Η άλλη πλευρά του iPhone


By
Posted on Thursday June 2nd, 2016 / 12:35

Η άλλη πλευρά του iPhone

Σκέψου τι κάνεις περισσότερο με το αγαπημένο σου iPhone. Και ύστερα βάλ’ τα όλα κάτω και προσπάθησε να τα ταξινομήσεις κάπως. Όταν τελειώσεις είναι πολύ πιθανό να διαπιστώσεις ότι ο πρώτος ρόλος ενός iPhone είναι αυτός ενός φορητού υπολογιστή. Ναι, δεν είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα, αλλά ό,τι χάνει το αναπληρώνει με φορητότητα και αμεσότητα. Για αυτό ξεχωρίζει άλλωστε.

Η ίδια η φορητότητά του όμως ανοίγει και άλλους δρόμους στους οποίους, ειλικρινά μιλώντας, δεν είμαστε συνηθισμένοι να “κυκλοφορούμε”. Η φορητότητα, η απλή σιγουριά πως αν είναι να διαλέξουμε μια συσκευή για να είναι πάντα πρόχειρη, αυτή είναι σίγουρα το τηλέφωνο, και, φυσικά, η αλματώδης εξέλιξη του iOS, όχι απλά σε εμφανή σημεία, αλλά σε πλατφόρμες που συνδέονται με τελείως νέα πράγματα για μας, καθιστούν ένα iPhone (ή και ένα iPad βέβαια) έτοιμο να προσφέρει πολλά που δεν περίμενες ούτε από αυτό, ούτε από τον “κανονικό” υπολογιστή σου.

Παιχνίδι και διασκέδαση

Ναι, όταν ακούς για παιχνίδι μάλλον σκέφτεσαι αυτόματα “videogame”, αλλά δεν εννοούμε αυτό. Ενώ όταν πρόκειται για διασκέδαση μπορεί και να σκεφτείς κινηματογράφο. Και πάλι, δεν εννοούμε κάτι τέτοιο.

Μιλάμε όμως για παιχνίδια κανονικά, όπως  το Starter Kit του αυτοκινητοδρόμου Anki Overdrive, στον οποίο ελέγχεις το “αυτοκινητάκι” με εφαρμογή σε iPhone ή iPad. Ή για το Wonder Workshop Dash Robot, ένα ρομπότ που σε “ακούει”, μετακινείται στο χώρο ακόμη και  με πορεία που ορίζεις, παίζει μουσική και λογής-λογής άλλα. Μπορεί μάλιστα να βοηθήσει ένα παιδί να κάνει τα πρώτα του βήματα στον προγραμματισμό. Δεν έχει άδικα ολόκληρη συλλογή από βραβεία. Και αν σε συγκινεί πιο εύκολα η τεχνολογία που κάνει άλματα, τότε το Parrot Jumping Sumo, ένα τηλεκατευθυνόμενο που κάνει κυριολεκτικά άλματα παίρνει την αναζήτησή σου κυριολεκτικά.

Προσωπικό στιλ

Το κινητό τηλέφωνο ήταν κάποτε ένα απλό εργαλείο, μια διευκόλυνση. Πριν γίνει βέβαια σύμβολο status και προϊόν lifestyle, για να μεταμορφωθεί σε ακόμη ικανότερο εργαλείο με την έλευση του πρώτου iPhone. Και αυτό δίνει αφορμές για νέα πράγματα, επιλογές που μπορούν να σε εκφράσουν καλύτερα από απόψεις που μπορεί να μην περίμενες στο παρελθόν.

Παράδειγμα η σειρά Fabric Talk που ξεχωρίζουν για το υφασμάτινο καλώδιο, παρέχονται σε διάφορα χρώματα, ωστόσο είναι εύκολο να τα δέσεις γύρω από τον καρπό σου για να μην έχεις καλώδια που στρίβονται και καταλήγουν όπου να ‘ναι. Ειδικά τα ακουστικά είναι καθαρά προσωπική επιλογή και εξαιρετική σχεδιαστική πρόταση είναι και τα σουηδικά Sudio.

Ηχοσύστημα…παντού

Το να μεταφέρεις εδώ κι εκεί τη μουσική συλλογή σου σίγουρα δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο. Απλά έγινε πιο εύκολο από τη στιγμή που τα πάντα χωρούν στην ίδια τσέπη. Βέβαια αν δεν υπήρχε ηχοσύστημα εκεί που πήγαινες, δεν είχες και πολλές επιλογές. Αν άφηνες κάποιο δίσκο, κασέτα ή CD πίσω, πάλι δεν είχες και πολλές επιλογές. Για να μην πούμε τι όγκο και βάρος είχε ένα ηχοσύστημα και, ακόμη, τι γινόταν όταν πολλοί ήθελαν να δώσουν γεύση από τη δική τους συλλογή μέσα στην ίδια μέρα.

Λίγο πίσω στο χρόνο να πάμε, η έννοια “ποιοτικό ασύρματο ηχείο” ήταν κάπως μυθική. Τα πράγματα είναι διαφορετικά όμως. Θα βρεις πολλά ηχεία που είναι έτοιμα να δεχθούν ασύρματα τη μουσική σου από το iPhone που καταφέρνουν να σταθούν στη θέση και να παίξουν το ρόλο του άλλοτε κραταιού “στερεοφωνικού”. Το SoundLink Mini II της Bose για παράδειγμα κάθε άλλος παρά λύση ανάγκης έχει σκοπό να είναι. Ενώ το θρυλικό πια Zeppelin της B&W είναι ένα μικρό ακουστικό θαύμα. Και σε αντίθεση με την εποχή του στερεοφωνικού βέβαια, είναι πολύ πιο απλή υπόθεση να έχεις ηχεία σε διαφορετικά σημεία και να ελέγχεις ακριβώς τι παίζει το καθένα. Κάτι διαφορετικό; Ή το ίδιο κομμάτι παντού;

Και αν είσαι του βινυλίου, τουλάχιστον έχεις λύση. Μπορεί να χρειαστεί να μεσολαβήσει μια φορά και ένας υπολογιστής για να μετατρέψεις τα πάντα σε ψηφιακά αρχεία και να τα έχεις πάντα μαζί σου. Ή, όταν είναι ειδικότερη περίπτωση και πρέπει να γυρίσει το βινύλιο, ένα φορητό πικάπ με τα δικά του ηχεία και επαναφορτιζόμενη μπαταρία βοηθά. Και η ION Audio φροντίζει όλα να γίνονται με μια συσκευή.

Υγεία, ευεξία και ποιότητα ζωής

Από τα τελευταία πράγματα που σκεφτόμαστε συνήθως όλοι είναι πώς σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα το iPhone έφτασε να λειτουργεί ως “κέντρο ελέγχου” για την παρακολούθηση της καθημερινής δραστηριότητας, προπονήσεων ακόμη και επαγγελματικού επιπέδου ακόμη και της υγείας μας. Μάλιστα η συγκέντρωση της πληροφορίας και η παρουσίασή της με φιλικό τρόπο είναι η απλούστερη και σημαντικότερη εξέλιξη αφού επιτρέπει στον καθένα να έχει πολύ καλύτερη εικόνα της πορείας του.

Για παράδειγμα το Moov Now μπορεί κάλλιστα να είναι ένα καλό πρώτο βήμα για όποιον θέλει να κατανοήσει περισσότερο τη μέρα του. Μια έξυπνη ζυγαριά όπως η Aria της Fitibit συμπληρώνει το παζλ ενώ μπορεί να εξυπηρετήσει και ολόκληρη οικογένεια. Η σειρά Forerunner της Garmin από την άλλη μπορεί να καλύψει ακόμη και σοβαρούς αθλητές. Το Apple Watch από την άλλη δεν είναι ταγμένο στο εξειδικευμένο fitness tracking, είναι ένα πολύ καλό “πακέτο” όμως που φυσικά και έχει και πολλές άλλες δυνατότητες χάρη στις πολυάριθμες εφαρμογές που διατίθενται για αυτό.

gocycle-g3-matte-black

Αν ψάχνεις κάτι διαφορετικό, κάτι που ξεφεύγει από το tracking αλλά και πάλι συνεισφέρει ουσιαστικά στη δραστηριότητά σου, υπάρχουν και πιο…ειδικές περιπτώσεις όπως το Gocycle G3 που μπορεί να το χρησιμοποιείς σαν κανονικό ποδήλατο, να ενεργοποιήσεις αν θες τον ηλεκτροκινητήρα ακόμη και να ορίσεις συγκεκριμένο ποσοστό υποβοήθησης. Και με την ειδική εφαρμογή στο iPhone, μπορείς να βάλεις κόφτη ταχύτητας ανάλογα με το όριο της περιοχής που σε ενδιαφέρει, να αλλάξεις τρόπο κατανάλωσης κ.λπ.

Έξυπνο, οικονομικότερο σπίτι

Χάρη στο iPhone που έχεις στην τσέπη, αποκτά δυνατότητα στο σπίτι που προηγουμένως ήταν αδύνατο ή, στην καλύτερη των περιπτώσεων, δύσχρηστες. Με λάμπες και φωτιστικά της σειράς Philips Hue μπορεί να πετύχει χρωματισμούς που δεν έχεις ξαναδεί στο χώρο σου, να ελέγχεις το φωτισμό σε κάθε δωμάτιο, να ορίσεις αυτοματισμούς για να μένουν σβηστά τα φώτα όταν λείπεις, να ανάβουν όταν φτάνεις πάλι σπίτι και πολλά άλλα.

Σε ανάλογο μήκος κύματος κινείται και ένας έξυπνος θερμοστάτης όπως ο Momit Home Thermostat. Μαθαίνει συνήθειες και θερμοκρασίες ώστε να λειτουργεί μόνος του όπως και όταν πρέπει, να φροντίζει για διαφορετική θέρμανση σε κάθε δωμάτιο στο οποίο βρίσκεται, να σβήνει τα πάντα όταν δεν είναι κανείς σπίτι, και να ζεσταίνει το χώρο όταν επιστρέφει σε αυτό. Το σύστημα iSmart Alarm από την άλλη καλύπτει την ανάγκη για οικιακό συναγερμό που μπορεί να επεκταθεί με όσους αισθητήρες θες. Αυτά και άλλα περισσότερα ρυθμίζονται και λειτουργούν με εφαρμογές στο iPhone, απλά και εύκολα. Κατά κανόνα και πιο οικονομικά μάλιστα.

Μπαταρίες παντού

Το ότι μπορείς να κάνεις τόσα πολλά με τόσα νέα είδη προϊόντων σημαίνει πως η χρήση του iPhone θα γίνει πιο συχνή, συνεπώς, ανάλογα με το συνδυασμό των διαφόρων στοιχείων, να θες να έχεις πιο ήσυχο το κεφάλι σου εξασφαλίζοντας ότι δεν πρόκειται να ξεμείνεις από μπαταρία. Οπότε επανερχόμαστε στο πιο απλό κι όμως το πιο χρήσιμο αξεσουάρ: το powerbank, την εξωτερική μπαταρία με λίγα λόγια. Το Powerbank Mini της Aukey, για παράδειγμα, δείχνει ότι μπορείς να βρεις προσιτές μπαταρίες (ή μπαταρίες-θήκες) με μεγάλη χωρητικότητα. Είναι που είναι εύκολη υπόθεση και μικρό το έξοδο, διάλεξε τουλάχιστον το χρώμα και το μοτίβο που σου ταιριάζει και σε εκφράζει.

mpataria-exwteriki-aukey-powerbank-mini-5000mah-mayri

Είναι να μη γίνει η αρχή

Ένα iPhone δεν ξεκινά και τελειώνει ως τηλέφωνο. Οι πρακτικά άπειρες εφαρμογές στις οποίες έχεις πρόσβαση το έχουν αποδείξει αυτό. Αντί να γίνονται “μικρά θαύματα” μόνο μέσα στο στη συσκευή όμως, να που, με τον κατάλληλο εξοπλισμό, μπορείς να κάνεις πολλά περισσότερα. Όταν οι δυνατότητες αγγίζουν θέματα και δραστηριότητες που ήταν αδύνατο να γίνουν ή να γίνουν τόσο καλά και εύκολα προηγουμένως, είναι ξεκάθαρο ότι το iPhone είναι μοιραίο να γίνει η καρδιά πολλών…θαυμάτων.

Δες εδώ μια μεγάλη ποικιλία από αξεσουάρ με καρδιά το iPhone: http://store.i-system.gr
Comments are closed.