Κάθε αισθητήρας Touch ID αντιστοιχεί σε συγκεκριμένο Α7


By
Posted on Friday November 1st, 2013 / 11:00

iPhone 5S

Πολλά έχουν γραφεί για τον αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων Touch ID του iPhone 5S σχετικά με την ασφάλεια και την αξιοπιστία του. Τα περισσότερα από αυτά είναι ως συνήθως ανακριβή, οπότε δεν βλάπτει να επαναλαμβάνουμε τις έγκυρες πληροφορίες σε κάθε ευκαιρία.

Το Touch ID είναι απολύτως ασφαλές καθώς το αποτύπωμα του χρήστη αποθηκεύεται και κρυπτογραφείται στο ειδικό Secure Enclave του επεξεργαστή Α7 ως μαθηματική απεικόνιση και όχι ως φωτογραφία. Το Secure Enclave  είναι απομονωμένο από τον υπόλοιπο Α7 και το iOS. Ως εκ τούτου τα δεδομένα των αποτυπωμάτων σας δεν διαβάζονται από το σύστημα ούτε από εφαρμογές, δεν αποθηκεύονται στους servers της Apple αλλά ούτε και στο iCloud.

Ως επιπρόσθετη δικλείδα ασφαλείας, μάλιστα, οι χρήστες που θα επιλέξουν το Touch ID θα πρέπει να δημιουργήσουν, επίσης, ένα passcode ως backup. Μόνο αυτό το passcode θα μπορεί να ξεκλειδώσει τη συσκευή εάν γίνει επανεκκίνηση του iPhone ή αν δεν έχει ξεκλειδωθεί για 48 ώρες. Η λειτουργία αυτή έχει δημιουργηθεί έτσι ώστε να εμποδίσει πιθανούς χάκερς να κερδίσουν χρόνο ενώ προσπαθούν να βρουν τρόπο να παρακάμψουν τον Touch ID.

Η ιστοσελίδα iMore μετά από εκτενείς δοκιμές βρήκε και ένα άλλο ενδιαφέρον χαρακτηριστικό ασφαλείας του Touch ID. Συγκεκριμένα, φαίνεται ότι κάθε μεμονωμένος αισθητήρας Touch ID αντιστοιχεί αποκλειστικά σε συγκεκριμένο επεξεργαστή A7. Αυτό σημαίνει ότι εάν αντικαταστήσετε το Touch ID στο τηλέφωνό σας με ένα άλλο ανταλλακτικό – ακόμα και ολόκληρη την logic board -, τότε πολύ απλά δεν θα λειτουργήσει! Οπότε, όσοι αρέσκεστε σε DIY repairs δώστε ιδιαίτερη προσοχή στο Touch ID.

Γιατί, όμως, να μπει σε αυτή τη διαδικασία η Apple; Κανείς δεν γνωρίζει με σιγουριά αλλά μπορούμε να υποθέσουμε με ασφάλεια ότι πρόκειται για ένα μέτρο ασφαλείας ώστε εάν κάποιος αποκτήσει πρόσβαση στην συσκευή σας και αλλάξει το Touch ID να μην μπορεί ούτε σε αυτή την περίπτωση να διαβάσει τα δεδομένα σας. Αλλά για να μπει σε όλη αυτή τη διαδικασία ώστε να κάνει τόσο ασφαλή το Touch ID η Apple σίγουρα έχει μεγάλα σχέδια για το μέλλον, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν – για παράδειγμα – mobile πληρωμές σε συνδυασμό με το Passbook.

Σχολιασμός στο forum

 

About Harry Souris

Apple news, reviews and opinion. Guitar geek. Editor of iPhoneHellas.gr, MacUser.gr & TechGear.gr.

Follow me on twitter and facebook

Tags:
Comments are closed.