iOS 7: Τα νέα ευρήματα (#4)


By
Posted on Thursday June 20th, 2013 / 22:01

Σήμερα συμπληρώνουμε δέκα ημέρες εντατικής χρήσης του iOS 7, και για ακόμη μία φορά σας παραθέτουμε συγκεντρωμένα όλα τα νεότερα ευρήματα:

1.] Οι φάκελοι μπορούν να τοποθετηθούν πλέον και στο Dock. Περιέχουν έως και 126 εφαρμογές (9 εφαρμογές επί 14 σελίδες), ενώ το Κιόσκι μπορεί επιτέλους να ενσωματωθεί σε φάκελο:

2.] H κορδέλα “Νέο” για νέες εφαρμογές και περιοδικά έχει αντικατασταθεί τώρα με μία γαλάζια τελεία στο όνομα:

 
 

3.] Η νέα λειτουργία πρότασης συνθηματικού στο Safari και αυτόματης αποθήκευσής του στην κλειδοθήκη:

  

4.] Το activation lock ενεργοποιείται αυτόματα. Πλέον η απενεργοποίηση της Εύρεσης iPhone και η διαγραφή περιεχομένου μέσω επαναφοράς απαιτεί την εισαγωγή του Apple ID, ενώ η απενεργοποίηση των υπηρεσιών τοποθεσίας επανέρχεται όταν ενεργοποιείται η λειτουργία απώλειας:

  

5.] Η εισαγωγή των κωδικών από τις iTunes gift cards μπορεί τώρα να γίνει όπως και στον Mac με χρήση της κάμερας:

6.] Το AppStore απέκτησε λίστα επιθυμίας (wish list):

  

7.] Η παγκόσμια ώρα στο Ρολόι εμφανίζει τώρα και τις διαφορές ώρας, ενώ το άγγιγμα εναλλάσσει την μορφή μεταξύ αναλογικής και ψηφιακής:

 

8.] Οι Χάρτες προβάλουν τώρα την πραγματική ημέρα και νύχτα, ενώ στη δρομολόγηση προστέθηκε κι η λειτουργία πεζού που εμφανίζεται ως εναλλακτική διαδρομή:

 
 

 9.] Η λειτουργία επεξεργασίας φωτογραφιών:

  

10.] Οι νέες λειτουργίες του Siri. Εμφάνιση πληροφοριών από Bing, προβολή tweets και φωτογραφιών, αλλαγή ρυθμίσεων συσκευής και επιλογή αντρικής ή γυναικείας φωνής:

 
 
 
 
 

11.] Το Κέντρο Γνωστοποιήσεων εμφανίζει εξατομικευμένες πληροφορίες (η μέρα σας είναι γεμάτη, ξεκινά νωρίς, κλπ.). Επίσης, εμφανίζει πλέον τις μικρογραφίες συνημμένων φωτογραφιών, ενώ πατώντας στην σύνοψη του καιρού ανοίγει η αντίστοιχη εφαρμογή:

  
  
  

12.] Πλήρης παραμετροποίηση πλέον των υποτίτλων και λεζάντων, με επιλογή γραμματοσειράς, χρώματος, μεγέθους, ορισμό στιλ, κλπ :

  
  
   
  

 

13.] Νέες λειτουργίες για ΑμΕΑ στις ρυθμίσεις Προσβασιμότητας. Μείωση περιβαλλοντικού θορύβου, βελτίωση αναγνωσιμότητας, αντίθεσης φόντου  και υποστήριξη προσαρμοστικών αξεσουάρ με διακόπτες:

  
  

 14.] Το AirDrop υποστηρίζει και αποστολή σημειώσεων:

15.] Η λειτουργία Ανάγνωσης στο Safari ενσωματώθηκε στο παρατεταμένο πάτημα ενός συνδέσμου και ενεργοποιείται από το εικονίδιο αριστερά της διεύθυνσης:
  
16.] Επίσης στο Safari η αποθήκευση φωτογραφίας εμφανίζει τώρα και το εναλλακτικό κείμενο (alt text), η λίστα ανάγνωσης αποδίδει φόρο τιμής στον Steve Jobs, η ενοποιημένη γραμμή διεύθυνσης εμφανίζει όλα τα αποτελέσματα,  νέο κείμενο αποθήκευσης συνθηματικού για τον τρέχοντα ιστότοπο  και κοινοποίηση στα κοινωνικά δίκτυα:
  
  
17.] Το όριο λήψης εφαρμογών μέσω δικτύου κινητής παραμένει στα 50 ΜΒ, παρ’ όλα αυτά μπορεί να γίνει η λήψη:

18.] Τα μηνύματα χρωματίζουν ολόκληρο το ονοματεπώνυμο για τους αριθμούς που υποστηρίζουν SMS ή iMessage (κάνοντας γκρι τα υπόλοιπα στοιχεία), παρέχουν δυνατότητα αποστολής του iMessage και στο mail, και διαθέτουν κέντρο προβολής όλων των συνημμένων αρχείων της συνομιλίας:

 
 

19.] Το iTunes Radio υποστηρίζει και προεπισκόπηση 10 δευτερολέπτων των σταθμών:

 

20.] Στις επαφές υποστηρίζονται όλες οι δημοφιλείς υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης και ανταλλαγής άμεσων μηνυμάτων:

  

21.] Μέσω της αναζήτησης στο Ημερολόγιο εμφανίζονται όλα τα δεδομένα σε λίστα:

22.] Στις Ρυθμίσεις -> Γενικά -> Χρήση εμφανίζεται πλέον ο χώρος που καταλαμβάνουν το Mail και τα Μηνύματα:

  

23.] Η πυξίδα μπορεί να κάνει και μέτρηση γωνιών, η ρύθμιση για τον πραγματικό Βορρά μετακινήθηκε στις Γενικές Ρυθμίσεις της συσκευής, ενώ πατώντας στο κλισίμετρο μηδενίζει το σημείο αναφοράς:

  

24.] Η καρτέλα αγαπημένων επαφών έχει τη δυνατότητα εμφάνισης  μικρογραφιών, ενώ μπορούν τώρα να αποθηκευτούν και συντομεύσεις για κλήσεις Ήχου FaceTime:

  

25.] Μικρογραφίες εμφανίζονται και στις συνημμένες επαφές μέσα στα Μηνύματα, ενώ η εμφάνιση στοιχείων των επαφών και οι δυνατότητες κλήσεων μεταφέρθηκαν επάνω δεξιά. Πλέον οι συνομιλίες  δεν χρειάζεται να μετακινούνται στην αρχή για την προβολή των στοιχείων επαφών, ενώ η διαγραφή μηνυμάτων πραγματοποιείται τώρα μέσω παρατεταμένου αγγίγματος:

 
 

26.] Πατώντας το πλήκτρο διαγραφής μετά από μία αυτόματη διόρθωση λέξης, εμφανίζονται τώρα οι εναλλακτικές λέξεις (λειτουργία αντικατάστασης):

27.] Οι λειτουργίες αναίρεσης και επανάληψης:

 

28.] Το πάτημα στα αριθμητικά πλήκτρα εμφανίζει πίσω τους την εικόνα φόντου:

29.] Η λειτουργία “Μην ενοχλείτε” μπορεί να ενεργοποιηθεί τώρα είτε γενικά, είτε μόνον όταν το τηλέφωνο είναι κλειδωμένο:

 

30.] Νέος τρόπος εμφάνισης των συνδέσεων hotspot στην οθόνη κλειδώματος:

31.] Η προσθήκη λογαριασμού Hotmail άλλαξε σε Outlook, ενώ η ανανέωση των mail εμφανίζει “Ενημερώθηκε μόλις” αντί για την ημερομηνία και ώρα:

 

32.] Το νέο γραφικό περιβάλλον της αναπαραγωγής βίντεο:


33.] Η νέα εμφάνιση του Φωνητικού ελέγχου:

  

34.] Τα νέα εικονίδια αυξομείωσης έντασης ήχου και κουδουνίσματος:

 
 

35.] Ο νέος τρόπος εμφάνισης των μηνυμάτων pop-up:

 

36.] Στις Φωτογραφίες μπορεί να γίνει κοινή χρήση γεγονότων ή επιλεγμένων στοιχείων, οι παραλήπτες μπορούν να προσθέσουν φωτογραφίες ή βίντεο, στη Ροή εμφανίζεται ένα ιστορικό συνολικής δραστηριότητας και η προβολή τοποθεσιών στις οποίες πραγματοποιήθηκε λήψη των φωτογραφιών μπορεί να γίνει είτε ανά έτος, είτε ανά συλλογή:

 
 
 

37.] Περισσότερες χειρονομίες σε όλο το λειτουργικό. Η λειτουργία swipe left εκτός από τον Safari προστέθηκε και στις σημειώσεις, στο τηλέφωνο, στα μηνύματα και στις ρυθμίσεις, ενώ η σύγκλιση με τα δύο δάχτυλα στον καιρό δείχνει την σύνοψη για  τις διαφορετικές τοποθεσίες:

   

38.] Οι ταινίες μπορούν να προστεθούν στη λίστα ανάγνωσης και βελτιώθηκε η αναζήτηση στο iTunes Store:

   

39.] Τα κουμπιά επανάληψης τραγουδιού ή λίστας αναπαραγωγής έχουν μετακινηθεί στο κάτω μέρος της οθόνης:

 

40.] Το ελληνικό VoiceOver έχει αποκτήσει μία γυναικεία φωνή που εκφωνεί περισσότερα στοιχεία με μεγαλύτερη ακρίβεια (π.χ. τον συνολικό χρόνο στο χρονόμετρο τον επαναλαμβάνει σχεδόν κάθε 5″):

 

41.] Το νέο εικονίδιο του VPN στην γραμμή κατάστασης. Αναμένεται η επιλογή των εφαρμογών που θα κάνουν χρήση αυτής της σύνδεσης:

 

42.] Οι εφαρμογές που δεν υποστηρίζουν την ανάλυση του iPhone 5 εμφανίζονται στην multitasking προβολή στοιχισμένες στο κέντρο:

43.] Η δημοσίευση φωτογραφίας στο Facebook:

44.] Προστέθηκε η λειτουργία zoom in/out στο βίντεο κατά τη διάρκεια εγγραφής, ενώ η λήψη φωτογραφίας ή βίντεο μπορεί να πραγματοποιηθεί και όταν η κάμερα είναι ανοιχτή στο μενού multitasking.

45.] Η προσθήκη ενός αριθμού στον αποκλεισμό από τηλεφωνικές κλήσεις, αυτομάτως τον προσθέτει και στους  αποκλεισμούς από κλήσεις FaceTime και μηνύματα.

46.] Η αναζήτηση τώρα λειτουργεί και στο κείμενο των mail. Επίσης τα αποτελέσματα αναζήτησης στο spotlight παραμένουν ενεργά χωρίς να διαγράφονται μετά από λίγο χρονικό διάστημα, ενώ η αναζήτηση συγκεκριμένης λέξης στα SMS μας πηγαίνει κατευθείαν στο σημείο κι όχι σε ολόκληρη τη συνομιλία.

47.] Όταν η μπαταρία πέφτει κάτω από 10%, οι πανοραμικές ταπετσαρίες συρρικνώνονται για εξοικονόμηση ενέργειας.

48.] Τα συνημμένα έγγραφα στο mail δεν χρειάζεται να ξαναφορτώσουν στην προώθηση.

49.] Αποκρύπτοντας ένα ημερολόγιο, πλέον τα συμβάντα δεν εμφανίζονται στο Notification Center.

50.] Η πρόοδος αποστολής μηνύματος και φόρτωσης μιας ιστοσελίδας εμφανίζεται με μία πολύ λεπτή μπλε γραμμή.

51.] Η απόρριψη των γνωστοποιήσεων πραγματοποιείται τώρα με κύλιση προς τα πάνω.

52.] Από τους Χάρτες αφαιρέθηκε η επιλογή μεγέθους ετικέτας, αλλά προστέθηκε η δυνατότητα προβολής πλήρους οθόνης και συγχρονισμού των bookmarks μεταξύ Mac OS και iOS συσκευών.

53.] Τα screenshots δεν αποθηκεύονται πλέον στη ροή φωτογραφιών.

54.] Από τη beta 1 απουσιάζουν οι εφαρμογές Μαγνητόφωνο και Nike+iPod, αλλά θα ενεργοποιηθούν σε επόμενη έκδοση.

55.] Το ξεκλείδωμα της lockscreen πραγματοποιείται από οποιοδήποτε σημείο κάνοντας στο 1/3 της οθόνης κύλιση προς τα δεξιά.

56.] Στην προβολή multitasking μπορούμε να κλείσουμε έως και 3 εφαρμογές ταυτόχρονα, ενώ μπορεί να τερματιστεί και η τρέχουσα εφαρμογή.

57.] Τα μεγάλου μεγέθους sms μετατρέπονται μετά από ένα σημείο αυτόματα σε MMS.

58.] Τα κέντρα γνωστοποιήσεων μεταξύ Mac OS και iOS συγχρονίζονται μεταξύ τους. Εάν δείτε μία γνωστοποίηση καιρού, ημερολογίου ή γενεθλίων στον mac, δεν θα εμφανιστεί στο iPhone ή iPad σας.

59.] Η Apple έχει ανοίξει πλήρως το Notification Center, επιτρέποντας σε bluetooth συσκευές αυτόματη λήψη γνωστοποιήσεων από το iOS. Έρχεται το iWatch;

60.] Η beta 1 λήγει στις 24 Ιουλίου.

Δείτε επίσης:

 

 

Σχολιασμός στο forum

About Epameinondas Moustakas

Mathematician, MSc. Statistics & Operational Research, iOS guru, Certified Fanboy, λάτρης των gadgets και της τεχνολογίας

Tags: ,
Comments are closed.