Bing! to Replace Google Search on iPhone?


By
Posted on Thursday January 21st, 2010 / 11:25

Ο adenadoume του iPhoneHellas News Team μας ενημερώνει σχετικά με τις φήμες (?) περί αντικατάστασης του Google Search στο iPhone με το Bing της Microsoft:

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Apple βρίσκεται σε συζητήσεις με την Microsoft για την χρήση του Bing ως προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης στο iPhone, αντικαθιστώντας έτσι το Google Search.

bing iphone

Η κίνηση αυτή εξηγείται ως αποτέλεσμα της ανταγωνιστικής πλέον σχέσης μεταξύ της Apple και της Google, η οποία σχέση είχε οδηγήσει και στην παραίτηση του Eric Schmidt από το διοικητικό συμβούλιο της Apple ο οποίος κατείχε θέση και στο διοικητικό συμβούλιο της Google. Η παραίτηση του Schmidt είχε γίνει σε περίοδο που η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου – FTC (Federal Trade Comission) διεξήγαγε έρευνες σχετικά με την θεμιτότητα του (ολόενα αυξανόμενου) ανταγωνισμόυ μεταξύ των δύο εταιρειών.

Η Apple είχε δηλώσει σχετικά:

“Unfortunately, as Google enters more of Apple’s core businesses, with Android and now Chrome OS, Eric’s effectiveness as an Apple Board member will be significantly diminished, since he will have to recuse himself from even larger portions of our meetings due to potential conflicts of interest. Therefore, we have mutually decided that now is the right time for Eric to resign his position on Apple’s Board.”

Από τότε βέβαια έχουμε και την κυκλοφορία του Google Nexus One, που είναι πλέον και άμεσα ανταγωνιστικό προίόν προς το iPhone, αλλά και τις παράλληλες κινήσεις της Apple και της Google από τον χώρο της streaming μουσικής (συμφωνίες Google με Myspace και Apple με Lala) μέχρι και τον χώρο των διαφημίσεων στα κινητά (εξαγορά της AdMob από την Google και της Quattro Wireless από την Apple).

Είναι προφανές πως και οι δύο εταιρείες έχουν καταλάβει πλέον ποιός είναι ο πρωταρχικός εχθρός/ανταγωνιστής τους και πως η Microsoft είναι ένα πιόνι (που ενδέχεται να χρησιμοποιήσει η Apple στην μάχη αυτήν).

Εξάλλου οι σχέσεις της Microsoft με την Apple, αν και φαντάζουν άκρως ανταγωνιστικές – με αποκορύφωση την σειρά των χιουμοριστικών διαφημίσεων της Apple: “Get a Mac” – στην πράξη δεν είναι καθόλου “εχθρικές” καθώς η ίδια η Microsoft είχε ενισχύσει από παλιά την Apple δίνοντας της λογισμικό: το BASIC runtime στα Apple II computers, το Microsoft Excel για το αρχικό Mac OS και την κυκλοφορία της σουίτας Microsoft Office για το Mac OS X.

Πάντως αν και το Businessweek δεν κατονομάζει τις δύο πηγές του, αναφέρει πως οι συζητήσεις μεταξύ Apple και Microsoft έχουν ξεκινήσει από τον Οκτώβριο/Νοέμβριο του 2009.

Επίσης έχουμε πληροφόρηση από το CNBC πως η εφαρμογή Bing για το iPhone έχει πολύ μεγάλη ανταπόκριση και πως έχει δημιουργήσει περισσότερη κίνηση στις αναζητήσεις από κινητά, από όλες τις αναζητήσεις των κινητών του δικτύου της Verizon!

Η Verizon Wireless να επισημάνουμε πως έχει κλείσει ήδη 5-ετή συμφωνία με την Microsoft για να χρησιμοποιεί την μηχανή αναζήτησης Βing ως προεπιλογή σε όλα τα κινητά που διαθέτει από το δίκτυο της. Η συμφωνία αυτή είχε υπολογιστεί από έγκυρους αναλυτές πως στοίχισε στην Microsoft $550-$650 εκατομμύρια.

Αν αναλογιστούμε πως το μέλλον των εσόδων από διαφημίσεις στο internet (το οποίο αποτελεί και την κύρια πηγή εσόδων της Google) βρίσκεται στην προσπέλαση μέσω κινητών συσκευών, μπορούμε να καταλάβουμε πόσο σημαντικό είναι το ποιά είναι η προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης του iPhone – καθώς μέσω της μηχανής αναζήτησης προβάλλονται και οι διαφημίσεις.

Το συμπέρασμα πάντως είναι πως αν η Microsoft καταφέρει να προωθήσει το Bing ως προεπιλογή στο iPhone θα πληρώσει ένα πολύ μεγάλο ποσό στην Apple – μεγαλύτερο σαφώς από αυτό που πληρώνει η Google – κάτι το οποίο δεν φαίνεται να είναι εμπόδιο για την Microsoft η οποία έχει ήδη επενδύσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολλάρια για την προώθηση του Bing.

Περιμένουμε λοιπόν να δούμε αν η Apple αποφασίσει να προβεί στην πολύ μεγάλης στρατηγικής σημασίας απόφαση να ενσωματώσει το Bing ως προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης στο iPhone – ίσως και σε βαθμό που να μην φαίνεται καν το λογότυπο και η ιστοσελίδα του Bing, οπότε δεν αποκλείεται να έχουμε και συνέχεια με την αντικατάσταση και των Google Mobile Maps… και έναν ανοιχτό πόλεμο Apple και Google.

[via businessweek, CNBC, arstechnica]

Συζήτηση στο forum: Apple ditching Google Search for Microsoft Bing on iPhone?

About Vasilis Ananiadis

Ο ζωντανός θρύλος της Ελληνικής blogόσφαιρας, ο αβυσσαλέος master του SEO, o πρίγκηπας των Social Media, ο τυφώνας των Web Startups, ο οργασμός της ιντερνετικής επιτυχίας. Τώρα και στο twitter: @vananiadis

Tags: ,
2 Responses to “Bing! to Replace Google Search on iPhone?”

  1. […] αναφορές για το Bing (θυμηθείτε την φημολογία περί αντικατάστασης του Google search engine από την αντίστοιχη της Microsoft) οι developers ανακάλυψαν πως […]

  2. […] της Μicrosoft, ως αντικαταστάτη του Google στο iPhone (βλ. Bing! to Replace Google Search on iPhone?) αλλά όσο εντείνονταν οι σχέσεις μεταξύ Apple και Google […]