Πειρατικές εφαρμογές και App store: Τα αποτελέσματα μπορεί να είναι θετικά για τους developers


By
Posted on Tuesday January 18th, 2011 / 14:21

Η πειρατεία εφαρμογών και παιχνιδιών είναι ένα φαινόμενο τις εποχής με κοινωνικές προεκτάσεις που δεν αφήνει κανέναν μας αδιάφορο. Το iOS App store αλλά και το Mac App store αποτελούν βασικό στόχο των πειρατών λόγω της εξάπλωσης τους και οι χρήστες εκμεταλλεύονται τα διάφορα εργαλεία που τους παρέχει απλόχερα το Internet για να αποκτήσουν δωρεάν τις επί-πληρωμής εφαρμογές. Οι δικαιολογίες είναι πολλές, από το “δεν υπάρχουν λεφτά” ως το “κατεβάζω πειρατικές εφαρμογές για να τις δοκιμάσω πριν τις αγοράσω” με αποτέλεσμα οι developers που χάνουν χρόνο και χρήμα για την ανάπτυξη τους να εκφράζουν την δυσαρέσκεια τους για την εξέλιξη αυτή.

Όπως συμβαίνει στη ζωή, έτσι και στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν υπάρχει μόνο Μαύρο ή Άσπρο. Υπάρχει και το Γκρι.

Ο developer Daniel Amitay σε πρόσφατο δημοσίευμα του μας ενημερώνει με πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με το θέμα της πειρατείας, αλλά και το πως αυτή επηρέασε την πορεία των πωλήσεων της εφαρμογής του (Punch ‘Em! – Fight people through your camera!):

Σύμφωνα λοιπόν με τον developer, από την στιγμή που η εφαρμογή του κυκλοφόρησε ευρέως στα γνωστά πειρατικά μαγαζάκια οι πωλήσεις της αυξήθηκαν κατά 230% (!!) ή αλλιώς για κάθε δεκαπέντε (15) πειρατικές εκδόσεις ένας (1) χρήστης αγόραζε την εφαρμογή από το iOS App store:

  • Period 2 had 38.6X more Pirates than Period 1
  • Period 2 had 2.3X more Sales than Period 1
  • For every 15 or so Pirates, I received an extra Sale

Ο developer δηλώνει ότι δεν είναι δυσαρεστημένος με την κατάσταση. Κάθε άλλο μάλιστα, καθώς ο σκοπός (πωλήσεις) επιτυγχάνεται, έστω και με την παράδοξη αυτή εξέλιξη.

Οι εφαρμογές που βρίσκονται ήδη στο Top 100 προφανώς δεν θα παρουσιάσουν τα ίδια δεδομένα καθώς δεν θα επωφεληθούν από την εξάπλωση των πειρατικών εκδόσεων, ωστόσο οι εφαρμογές μικρών developers που βρίσκονται χαμένες μέσα στα άδυτα των χιλιάδων εφαρμογών του App store ενδέχεται να παρουσιάσουν παρόμοια αποτελέσματα με αυτά της εφαρμογής του Amitay.

Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε στο blog του developer.

Συμφωνείτε με την άποψη του Amitay ή πιστεύτε ότι τα δεδομένα του developer οφείλονται σε τυχαίους παράγοντες;

Σχολιασμός στο forum: Πειρατικές εφαρμογές και App store – Τα αποτελέσματα μπορεί να είναι θετικά για τους developers

About Vasilis Ananiadis

Ο ζωντανός θρύλος της Ελληνικής blogόσφαιρας, ο αβυσσαλέος master του SEO, o πρίγκηπας των Social Media, ο τυφώνας των Web Startups, ο οργασμός της ιντερνετικής επιτυχίας. Τώρα και στο twitter: @vananiadis
One Response to “Πειρατικές εφαρμογές και App store: Τα αποτελέσματα μπορεί να είναι θετικά για τους developers”

  1. […] This post was mentioned on Twitter by iPhoneHellas. iPhoneHellas said: Πειρατικές εφαρμογές και App store: Τα αποτελέσματα μπορεί να είναι θετικά για τους… http://goo.gl/fb/PcqOZ […]