Το νέο A5 SoC του Apple TV και iPad 2 κατασκευάζεται στα 32nm


By
Posted on Thursday April 12th, 2012 / 10:56

a5

Γνωρίζαμε εδώ και λίγο καιρό ότι το νέο Apple TV με υποστήριξη 1080p που κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες περιλάμβανε στο εσωτερικό του έναν custom A5 επεξεργαστή ενός πυρήνα σε αντίθεση με τον διπύρηνο A5 του iPad 2 και iPhone 4S. Η ιστοσελίδα Chipworks επιβεβαίωσε χθες την πληροφορία αυτή ανακοινώνοντας, ωστόσο, μερικά ενδιαφέροντα ευρήματα. Αρχικά, να πούμε ότι ο Α5 των iPad 2 και iPhone 4S είναι κατασκευασμένος με την μέθοδο 45nm της Samsung. Το νέο custom A5, όμως, είναι κατασκευασμένο με την μέθοδο 32nm High-K + Metal Gate (gate first), διαθέτει δύο πυρήνες αλλά ένας από αυτούς είναι απενεργοποιημένος!

Αυτό που είναι πραγματικά ενδιαφέρον, όμως, είναι ότι το νέο iPad 2 που διατίθεται στην τιμή των $399 διαθέτει και αυτό τον ίδιο ακριβώς επεξεργαστή με το νέο Apple TV αλλά και με τους δύο Α9 πυρήνες ενεργοποιημένους. Αυτό σημαίνει ότι όποιος αγοράσει αυτή τη στιγμή το νέο φθηνότερο iPad 2 (iPad 2,4) θα έχει τον τελευταίο A5 επεξεργαστή της Apple. Σύμφωνα με κάποια geekbench 2 αποτελέσματα η διαφορά μεταξύ του νέου και παλιού iPad 2 δεν υφίσταται πρακτικά αλλά αναμένουμε με ενδιαφέρον να δούμε εάν το νέο iPad 2 θα έχει καλύτερη αυτονομία χάριν στην διαδικασία κατασκευής στα 32nm.

Είναι ξεκάθαρο πως η Apple δοκιμάζει στην παραγωγή τη νέα διαδικασία 32nm της Samsung και είναι πλέον ολοφάνερο ότι θα τη δούμε και στο νέο iPhone. Φορτώνοντας το νέο Apple TV και iPad 2 με το νέο τσιπ η Apple και Samsung «δοκιμάζουν τα νερά» για να βρούνε πιθανά προβλήματα και να βελτιώσουν την παραγωγική διαδικασία εν όψει του νέου iPhone.

Σχολιασμός στο forum

[via Anandtech 1,2]

About Harry Souris

Apple news, reviews and opinion. Guitar geek. Editor of iPhoneHellas.gr, MacUser.gr & TechGear.gr.

Follow me on twitter and facebook

Tags: ,
Comments are closed.