συσκευή όταν είναι πλήρως αποφορτισμένη, η μπαταρία ενδέχεται να μπει σε μια κατάσταση βαθιάς αποφόρτισης, κάτι το οποίο δεν της επιτρέπει να παραμένει φορτισμένη. Από την άλλη, αν την αποθηκεύσεις πλήρως φορτισμένη για μεγάλο χρονικό διάστημα, η μπαταρία ίσως χάσει μέρος της χωρητικότητάς της και μειωθεί η διάρκεια λειτουργίας της.
 • Απενεργοποίησε τη συσκευή σου για να αποφύγεις πρόσθετη χρήση της μπαταρίας.
 • Αποθήκευσε τη συσκευή σου σε ένα δροσερό και στεγνό περιβάλλον με θερμοκρασία χαμηλότερη από 32° C.
 • Αν σκοπεύεις να αποθηκεύσεις τη συσκευή σου για περισσότερο από έξι μήνες, φόρτισέ την στο 50% κάθε έξι μήνες.
 • Ανάλογα με τη διάρκεια που θα αποθηκεύσεις τη συσκευή σου, ίσως την βρεις σε μια κατάσταση χαμηλής φόρτισης όταν αποφασίσεις να την χρησιμοποιήσεις ξανά. Όταν συμβεί αυτό, ίσως χρειαστεί μέχρι και 20 λεπτά φόρτισης με τον εργοστασιακό φορτιστή της πριν μπορέσεις να την χρησιμοποιήσεις.

Βεβαιώσου ότι η συσκευή σου χρησιμοποιεί την πιο πρόσφατη έκδοση του iOS.

 • Αν χρησιμοποιείς iOS 5 ή νεότερη έκδοση, έλεγξε μήπως χρειάζεται να κάνεις ενημέρωση. Αυτό μπορείς να το κάνεις από το μενού Ρυθμίσεις > Γενικά > Ενημέρωση λογισμικού.
 • Αν είναι διαθέσιμη μια ενημέρωση, μπορείς να συνδέσεις τη συσκευή σου σε μια πρίζα και να την ενημερώσεις ασύρματα ή να τη συνδέσεις στον υπολογιστή σου και να την ενημερώσεις με την πιο πρόσφατη έκδοση του iTunes.

Βελτιστοποίησε τις ρυθμίσεις της συσκευής

Υπάρχουν δύο απλοί τρόποι για να εξοικονομήσεις ενέργεια με τη μπαταρία σου, ανεξάρτητα από τον τρόπο με τον οποίο τη χρησιμοποιείς: ρύθμισε τη φωτεινότητα της οθόνης και χρησιμοποίησε Wi‑Fi.

Χαμήλωσε τη φωτεινότητα της οθόνης ή ενεργοποίησε την Αυτόματη φωτεινότητα για να επεκτείνεις τη διάρκεια λειτουργίας της μπαταρίας.

 • Για να χαμηλώσεις τη φωτεινότητα, κάνε swipe προς τα επάνω από το κάτω μέρος της οθόνης για να ανοίξεις το Κέντρο ελέγχου και σύρε το ρυθμιστικό της φωτεινότητας προς τα αριστερά.
 • Η Αυτόματη φωτεινότητα ρυθμίζει αυτόματα την οθόνη σου, ανάλογα με το φωτισμό του χώρου στον οποίο βρίσκεσαι. Για να την ενεργοποιήσεις, χρησιμοποίησε το μενού Ρυθμίσεις > Οθόνη και Φωτεινότητα και ενεργοποίησε τη ρύθμιση Αυτόματη Φωτεινότητα.

Όταν χρησιμοποιείς τη συσκευή σου για πρόσβαση σε δεδομένα, μια σύνδεση Wi‑Fi καταναλώνει λιγότερη ενέργεια από μια σύνδεση κινητής τηλεφωνίας, επομένως προτείνουμε να έχεις πάντα ενεργοποιημένο το Wi‑Fi. Υπάρχουν δύο τρόποι για να ενεργοποιήσεις το Wi‑Fi:

 • Κάνε swipe προς τα επάνω για να ανοίξεις το Κέντρο ελέγχου, άγγιξε το εικονίδιο του Wi‑Fi και συνδέσου σε ένα δίκτυο Wi‑Fi.
 • Χρησιμοποίησε το μενού Ρυθμίσεις > Wi‑Fi για να αποκτήσεις πρόσβαση σε ένα δίκτυο Wi‑Fi.

Ενεργοποίησε τη Λειτουργία Χαμηλής Ισχύος.

Η Λειτουργία Χαμηλής Ισχύος που περιλαμβάνεται στο iOS 9 είναι ένας εύκολος τρόπος να παρατείνεις τη διάρκεια λειτουργίας της μπαταρίας του iPhone σου, όταν αρχίζει να εξαντλείται. Το iPhone σε ενημερώνει όταν το επίπεδο της μπαταρίας πέσει κάτω από το 20% και ξανά στο 10%, και σου επιτρέπει να ενεργοποιήσεις τη Λειτουργία Χαμηλής Ισχύος με ένα πάτημα.

iOS_9-LowPower-mode

Εναλλακτικά, μπορείς να την ενεργοποιήσεις από την επιλογή Ρυθμίσεις > Μπαταρία.

Η Λειτουργία Χαμηλής Ισχύος μειώνει τη φωτεινότητα της οθόνης, βελτιστοποιεί τις επιδόσεις της συσκευής και ελαχιστοποιεί τα κινούμενα γραφικά του συστήματος. Οι εφαρμογές όπως το Mail δεν θα πραγματοποιούν λήψη περιεχομένου στο παρασκήνιο και οι λειτουργίες όπως το AirDrop, ο συγχρονισμός iCloud και η Συνοχή θα απενεργοποιηθούν. Θα μπορείς όμως να χρησιμοποιήσεις βασικές λειτουργίες, όπως να πραγματοποιείς και να λαμβάνεις κλήσεις, email και μηνύματα, να αποκτάς πρόσβαση στο Internet και άλλες. Όταν το τηλέφωνό φορτιστεί, η Λειτουργία Χαμηλής Ισχύος απενεργοποιείται αυτόματα.

Προβολή πληροφοριών χρήσης μπαταρίας

Το iOS 9 διαθέτει την καλύτερη απόδοση μπαταρίας από όλες τις εκδόσεις iOS. Και σου επιτρέπει να διαχειρίζεσαι με μεγαλύτερη ακρίβεια τη διάρκεια λειτουργίας της μπαταρίας σου επειδή μπορείς να δεις το ποσοστό της μπαταρίας που χρησιμοποιεί κάθε εφαρμογή (εκτός αν η συσκευή φορτίζεται). Δες τη χρήση στην επιλογή Ρυθμίσεις > Μπαταρία.

Τα μηνύματα που ίσως δεις να αναφέρονται κάτω από τις εφαρμογές που χρησιμοποιείς είναι τα εξής:

Δραστηριότητα στο Παρασκήνιο.
Αυτό υποδεικνύει ότι η μπαταρία χρησιμοποιήθηκε από την εφαρμογή όταν βρισκόταν στο παρασκήνιο, δηλαδή όταν χρησιμοποιούσες μια άλλη εφαρμογή.

 • Για να βελτιώσεις τη διάρκεια λειτουργίας της μπαταρίας, μπορείς να απενεργοποιήσεις τη δυνατότητα που επιτρέπει στις εφαρμογές να ανανεώνονται στο παρασκήνιο. Χρησιμοποίησε το μενού Ρυθμίσεις > Γενικά > Ανανέωση Εφαρμογών στο Παρασκήνιο και απενεργοποίησε τη ρύθμιση.
 • Αν η εφαρμογή Mail αναφέρει δραστηριότητα στο Παρασκήνιο, μπορείς να κάνεις χειροκίνητη μετάκληση των δεδομένων ή να αυξήσεις το διάστημα μετάκλησης. Χρησιμοποίησε το μενού Ρυθμίσεις > Mail, επαφές, ημερολόγια > Νέα δεδομένα.

Τοποθεσία και Τοποθεσία στο Παρασκήνιο.
Αυτό υποδεικνύει ότι η εφαρμογή χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες τοποθεσίας.

 • Μπορείς να βελτιστοποιήσεις τη διάρκεια λειτουργίας της μπαταρίας σου απενεργοποιώντας τις Υπηρεσίες Τοποθεσίας για την εφαρμογή. Για να το κάνεις αυτό, χρησιμοποίησε το μενού Ρυθμίσεις > Απόρρητο > Υπηρεσίες Τοποθεσίας.
 • Στις Υπηρεσίες Τοποθεσίας, μπορείς να δεις κάθε εφαρμογή με την αντίστοιχη ρύθμιση πρόσβασής της. Οι εφαρμογές που έχουν χρησιμοποιήσει πρόσφατα τις υπηρεσίες τοποθεσίας έχουν μια ένδειξη δίπλα από το κουμπί ενεργοποίησης/απενεργοποίησης.

Αρχική Οθόνη και Οθόνη Κλειδώματος.
Αυτό υποδεικνύει ότι η Αρχική Οθόνη ή η Οθόνη Κλειδώματος εμφανίστηκε στη συσκευή σου. Για παράδειγμα, η οθόνη ενεργοποιήθηκε πατώντας το κουμπί Αφετηρίας ή μέσω μιας γνωστοποίησης.

 • Αν μια εφαρμογή ενεργοποιεί συχνά την οθόνη με γνωστοποιήσεις, μπορείς να απενεργοποιήσεις τις γνωστοποιήσεις ώθησης για την εφαρμογή από το μενού Ρυθμίσεις > Γνωστοποιήσεις. Άγγιξε την εφαρμογή και απενεργοποίησε τη ρύθμιση “Επιτρέπονται Γνωστοποιήσεις”.

Καμία Κάλυψη Κινητού και Χαμηλό Σήμα.
Αυτό υποδεικνύει ότι βρίσκεσαι σε μια περιοχή με χαμηλή κάλυψη κινητής τηλεφωνίας και η συσκευή iOS σου αναζητά πιο δυνατό σήμα ή ότι χρησιμοποίησες τη συσκευή σου σε περιοχή με χαμηλό σήμα και επηρεάστηκε η διάρκεια λειτουργίας της μπαταρίας σου.

 • Μπορείς να βελτιστοποιήσεις τη διάρκεια λειτουργίας της μπαταρίας σου ενεργοποιώντας τη Λειτουργία πτήσης. Κάνε swipe προς τα επάνω για να ανοίξεις το Κέντρο ελέγχου και άγγιξε το εικονίδιο της Λειτουργίας πτήσης. Έχε υπόψη σου ότι δεν μπορείς να πραγματοποιήσεις ή να λάβεις κλήσεις σε Λειτουργία πτήσης.

Προσοχή στις συνδέσεις

Αν η συσκευή σου είναι συνδεδεμένη σε έναν υπολογιστή που είναι απενεργοποιημένος ή βρίσκεται σε λειτουργία ύπνου ή αναστολής, μπορεί να αδειάσει η μπαταρία της συσκευής.

About Vasilis Ananiadis

Ο ζωντανός θρύλος της Ελληνικής blogόσφαιρας, ο αβυσσαλέος master του SEO, o πρίγκηπας των Social Media, ο τυφώνας των Web Startups, ο οργασμός της ιντερνετικής επιτυχίας. Τώρα και στο twitter: @vananiadis
Comments are closed.