Απέτυχε τελικά το iPhone 5C;


By
Posted on Tuesday January 28th, 2014 / 12:45

iPhone 5S iPhone 5C

Κατά τη διάρκεια της τηλεσυνδιάσκεψης του Tim Cook με τους επενδυτές χθες μετά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων για το τέταρτο τρίμηνο του 2013 ο CEO της Apple παραδέχθηκε έμμεσα ότι το iPhone 5C δεν τα πάει και τόσο καλά σε σχέση με το iPhone 5S.

Τα τελευταία στοιχεία υποδεικνύουν ότι η αναλογία iPhone 5S και iPhone 5C είναι 3 προς 1 με το iPhone 5C να διεισδύει κατά πολύ περισσότερο στην προτίμηση των καταναλωτών από «αντίπαλα» στρατόπεδα. Γνωρίζουμε, επίσης, ήδη ότι η Apple έχει μειώσει τις παραγγελίες για το iPhone 5C στρέφοντας μέρος της παραγωγής στο iPhone 5S.

Παρόλο που η εταιρεία δεν αποκαλύπτει ακριβώς το πως χωρίζονται οι πωλήσεις των 51 εκατομμυρίων iPhone ξέρουμε ότι η μέση τιμή πώλησης (ASP) κυμάνθηκε στα $637 υποδηλώνοντας ότι το iPhone 5S αποτέλεσε το κυρίαρχο κομμάτι του μίγματος. Η ζήτηση ήταν «διαφορετική από αυτήν που περιμέναμε» δήλωσε ο Tim Cook παραδεχόμενος ένα λάθος που ενδεχομένως θα πρόσφερε στην Apple αρκετά εκατομμύρια επιπλέον.

Η λανθασμένη αυτή εκτίμηση στην ζήτηση δημιούργησε ένα κατά κάποιον τρόπο τεχνητό πρόβλημα προσφοράς: η Apple πίστευε οι καταναλωτές θα στρέφονταν στο iPhone 5C αλλά όταν αυτό δεν συνέβη δεν είχε ουσιαστικά να πουλήσει αρκετά iPhone 5S. Για αυτό πολλοί αναλυτές αναφέρονται σήμερα σε ‘αστοχία’ καθώς περιμένανε για το τρίμηνο πωλήσεις της τάξης των 54-56 εκατομμυρίων.

Το θέμα από εδώ και πέρα είναι το πως θα κινηθεί η Apple. Ήδη οι φήμες για δύο μεγαλύτερα iPhone έχουν κάνει την εμφάνισή τους από το έγκριτο WSJ που κάνει, επίσης, λόγο για απομάκρυνση του iPhone 5C από το line-up του 2014. Η διαφοροποίηση με βάση το υλικό κατασκευής δεν φαίνεται να έπεισε τους καταναλωτές (ή τουλάχιστον δεν είχε κάποια διαφορά με την τακτική του ένα-μοντέλο-τη-χρονιά-και-το-περσινό-πιο-φθηνά), οπότε μένει να δούμε αν η διαφοροποίηση με βάση το μέγεθος της συσκευής (αν ισχύσει τελικά) θα αλλάξει τα πράγματα. Εάν και αυτό αποτύχει υπάρχει ακόμα και η επιλογή διαφοροποίησης με βάση την τιμή, αν και η Apple έχει αποδείξει σε πολλές περιπτώσεις ότι απλά δεν ξέρει να φτιάχνει φθηνές συσκευές.

Σχολιασμός στο forum

About Harry Souris

Apple news, reviews and opinion. Guitar geek. Editor of iPhoneHellas.gr, MacUser.gr & TechGear.gr.

Follow me on twitter and facebook

Tags: ,
Comments are closed.