Steve Jobs feels Google betrayed Apple by mimicking iPhone


By
Posted on Sunday March 14th, 2010 / 21:13

O Steve Jobs νιώθει πως η Google παραβίασε τη “συμμαχία” που είχε με την Apple όταν εισήλθε στην αγορά των κινητών τηλεφώνων με την κατασκευή smartphones που μοιάζουν στο iPhone, σύμφωνα με λεπτομερή αναφορά των NYT πάνω στην διαμάχη που έχει ξεσπάσει τελευταία μεταξύ των δύο γιγάντων.

Σε μια εκτενή αναφορά σκιαγραφόντας την αντιπαλότητα μεταξύ Apple και Google, ένας “παγκόσμιος πόλεμος ΙΙΙ” όπως χαρακτηριστικά την αποκάλεσε κάποιος εξαιτίας της εχθρότητας που υπάρχει, πολλές πηγές αναφέρουν στους NYT ότι ο Jobs νιώθει προδομένος από την Google.

“Δεν μπήκαμε στην αγορά των μηχανών αναζήτησης. Αυτοί μπήκαν στην αγορά των smartphones” φαίνεται να είχε πει ο Steve Jobs σε μια συνάντηση της εταιρείας. “Μην κάνετε λάθος, η Google θέλει να ρίξει το iPhone. Δεν θα τους αφήσουμε”

14brawl_CA1-articleLarge

H αναφορά, επίσης, ενισχύει προηγούμενους ισχυρισμούς που φέρουν τον Jobs να χρησιμοποιεί σκληρή γλώσσα για να απορρίψει τον ισχυρισμό της Google “don’t be evil”. Το σχόλιο του Steve Jobs κέρδισε, σύμφωνα με τους ίδιους ισχυρισμούς, το δυνατό χειροκρότημα των παρευρισκόμενων στη συνάντηση.

Ο Steve Jobs φαίνεται να είναι ιδιαίτερα συναισθηματικός σχετικά με τη διαμάχη με τη Google. Λέγεται ότι η μήνυση κατά της HTC απεικονίζει την Apple ως “ένα αδικημένο θύμα που επιτέλους πάτησε πόδι στον τραμπούκο της σχολικής αυλής”

Σύμφωνα με υποθέσεις, οι ιδρυτές της Google, Sergey Brin και Larry Page, θεωρούσαν τον Jobs ως μέντορα και ήταν τακτικοί επισκέπτες στο κάμπους της Apple στο Cupertino. Αν και η σχέση μεταξύ του Jobs και του Eric Schmidt, CEO της Google, ήταν ευχάριστη, οι δυο τους δεν ήταν ποτέ ιδιαίτερα στενοί φίλοι.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο εταιρειών άρχισαν να φθείρονται όταν η Google παρουσίασε για πρώτη φορά το λειτουργικό σύστημα Android. Μια σειρά έντονων συναντήσεων μεταξύ στελεχών της Google και της Apple έλαβαν χώρα αμέσως μετά.

Πολλές από αυτές τις συναντήσεις κατελήγαν σε αναμετρήσεις, σύμφωνα με ανθρώπους κοντά στο ζήτημα, με τον Jobs να κατηγορεί συχνά την Google ότι κλέβει χαρακτηριστικά του iPhone. Τα στελέχη της Google υποστήριζαν ότι τα χαρακτηριστικά του Android βασίζονταν σε προϋπάρχουσες ιδέες ενώ μερικά προτώτυπα Android προϋπήρχαν του iPhone.

Σε μια συγκεκριμένη συνάντηση το 2008 στο κάμπους της Google, o Jobs είπε οργισμένος στα στελέχη της Google ότι εάν ενσωμάτωναν μια έκδοση του multitouch – το δημοφιλές χαρακτηριστικό του iPhone που επιτρέπει στους χρήστες να ελέγχουν τις συσκευές τους με τα δάχτυλά τους- θα τους μήνυε. Δύο άνθρωποι χαρακτηρίζουν εκείνη την συνάντηση ως “άγρια” και “θερμή”.

14brawl_CA0-popup

Η εισαγωγή του Android, του Chrome αλλά και του επερχόμενου Chrome OS οδήγησαν αναπόφευκτα την παραίτηση του Schmidt από τo διοικητικό συμβούλιο της Apple τον περασμένο Αύγουστο. Μετά από αυτό οι δύο εταιρείας άρχισαν τον συναγωνισμό στις εξαγορές.

Αν και ήταν προηγουμένως γνωστό ότι η Apple βρισκόταν σε συζητήσεις με την AdMob για μια πιθανή εξαγορά, οι NYT αποκαλύπτουν περισσότερα στο θέμα:

“Ενώ η Apple είχε την επιμέλεια πάνω στη συμφωνία, η AdMob συμφώνησε στον όρο των 45 ημερών όπου δεν θα μπορούσε να προσφερθεί προς πώληση σε άλλες εταιρείες. Αλλά όταν η Apple χωρίς λόγο άφησε τις 45 μέρες να περάσουν χωρίς να ολοκληρώσει την προσφορά της, η Google χτύπησε.”

Η Google εξαγόρασε την AdMob για $750 εκατομμύρια τρεις μέρες μετά τον όρο των 45 ημερών. Ένα στέλεχος είπε στους NYT ότι η Google ήταν διαθέσιμη να πληρώσει αυτό το ποσό απλά και μόνο για να μην την αποκτήσει η Apple. Αμέσως μετά την συμφωνία αυτή η Apple απήντησε εξαγοράζοντας την ανταγωνίστρια εταιρεία Quattro Wireless.

Οι NYT αναφέρουν ακόμα τις έντονες φήμες για μια πιθανή συνεργασία της Apple με τη Microsoft για να γίνει το Bing η προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης και ο παροχέας των χαρτών στο iPhone. Ως συνήθως η Apple αρνήθηκε να σχολιάσει επί του θέματος.

To άρθρο τελειώνει με την εξής διαπίστωση: “Εάν ισχύσει κάτι τέτοιο θα παρουσιαστεί κάτι παράξενο: Ο Steve Jobs και η Apple να τρέχουν από τα χέρια του Eric Schmidt και της Google στην αγκαλιά του Steve Ballmer και της Microsoft.”

Συζήτηση στο forum: Steve Jobs feels Google betrayed Apple by mimicking iPhone

[via AppleInsider via NYT]

About Harry Souris

Apple news, reviews and opinion. Guitar geek. Editor of iPhoneHellas.gr, MacUser.gr & TechGear.gr.

Follow me on twitter and facebook

Tags: , ,
2 Responses to “Steve Jobs feels Google betrayed Apple by mimicking iPhone”

  1. […] Αναδημοσίευση από iPhoneHellas.gr […]

  2. […] αναφορά μας στην διαμάχη της Apple με την Google (βλ. Steve Jobs feels Google betrayed Apple by mimicking iPhone) το AppleInsider δημοσιεύει μια νέα αναφορά πάνω στις […]