iPhone OS 4.0: Event based modes, intellingent and scheduled communications


By
Posted on Thursday July 2nd, 2009 / 21:19

Μπορεί η Apple να ξεκίνησε τον προγραμματισμό της v3.1, αλλά πάντα ερευνεί και νέα πράγματα!

Έτσι, χθες κατοχύρωσε κάποιες νέες πατέντες για το περίφημο τηλεφωνάκι μας, κάποιες από τις οποίες είναι πολύ περίεργες!

1.) Λειτουργίες βασισμένες σε συμβάντα

Αυτή η πατέντα που ονομάζεται “Event-based modes for electronic devices” περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο το iPhone θα μπορεί αυτόματα να προσαρμόζεται σε διαφορετικές τοποθεσίες και life events.

iphone-40-event-based-modes

Τα “life events” μπορούν να περιλαμβάνουν πράγματα όπως:

– Οποιοδήποτε γεγονός βασισμένο σε μία τοποθεσία (π.χ η συσκευή να εισέρχεται ή να εξέρχεται μίας χώρας, ή πιό συγκεκριμένο τύπο περιοχής όπως μία κινηματογραφική αίθουσα, κλπ.),
– οποιοδήποτε γεγονός βασισμένο στις περιβαλλοντολογικές συνθήκες (π.χ. συγκεκριμέο φυσικό προσανατολισμό, κίνηση, θερμοκρασία, ήχο, φως, κλπ.),
– οποιοδήποτε ημερολογιακό γεγονός (π.χ. το κινητό να έχει μία συγκεκριμένη ώρα, ημέρα, ημερομηνία, κλπ.),
– οποιοδήποτε γεγονός βασισμένο στη χρήση (π.χ. το κινητό να χρησιμοποιείται για μία συγκεκριμένη λειτουργία, για μία συγκεκριμένη χρονική περίοδο, η μπαταρία που απομένει να είναι λιγότερη από τη μισή, κλπ.),
– οποιοδήποτε γεγονός βασισμένο σε ειδήσεις (π.χ. το κινητό να λαμβάνει πληροφορίες για μία παγκόσμια είδηση, μία πρόβλεψη καιρού, ένα αθλητικό αποτέλεσμα, κλπ.),
– και γενικά συνδυασμούς των παραπάνω.

Ως αποτέλεσμα αυτών των life events το iPhone θα μπορεί αυτόματα να αλλάζει τις ρυθμίσεις του (π.χ. σίγαση των ήχων και ενεργοποίηση του voicemail όταν το ημερολόγιο θα δείχνει ότι είμαστε σε κάποιο meeting), να δίνει προτεραιότητα σε συγκεκριμένες λειτουργίες και στοιχεία βασισμένα στην τοποθεσία και την ώρα (π.χ. οι λειτουργίες των μηνυμάτων, η πρόσβαση στα e-mail και οι ειδοποιήσεις να επιτρέπονται τις ώρες εργασίας και όταν το τηλέφωνο θα γνωρίζει ότι είσαστε στο χώρο εργασίας, ενώ η μουσική και τα multimedia θα επιτρέπονται όταν είσαστε εκτός χώρου εργασίας), ή ακόμα και η αυτόματη απενεργοποίηση λειτουργιών που απαιτούν μεγάλα ποσά ενέργειας όπως οι ενεργές συνδέσεις δεδομένων όταν η μπαταρία τελειώνει, κλπ.

2.) Προγραμματισμένες επικοινωνίες

Αυτή η πατέντα με όνομα “User-programmed automated communications” μοιάζει με την παραπάνω, και περιγράφει έναν τρόπο να προγραμματίζουμε ή να ορίζουμε εκ των προτέρων αυτόματα λειτουργίες επικοινωνίας βασισμένες στο ημερολόγιο, την γεωγραφική θέση, την ταυτότητα του καλούντος αριθμού και άλλες συνθήκες.

iphone-4-scheduled-communications

Π.χ. το iPhone θα στέλνει αυτόματα ένα ευχετήριο SMS για τα γενέθλια των επαφών μας ή e-mail στους φίλους μας σε συγκεκριμένη ημερομηνία, να στέλνει ένα συγκεκριμένο μήνυμα όταν μας παίρνει κάποιος αριθμός και δεν μπορούμε να απαντήσουμε εκείνη τη στιγμή, να στέλνει νέο μήνυμα στους συναδέλφους μας όταν δεν έχουμε απαντήσει στο μήνυμα του τηλεφωνητή μας μετά από κάποια ώρα, να ορίσουμε μία κλήση στον John σε μία συγκεκριμένη χρονική στιγμή όταν το ημερολόγιο τότε γράφει “Call John”, ή να στείλουμε ένα e-mail στους φίλους μας μίας πόλης μόλις φτάσουμε εκεί!

3.) Έξυπνες λειτουργίες επικοινωνίας

Το τηλέφωνο μέχρι τώρα δεν ξέρει ότι:
– Είμαστε σε ένα meeting αυτή τη στιγμή, και έχουμε ξεχάσει τους ήχους κλήσης ανοιχτούς.
– Ή ότι συνδεόμαστε σε κάποια υπηρεσία άμεσης ανταλλαγής μηνυμάτων (IM), κι όλες οι επαφές μας ενημερώνονται για την διαθεσιμότητά μας, παρ’ ό,τι εμείς θέλουμε να το δείξουμε μόνο σε συγκεκριμένους φίλους.
– Ή ότι δεν μπορούμε να απαντήσουμε μία κλήση και όλοι αναρωτιούνται πού στο καλό είμαστε.
– Ή ότι δεν μπορούμε να πούμε στο αφεντικό μας πως τελικά κλείνουμε τη συμφωνία με έναν πελάτη, χωρίς να το ακούσει ο καθένας.

Ε λοιπόν, αυτή η πατένα ονόματι “Systems and methods for intelligent and customizable communications between devices” δείχνει ότι η Apple μπορεί να κάνει κάτι περί όλων αυτών.

iphone-40-intelligent-communications

Δηλαδή:

Θα επιλέγουμε συγκεκριμένες λειτουργίες επικοινωνίας για εισερχόμενα συμβάντα βασισμένα στις προτιμήσεις μας και την διαθεσιμότητά μας.
Επιπλέον το κινητό θα καθορίζει τις λειτουργίες επικοινωνίας μας βάσει της τρέχουσας δραστηριότητάς μας και θα μας επιτρέπει να παρέχουμε τροποποιημένες πληροφορίες στις επαφές μας.

Εάν ενσωματωθούν αυτές οι λειτουργίες σε επόμενη αναβάθμιση του iPhone OS, το νέο software θα μας επιτρέψει να ορίσουμε διαφορετικές λειτουργίες επικοινωνίας, διαφορετικά απαντητικά μηνύματα, ειδοποιήσεις διαθεσιμότητας και status updates στις επαφές μας ή στα contact groups του καταλόγου. Και όλες αυτές οι λειτουργίες θα μπορούνα να ενεργοποιούνται ή να απενεργοποιούνται χειροκίνητα ή αυτόματα βάσει της περιοχής, της ώρας, των συμβάντων του ημερολογίου ή των τρεχουσών δραστηριοτήτων μας.

Φυσικά, όλα αυτά δεν παύει παρά μόνο να είναι πατέντες. Δεν ξέρουμε εάν και κατά πόσο θα υλοποιηθούν, αλλά εάν ενσωματωθούν στο λειτουργικό σωστά, το iPhone θα γίνει ακόμη πιό χρήσιμη και δυνατή συσκευή.

Και γενικά τα smartphones θα γίνουν πραγματικά πιό έξυπνα τα προσεχή έτη.

[Via unwiredview.com]

Συζήτηση στο forum: Νέες πατέντες από την Apple για το iPhone OS 4.0

About Epameinondas Moustakas

Mathematician, MSc. Statistics & Operational Research, iOS guru, Certified Fanboy, λάτρης των gadgets και της τεχνολογίας

Tags: , ,
Comments are closed.