Σχετικά με την ασφάλεια που προσφέρει ο αισθητήρας Touch ID στο iPhone και το iPad


By
Posted on Tuesday February 9th, 2016 / 14:03

iphone_5s_touchidsensor_02

Ένα μεγάλο μέρος της ψηφιακής μας ζωής βρίσκεται αποθηκευμένο στο iPhone και το iPad μας. Για αυτόν το λόγο, όλοι θα πρέπει να χρησιμοποιούν ένα συνθηματικό για την προστασία αυτών των σημαντικών πληροφοριών και του απορρήτου τους. Δυστυχώς, πολλοί χρήστες smartphone δεν χρησιμοποιούν συνθηματικό. Ο αισθητήρας Touch ID παρέχει έναν εύκολο τρόπο να χρησιμοποιείτε το δακτυλικό σας αποτύπωμα ως συνθηματικό.

Το δακτυλικό σας αποτύπωμα είναι ένα από τα καλύτερα συνθηματικά του κόσμου. Το έχετε πάντα μαζί σας και κανένα δεν μοιάζει με κάποιο άλλο. Με ένα απλό άγγιγμα στο κουμπί Αφετηρίας της συσκευής σας, ο αισθητήρας Touch ID διαβάζει γρήγορα το δακτυλικό σας αποτύπωμα και ξεκλειδώνει αυτόματα το τηλέφωνό σας. Μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε ακόμα και για να εξουσιοδοτήσετε αγορές από τα iTunes Store, App Store, iBooks Store και Apple Pay.

Προηγμένες τεχνολογίες

Η τεχνολογία που υποστηρίζει τον αισθητήρα Touch ID αποτελεί έναν από τους πιο προηγμένους συνδυασμούς υλικού και λογισμικού που έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ σε μία συσκευή της Apple. Το κουμπί έχει κατασκευαστεί από κρύσταλλο ζαφειριού, ένα από τα καθαρότερα και ανθεκτικότερα διαθέσιμα υλικά. Το κρύσταλλο προστατεύει τον αισθητήρα και λειτουργεί ως φακός που τον βοηθά να εστιάσει στο δάκτυλό σας.

Ο δακτύλιος από ατσάλι που περιβάλλει το κουμπί εντοπίζει το δάκτυλό σας και δίνει εντολή στον αισθητήρα Touch ID να ξεκινήσει την ανάγνωση του δακτυλικού σας αποτυπώματος. Ο αισθητήρας χρησιμοποιεί προηγμένη χωρητική επιφάνεια αφής για τη λήψη μιας εικόνας υψηλής ανάλυσης από μικρά τμήματα του δακτυλικού σας αποτυπώματος που προέρχονται από τα ενδότερα στρώματα του δέρματος. Στη συνέχεια, ο αισθητήρας Touch ID αναλύει με έξυπνο τρόπο αυτές τις πληροφορίες με απίστευτη λεπτομέρεια και ακρίβεια. Κατηγοριοποιεί το δακτυλικό σας αποτύπωμα σε τρεις βασικούς τύπους: τοξοειδές, κολποειδές ή σπειροειδές.

Διαβάστε επίσης: iTunes error 53 – Επίσημη ενημέρωση από την Apple

Ανιχνεύει επίσης μεμονωμένες λεπτομέρειες στις κορυφές οι οποίες δεν είναι ορατές με γυμνό μάτι, ενώ ελέγχει και μικρές παραλλαγές στην κατεύθυνση των κορυφών, που προκαλούνται από τους πόρους και τη διάρθρωση των άκρων.

Ο αισθητήρας Touch ID μπορεί επίσης να διαβάσει πολλά δακτυλικά αποτυπώματα και σε προσανατολισμό 360 μοιρών. Στη συνέχεια, δημιουργεί μια μαθηματική απόδοση του δακτυλικού σας αποτυπώματος και τη συγκρίνει με τα δεδομένα δακτυλικών αποτυπωμάτων που έχετε καταχωρίσει, για να τα ταυτοποιήσει και να ξεκλειδώσει τη συσκευή σας. Ο αισθητήρας Touch ID θα προσθέτει σταδιακά νέα τμήματα του δακτυλικού σας αποτυπώματος στα δεδομένα δακτυλικών αποτυπωμάτων που έχετε καταχωρίσει, ώστε με την πάροδο του χρόνου να βελτιώσει την ακρίβεια της ταυτοποίησης. Ο αισθητήρας Touch ID χρησιμοποιεί όλα αυτά τα δεδομένα, για να παρέχει ταυτοποίηση ακριβείας και ασφάλεια υψηλού επιπέδου.

Η υγρασία, οι αλοιφές, ο ιδρώτας, τα έλαια, οι εκδορές ή η ξηροδερμία ενδέχεται να επηρεάσουν την αναγνώριση δακτυλικών αποτυπωμάτων.

Ορισμένες δραστηριότητες μπορούν επίσης να επηρεάσουν προσωρινά την αναγνώριση δακτυλικών αποτυπωμάτων, όπως η γυμναστική, το ντους, η κολύμβηση ή η μαγειρική.

Δικλείδες ασφάλειας

Κάθε δακτυλικό αποτύπωμα είναι μοναδικό. Για αυτό, είναι εξαιρετικά σπάνιο έστω και ένα μικρό τμήμα δύο διαφορετικών δακτυλικών αποτυπωμάτων να μοιάζει αρκετά ώστε ο αισθητήρας Touch ID να τα θεωρεί ίδια. Η πιθανότητα να συμβεί κάτι τέτοιο είναι 1 προς 50.000 για ένα καταχωρισμένο δάκτυλο. Συγκριτικά, οι πιθανότητες να μαντέψει κανείς ένα τυπικό 4ψήφιο συνθηματικό είναι 1 προς 10.000. Αν και ορισμένα συνθηματικά, όπως το “1234”, είναι πιο εύκολο να τα μαντέψει κανείς, κάτι τέτοιο δεν ισχύει για τα μοτίβα των δακτυλικών αποτυπωμάτων. Αντίθετα, η πιθανότητα 1 προς 50.000 σημαίνει ότι για να βρει κάποιος ένα τυχαίο αποτέλεσμα, θα πρέπει να καταχωρίσει 50.000 διαφορετικά δακτυλικά αποτυπώματα. Όμως ο αισθητήρας Touch ID επιτρέπει μόνο πέντε αποτυχημένες προσπάθειες ταυτοποίησης δακτυλικών αποτυπωμάτων. Έπειτα, θα πρέπει να καταχωρίσετε το συνθηματικό σας για να μπορέσετε να συνεχίσετε.

Για να διαμορφώσετε τον αισθητήρα Touch ID, θα πρέπει πρώτα να ορίσετε ένα συνθηματικό. Ο αισθητήρας Touch ID έχει σχεδιαστεί για να μειώσει τις καταχωρίσεις του συνθηματικού σας, αλλά το συνθηματικό σας είναι απαραίτητο για επιπλέον επικύρωση ασφάλειας:

  • Μετά την επανεκκίνηση της συσκευής
  • Όταν έχουν περάσει περισσότερες από 48 ώρες από την τελευταία φορά που ξεκλειδώσατε τη συσκευή
  • Για να αποκτήσετε πρόσβαση στη ρύθμιση “Touch ID και συνθηματικό”

Επειδή η ισχύς κάθε συστήματος ασφάλειας καθορίζεται από το πιο αδύναμο στοιχείο του, έχετε την επιλογή να αυξήσετε την ασφάλεια ενός τετραψήφιου ή εξαψήφιου συνθηματικού, χρησιμοποιώντας ένα περίπλοκο αλφαριθμητικό συνθηματικό. Μπορείτε να το κάνετε αυτό όταν δημιουργείτε ένα συνθηματικό, πατώντας Επιλογές συνθηματικού και επιλέγοντας Προσαρμοσμένος αλφαριθμητικός κωδικός.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιείτε τον αισθητήρα Touch ID, αντί να εισάγετε το συνθηματικό του Apple ID σας, όταν αγοράζετε περιεχόμενο από τα iTunes Store, App Store και iBooks Store. Σε κάθε αγορά θα σας ζητείται να σαρώνετε το δακτυλικό σας αποτύπωμα. Αν το Touch ID δεν αναγνωρίσει το δάκτυλό σας, θα σας ζητηθεί να δοκιμάσετε ξανά. Μετά από πέντε αποτυχημένες προσπάθειες, θα έχετε την επιλογή να καταχωρίσετε το συνθηματικό του Apple ID σας. Θα πρέπει, επίσης, να καταχωρίσετε το συνθηματικό του Apple ID σας και στις εξής περιπτώσεις:

  • Μετά την επανεκκίνηση της συσκευής σας
  • Μετά την καταχώριση ή τη διαγραφή δακτύλων

Σε περίπτωση απώλειας ή κλοπής της συσκευής σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη Λειτουργία απώλειας της Εύρεσης iPhone για να απενεργοποιήσετε αμέσως τον αισθητήρα Touch ID, ώστε να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ξεκλείδωμα της συσκευής σας. Το iOS 7 (ή νεότερη έκδοση) προσφέρει επιπλέον προστασία από κλοπή με το Κλείδωμα ενεργοποίησης, το οποίο απαιτεί την εισαγωγή του Apple ID και του συνθηματικού σας για την απενεργοποίηση της Εύρεσης iPhone, τη διαγραφή δεδομένων ή την εκ νέου ενεργοποίηση της συσκευής σας.

Απομονωμένη περιοχή ασφαλείας

Ο αισθητήρας Touch ID δεν αποθηκεύει εικόνες του δακτυλικού σας αποτυπώματος. Αποθηκεύει μόνο τη μαθηματική απόδοση του δακτυλικού σας αποτυπώματος. Δεν είναι δυνατή η ανακατασκευή της εικόνας του δακτυλικού σας αποτυπώματος με χρήση αυτής της μαθηματικής απόδοσης.

Το τσιπ της συσκευής σας περιλαμβάνει επίσης μια προηγμένη αρχιτεκτονική ασφάλειας, τη λεγόμενη “απομονωμένη περιοχή ασφαλείας”, η οποία αναπτύχθηκε για την προστασία των δεδομένων συνθηματικού και δακτυλικών αποτυπωμάτων. Τα δεδομένα δακτυλικών αποτυπωμάτων κρυπτογραφούνται και προστατεύονται με ένα κλειδί το οποίο είναι διαθέσιμο μόνο στην απομονωμένη περιοχή ασφαλείας. Τα δεδομένα δακτυλικών αποτυπωμάτων χρησιμοποιούνται μόνο από την απομονωμένη περιοχή ασφαλείας για την επαλήθευση της ταυτοποίησης των δακτυλικών αποτυπωμάτων με τα δεδομένα δακτυλικών αποτυπωμάτων που έχετε καταχωρίσει. Η απομονωμένη περιοχή ασφαλείας δεν είναι προσβάσιμη από τα υπόλοιπα μέρη του τσιπ και του iOS. Επομένως, το iOS και άλλες εφαρμογές δεν αποκτούν ποτέ πρόσβαση στα δεδομένα των δακτυλικών αποτυπωμάτων σας, τα δεδομένα δεν αποθηκεύονται ποτέ στους διακομιστές της Apple και δεν δημιουργούνται ποτέ εφεδρικά αντίγραφά τους στο iCloud ή οπουδήποτε αλλού. Μόνο ο αισθητήρας Touch ID τα χρησιμοποιεί και δεν είναι δυνατή η χρήση τους για την ταυτοποίηση δεδομένων από άλλες βάσεις δακτυλικών αποτυπωμάτων.

About Vasilis Ananiadis

Ο ζωντανός θρύλος της Ελληνικής blogόσφαιρας, ο αβυσσαλέος master του SEO, o πρίγκηπας των Social Media, ο τυφώνας των Web Startups, ο οργασμός της ιντερνετικής επιτυχίας. Τώρα και στο twitter: @vananiadis
Comments are closed.